η δικιά μου ερμηνεία είναι ότι η ανοχή εξασφαλίσθηκε με μικρες, μέτριες ή παχυλές αποζημιώσεις στον ελληνικό λαό (ανάλογα πως βρίσκανε και πιάνανε)... αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ηθική του διάβρωση (προσοχή δεν εννοώ χριστιανική ηθική και λοιπές παπαριές αλλά το φιλότιμο του ρε γαμώτο) και την εν τέλει συνενοχή του σε όλα τα τεκταινόμενα..
αποτέλεσμα, θέλοντας να αποτινάξει από πάνω του το βάρος αυτής της συνενοχής (που το αισθάνεται να τον πιέζει), προσπαθεί να ρίξει το βάρος της ενοχής (το μικρό, μεσαίο, μεγάλο) που του αναλογεί στις πλάτες των κυρίως ενόχων ή (το χειρότερο) να εφεύρει ενόχους...
τελικά ο ελληνικός λαός μεταξύ των ετών 1980-2010 απεδείχθη πολύ κατώτερος των περιστάσεων και η ευθύνη αυτή ανήκει σε όλους μας (μηδενός εξαιρουμένου ακόμη και του υπογράφοντος)
πάντως στην παρούσα χρονική συγκυρία και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν νομίζω ότι πρέπει να αναλώνουμε δυνάμεις για τον καταμερισμό των ευθυνών, αλλά να επικεντρωθούμε στο να βρούμε τρόπο να βγούμε κατα το δυνατόν ακέραιοι από την κρίση.. και πάνω από όλα.. ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ... πάθαμε με τον συμμοριτοπόλεμο (ενσυνείδητα τον αποκαλώ έτσι) δεν μάθαμε, πάθαμε με την χούντα δεν μάθαμε.. καιρός είναι να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει..
και για να μην παρεξηγηθούν οι θέσεις μου, ότι δήθεν επιζητώ την άφεση αμαρτιών των ενόχων... απλά δεν συμφωνώ με τον νόμο του Λίντς (αν και πίστεψε με είμαι σε θέση να τον εφαρμόσω και πολύ αποδοτικότερα από τους μαλάκες που βαρέσανε τον Χατζιδάκη αν το θελήσω) και πιστεύω ότι ουδείς σε μία οργανωμένη κοινωνία ανθρώπων πρέπει να στερείται του φυσικού του δικαστή...
ελπίζω να απάντησα...