Στη παραπάνω σκέψη ξεχνάς κάτι βασικό.
Περιγράφεις το νόμο της ζούγκλας και τον προβάλεις σαν κάτι θεμιτό πάνω σε μια ανθρώπινη κοινωνία.
Μα ο άνθρωπος μέσα απο μια διαδικασία που λέγεται πνευματικότητα παλεύει τα τελευταία 5000 χρόνια να ''ξεφύγει'' απο το νόμο της ζούγκλας που περιγράφεις παραπάνω.
Η ιδεατή ανθρώπινη κοινωνία επαγγέλεται έστω και ιδεατά την αλληλεγύη μεταξύ των ανθρώπων ανεξαρτήτως πολιτικών συστημάτων η προσανατολισμών.
Για να μην παρεξηγηθώ. Δεν είναι παράλογο, αντιθέτως είναι νομίζω απολύτως δίκαιο, ο ικανότερος και εργατικότερος να πετυχαίνει και να απολαμβάνει περισσότερα πράγματα στη ζωή απο τον ανίκανο και τον τεμπέλη.
Είναι όμως παράλογο μικρές κάστες ανθρώπων να εκμεταλεύονται λαούς ολόκληρους που υπολείπονται απο πλευράς οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης. Το δουλεμόριο, η αποικιοκρατία, κλπ ήταν κάποιες προφανείς τέτοιες μορφές εκμετάλευσης, και σε αυτά αναφερόμαστε στο thread.
Δεν περιγράφω κανένα "νόμο ζούγκλας".
Περιγράφω την πραγματική κατάσταση που υφίσταται, και που εγώ την χαρακτηρίζω "φυσική".
Από που βγάζεις το συμπέρασμα ότι "
ο άνθρωπος μέσα απο μια διαδικασία που λέγεται πνευματικότητα παλεύει τα τελευταία 5000 χρόνια να ξεφύγει απο το νόμο της ζούγκλας"? Από τις διακηρύξεις των θρησκειών? Αυτοί κι αν είναι η πιο οργανωμένη μορφή εκμετάλευσης ανθρώπου από άνθρωπο!
Η διαφορά του ανθρώπου (που εκδηλώθηκε σε τάξη μεγέθους πριν από 200.000 έως 2.000.000 χρόνια, δεν μιλάμε για 5.000 εδώ) από το υπόλοιπο ζωϊκό βασίλειο είναι η ανάπτυξη των εγκεφαλικών του λειτουργιών (σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη), οπότε άλλα χαρακτηριστικά (όπως η σωματική ρώμη) ήρθαν σε δεύτερη μοίρα.
"Αλληλεγύη μεταξύ των ανθρώπων".
Βεβαίως. Και υπάρχει, και έχει εκδηλώσεις. Αλλά αυτή περιορίζεται από τις δυνατότητες των ανθρώπων, και αφορά ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ εκδήλωση, ίδια με αυτή που εκδηλώνεται όταν π.χ. προστατέψεις ένα γατάκι από το τα το πατήσουν τα αυτοκίνητα στο δρόμο. Κατα μείζονα λόγο δεν θα αφήσεις ένα παιδί να πνιγεί στο Αιγαίο. Δεν μπορεί όμως να παγιωθεί με νόμους και διατάγματα, γιατί ακριβώς είναι αντίθετη με τη φύση του ανθρωπίνου είδους.
Για την αποικιοκρατία σου απάντησα. Θέλεις να επεκταθώ και στο δουλεμπόριο τώρα? Ούτε αυτό υπάρχει πια. Να συζητάμε υπαρκτά προβλήματα.
Έγραψες κάπου (στην αρχή):
"Η λύση είναι να πιέσει με πολιτικά, οικονομικά, και οποιαδήποτε άλλα μέσα χρειαστεί η δύση προκειμένου να καλυτερέψουν οι συνθήκες ζωής σε αυτές τις χώρες και να μην αναγκάζονται οι άνθρωποι να φεύγουν από τις χώρες τους απελπισμένοι.
Πιστεύω όμως τα οικονομικά συμφέροντα του μεγαλύτερου μέρους των χωρών της δύσης συντείνουν στο ότι είναι καλύτερα να μένουν οι λαοί αυτών των χωρών εξαθλιωμένοι και οικονομικά ανίσχυροι, μια και έτσι διαφεντεύονται ευκολότερα."
Διαφωνώ, δυο απαντήσεις:
1) ΔΕΝ είναι καλύτερα (για τη δύση) να μένουν οι λαοί αυτών των χωρών εξαθλιωμένοι. Δεν υπάρχει λογική σ' αυτό. Και ακόμα, οικονομικώς ισχυρός τρίτος κόσμος, για τη δύση σημαίνει και πιο πλούσιοι πελάτες.
2) Η δύση δεν χρειάζεται (και δεν πρέπει) να πιέσει για τίποτα. Μιλάς για οικονομικά μέσα. Δηλαδή? Πως να πιέσει? Να τους κόψει και την (όποια) βοήθεια? Ή να τους ταϊζει περισσότερο από όσο κάνει τώρα με τις διάφορες βοήθειες?
Μιλάς για πολιτικά μέσα. Δηλαδή? Τι να κάνει, να πει στον Άσσαντ ή τον Ουζουμπούρου της Γκάνα "σου κόβω την καλημέρα"? Ωραία, του το λέει. Και λοιπόν?
Μιλάς και για "οποιαδήποτε άλλα μέσα χρειαστεί". Δηλαδή? Μέσα σ' αυτά βάζεις και το ναπάλμ?
Συμπερασματικά, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κάτι που "η δύση" μπορεί να κάνει για να αλλάξει τη μοίρα αυτών των κοινωνιών και των γεωγραφικών περιοχών. Θα μπορούσε ίσως, αν ήμασταν τώρα 200 χρόνια πριν (αποικιοκρατία), και η δύση είχε τη δυνατότητα να επιβληθεί διοικητικά, οπότε ίσως κάτι πετύχαινε. Τώρα πια, δεν γίνεται. Ήθελαν ανεξαρτησία (από τους αποικιοκράτες), την πήραν, ας τα βγάλουν πέρα τώρα. Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να αφεθούν στη μοίρα τους.
Και εμείς στη δική μας όμως (οι δυτικοί εννοώ) μοίρα. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να επέμβουν (με οποιοδήποτε τρόπο) στη δικιά μας πορεία και μοίρα.
Εκτός κι αν πιστέψουμε ότι "όλοι στον κόσμο είμαστε ίσοι, ίδιοι και όμοιοι, παιδιά του ίδιου θεού, και δεν πρέπει να έχουμε ούτε σύνορα, ούτε διαφορές, ούτε υπάρχει λόγος να κάνουμε κάποια προσπάθεια για να διατηρήσουμε το καλύτερο (για εμάς) status που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τα τελευταία 1.000-2.000 χρόνια".
Εσύ το πιστεύεις αυτό?
Εγώ όχι.