Οταν η Ελλάδα εισήλθε στο club των χωρών του πλανήτη που πλήττονται από την οικονομική κρίση, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που θα πίστευαν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει επιχείρηση η οποία θα είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επιχειρηματικές κινήσεις. Και όμως διαψεύστηκαν, με τον όμιλο της MIG να σέρνει τον χορό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Μία εκ των κινήσεων αυτών, ήταν η εξαγορά της πολύπαθης Ολυμπιακής.
Marfin Investment Group (MIG) αποτελεί αναμφίβολα τον επιχειρηματικό όμιλο στην Ελλάδα που πραγματικά έχει ταράξει τα νερά της ελληνικής οικονομίας. Οι εξαγορές αποτελούν το «όχημα» της ανάπτυξής της και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να βρεθεί στην κορυφή του επιχειρείν στην Ελλάδα.
Η ανάπτυξή της δεν έγινε τυχαία, αλλά αποτελούσε και αποτελεί τη βάση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού προγράμματος. Σήμερα οι βραχίονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η MIG είναι ο τομέας των τραπεζών, η υγεία, η ναυτιλία, τα τρόφιμα, η πληροφορική και προσφάτως και οι αερομεταφορές.
Στον τραπεζικό τομέα έχει παρουσία στην αγορά της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά της ευρύτερης περιοχής με τη Marfin Egnatia Bank, η οποία και προήλθε από την συγχώνευση των Marfin, Εγνατία και Λαϊκή.
Στα τρόφιμα η παρουσία της MIG γίνεται μέσα από τη Vivartia.
Στον χώρο της Υγείας διαθέτει το πλειοψηφικό «πακέτο» στοΔιαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία, ενώ στον όμιλο ανήκουν και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ. Στον χώρο της Ναυτιλίας η δραστηριότητα του ομίλου MIG γίνεται μέσω της εταιρείας Attica group, η οποία με τη σειρά της έχει ως θυγατρικές επιχειρήσεις την Blue Star και την Super Fast Ferries.
Στην Πληροφορική διαθέτει ισχυρό «πακέτο» μετοχών στη Singular Logic. Τελευταίο απόκτημα του ομίλου MIG αποτελεί η Ολυμπιακή Αεροπορία. Η εξαγορά της ξάφνιασε πολλούς, αλλά και έβγαλε από μία δύσκολη θέση το Ελληνικό Δημόσιο που έβλεπε τον έναν άγονο διαγωνισμό να διαδέχεται τον άλλον.
Ο όμιλος MIG και ο επικεφαλής του κ. Ανδρέας Βγενόπουλος αρέσκονται να ξαφνιάζουν την αγορά και τον ανταγωνισμό με κινήσεις οι οποίες, κάποιες φορές, χαρακτηρίζονται και ανορθόδοξες, όμως μέχρι στιγμής έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα επικερδείς για τον όμιλο και τους μετόχους.
Η επένδυση στον ΟΤΕ
Μία σημαντική επιτυχία και ιδιαίτερα κερδοφόρα ήταν αυτή με τον ΟΤΕ. Η MIG συγκέντρωσε μέσα από την αγορά ποσοστό της τάξεως του 20%, το οποίο εν συνεχεία πούλησε στη γερμανική Deutsche Telecom, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την εκχώρηση του management αλλά και επιπλέον ποσοστού από το Ελληνικό Δημόσιο στους Γερμανούς.
Οι ρίζες για τη σημερινή MIG βρίσκονται κάπου στις αρχές της 10ετίας του 1980, όταν ο δικηγόρος Ανδρέας Βγενόπουλος έπεισε κάποιους φίλους του εφοπλιστές να ιδρύσουν τη Maritime - Finance, η οποία αγοράζει δάνεια που έχουν εφοπλιστές σε διάφορες τράπεζες. Αλλωστε, την αγορά τη γνώριζε πολύ καλά, αφού η πρώτη επαγγελματική ενασχόλησή του ήταν στα ναυτιλιακά και συγκεκριμένα στην εταιρεία Thenamaris.
Εν συνεχεία, ως δικηγόρος -έχει τελειώσει τη Νομική Αθηνών- εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο Μπαϊρακτάρη (καμία σχέση με τον γνωστό Μπαϊρακτάρη) και αργότερα ανοίγει δικό του γραφείο, η συνέχεια του οποίου υπάρχει και σήμερα «Vgenopoulos & Partners Fair».
Το 1998 -και αφού έχουμε μπει σε μία πολύ έντονη χρηματιστηριακή περίοδο- ανακοινώνει, μαζί με τους φίλους του εφοπλιστές, την ίδρυση της Marfin που προέρχεται από τα αρχικά της Maritime - Finance. Εν συνεχεία υπήρξε σειρά εξαγορών τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων για να φτάσουμε στη σημερινή μορφή της MIG.
Η MIG σε αριθμούς
Eσοδα: 17 δισ. ευρώ εισήλθαν στα ταμεία
Διεθνοποίηση: 37% των εσόδων από δραστηριότητες σε 40 χώρες εκτός Ελλάδος
Παραγωγή: 35 είναι τα εργοστάσια που διαθέτει ο όμιλος
Απασχόληση: 51 χιλ. εργαζόμενοι απασχολούνται στον όμιλο
κουμουνια προσκυνηστε ολοι.σε 5 χρονια δεν θα υπαρχετε.