Τώρα μου λες οτι ο μέσος 23χρονος Πολωνός παίρνει 1000 ευρώ το μήνα?Γιατί τότε έχουν κατακλύσει όλες τις χώρες της Δύσης από UK μέχρι Γερμανία,Ολλανδία είναι οι νο.1 μετανάστες.2 εκατομμύρια έχουν μεταναστεύσει εκτός Πολωνίας από το 2004 το 20% του ενεργού πληθυσμού.Ολόκληρες μικρές πόλεις και χωριά έχουν ερημώσει.
Εχεις πάει σε χωριό όπου η γκόμενα δεν έχει να πληρώσει ούτε ηλεκτρικό και ζει στα σκοτάδια?Η όπου έχουν ακόμα τουαλέτες τουρκικού τύπου έξω από το σπίτι όπου δαγκώνεις το καυλί σου από το κρύο?Εχεις μείνει με οικογένεια όπου όλοι είναι άνεργοι?Η όπου μαζεύουν μανιτάρια από το δάσος για να φάνε?
Η να μην παίρνει μπρος το αυτοκίνητο από το κρύο και να ανάβουν φωτιά από κάτω?Ο πιο πολύς πληθυσμός της Πολωνίας το 80% ζει σε χωριά και μικρές πόλεις.
Για εμένα η Πολωνία είναι κλασσική Ανατολική Ευρώπη.Δεν είναι βέβαια πρώην ΕΣΣΔ ή διαλυμένη χώρα όπως η Ουκρανία αλλά η Ρωσία μου φάνηκε σε ελαφρώς καλύτερο οικονομικό επίπεδο(αυτάρκης) και η Λευκορρωσία πιο μαζεμένη.Θέλω να πω αν έρθεις από Λευκορρωσία και δεις τα χάλια της Πολωνίας Β(περιοχές κοντά στα ανατολικά σύνορα) είναι να λυπάσαι για την κατάντια.
Βασικά το πρόβλημα της Πολωνίας είναι οτι δεν έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές(εκτός από κάρβουνο) και δεν έχει καμία φίρμα(πόσες πολωνικές μάρκες ξέρετε?).
Αρχίζω και πιστεύω ότι όντως έχεις γνώση της Πολωνίας δεν είναι μόυφες αυτά που λες, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν ανταποκρίνονται στη τελευτάια 5 ετία. Έχεις μείνει ακριβώς 5 χρόνια πίσω. Και ξέρω καλά γιατί ερχόμουν και εγώ τότε Poland αλλά δεν έμενα εδώ. Η μετανάστευση που λές αφορούσε την είσοδο της Πολωνίας στην Ευρωπαική ένωση και ο αριθμός ήταν όντως στους αριθμούς που περιράφεις. Την τεευταία πενταετία όμως έχει αντιστραφεί πλήρως η κατάσταση, μια βόλτα στην Βαρσοβία θα σε πείσει πως απο Αμερικανοί,ινδοί μέχρι και Γάλλοι, έρχονται πλέον να δουλέψοουν στις εταιρίες που ανοίγουν εδώ. Και ξέρω πολλούς απο αυτούς. Όπου και να πας πλέον τους βλεπεις μπροστά σου!! και είναι και επιτεθόμενοι στις γκόμενες οι καρίοληδες. Ο μισθός δε είναι 1000 ευρώ είναι πάνω απο 1000 ευρώ για κάποιον που βρίσκει δουλειά σε μια εταιρία εδώ απο τις δεκάδες πολυεθνικές. Συνήθως ξεκινάει στα 1100 με 1200 στον τομεα της πληροφορικής που ασχολούμε χωρίς να έχει κάποιος προυπηρεσία στα 23-25.
Η ανάπτυξη που αναφέρω θα συνεχίσει αστάματητα λόγω της γεωγραφικής θέσης της Poland και του τεράστιου αριθμού πλυθυσμού που συνορεύει με αυτήν. Εσύ που απο οτι έχω καταλάβει ασχολείσαι με τηελεπικοινωνίες θα ξέρεις πως διαφορετικό είναι να ανοιξει μια εταιρια τηλεπικοινωνιών κάπου που θα έχει ένα κοινο 40.000.000 κατοίκων με επέκταση σε γειτονικές χώρες όπως η Γερμανία με 80.000.000 πλυθησμό και διαφορετικά στην Ελλάδα με τα 10.000.000 και τους αλβανούς απο πάνω.
Ελπίζεις θα ξέρεις πως Google,IBM και κυρίως η Samsung έχουν μεταφέρει εδώ πολυ κεντρικές τους υποδομές για να αποροφούν τους εργαζομένους απο τα πενεπθστήμια και με 1000 ευρώ να δουλεύουν. Επίσης θα ξέρες πως κεντρικές αυτοκινητο-βιομηχανίες της Γερμανίας έχουν αρχίσει και μεταφέρουν Εργοστάσια και γραμμές παραγωγής εδώ.
Αυτά έγιναν την τελευταία τριετία-τετραετια. Για αυτό όλα άλλαξαν με ρυθμούς ασσύληπτους. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα έχει γίνει σε μια πενταετία. Θα δυσκολέψει απίστευτα το πήδημα.
Αυτα με τα χωριά που λες έχεις πέσει ακριβώς στην λουμπα που έγραψα πρίν. Δεν συγκρίνεις την χώρα μας. Ο Θείος μου μένει σε ένα χωρίο στην Πελλοπόμησο με 1000 κατοίκους. Αυτά που περιγράφεις ζει πολυ χειρότερα εκεί. Πειμένει να πουλήσει την σταφίδα να βγάζει μέσο όρο 300 ευρώ το μήνα ίσα να πίνει καμιά amstel στην αγόρα και να αγοράζει αλβανικό καπνό. Και χέζει σε Τούρκικη έξω απο το σπίτι, γιατί έτσι έφτιαχναν τα σπίτια παλια στα χωριά. Το σημαίνει αυτο? Οτι εγώ που ζω Αθήνα ζω κατά αυτό τον τρόπο? Πας να βρείς δηλαδή το τελειωμένο χωρίο για να βγαλεις συμπέρασμα του μέσου πορυ ζωής τπυ Πολωνού ή του αντίστοιχου Έλληνα. Απλά το κάνεις γιατί μεσα σου πονάς όπως και εγώ που δεν είναι πλέον έτσι, οπότε το πηδημά εδώ των παλαιών εποχών μας μένει σαν ανάμνηση με δάκρυα στα μάτια...