Νέα

Βιβλίο Ιστορίας ΣΤ΄Δημοτικού...

• Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 383
  • Εμφανίσεις 20K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Απ' όσα έχετε ακούσει, δεί, καταλάβει ποια πιστεύετε πώς πρέπει να είνα

• Να βραβευτεί

Ψήφοι: 0 0,0%
  • Να διατηρηθεί

• Να διορθωθεί

• Να αποσυρθεί

• Να καεί

• Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    0

inkubus

Ανώτατος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2006
Κριτικές
85
Like
2.475
Πόντοι
12.930
Aγαπητέ φίλε, μιας και παραθέτεις αποσπάσματα από την Νομαρχία, θα έπερεπε να ξέρεις ότι ο συγγραφέας της, ο Ανώνυμος ο Έλλην, ήταν σαφέστατα επηρεασμένο ς από το κίνημα της Ευρωπαϊκής Διαφώτισης, (όπως και ο Κοραής), το οποίο όμως ήταν παντελώς άσχετο προς την Ανατολή και την Ορθόδοξη παράδοση. Δεν χρειάζονται περισσότερα να πεί κανείς.

Αυτονόητο είναι ότι είναι επηρρεασμένος από το Διαφωτισμό. Όπως και ο Ρήγας Φεραίος και η Φιλική Εταιρεία. Είναι κακό αυτό?

Rascal26

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2006
Κριτικές
4
Like
2
Πόντοι
1
Αυτονόητο είναι ότι είναι επηρρεασμένος από το Διαφωτισμό. Όπως και ο Ρήγας Φεραίος και η Φιλική Εταιρεία. Είναι κακό αυτό?

Δεν είπα πως είναι καλό ή κακό. Αυτό δεν με ενδιαφέρει. Είπα πως ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός ήταν πολιτισμικά εντελώς ξένος προς την Ανατολή.

aries62

Μέλος
Εγγρ.
14 Ιαν 2007
Like
0
Πόντοι
1
νομιζω οτι ΟΛΕΣ οι επαναστασεις στην πορεια των λαων ειχαν ηγεσιες απο μεσεα ταξη και πανω.
και μορφωτικη και οικονομικη.
για δες το ξανα!
ο εξαθλιομενος λαος ηταν "οργανο"αλλα παντα αλλη ηταν η ηγεσια!
Δεν αναφέρθηκα στις ηγεσίες... Οι ηγεσίες καθοδηγούν. Οι μάζες ξεσηκώνονται, σφάζονται, πιστεύουν και ελπίζουν σε κάτι καλύτερο... Δεν υπάρχει, άλλωστε, ηγεσία χωρίς οπαδούς!

Rascal26

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2006
Κριτικές
4
Like
2
Πόντοι
1
νομιζω οτι ΟΛΕΣ οι επαναστασεις στην πορεια των λαων ειχαν ηγεσιες απο μεσεα ταξη και πανω.
και μορφωτικη και οικονομικη.
για δες το ξανα!
ο εξαθλιομενος λαος ηταν "οργανο"αλλα παντα αλλη ηταν η ηγεσια!
Μα είναι φυσικό ότι ο εξαθλιωμένος λαός πρέπει να χαλιναγωγηθεί από κάποιον για να πετύχει η "επανάστασή" του. Αλλά κι οι ηγέτες δεν είναι αυθύπαρκτοι. Έχουν ανάγκη από το λαϊκό έρεισμα, τίνος άλλωστε θα ηγηθούν; Είναι αμφιδρομη η σχέση.

aries62

Μέλος
Εγγρ.
14 Ιαν 2007
Like
0
Πόντοι
1
Δεν είπα πως είναι καλό ή κακό. Αυτό δεν με ενδιαφέρει. Είπα πως ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός ήταν πολιτισμικά εντελώς ξένος προς την Ανατολή.
Δεν ηταν και τόσο ξένος με την έννοια του ότι βασίζεται στην επαναπροσέγγιση των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων... Αλλά γιατί πια τόσο κόλημα με την Ανατολή? Οτι ξεκίνησε στη Δύση ξεκίνησε απ' τους δικούς μας Αρχαίους, έτσι δεν είναι?

aries62

Μέλος
Εγγρ.
14 Ιαν 2007
Like
0
Πόντοι
1
Μα είναι φυσικό ότι ο εξαθλιωμένος λαός πρέπει να χαλιναγωγηθεί από κάποιον για να πετύχει η "επανάστασή" του. Αλλά κι οι ηγέτες δεν είναι αυθύπαρκτοι. Έχουν ανάγκη από το λαϊκό έρεισμα, τίνος άλλωστε θα ηγηθούν; Είναι αμφιδρομη η σχέση.
Προτιμώ τη λέξη "καθοδηγθεί", είναι περισσότερο politicaly correct! Ομως μόνο ο απελπισμένος ξεσηκώνεται, αυτό είναι ιστορική πραγματικότητα! Οι καθοδηγητές αλλάζουν στάση πολύ εύκολα μιας και βρίσκονται πάντα πιο κοντά στην εκάστοτε άρχουσα τάξη...

Rascal26

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2006
Κριτικές
4
Like
2
Πόντοι
1
Δεν ηταν και τόσο ξένος με την έννοια του ότι βασίζεται στην επαναπροσέγγιση των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων... Αλλά γιατί πια τόσο κόλημα με την Ανατολή? Οτι ξεκίνησε στη Δύση ξεκίνησε απ' τους δικούς μας Αρχαίους, έτσι δεν είναι?

Κι εγώ, φίλε μου, θα σου απαντήσω: Γιατί τόσο κόλλημα με την Δύση; Εμείς τάχα στην Ανατολή δεν τους γνωρίζαμε τους Αρχαίους; Είχαμε ανάγκη τους δυτικούς που τους γνώρισαν μέσω των Αράβων;

inkubus

Ανώτατος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2006
Κριτικές
85
Like
2.475
Πόντοι
12.930

Αν ως Ανατολή εννοείς την μουσουλμανική εξακολουθεί και είναι ξένος. Αν εννοείς την Ορθόδοξη "καθ' ημάς" Ανατολή και πάλι εξακολουθεί να είναι ξένος!

Rascal26

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2006
Κριτικές
4
Like
2
Πόντοι
1
Προτιμώ τη λέξη "καθοδηγθεί", είναι περισσότερο politicaly correct! Ομως μόνο ο απελπισμένος ξεσηκώνεται, αυτό είναι ιστορική πραγματικότητα! Οι καθοδηγητές αλλάζουν στάση πολύ εύκολα μιας και βρίσκονται πάντα πιο κοντά στην εκάστοτε άρχουσα τάξη...

Δεν διαφωνούμε εδώ σε τίποτα. Πες το "καθοδηγεί". Και για να δυναμώσω την αποψή σου για τους "καθοδηγητές", θα σου φέρω το κλασικό παράδειγμα του Ταλλεϋράνδου: από ευγενής κληρικός, επαναστάτης και τέλος υπουργός τη Παλινόρθωσης.

inkubus

Ανώτατος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2006
Κριτικές
85
Like
2.475
Πόντοι
12.930
Κι εγώ, φίλε μου, θα σου απαντήσω: Γιατί τόσο κόλλημα με την Δύση; Εμείς τάχα στην Ανατολή δεν τους γνωρίζαμε τους Αρχαίους; Είχαμε ανάγκη τους δυτικούς που τους γνώρισαν μέσω των Αράβων;

Στην "καθ'ημάς" Ανατολή (όπου η λέξη Έλληνας ήταν συνώνυμη του Ειδωλολάτρης) γνωρίζαμε μόνο τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα. Δεν φαντάζομαι οι Ρωμιοί να διάβαζαν π.χ. Ηράκλειτο, Επίκουρο κλπ.

Rascal26

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2006
Κριτικές
4
Like
2
Πόντοι
1
Αν ως Ανατολή εννοείς την μουσουλμανική εξακολουθεί και είναι ξένος. Αν εννοείς την Ορθόδοξη "καθ' ημάς" Ανατολή και πάλι εξακολουθεί να είναι ξένος!

Φυσικά εννοώ την Ορθόδοξη καθ' ημάς Ανατολή. Και χαίρομαι πως παραδέχεσαι πως ήταν ξένο. Το κακό είναι πως πολλοί επιχείρησαν (και ακόμη και σήμερα) επιχειρούν να μεταφυτεύσουν εδώ ιδέες και ιδεολογήματα που γεννήθηκαν και διαμορφώθηκαν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες.

aries62

Μέλος
Εγγρ.
14 Ιαν 2007
Like
0
Πόντοι
1
Εμείς, οι Ελληνες, πάψαμε να υπάρχουμε απ' τη στιγμή που ιδρύθηκε η Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία... Ξεχάσμε ότι γνωρίζαμε με την πάροδο των αιώνων και ξαναγνωρίσαμε τους δικούς μας φιλοσόφους μέσω του Διαφωτισμού

tomito

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Κριτικές
3
Like
164
Πόντοι
166
Και αυτό τελικά είναι το δίλημμα που μας απασχολεί στον πυρήνα του νομίζω.
Εκκοσμικευμένη Δύση ή Θεοκρατική Ανατολή?
Πατριωτισμος/Εθνικισμός ή Κοσμοπολιτισμός/Διεθνισμός?
Εξωστρέφεια ή Εσωστρέφεια?
Μια ελλάδα "βαλκανική" ή "ευρωπαϊκή"
Δυστυχώς ή ευτυχώς επειδή βρισκόμαστε σε πολιτιστικά σύνορα είμαστε διχασμένοι ποιο μοντέλο οφείλουμε να ακολουθήσουμε...
Και για αυτό θα προκύπτουν διαρκώς ζητήματα...

Rascal26

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2006
Κριτικές
4
Like
2
Πόντοι
1
Εμείς, οι Ελληνες, πάψαμε να υπάρχουμε απ' τη στιγμή που ιδρύθηκε η Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία... Ξεχάσμε ότι γνωρίζαμε με την πάροδο των αιώνων και ξαναγνωρίσαμε τους δικούς μας φιλοσόφους μέσω του Διαφωτισμού

Έλλην. Τι συζήτηση πιάσαμε τώρα στο μπουρδελο-site; Και νά'ταν η μόνη....
Anyway, "Έλλην", όπως και "εθνικός", σήμαινε και ειδωλολάτρης. Αντίθετα, "Ρωμαίος" ή αργότερα "Ρωμηός" σήμαινε κάτι πολύ περισσότερο. Έλληνες δεν πάψαμε να υπάρχουμε ποτέ. "Ρωμαίοι" όμως, ναι πάψαμε να υπάρχουμε. "Έλληνες" γίναμε μετά την Επανάσταση.
Όσο για τους αρχαίους Έλληνες σοφούς ποτέ δεν τους ξεχάσαμε.
Για τον Ηράκλειτο βέβαια δεν ξέρω. Όπως δεν ξέρω αν διάβαζε Επίκουρο ο Βολταίρος.

Rascal26

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2006
Κριτικές
4
Like
2
Πόντοι
1
Και αυτό τελικά είναι το δίλημμα που μας απασχολεί στον πυρήνα του νομίζω.
Εκκοσμικευμένη Δύση ή Θεοκρατική Ανατολή?
Πατριωτισμος/Εθνικισμός ή Κοσμοπολιτισμός/Διεθνισμός?
Εξωστρέφεια ή Εσωστρέφεια?

Όχι, φίλε μου. Αυτό δεν καταλαβαίνουν πολλοί και μας θέτουν το δίλημμα της εκκοσμίκευσης και της θεοκρατίας. Για τον Ρωμηό, τον Νεοέλληνα δεν υπάρχουν τέτοια ψευτοδιλήμματα.
Θυμάστε που έλεγε ο Σαρτζετάκης ότι είμαστε "έθνος ανάδελφο"; Το είχε πιάσει το νόημα. Διαβάστε την "Εισαγωγή στη Βυζαντινή φιλοσοφία" του Ματσούκα, πολύ σοφό βιβλίο.

Rascal26

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2006
Κριτικές
4
Like
2
Πόντοι
1
Αλήθεια, λέγε-λέγε, είδα πως έγινα και "Προχωρημένος". Μπράβο μου!

inkubus

Ανώτατος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2006
Κριτικές
85
Like
2.475
Πόντοι
12.930
Ας προτιμήσουμε μερικές ακόμα μαρτυρίες ...

Από το "Χρονικόν" του Ιέρακος
1430 και ο Μουράτ δυσκολεύεται να πάρει τη Θεσσαλονίκη.
Επεμβαίνουν μοναχοί της Μονής Βλαντάδων και του προτείνουν να κόψη την υδροδότηση από το Χορτιάτη για να υποκείψουν οι πολιορκειμένοι από την δίψα...

"Τινές των μοναχών των ρακένδυτων εκ των Βλαντέων της Μονής γράφουσι δε και λέγουσι : Ω κύριε Σουλτάνε, ως ει τοι σοι εστί βουλητόν άρξαι Θεσσσαλονίκης, λαβείν και ταύτην και υμάς και πάντας τους εν πόλει, τους υδροχόους έκοψον σωλήνας Χορτιάτου, δίψη πιεζομέων δε απάντων και απορία, ακόντων τελεσθήται όπερ ποθείς γενέσθαι"

Περισσότερα για την καθ' ημάς Ανατολή και τον ευρωπαιστή Ρήγα Φεραίο αργότερα γιατί πρέπει να φύγω...

Rascal26

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2006
Κριτικές
4
Like
2
Πόντοι
1
Ας προτιμήσουμε μερικές ακόμα μαρτυρίες ...
Από το "Χρονικόν" του Ιέρακος
Περισσότερα για την καθ' ημάς Ανατολή και τον ευρωπαιστή Ρήγα Φεραίο αργότερα γιατί πρέπει να φύγω...

Δεν έχω υπόψη την πηγή που επικαλείσαι (παρ' ότι κάπου την έχει πάρει το μάτι μου στην βιβλιογραφία), οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω τίποτα με ασφάλεια. Αλλά μπορεί κανείς να επικαλεστεί άπειρα άλλα γεγονότα από την Ιστορία που δείχνουν την συμπαράσταση της Εκκλησίας (τόσο της επίσημης όσο και του απλού κλήρου) στον χειμαζόμενο λαό.
Το κακό γενικά στην Ελλάδα σήμερα είναι πως δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τι ακριβώς θέλουμε.
Θέλουμε την Εκκλησία να παίζει "εθνικό" ρόλο, να μάχεται για τα συμφέροντα του κράτους, του έθνους, ή μια Εκκλησία προσηλωμένη στην αποστολή της να διδάσκει τον λόγο του Θεού, την αγάπη κλπ.;

aries62

Μέλος
Εγγρ.
14 Ιαν 2007
Like
0
Πόντοι
1
Το κακό γενικά στην Ελλάδα σήμερα είναι πως δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τι ακριβώς θέλουμε.
Θέλουμε την Εκκλησία να παίζει "εθνικό" ρόλο, να μάχεται για τα συμφέροντα του κράτους, του έθνους, ή μια Εκκλησία προσηλωμένη στην αποστολή της να διδάσκει τον λόγο του Θεού, την αγάπη κλπ.;
Για μένα η απάντηση είναι περισσότερο από προφανής: Να είναι αφοσιωμένη στην αποστολή της και - κυρίως - στο κοινωνικό της έργο! Αυτό επιβάλλουν οι συγκυρίες! Επιπλέον δε, πρέπει κάποτε να γράψει και την ιστορία της χωρίς φόβο και πάθος, ενθυμούμενη το βιβλικό "Ου ψευδομαρτυρήσεις"!

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom