[size=8pt]Φίλε antistheni δεν ταυτίζω θρησκεία και πνευματικότητα. Λέω απλώς ότι ο άνθρωπος ως πνευματικό ον έχει έμφυτη την τάση να αναζητά κάτι παραπάνω. Και αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής πνευματικής αναζήτησης είναι η θρησκεία.
Σε ό,τι αφορά τέλος τον ανωτέρω είρωνα τυπάκο που μόνο από μεγαλοστομίες και ειρωνείες ξέρει θα πω τα εξής.
Είπα από την πρώτη στιγμή ότι η θρησκεία είναι θέμα πίστεως. Δεν επιδέχεται αποδείξεις ούτε και πείραμα. Δεν επιδέχεται επιχειρήματα. Εσύ αναζητάς να σου δώσω επιχειρήματα κι επειδή ακριβώς αυτά δεν υφίστανται αντί να αντιληφθείς το πεπερασμένο των ανθρωπίνων νοητικών ικανοτήτων καταφεύγεις σε ειρωνείες. Τυπικό παράδειγμα ημιμάθειας. ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΩ να πείσω κανέναν ούτε και περιμένω να με πείσεις. τα λόγια σου στερούνται σοβαρότητας, πόσο μάλλον επιχειρημάτων.
Ουκ ολίγες ανακρίβειες. και μόνο που λες ότι ο άνθρωπος είναι υπεράνω της θρησκείας αναγορεύεσαι σε τρισμέγιστος βαθιά νυχτωμένος. Και μόνο στην υπόνοια της ύπαρξης θεού θα έπρεπε να καταλάβαινες ότι ο άνθρωπος οφείλει να σκύβει ευλαβικά μπροστά στο θεϊκό μεγαλείο και όχι να προσπαθεί να αναδειχθεί σε κέντρο του σύμπαντος.
Σου είπα ήδη τι λέει η επιστημονική κοινότητα. ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ η Φυσική Επιλογή του Δαρβίνου. Αυτά τα έλεγαν τότε που δεν γνώριζαν τίποτε περί κληρονομικότητας και DNA. Αν με ειρωνεύεσαι λοιπόν γι αυτό απέτυχες πλήρως. Αν ενδιαφέρεσαι να διαβάσεις περισσότερα κανένα πρόβλημα.
Είναι τουλάχιστον ασέβεια απέναντι σε κάποιον να προσπαθείς να παρουσιάσεις θαύματα πίστεως ως θεατρινίστικα κόλπα του χειρίστου είδους. "Ο δικός μου" όπως λες δεν έκανε θαύματα για να τιμωρήσει ή να τρομάξει τους ανθρώπους αλλά να διδάξει και να ελεήσει τον απλό άνθρωπο. Το μεγαλείο της απόλυτης αγάπης και ταπείνωσης του Θεανθρώπου έρχεται σε κατάφορη αντίθεση με την εκδικητική φύση του12θεου που μόνο γεμάτο ανθρώπινα πάθη και παραξενιές έχει να επιδείξει. Πολύ δε περισσότερο όταν κάτι αποδεικνύεται επιστημονικά, όπως οι ...κεραυνοί του Δία. Τα θαύματα στα οποία αναφέρεσαι είναι πράγματα που δεν έχουν εξηγηθεί και πράγματα τα οποία συμβαίνουν ακόμη και σήμερα καθημερινά. Γι αυτό λέγονται και θαύματα.
Επιπλέον, μπλέκεις αξιοθαύμαστα τα άλογα ζώο με τον λογικό άνθρωπο. Τι σχέση έχει η λογική με την ψυχή; Τι προσπαθείς να μου πεις δηλαδή; Ότι δεν υπάρχει θεός; ʼποψή σου. Επειδή δεν αποδεικνύεται λογικά; Είναι όμως απορίας άξιο πώς οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους επιστήμονες υπήρξαν και ένθερμοι χριστιανοί.
Αν λοιπόν πας να μεταλάβεις-παραβλέπω τη χυδαία ειρωνεία-μια και κορόϊδεψες και τα θαύματα, αναρωτήσου πώς δεν παθαίνεις τίποτα από τα στόματα τόσων και τόσων πριν από σένα.[/size]
Σου απαντάει λοιπόν ο είρων τυπάκος:
Η θρησκεία φίλε, είναι (δυστυχώς) αποτέλεσμα φόβου, όχι αναζήτησης. Και μάλιστα συγκεκριμένου φόβου. Του φόβου του θανάτου. Αν το ψάξεις σε ανθρώπινο επίπεδο, (διανόηση, ανησυχίες, κλπ), θα καταλήξεις εκεί. Αν αποβάλεις αυτό το φόβο, παύει να υπάρχει και η ανάγκη για πίστη σε κάτι «ανώτερο», «υπέρτατο», «παντοδύναμο», «πανάγαθο», «ανεξήγητο», κλπ. Να μη σε κουράσω άλλο, αυτά όλα έχουν ΞΑΝΑσυζητηθεί, ΕΔΩ, στο ίδιο αυτό forum, ίσως στο παλιό. Αν κάνεις τον κόπο να το ψάξεις, θα τα βρεις. Να μην επαναλαμβάνομαι. Απαντάω σε όσα με ρωτάει κάποιος, αντιδικία όμως δεν πρόκειται να (ξανα)ανοίξω.
Μεγαλοστομίες δε λέω εγώ, εσύ λες. Μεγαλοστομίες βγαίνουν από τα στόματα των «εκπροσώπων του θείου», όχι από τους άθεους. Όροι σαν τους ανωτέρω δεν τους χρησιμοποιώ εγώ, εσύ τους χρησιμοοποιείς. Αρα άκυρος ο σχολιασμός σου. Ειρωνείες, ναι. Δε μπορώ? Απαγορεύεται?
Συμφωνώ μαζί σου ότι η θρησκεία είναι θέμα πίστεως. Και ότι δεν επιδέχεται (ούτε αντέχει) αποδείξεις, πειράματα, και επιχειρήματα. Δεν το αρνήθηκα ποτέ αυτό. ΑΛΛΟ λέω: Εγώ, ΔΕΝ πιστεύω σε αυτά. Σε καλύπτει? Μάλλον όχι. Γιατί η δήλωσή μου αντιστρατεύεται το σύνολο της κοσμοθεωρίας σου, οπότε δεν επιτρέπεις ούτε να υπάρχω.
Στα προηγούμενα post σου έκανα κάποια ερώτηση. Αν θες να γίνεται κουβέντα, απάντησες? Όχι. Αρα φαίνεται απ αυτό ποιος «στερείται επιχειρημάτων» και (δυστυχώς ? αυτό φαίνεται όσο προχωράς την κουβέντα και παρά το καλό σου επίπεδο) σοβαρότητας.
Είναι όμως αξίωμα, ότι άνθρωποι που συζητάνε λέγοντας «ο άνθρωπος οφείλει να σκύβει ευλαβικά μπροστά στο θεϊκό μεγαλείο», που απ τη μια επικαλούνται το DNA και απ την άλλη το σχηματισμό της γυναίκας απ το «πλευρό» του Αδάμ είναι φορείς... «σοβαρών» επιχειρημάτων? Σαν και σένα.
Ζήτησα εγώ να μου δώσεις επιχειρήματα? Για ποιο πράμα? Για την ύπαρξη θεού μήπως? Πότε?
Ναι, ξέρω. Πρέπει να «αντιληφθώ το πεπερασμένο των ανθρωπίνων νοητικών ικανοτήτων». Αν δε το αντιληφθώ (αν δηλαδή ΔΕΝ πω: Είμαι ο μαλάκας της ιστορίας ? Εγώ δεν ξέρω, το ιερατείο ξέρει), τότε ΠΩΣ θα επιβάλει το ιερατείο τις απόψεις του επάνω μου? Θα έχω κρίση, θα έχω άποψη, θα έχω αντίλογο. Ποιο ιερατείο θα μπορέσει να σταθεί αν οι άνθρωποι αρχίσουν να το αμφισβητούν? Γι? αυτό και καταλήγουν να λένε τέτοια (που δεν είναι καθόλου μεγαλόστομα ? τα δικά μου είναι!), που βλέπω ότι ατόφια τα μεταχειρίζεσαι και εσύ.
Μας έπεισες.
Φίλε, εγώ δεν είπα ότι είμαι παντογνώστης. ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν τα ξέρω όλα. Αλλά από αυτό, μέχρι το να μου λες ότι «δέξου αυτό γιατί έτσι είναι» υπάρχει διαφορά. Την οποία ΔΕΝ αποδέχομαι να εκμηδενίσω.
Το αν προσπαθείς να με πείσεις φαίνεται από τα γραφόμενά σου. Σίγουρα (επίσης φαίνεται ότι) δεν μπορείς. Γιατί εκτός από το «πίστευε και μη ερεύνα» δεν έχεις ΚΑΝΕΝΑ άλλο επιχείρημα.
Και βεβαίως δεν προσπαθώ να σε πείσω. Να σε πείσω σε τι? Εσύ έχεις κάτι που το πιστεύεις, αόριστο, απατηλό, ασαφές, απροσδιόριστο, πάντως ΣΕ ΚΑΤΙ πιστεύεις.
Αρα υπάρχει κάτι (μέσα στο μυαλό σου) για το οποίο θα μπορούσες (αν το ήθελες) να «με πείσεις».
Στο δικό μου μυαλό δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ στο οποίο να πιστεύω. Αρα να προσπαθήσω να σε πείσω σε τι? Στο τίποτα? Δε σου φαίνεται οξύμωρο?
Βγάζεις συμπεράσματα κουφά, ασύνδετα, και χωρίς καμία λογική. Βγάζεις π.χ. το συμπέρασμα ότι όποιος δε «σκύβει ευλαβικά μπροστά στο θεϊκό μεγαλείο» «προσπαθεί να αναδειχθεί σε κέντρο του σύμπαντος». Από πού προκύπτει ρε φίλε αυτό? Βάσει ποιας λογικής?
Η έκφρασή σου «υπεράνω θρησκείας» (για μένα, τον βαθειά νυχτωμένο) από πού προκύπτει? Είπα εγώ κάτι τέτοιο? Εγώ είπα ότι δεν πιστεύω σε παραμύθια. Αυτό δε με βάζει «υπεράνω» των παραμυθιών. Αλλη μια επίδειξη της (κουφής) λογικής σου.
Μου είπες τι λέει η επιστημονική κοινότητα, ΗΔΗ ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕΣ, και ΣΕ ΡΩΤΗΣΑ «πες μου τις πηγές σου». Δε σου είπα να μου ξαναπείς τα ίδια με άλλα λόγια. Πες λοιπόν αν έχει κάτι επ αυτού, δεν είναι από αυτά που «αποτελούν επιχειρήματα πίστης», είναι επιστημονικές δημοσιεύσεις. Έχεις να προσκομίσεις κάτι, ή είσαι σαν αυτούς που λέγανε «επιστημονικές» εξηγήσεις για τον Βησαρίωνα της Λαμίας?
Δεν είπα ότι τα νερά και τα ψάρια είναι θεατρινίστικα. Είπα ότι είναι παραμύθια. Αυτό πιστεύω, αυτό λέω. Εχεις πρόβλημα? Εγώ πάντως δεν έχω πρόβλημα με σένα (και όλους τους 1,5 δις ομοίους σου) που πιστεύουν ότι ο «θέανθρωπος» περπάταγε πάνω στο νερό (πριν βγουν τα jet-ski εννοώ).
Θες να το δεχτώ? Να το δεχτώ. Έκανε «θαύματα» για να διδάξει και να ελεήσει «τον απλό άνθρωπο». Το μικρομεσαίο, όπως τον λέμε σήμερα. Τον εργαζόμενο, το φοιτητή, το συνταξιούχο? Ξέρεις, τέτοιο classification. Είμαι και εγώ ένας απ αυτούς. Μπορείς να μου πεις ΓΙΑΤΙ σταμάτησε να κάνει? Γιατί να μην επωφεληθούμε και μεις οι φουκαράδες δηλαδή? Δε μας έκανε μάνα εμάς? Στο πηγάδι κατουρήσαμε?
Με το δωδεκάθεο, μεγάλε, δεν έχω λόγο να διαφωνήσω σε κάτι. Στην ίδια μοίρα τους βάζω και αυτούς, απλώς είναι πιο γραφικοί, και βρε παιδί μου κάποια αντίδραση πάνε να εκδηλώσουν τέλος πάντων στην μαύρη εικόνα που μας περιτριγυρίζει 21 αιώνες τώρα?
Τα θαύματα (λες) δεν έχουν εξηγηθεί. Σωστό. Αν ασχολείσαι να βρεις τι έγινε, δε θα βρεις εξήγηση.
Εγώ
δεν ασχολούμαι.
Αλλά για πες μας κανένα θαύμα που «συμβαίνει ακόμη και σήμερα καθημερινά». Συμβαίνει σε μόνιμη βάση? Εργάσιμες και αργίες? 24/7?
Η λογική είναι αυτή που είναι, φίλε. Την έμαθες και στο σχολείο (ίσως). Η ψυχή, ΤΙ είναι?
«Είναι όμως απορίας άξιο πώς οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους επιστήμονες υπήρξαν και ένθερμοι χριστιανοί» Γιατί είναι απορίας άξιο?
Εν κατακλείδι:
Δεν «προσπαθώ να σου πω» ότι δεν υπάρχει θεός. Στο λέω στα ίσα. Και ναι, είναι η άποψή μου. Μπορώ να την έχω? Μπορώ νομίζω. Όπως μπορείς να έχεις και συ τη δική σου.
Υ.Γ: Οσο για τα στόματα πριν από μένα στην μετάληψη (μυστήριο κι αυτό ε?), ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή τη σκέψη αυτή της σιχαμάρας την έκανα ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ, και απάντηση ΔΕΝ πήρα από κανέναν (-τι γίνεται ρε παιδιά με τα μικρόβια που έχει στο στόμα της αυτή η σιχαμένη παλιόγρια μπροστά μου στην ουρά?), έχω ΠΟΛΛΛΛΛΑ χρόνια να πάω φίλε μου, και ειλικρινά, δε μου λείπει καθόλου!
Βλέπεις φίλε, το σύστημα διαπαιδαγώγησης στη χώρα μας κάνει τους πελάτες να χάνονται απ το τσαρδί του χριστόδουλα! Γιατί δε μπορεί απ τη μια μεριά ο πιτσιρικάς να βλέπει το μπαμπά του να κάνει φασαρία στην ταβέρνα επειδή το ποτήρι είναι λίγο βρώμικο, και απ την άλλη να του λένε «δεν έχει μικρόβια το κουτάλι»! Κάπου θα τα βροντήξει, δε το καταλαβαίνεις?
Αυτά