Για να προσπαθήσω να συμβάλω στην συζήτηση και όχι να παπαρολογώ, ο ήπιος εναγκαλισμός κράτους - εκκλησίας που ακολουθείται στην Ελλάδα, δεν είναι, ούτε κάτι ξένο με την ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία και πραγματικότητα, ενώ εξυπηρετούσε από την αρχή και εξακολουθεί να εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες.
.....
Ο χωρισμός δεν είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει φορολογική ελάφρυνση μιας και είναι πολύ πιθανό το κράτος να αναγκαστεί να δώσει αποζημιώσεις για την εκκλησιαστική περιουσία.
Η φορολόγηση της εκκλησίας δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει, όχι μόνο γιατί θα πρέπει να περαστεί συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, πράγμα μάλλον δύσκολο, αλλά και γιατί, ακόμα και αν συμβεί αυτό, η πείρα έχει δείξει σε άλλες χώρες ότι με την χρήση offshore εταιρειών και άλλων τρυκ είναι πολύ εύκολο να γίνει εκτεταμένη φοροδιαφυγή από τα θρησκευτικά ιδρύματα.
.....
Τέλος, ο χωρισμός και η αποδέσμευση της εκκλησίας από το κράτος ανοίγει την πόρτα για την άμεση χριστιανοδημοκρατία.
Εμένα η εντύπωσή μου είναι ότι αυτό το "χωρισμός εκκλησίας απο το κράτος" είναι όρος "φλου", γενικός, και λέγεται για λόγους εντυπώσεων μόνο.
Το γεγονός δε ότι οι πολιτικοί (ο Α.Π. ήταν που χρησιμοποίησε τον όρο πρώτος νομίζω?) τον μεταχειρίζονται, ΕΝΤΕΙΝΕΙ την πεποίθησή μου ότι είναι λόγια χωρίς αντίκρυσμα.
Γιατί τι θα πει "Χωρισμός της εκκλησίας απ το κράτος"?
Αν ένα κομμάτι του χωρισμού είναι και η παύση της μισθοδοσίας, τότε ναι, συμφωνώ. Αλλά με αυτό το κομμάτι, όχι με ΟΛΑ όσα αυτός ο όρος μπορεί να κρύβει.
Για άλλη μια φορά τα περί "αοριστιών" που έγραψα νωρίτερα δείχνουν να επιβεβαιώνονται.
Για ποιές αποζημιώσεις μιλάς Jack? "Χωρισμός" σημαίνει και "να τους πάρουμε την περιουσία τους"? Αν ναί, τότε ΔΕ συμφωνώ.
Για τη φορολόγηση της εκκλησίας, είμαι όμως σύμφωνος. Και οπαδός της φανατικός θα έλεγα, όσοι έχουν διαβάσει νωρίτερα post μου θα το έχουν καταλάβει.
Και δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να περαστεί άλλο νομοθετικό πλαίσιο. Ότι ισχύει για όλους, θα ισχύει και για την εκκλησία. Άν η εκκλησία είναι "μη κερδοσκοπική", δε θα φορολογείται. Αν είναι κερδοσκοπική, θα φορολογείται όπως όλοι. Ας διαλέξουν μόνοι τους τι είναι. Αλλά αφού το διαλέξουν, θα είναι υποχρεωμένοι να ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ όπως όλοι, με βάση τα βιβλία τους.
Η πείρα έχει δείξει ότι η χρήση off shore εταιρειών ίσως προσφέρει, ίσως βλάπτει όμως κι όλας. ΞΕΡΩ πολλές περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων μεγάλης αξίας που τα είχαν γράψει σε "ιδρύματα" του Μονακό, του Λιχτενστάϊν, της Γρενάδα κλπ, και τα "επαναγόρασαν" οι ίδιοι απο αυτές, αφού ο Αλογοσκούφης (νομίζω - ή ήταν επι ΠΑΣΟΚ?) πέρασε νόμο που έλεγε ότι "οι ξένες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα θα πληρώνουν 3% ετησίως φόρο επι της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου". Και γενικώς, άν αποφασΙΣΟΥΜΕ να φορολογηθεί η εκκλησία, θα φορολογηθεί. Φοροαποφυγή και φοροκλοπή θα γίνεται, όπως γίνεται από όλους, αλλά αυτή πάντα θα είναι ένα ποσοστό των εισοδημάτων. Δεν μπορεί να είναι για ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ, όπως είναι τώρα.
Με λίγα λόγια, αν η πολιτεία (εκφράζουσα τη γνώμη της πλειοψηφίας) αποφασίσει ότι η εκκλησία είναι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Η (εγώ αυτό υποστηρίζω), όλα τα υπόλοιπα θα βρεθεί τρόπος να λυθούν. Το πρόβλημα (και δε λύνονται) είναι ότι η πλειοψηφία δε το πιστεύει αυτό. Πιστεύει άλλα σε σχέση με την εκκλησία.
Αυτό το περί χριστιανοδημοκρατίας δεν το κατάλαβα.