Ναι φίλε,πώς το ξέρεις λοιπόν ότι έχει ένας πλανήτης κάτι άξιο λόγου;Επειδή το λες εσύ ή εγώ ή ο άλλος;Αν είναι έτσι δε χρειαζόμαστε τους επιστήμονες να τους πληρώνουμε κιόλας (στο εξωτερικό,εδώ η έρευνα γίνεται στα τραπεζάκια της ΠΑΣΠ και της ΝΔΦΚ)
Πλάκα κάνεις; Ολόκληρος πλανήτης;
www.tsantiri.gr/kosmos/planetary-resources-h-eteria-pou-tha-kani-exorixis-se-asteroidis.html]http://www.tsantiri.gr/kosmos/planetary-resources-h-eteria-pou-tha-kani-exorixis-se-asteroidis.html[/url]
Planetary Resources: H εταιρεία που θα κάνει εξορύξεις σε αστεροειδείς
Με τα πολύτιμα μέταλλα να βρίσκονται σε εξαιρετική ανεπάρκεια στον πλανήτη μας, είναι φυσικό η ανθρωπότητα να στρέφεται στο διάστημα για να τα αποκτήσει. Σε ένα πραγματικά φιλόδοξο πρόγραμμα ο συνιδρυτής της Google, Larry Page και o πρώην CEO της Eric Schmidt, ο σκηνοθέτης James Cameron και ο πρόεδρος των X Awards, Peter H. Diamandis δημιούργησαν την Planetary Resources.
Τι ακριβώς είναι όμως η εταιρεία αυτή; Πρόκειται για μια εταιρεία που στόχο έχει να κάνει εξορύξεις από τους αστεροειδείς που βρίσκονται κοντά στη Γη. Πολλοί από τους αστεροειδείς αυτούς αποτελούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από μέταλλα που ανήκουν στην ομάδα του λευκόχρυσου (πλατίνα, ρουθήνιο, ιρίδιο, παλλάδιο, άργυρος, όσμιο, ρόδιο και χρυσός) και ακόμη και μόνο ένας από αυτούς θα μπορούσε να περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα από τα μέταλλα αυτά απ’ ό,τι έχει εξορύξει μέχρι τώρα η ανθρωπότητα.
Δεύτερος στόχος τους θα είναι η εκμετάλλευση αστεροειδών που αποτελούνται από νερό το οποίο θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί από διαστημικές αποστολές.
Προφανώς μια τέτοια προσπάθεια δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικούς μήνες. Οι ιδρυτές της Planetary Resources όμως, έχουν μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Σχεδιάζουν καταρχάς να θέσουν σε τροχιά ένα τηλεσκόπιο χαμηλού κόστους το οποίο θα εντοπίσει ποιοι αστεροειδείς είναι κατάλληλοι για εκμετάλλευση.
Από εκεί και πέρα την εξόρυξη των πολύτιμων μετάλλων θα την αναλάβουν ομάδες ρομπότ. Αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με μελέτη μέχρι το 2025 θα είναι δυνατή η ρυμούλκηση ενός αστεροειδούς βάρους 500 τόνων σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.