Κώστας Λαδάκης
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 21 Απρ 2011
- Μηνύματα
- 24.200
- Κριτικές
- 7
- Like
- 10.306
- Πόντοι
- 1.686
Δεν το λεω εγω
Το λεει ο νομος και η Ολομελεια του Αρειου Παγου εδω και δεκαετιες
ΑΣΧΕΤΕ
Η ΟλΑΠ 2/2021 αναφέρεται στο ζήτημα της αποδεικτικής αξιοποίησης στην ακροαματική διαδικασία της απολογίας και των εγγράφων εξηγήσεων του κατηγορούμενου, καθώς και των υπομνημάτων που υποβάλει στην προδικασία. Ειδικότερα κρίθηκαν τα ακόλουθα:
Η ανάγνωση στο ακροατήριο ολόκληρης της απολογίας του κατηγορούμενου, επάγεται απόλυτη ακυρότητα. Από τη διάταξη του άρθρου 366 παρ.2 του ΚΠοινΔ (Π.Δ. 258/1986), (ΣΗΜΕΙΩΣΗ η διάταξη παρέμεινε ίδια και στον νέο ΚΠΔ) που ίσχυε κατά το χρόνο τέλεσης των επίδικων πράξεων και δημοσίευσης της προσβαλλόμενης απόφασης, προκύπτει ότι απαγορεύεται η ανάγνωση και η αποδεικτική αξιοποίηση σε βάρος του κατηγορουμένου ολόκληρης της απολογίας του, που έγινε κατά την ανάκριση. Η λήψη υπόψη και αξιοποίηση αποδεικτικώς εκ μέρους του δικαστηρίου ολόκληρης της απολογίας του κατηγορουμένου, που έδωσε κατά τη διενέργεια της κύριας ανάκρισης, δημιουργεί απόλυτη ακυρότητα, κατά το άρθρο 171 παρ.1 περ.δ' του ίδιου Κώδικα, η οποία ιδρύει τον προβλεπόμενο από το άρθρο 510 παρ.1 στοιχ. Α' ΚΠοινΔ λόγο αναίρεσης, διότι αφορά στην υπεράσπιση του κατηγορουμένου.
Η ανάγνωση στο ακροατήριο της κατάθεσης του κατηγορούμενου στην προκαταρκτική εξέταση η της ένορκης ή ανωμοτί κατάθεσής του στην αυτεπάγγελτη προανάκριση, επάγεται απόλυτη ακυρότητα Από το συνδυασμό δε των διατάξεων των άρθρων 31,(ήδη 244 παρ.2 ν ΚΠΔ) 105 και 223 παρ.4 του ίδιου ως άνω Κώδικα, προκύπτει ότι απαγορεύεται η ανάγνωση και η αποδεικτική αξιοποίηση σε βάρος του κατηγορουμένου της κατάθεσής του, που έγινε κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης ή της ένορκης ή χωρίς όρκο κατάθεσής του, που έδωσε κατά τη διενέργεια της αυτεπάγγελτης προανάκρισης και πριν στραφούν οι υπόνοιες εναντίον του. Η λήψη υπόψη και η αξιοποίηση αποδεικτικώς εκ μέρους του δικαστηρίου των μαρτυρικών καταθέσεων, οι οποίες δόθηκαν πριν ο εξετασθείς αποκτήσει την ιδιότητα του κατηγορουμένου με κάποιον από τους τρόπους που αναφέρονται στο άρθρο 72 του ΚΠοινΔ, δημιουργεί απόλυτη ακυρότητα, κατά το προαναφερθέν άρθρο 171 παρ.1 περ.δ' του ίδιου Κώδικα, η οποία ιδρύει τον προμνημονευόμενο, από το άρθρο 510 παρ.1 στοιχ. Α' του ΚΠοινΔ, λόγο αναίρεσης, διότι αφορά στην υπεράσπιση του κατηγορουμένου.
Δικαιολογητική βάση της ακυρότητας. Ειδικότερα, η λήψη υπόψη και η αξιοποίηση αποδεικτικώς εκ μέρους του δικαστηρίου των ανωτέρω εγγράφων αφορά στο δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης του κατηγορουμένου, ως ειδικότερη έκφραση του δικαιώματός του για δίκαιη δίκη, που του εξασφαλίζει το άρθρο 6 της Ε.Σ.Δ.Α., καθώς και στο δικαίωμά του, από το άρθρο 223 παρ.4 του ΚΠοινΔ, να αρνηθεί την κατάθεση περιστατικών, από τα οποία θα μπορούσε να προκύψει η ενοχή του για αξιόποινη πράξη. Η θεμελιώδης αυτή αρχή της μη αυτοενοχοποίησης διακηρύσσεται και στο άρθρο 14 παρ.3 εδ. ζ' του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που κυρώθηκε με το Ν. 2462/1997 και έχει την αυξημένη ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, κατά το οποίο κάθε πρόσωπο που κατηγορείται για ποινικό αδίκημα απολαύει σε πλήρη ισότητα, μεταξύ άλλων, και την εγγύηση να μην εξαναγκάζεται να καταθέσει εναντίον του εαυτού του ή να ομολογήσει την ενοχή του. Το αυτό αποτέλεσμα, με τον εξαναγκασμό του κατηγορουμένου να καταθέσει εναντίον του, επάγεται η λήψη υπόψη ολόκληρης της απολογίας του κατά την ανάκριση και η μετά την κτήση της ιδιότητας του κατηγορουμένου λήψη υπόψη, χωρίς τη συναίνεσή του, όσων επιβαρυντικών για τον ίδιο στοιχείων είχε αυτός καταθέσει σε χρόνο προγενέστερο της κτήσης της ιδιότητας αυτής (Ολ. Α.Π. 1/2004).
Πολύ σωστά .
αυτό προήλθε από την ΕΣΔΑ για να μην λαμβάνονται υπόψη
οι ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ μετά από ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ , σωματικά ή ψυχολογικά.
και ενώ δεν μπορούσε να αποδειχτεί ότι υπέστη βασανιστήρια ο ύποπτος.
Άλλο πράγμα όμως η δίωξη, από την διαδικασία στο ακροατήριο.
Η δίωξη μπορεί να γίνει από την ομολογία του κατηγορουμένου
αλλά η ομολογία ΔΕΝ αρκεί για την καταδίκη του !
Άρθρο 178 - Κώδικας Ποινικής Δικονομίας - Αποδεικτικά μέσα
Κυριότερα αποδεικτικά μέσα στην ποινική διαδικασία είναι: α) οι ενδείξεις· β) η αυτοψία· γ) η πραγματογνωμοσύνη· δ) η ομολογία του κατηγορουμένου· ε) οι μάρτυρες και στ) τα έγγραφα.
Κατά τα λοιπά , είναι πολύ χρήσιμη η απόφαση της ΟλΑΠ 2/2021