voltaire45
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 1 Δεκ 2005
- Κριτικές
- 1
- Like
- 1.906
- Πόντοι
- 366
Συνάδελφε voltaire45,
Ορίστε μία ακόμα πρόταση για τό Άρθρο 13:
1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.
2. Kάθε θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προϋπόθεση πως δεν έρχονται σε σύγκρουση με το σύνταγμα της χώρας και τους νομους του κράτους.
3. Απαγορεύεται η οργάνωση και διεξαγωγή λατρευτικών διαδικασιών και θρησκευτικών αναφορών από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση θρησκευτικών πεποιθήσεων καμιάς θρησκείας ή άλλης σχετικής πεποίθησης από άτομα που κατέχουν δημόσιες θέσεις, στα πλαίσια της δημόσιας θέσης που τα άτομα αυτά κατέχουν.
4. Κανείς δεν μπορεί να επικαλείται τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις για να αρνείται να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα και τους νόμους.
5. Κανένας όρκος δεν επιβάλλεται χωρίς νόμο. Οι όρκοι δεν επιτρέπεται να περιέχουν θρησκευτικές αναφορές και επιβάλλεται να επιβεβαιώνουν την πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους.
Όπως βλέπεις, με αυτό το κείμενο (τώρα το διόρθωσα, απ το δικό σου), δεσμεύομαι και εγώ (όταν γίνω ΠτΔ) να μη κάνω αναφορές στις πεποιθήσεις μου (ανυπαρξία θεών).
Σαν ιδιώτης βέβαια, εδώ θα 'μαστε.
Νομίζω ότι έκανες πολύ καλή δουλειά και δεν βλέπω τον λόγο που ένας λογικός άνθρωπος θα απέρριπτε ένα τέτοιο άρθρο στο Σύνταγμα.
Το αρχικό κείμενο πάντως δεν είναι δικό μου αλλά προέρχεται από το blog
Τέλος, για την ιστορία αναφέρω προέδρους χωρών που έχουν δηλώσει δημόσια ότι είναι άθεοι:
1)Fernando Henrique Cardoso (πρόεδρος της Βραζιλίας πριν από τον Λούλα. Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη καθολική χώρα)
2)Michelle Bachelet (τωρινή γυναίκα πρόεδρος της Χιλής, επίσης μίας χώρας όπου η Καθολική Εκκλησία έχει μεγάλη δύναμη).
Τέλος ο προηγούμενος πρόεδρος της Ιταλίας Carlo Azeglio Ciampi παρόλο ότι ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα (έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει, αλλά διαφώνησε όταν απομακρύνθηκε σταυρός από αίθουσα σχολείου) όταν συνάντησε τον τωρινό Πάπα του θύμισε για την "αναγκαία διάκριση" Κράτους και Εκκλησίας.