Αγαπητέ Γιάννη Αγιάννη,
δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ακόμα υπάρχουν άτομα, τα οποία πιπιλίζουν το "μαζί τα φάγαμε". Κατ΄αρχάς, αυτό είναι κατάφωρη αδικία σε όσους δεν έφαγαν τίποτα αφού τώρα θεωρούν εαυτόν εντελώς μαλάκες. Αντί λοιπόν όσοι δεν τα φάγανε να αποτελούν φωτεινό παράδειγμα, τους τσουβαλιάζεις όλους.
Το θέμα της συλλογικής ευθύνης δεν είναι άσπρο-μαύρο αλλά έχει άπειρες αποχρώσεις του γκρίζου. Για παράδειγμα όσοι είναι στην κορυφή της ιεραρχίας της οικονομίας είναι σε θέση να διαμορφώσουν τις κυρίαρχες αξίες της πιο πολύ από π.χ. έναν υπάλληλο, ο οποίος βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά. Αν αυτό το σχήμα δεν αποδώσει δεν μπορείς να λες πως φταίμε όλοι μαζί για τα χάλια της οικονομίας.
Με τέτοια ανισοκατανομή πλούτου, θα φταις όσο "αναλογεί" σε εσένα και βαριά-βαριά στην επαγγελματική σου ομάδα, τις οποίας "θεωρητικά" μπορείς να διαμορφώσεις πιο άμεσα τις αξίες αφού ψηφίζεις για σωματείο, πληρώνεις εισφορές στο ταμείο και έχεις γενικότερα καλύτερη πληροφόρηση για τα δρώμενα. Όταν βλέπεις πως π.χ. στο ΙΚΑ οι μεγαλύτεοι οφειλέτες είναι το Δημόσιο και οι εργοδότες με περίπου 9 δις έκαστος (περίπου μία δόση ΔΝΤ), δεν νοιώθεις κορόιδο να αναπαράγεις το λόλλυ-ποπ του "μαζί τα φάγαμε"?
Βάλε το ίδιο και για την νομοθεσία. Ψηφίζεις βουλευτές και αυτοί εκλέγονται, πληρώνονται και απολαμβάνουν προνόμια για να νομοθετούν. Δεν είναι ο κάθε ένας υποχρεωμένος να είναι πολιτειολόγος για να ελέγχει το Κοινοβούλιο, σε περίπτωση που οι νόμοι είναι ευνοικοί για κάποιους. Ο μέσος πολίτης φταίει λιγότερο, καθώς το χρέος του βασικά το εκπλήρωσε. Το ίδιο και με τις τράπεζες. Μοίραζαν δάνεια και εκ. Έλληνες χρεώθηκαν με πουτσο-δάνεια για να πληρώσουν τα μουνοδάνεια. Το πώς λειτουργεί όμως το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι δουλειά των τραπεζών και όχι του καταναλωτή.
Μα αυτό δεν θέλω να πω πως είμαστε άμοιροι ευθυνών. Ως πολίτες, πρέπει να είμαστε πιο σκεπτόμενοι σε κάθε μορφή εξουσίας και ιεραρχίας. ¨Ομως όσοι είναι στις κορυφές της κάθε ιεραρχίας απολαμβάνουν περισσότερο πλούτο, εξουσία. ¨Οταν λειτουργεί το σύστημα αυτοί είναι σε θέση ισχύος, έχουν προνομιακή μεταχείριση σε σ-χέσει με τον υπόλοιπο πληθυσμό και όλα είναι "καλώς καμωμένα" κι όταν σκάσει η φούσκα λένε πως "μαζί τα φάγαμε"? Πριν τις εκλογές ο ΓΑΠ αναρωτιέται που πήγαν τα λεφτά και μετά της εκλογές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μας πληροφορεί πως "μαζί τα φαγαμε"???