Ειδικοί του συγκεκριμένου χώρου μιλώντας στην «Ε» ανέφεραν ότι η ανάκτηση δεδομένων που έχουν χαθεί για κάποιο λόγο ή έχουν σβηστεί είτε από λάθος είτε σκόπιμα, είναι βέβαιο ότι μπορεί να γίνει με την κατάλληλη διερεύνηση στον αποθηκευτικό χώρο του κινητού τηλεφώνου. Αυτός είναι είτε η μνήμη του ίδιου του τηλεφώνου είτε η κάρτα μνήμης του τηλεφώνου. Το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάκτηση των δεδομένων έχει πάντοτε σχέση με την κατασκευάστρια εταιρεία του κινητού. «Αυτό που συμβαίνει σε ένα αρχείο όταν διαγράφεται ένα αρχείο -τονίζει ένας ειδικός- εξαρτάται από το σύστημα αποθήκευσης αρχείων (file system).
Σε ένα σύστημα FAT (σ.σ. σύστημα καταλογογράφησης των αρχείων του κινητού τηλεφώνου) εάν διαγραφεί ένα αρχείο, τότε η εγγραφή στον κατάλογο σημειώνεται ως διαγραμμένη αλλά τα περιεχόμενα υπάρχουν μέχρι να επανεγγραφούν από κάποιο άλλο αρχείο».
Αυτό σημαίνει ότι στο τηλέφωνο το οποίο η υπεράσπιση παρέδωσε στην ανακριτική αρχή κλειστό, θα πρέπει να μην εγγραφεί κάποιο άλλο αρχείο στη θέση που είχε καταλάβει στη μνήμη το συγκεκριμένο βίντεο.
Και θα παραγγείλουν ειδικό λογισμικό;
Όντως έτσι είναι σε ότι αφορά την επανεγγραφή αλλά δεν θα μου κάνει καθόλου εντύπωση αν πούνε ότι δεν γίνεται να ανακτηθεί το βίντεο, όχι γιατί δεν θα το έχουν ανακτήσει αλλά για να μην γνωστοποιηθεί δημοσίως για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με την προφύλαξη της αξιοπρέπειας των μαθητών και των οικογενειών τους.
Πάντως το βίντεο μπορεί να ανακτηθεί (αν και είμαι σίγουρος ότι υπάρχει είτε σε αυτό είτε σε άλλα κινητά να είναι καλά τα bluetooth) κατά 99% και αν ακουστεί το αντίθετο θα δυσκολευτώ πολύ να το πιστέψω