Ο Σταλιν ηταν φυσικη προεκταση του Λενιν, ο οποίος ΔΕΝ ηταν φυσικη προεκταση του Μαρξ (γιατι ο Μαρξ ΔΕΝ μιλαγε για οικονομικη εξισωση, ούτε για κεντρικα ελεγχομενη οικονομία κλπ).
Παρεμπιπτοντως, διαβαζοντας το αριστουργημα του Φλωμπερ, "Αισθηματικη Αγωγη" (1870), διεκρινα το προαισθημα του συγγραφεα για κεντρικα ελεγχομενα, ολοκληρωτικα καθεστωτα, την ιδια εποχή που ξεσπαγε η παρισινη κομμουνα και κανενας κομμουνιστης δεν υποστηριζε κατι τετοιο!
Θελω να πω, οι εξυπνοι ανθρωποι διεβλεπαν προς τα πού θα παει το πραγμα, κοντρα στον ιδιο το μαρξισμο (με αυτοδιαχειριση, εργατικα συμβουλια κλπ)!
Τελοσπαντων, ο Λενιν σαφως και θα εφαρμοζε ο,τι και ο Σταλιν στην Οικονομια, απλά εκανε πισω λογω μη-αποδοχης απ' τους χωριατες της Ουκρανιας. Τωρα, οσον αφορά τον περιφημο λιμό, ειχα διαβασει πεντε πραγματα και ειχα καταληξει οτι οι ντοπιοι ηταν τελειως αντιδραστικοι/πρωτογονοι και, τελικα, δεν πεθαναν απο "λαθος" του Κρατους, αλλά απο δικια τους μαλακια (ΔΕΝ ειχαν αποδεχτει την "υπαλληλοποιηση" τους - εξ ου και το Καθεστως τούς αφησε να κοιμηθουν (ή μαλλον να ψοφησουν) οπως εστρωσαν).
Δεν ειμαι βεβαιος, απλα ετσι θυμαμαι απ' ο,τι ειχα διαβασει...
Σε πρωτογονες οικονομιες, ο Κεντρικος Σχεδιασμος ειναι ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ, για να συσταθουν δικτυα, μεγαλα εργα υποδομης και καποια αρχικη βιομηχανια (βλ. ΔΕΗ, διυλιστηρια κλπ/ ποιος εχει κεφάλαια να τα στησει, αν οχι το Κρατος?).
Συνεβη παντου, απ' τη Ρωσια ως την Ελλαδα και τις ΗΠΑ. Ακομη και στη Σιγκαπουρη, το Δημοσιο εχει τεραστια περιουσια, υπο μορφη fund. Και την ελεγχει με κριτηρια κερδοφορίας.
Ο σοσιαλισμος (οχι "κομμουνισμος") ηταν προοδευτικο κινημα. Αντιμιλιταριστικο, αντι-ιμπεριαλιστικο, υπερ των δικαιωματων των γυναικων κλπ.
Φυσικα, ποτέ δεν συνδυαστηκε με Δημοκρατια, όπου επεβληθη. Αλλά δες τι εγινε στη Μ. Ανατολη οταν ξηλωθηκαν τα σοσιαλιστικου τυπου (δικτατορικα) καθεστωτα. Ή, πχ, στη Γιουγκοσλαβία του Τιτο => Διασπαση, πολεμος, πλιατσικο, μετά τον θανατό του.
Οι ιδεες των κομμουνιστων (σοσιαλιστων, με την ευρυτερη εννοια) ηταν στην πρωτοπορία μεχρι να επιβληθει ο Σταλινισμος, δηλαδη μεχρι την ηττα στον ισπανικο εμφυλιο (κατ' εμέ).
Αλλά
Το σιγουρο ειναι πως, οταν μια κοινωνια εχει την ωριμοτητα να "τρεξει" μια ελευθερη οικονομια, και το Κρατος εχει το βασικο level υποδομών κλπ, ο κεντρικος σχεδιασμος παυει να ειναι "προοδευτικος", και γινεται βραχνάς για την εξελιξη της Κοινωνιας. Δες, πχ, τη συγκριση της τσαβικης Βενεζουελας με την (τυποις) αριστερη Βραζιλία του Λούλα.
Στη Βραζιλια πεινανε ακομα, αλλά η χωρα εχει κανει μεγαλα βηματα προς τα μπρος. Ενώ η Βενεζουελα που πιστεψε στον κορπορατισμο διαλυθηκε.
Πού να ανταγωνιστει, σε διεθνες επιπεδο, τις συγχρονες πετρελαϊκες?? => Δουλευε στο ρελαντί, μεχρι που επεσαν οι τιμες του πετρελαιου και βαρεσε μπιελα! (δηλαδη, το διεθνες συγκειμενο δεν ειναι αμελητεο)
Εξ ου και διαφωνω 100% με το πισωγυρισμα σε ελεγχους κεφαλαίων, πολιτικη παρεμβαση στην οικονομια (βλ. Attica Bank), περιορισμους στον ελεγχο συχνοτήτων κλπ, σε μια χωρα σαν την Ελλαδα.
ΥΓ - Δεν θα σου πω πως η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ειναι αριστεροι.
Ειναι αριστεροι (και το απεδειξαν), απλά ειναι μαλακες. Εχουν μεινει στο 1917, και το 1945.
Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ειναι Αριστερος, και δεν μπορει να αποδειξει (με νουμερα) την ταξικοτητα της πολιτικης του. Αυτους, δεν τους σεβομαι ουτε καν ως αντιπαλους.