Το ξέρω ότι αυτό που γράφω είναι γενικό και αόριστο, και οιωνεί ευχολόγιο. Αλλά δεν μπορώ σε ένα ποστ να δώσω λυσεις για όλα.
Μια και το αναφέρεις όμως.
Αν θυμάσαι στα αρχικά μου post είχα γράψει ότι Ινδία και πακιστάν έχουν πανάκριβα διαστημικά και πυρηνικά προγράμματα.
Μια αρχική ιδέα λοιπον θα ήταν πριν πάνε στα αστρα και πριν εκτοξεύσουν δορυφόρους να σκεφτούν λίγο ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων τους που λοιμοκτονούν. Για να μην μιλήσουμε για στρατιωτικές δαπάνες κλπ που αφορούν πολύ περισσότερες χώρες απο τις δυο που ανέφερα.
Οσον αφορά το κατά πόσο υπάρχουν Δυτικά συμφέροντα τα οποια ευνοούνται απο την εξαθλιωση αυτών των χωρών.
Δεν ισχυρίζομαι ότι φταίει αποκλειστικά η Δύση για τη κατάσταση αυτών των χωρών. Σίγουρα έχουν μεγάλες ευθύνες και οι ίδιες οι χώρες.Το ότι όμως έχει συντελέσει προς αυτή τη κατεύθυνση η Δύση είναι νομίζω αρκετά προφανές.
Και μόνο η λέξη αποικιοκρατία συμπυκνώνει την ιστορική εκμετάλευση για μεγάλα χρονικά διαστήματα απο τη Δύση αυτών των χωρών. Εκμετάλευση που όσο ισχυροποιούνται οικονομικά αυτές οι χώρες προφανώς θα φθίνει. Αρα είναι προφανές ότι συγκεκριμένους δυτικούς κύκλους συμφερόντων η παραμονή αυτών των χωρών στη κατάσταση που βρίσκονται, προφανώς τους ευνοεί.
Δεν υπάρχει "λύση" (μαγική λύση, σταθερή, και εφαρμοστέα σε κάθε περίπτωση) για την αύξηση των διαφόρων ΑΕΠ. Κάθε περίπτωση χώρας, πρέπει να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο για να βελτιστοποιήσει την παραγωγή της.
Επομένως κανένας δεν σε κατηγορεί που δεν δίνεις λύση (ούτε σε ένα ποστ, ούτε σε πολλά). ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τέτοια λύση (σε λυσάρι).
Τα διαστημικά και τα πυρηνικά είναι κομμάτια έρευνας.
Αν κάνεις τη διαίρεση (κόστος δια πληθυσμός) θα δεις ότι τα λεφτά που πέφτουν σ' αυτήν (την έρευνα) δεν είναι τόσο (κατά κεφαλήν) τραγικά.
Να σου θυμίσω ότι και τη δεκαετία του '60, που τα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ και ΕΣΣΔ ήταν στο φόρτε τους, επίσης υπήρχαν φωνές που έλεγαν το ίδιο που λες κι εσύ τώρα: "Τόσα λεφτά, όταν υπάρχει τόση πείνα?", αλλά εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο.
Πέρα από την ανάγκη της έρευνας για την έρευνα, υπάρχουν και τα "παράπλευρα ωφέλη" απ' αυτήν, από τα οποία ωφελείται όλη η ανθρωπότητα. Πάρα πολλά από τα καθημερινά τεχνολογικά επιτεύγματα (όπως π.χ. το κινητό σου τηλέφωνο) αιτία δημιουργίας έχουν την τεχνολογία που προόδευσε λόγω αυτών των ερευνών.
Η αποικιοκρατία όντως έχει απομυζήσει κάποιες χώρες από τον πλούτο τους, αλλά:
1) Αποικιοκρατία δεν υπάρχει πια ΚΑΘΟΛΟΥ εδώ και 50-70 χρόνια.
2) Tα "μεγάλα" μεγέθη της αποικιοκρατίας (π.χ. Βραζιλία) είναι πάνω από 200 χρόνια που έπαψαν να υφίστανται.
3) Ναι, οι "δυτικοί" πήραν πράματα απ' αυτές τις χώρες, αλλά άφησαν κι όλας. Αν δεν είχαν "περάσει" οι άποικοι από πάνω τους, πιθανότατα θα ήταν ακόμα σε καταστάσεις πρωτόγονες.
Αυτά για την ώρα.