το λινκ της crosman το είδες ;;;;;;;
Αν ψάξεις στο ίντερνετ γενικώς
θα δεις να μετράνε ταχύτητες σε αεροβόλα ....
αυτό με το έμβολο δεν το κατάλαβα ....
για ποιό έμβολο μιλάς ;;;;;
αέριο εκτελεί την προώθηση του βλήματος και στο αεροβόλο
(όπως και στο πυροβόλο)
άσχετα από το πως απελευθερώνεται ....
Η διαφωνία μας με τον Εκτοράκο
είναι ότι έλεγε ότι το αεροβόλο που αναφέρω παραπάνω
δεν έχει ακρίβεια , λόγω υψηλής (υπερηχητικής) ταχύτητας.
Και εκεί διαφωνούσα εγώ, γιατί με βαριά βλήματα
ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΕΡΗΧΗΤΙΚΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ.
Με πολύ ελαφριά ίσως να πλησιάζει.
Αν ψάξεις πάντως
νομίζω θα δεις πολλές μετρήσεις αεροβόλων να μετράνε ταχύτητες μεγαλύτερη από αυτή του ήχου (343m/sec) .
Δεν μπορώ να φανταστώ πως τα big bore με τα οποία σκοτώνουν ρινόνερους
θα το πετύχαιναν με μικρότερες.
Ρίξε μια ματιά εδώ πριν πεις "έτσι είναι"
1) Η διαφωνία σου με τον Εκτοράκο δε με αφορά, και δεν την έχω παρακολουθήσει. Άρα δεν παίρνω και θέση, δε ξέρω τι λέτε. Εγώ απαντώ σε δικά σου γραπτά, που τα βρίσκω ευκόλως κατανοητά και σαφή.
2) Όχι, εσύ να διαβάσεις εδώ
πως υπολογίζεται η ταχύητητα του ήχου, από πόσους παράγοντες εξαρτάται και ένα σωρό άλλα πράματα.
Και επειδή είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ το κείμενο (και ίσως διακαιολογημένα βαριέσαι), και επειδή ίσως τα αγγλικά σου δε σε βοηθάνε, σου βάζω εδώ ένα παράδειγμα για το πως εξαρτάται η ταχύτητα του ήχου ανάλογα με τη θερμοκρασία:
Η αριστερή στήλη είναι βαθμοί κελσίου, και η δεξιά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
+35 351.96
+30 349.08
+25 346.18
+20 343.26
+15 340.31
+10 337.33
+5 334.33
±0 331.30
-5 328.24
-10 325.16
-15 322.04
-20 318.89
-25 315.72
Το 343 που λες εσύ είναι για 20 βαθμούς, και με κάποιες ορισμένες άλλες συνθήκες (υγρασία, περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο, κλπ) δεδομένες και σταθερές. Αν το μέσο διάδοσης του ήχου είναι το νερό, παραχθεί δηλαδή ένας ήχος μέσα στο νερό, η ταχύτητα διάδοσης του είναι πολύ μεγαλύτερη (νομίζω 5.000 μέτρα το δευτερόλεπτο).
Εδώ όμως μιλάμε για αέρα.
Έμβολο:
Στο αεροβόλο ή πρόωση δίνεται από ένα ελατήριο (το οπλίζουμε εμείς με τη δύναμη των χεριών μας), το οποίο απελευθερωνόμενο σπρώχνει ένα έμβολο (φαντάσου το σαν τρόμπα ποδηλάτου ένα πράμα), η οποία πιέζει αέρα μέσα σε ένα κύλινδρο, ο αέρας οδηγείται στην κάννη πίσω από το σφαιρίδιο, και σπρώχνει το σφαιρίδιο έξω με φόρα.
Όταν το μέσον που πιέζεται είναι αέρας, είναι σα να έχεις ένα ηχείο. Και το ηχείο κινείται (η μεμβράνη του) και σπρώχνει τον αέρα. Έτσι δημιουργούνται κύματα (ηχητικά), που φτάνουν μέχρι τ' αυτιά μας και ακούμε τον ήχο του ηχείου.
Για να φτάσει το κύμα από το ηχείο στο αυτί μας χρειάζεται κάποιος χρόνος, και αυτός είναι που προσδιορίζει την ταχύτητα του ήχου.
Στον αέρα 20 βαθμών και στην επιφάνεια της θάλασσας η ταχύτητα αυτή είναι 343,26 μέτρα το δευτερόλεπτο. Αν δηλαδή το αυτί σου είναι 343,26 μέτρα μακρυά από το ηχείο, θα ακούσει τον ήχο ένα δευτερόλεπτο ΑΚΡΙΒΩΣ αφού το ηχείο τον παράξει.
(Αυτός είναι και ένας τρόπος για να υπολογίσεις πόσο μακρυά από σένα έπεσε ο κεραυνός: Μετράς δευτερόλεπτα από τη λάμψη μέχρι το μπουμπουνητό, και πολλαπλασιάζεις τα δευτερόλεπτα επί 340. 7 δευτερόλεπτα = 2.400 μέτρα).
Όταν λοιπόν το έμβολο σπρώχνει τον αέρα μπροστά του (για να σπρώξει ο αέρας το pellet), δημιουργεί ένα κύμα. Το κύμα αυτό είναι ΗΧΗΤΙΚΟ με μέσο διάδοσης τον αέρα (αέρα σπρώχνει το έμβολο) και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ταξιδέψει με ταχύητα μεγαλύτερη του ήχου.
Έχεις δηλαδή ένα μηχανισμό που σπρώχνει μια βολίδα για να πάει αυτή γρήγορα. Ο μηχανισμός (εξ ορισμού και κατασκευής του) ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να πάει πιο γρήγορα από μια ορισμένη ταχύτητα. Πως θα πάει πιο γρήγορα η βολίδα?
Στο πυροβόλο τα πράματα είναι ΠΟΛΥ διαφορετικά.
Εκεί έχουμε μια έκλυση (πολυ απότομη) χημικής ενέργειας, και ταυτόχρονη παραγωγή μεγάλης ποσότητας θερμόΤΑΤΩΝ αερίων τα οποία ψάχνουν να εκτονωθούν. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, το "όριο" της ταχύτητας του ήχου δεν υφίσταται, ή μάλλον μετατοπίζεται πολύ πάνω από τα 340 μέτρα το δευτερόλεπτο.
Γι' αυτό τα πυροβόλα βάλλουν πράγματι με υπερηχητικές ταχύτητες.
Υ.Γ: Και το δικό μου το Diana "λέει" στα χαρτιά του ότι η ταχύτητα του είναι 360m/sec (με 5,5mm pellet το ίδιο όπλο δίνει 260, για να καταλάβεις τη διαφορά). ΔΕΝ το πιστεύω.
Αν κάποτε κάνανε μια μέτρηση και έβγαλε τόσο, θα ήταν με εξαιρετικά ζεστό καιρό, σε μεγάλο υψόμετρο, πολλή υγρασία, και η ταχυτητα αυτή θα ίσχυε για τα πρώτα 5 εκατοστά μετά την έξοδο από την κάννη.
Δες και τα χαρτιά του.
Και μη παραμυθιάζεσαι από πράματα που δε στέκουν επιστημονικά. Για να πουλήσει (ή για να κάνει φιγούρα) ο καθένας λεει ό,τι του καπνίσει, και τα ανεβάζει και στο ιντερνετ.