Ως δημοκρατικό ς άθεος, νομίζω πως οφείλεται ο ίδιος σεβασμός σε όλες τις θρησκείες, άσχετα με το πόσους πιστούς έχουν είτε σε ένα μέρος είτε παγκόαμια. Είμαι αντίθετος με κάθε μορφής επιβολή "πιστεύω".
Θέτεις ένα ωραίο και ιδιαίτερα δύσκολο ζήτημα: Είναι όλες οι θρησκείες, πεποιθήσεις, πίστεις άξιες σεβασμού;
Είναι άξιος σεβασμού κάποιος που λέει ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει με την έλευση του κομήτη Χάλευ το 1900 κάτι, μετα λέει ότι θα έρεθι το 1966 μετά το 2000 και τώρα το 2012 'η το 2013 όπου τελείώνει το ημερολόγιο των Μάγιας ή το λέει ο παπα- Μάξιμος ή είχε ισχυρή ενόραση όταν κοιμόταν και του του το είπαν μικρά πράσινα ανθρωπάκια;
Είναι άξιος σεβασμού κάποιος που περιμένει να επιστρέψει η μεγάλη περίπολος των Ελλ; Ή κάποιος που πιστεύει ότι η ζωή στη Γη είναι αποτέλεσμα του ριξίματος σε ενεργά ηφαίστεια 65.000.000 ατόμων από έναν διαβολικό διαστημικό πολέμαρχο;
Μήπως υπό το μανδύα της ανεξιθρησκείας, έχουν βρει καταφύγιο επικίνδυνες ιδεοληψίες που διαστρέφουν κάθε έννοια ορθολογικής σκέψης και επιστημονικής μεθόδου και όταν πας να κάνεις διάλογο σου απαντάνε "Εγώ έτσι πιστεύω! " κι ας τους φέρνεις αποστομωτικά επιχειρήματα;
Δε λέω φυσικά να επιβάλλουμε κάποια πίστη ή ακόμη και τη μή πίστη με τη βία...Αλλά μήπως κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να κράζουμε/ γελοιοποιούμε/ περιθωριοποιούμε τις εξόφθαλμα γελοίες θεωρίες;
Όχι τίποτα άλλο, αλλά αν κάποιος μπορεί να πιστέψει στη Σαμπάλα και στην Υπερβόρεια και στην Κούφια Γη μπορεί να καταπιεί αμάσητο και ό,τι του πει κάποιος μετρίου αναστήματος τύπος με κοντό μουστάκι, γυάλινα μάτια και σήμα τη σβάστικα...
Str81977,
Βεβαίως και οφείλεται σεβασμός. Όχι όμως «στις θρησκείες». Στον άνθρωπο.
Ας πιστεύει ότι πάνω εκεί υπάρχουν σαλιγκάρια, ότι μετά το θάνατό του θα γίνει νερό της πηγής, ότι η μαμά του ήταν δέντρο. Το τι πιστεύει ο άλλος, είναι ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑ, και επομένως ΔΕ ΣΕ ΑΦΟΡΑ, όπως και δεν αφορά κανέναν άλλον εκτός απ τον ίδιο. Αρα, ο «σεβασμός» έρχεται αυτόματα.
Υπάρχει όμως μια διαφορά:
Ο κάθε «πιστεύων», ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να επιβάλει ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ το τι θα (επίσης) πιστεύει, και πως θα δρά.
Επίσης, δε μπορεί να επιβάλει ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ οικονομική επιβάρυνση.
Αμα τηρούνται αυτά όλα, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Τηρούνται όμως?
Οχι.
Οι «επικρατούντες», συνήθως πηδάνε τους υπόλοιπους.
Αρα για ποιό «σεβασμό» μιλάμε?