Αγαπητέ Δημήτριε,
Λυπάμαι, εγώ δεν μπορώ να αντιπαραθέσω χωρία για να σου απαντήσω. Ούτε γνωρίζω τέτοια, ούτε θεωρώ ότι τα (απ όπου και αν προέρχονται) χωρία είναι θέσφατα, ούτε νομίζω ότι υπάρχουν κάπου γραμμένα χωρία που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις απόψεις μου. Οι κουβέντες μου βγαίνουν απ τη λογική, τον προβληματισμό και τη σκέψη μου. Όχι από γραφές. Και αν ακόμα υπήρχαν τέτοιες, δε θα τις ασπαζόμουνα χωρίς να κρίνω το τι λένε και το γιατί το λένε.
Ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει, και μετά άλλοι να λένε «το είπε ο τάδε». Ε, και λοιπόν? Και ποιος είναι αυτός?
Ξέρεις, υπάρχει ένα σωρό κόσμος σήμερα που υποστηρίζει διάφορα πράματα, και σαν επιχείρημα της σοβαρότητας αυτών έχει το: «Το είπε η τηλεόραση».
Κάπως έτσι βλέπω και αυτά που παραθέτεις, άσε που αυτά είναι και ΕΝΤΕΛΩΣ μα ΕΝΤΕΛΩΣ διφορούμενα.
Απαντώντας μου με χωρία, απλώς κόβεις την κουβέντα. Δικαίωμα σου.
Αγαπητέ Σταύρο51 ,
Η συζήτηση η οποία γίνεται εδώ, δεν είναι μια ιδιωτική συζήτηση μεταξύ 2-3 ατόμων.Παρακολουθείται απο πολλά μέλλη του forum τα οποία είτε συμφωνούν , είτε διαφωνούν με τα εκατέρωθεν γραφόμενά μας.
Τα χωρία της Αγίας Γραφής τα οποία εσύ μπορεί να μη θεωρείς ούτε θέσφατα,ούτε καν άξια λόγου(αφού τα παραλληλίζεις ακόμη και με τα επιχειρήματα που παραθέτει η τηλεόραση), για άλλους αναγνώστες , ενδεχομένως και να σημαίνουν ακριβώς το αντίθετο. Δε βρίσκω λοιπόν το λόγο για τον οποίο δε θα πρέπει να μπορεί κάποιος να τα παραθέσει ως επιχειρήματα , και μάλλιστα σε μία συζήτηση θρησκευτικού περιεχομένου όπως είναι το θέμα της ιεραποστολής.
Βεβαίως λοιπόν είναι δικαίωμα του καθενός να τα επικαλείται όπως δικαίωμα του καθενός είναι και να τα απορρίπτει.
Παρόμοιο και αναφαίρετο δικαίωμα αποτελεί και η διακοπή της συζήτησης (την οποία άλλωστε και επικαλείσαι)
Ως προς τα υπόλοιπα που μου αναφέρεις και που αφορούν στα συμφέροντα, τις συνωμοσίες , το κυνήγι εξουσίας ,τις οικονομικές δοσοληψίες ... , θα επιμείνω πως αποτελούν "
επιλεκτική όραση" και δεν αναφέρομαι σε εσένα προσωπικά ως Σταύρο (άλλωστε έχω επαινέσει και κατά το παρελθόν την αντικειμενικότητα του λόγου σου) ,αλλά στον οποιονδήποτε τα επικαλείται ως επιχειρήματα.
Βλέπουμε το δέντρο ... και όχι το δάσος. Βλέπουμε τον Α ή το Β μητροπολίτη ... και όχι τη Σύνοδο την εκφράζουσα την αλήθεια.Βλέπουμε το φιλόδοξο ... και όχι τον ταπεινό , βλέπουμε την περιουσία ... και όχι το προσφερόμενο απο την Εκκλησία έργο ...!
Και δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ θέμα εσωτερικής μου καλύψεως σε αυτά που λέω. Αυτά που βλέπω είναι ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ερεθίσματα, αυτά βλέπω, αυτά λέω, και ποτέ δεν έχω αναλύσει πως εγώ καλύπτω τις «εσωτερικές» μου αναζητήσεις και ανησυχίες, ή αν έχω τέτοιες.
Ασφαλώς και επικαλείσαι εξωτερικά ερεθίσματα.Δέν λέει κανείς το αντίθετο.Γνώμη μου πάντως είναι (χωρίς να είμαι και βέβαιος) οτι εσωτερικά καλύπτεσαι απο την "υλιστική" θεώρηση της ζωής εν γένει.
... μάλλον ισχύει στη χώρα μας ότι «η διδασκαλία οποιασδήποτε άλλης θρησκείας στον Ελληνικό χώρο θεωρείται προσηλυτισμός». Επομένως έγκλημα είναι η προσπάθεια αλλαγής του πιστεύω «ετεροδόξου» (Χ.Ο δηλαδή) απο π.χ. μωαμεθανό ή καθολικό ή ιεχωβά, και όχι απλά η προσπάθεια αλλαγής του πιστεύω ΑΤΟΜΟΥ...
Σε αυτό που μου αναφέρεις, έχω ήδη απαντήσει στο Βολταίρο. Βλέπε απάντηση #1004 στις 04/9/2007.
Δεν ξέρω τι κάνουν οι καθολικοί με το κουτάλι. Νομίζω ότι δε χρησιμοποιούν κουτάλι (ούτε κρασί), και ότι δίνουν μόνο αντίδωρο. Είναι πιο εξελιγμένοι, Δημήτριε, αν το κάνουν αυτό. Το ιερατείο τους ΑΝΤΕΛΗΦΘΗ ότι αν επιμένουν σε αυτή τη μέθοδο (με τα μικρόβια) θα βρεθούν διάφοροι Stavroi51, 52, 53, κλπ που θα μεταχειρίζονται αυτό το επιχείρημα εναντίον τους (και για το οποίο ΔΕΝ υπάρχει αντίλογος, λυπάμαι), και προσαρμόστηκαν. Αυτό είναι εξέλιξη, και κάτι τέτοια εννοούσα λέγοντας προχθές «όσο πιο νότια και ανατολικά....».
Μα Σταύρο, δε σε ρώτησα για την εξελιξιμότητα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.Σε ρώτησα για τη θρησκευτικότητα που απορρέει απο τη θεία μετάληψη απο το ίδιο κουτάλι.Συγκεκριμένα, γιατί δεν μειώνεται η θρησκευτικότητα των Καθολικών αφού οι ίδιοι δεν μεταλαμβάνουν απο το "σύχαμα" που επικαλείσαι ? Τρώνε το ψωμάκι τους και πάνε στη δουλειά τους...
Δογματικοί και μόνο λόγοι οδήγησαν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη μετάληψη των
αζύμων ... και
όχι θέματα δημόσιας υγιεινής όπως αναφέρεσαι.
Το ίδιο ισχύει και με τις γυναίκες ιερείς (έχω πάει σε κηδεία στη Γερμανία και το είδα με τα μάτια μου).
Οι δικοί μας, ΕΚΕΙ. Με τα πόδια στυλωμένα.
Εδώ δεν έχεις δίκιο.Οι γυναίκες στην Ορθόδοξη Εκκλησία μπορούν να λάβουν τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης (δηλαδή του διακόνου).Ο θεσμός αυτός παρά το οτι δεν καταργήθηκε ποτέ,
ατόνησε λόγω αχρησίας. Πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου θέτει το ζήτημα στη σωστή του βάση.Αποτελεί μεγάλη όμως κουβέντα την οποία δεν μπορώ απο εδώ να αναπτύξω. Αν θές μπορώ να σου βρώ και τη σχετική εγκύκλιο για ενημέρωση.Έχει όμως μέσα πολλές αναφορές στην Αγία Γραφή ... γι αυτό άσ΄το καλύτερα ! ;)
Βεβαίως και δεν εμποδίστηκα από κανέναν να εγκαταλείψω τη θρησκεία. Εγώ όμως φίλε μου, είμαι «απολωλός πρόβατο» πια. Δε με ξανακερδίζουν, ότι και να κάνουν, ότι και να μου συμβεί. Δεν είναι εύκολο για τον καθένα να το κάνει αυτό, σε διαβεβαιώνω. Για μένα ήταν.
Όλοι μας , λιγο - πολύ είμαστε απολωλότα πρόβατα. Το θέμα είναι το πόσο μακρυά βρισκόμαστε απο τον ποιμένα ... !
Σε πιστεύω ότι όταν λες «έχω πεισθεί ότι υπάρχει Θεός και αυτός είναι ο Ι.Χ» λες αλήθεια, σου ζητάω όμως να πείσεις και μένα, και δεν μπορείς. Επομένως μένω με την εντύπωση ότι δεν έχεις επιχειρήματα (παρ’ ότι φαίνεται ότι είσαι σπουδαγμένος πάνω σε αυτό το θέμα) και η απλή μου λογική και ορθολογιστική σκέψη παραμένει η σωστή.
Πιθανότατα με τόσες συζητήσεις να έχουμε μπερδευτεί λίγο. Και θέλω να μου απαντήσεις σε μία ερώτηση :
Με βλέπεις σαν τον ιεραπόστολο του site ? Γιατί άν με βλέπεις με αυτόν τον τρόπο, να σπεύσω να αποποιηθώ της ιδιότητος ! Για ποιό λόγο να σε πείσω ? Γιατί στο κάτω κάτω της γραφής να μην με πείσεις εσύ ? Συζήτηση κάνουμε ! Λές τα επιχειρήματά σου , λέω κι εγώ τα δικά μου
and that's all !
Tώρα , άν η όλη συζήτηση έχει ως αποτέλεσμα να οικειοποιηθεί ένας εκ των δυό μας τις απόψεις του άλλου, δεν είναι κατ΄ανάγκην κακό. Εγώ πάντως βοηθιέμαι πολύ στο να βλέπω την άλλη όψη του νομίσματος ! Υποστηρίζω καλύτερα τις απόψεις μου. Πιστεύω το ίδιο και εσύ !
Καλό σου βράδυ,
Δημήτρης