Ηγετική εμφάνιση, υπεράνω κομμάτων και σκοπιμοτήτων έκανε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Ant1 κάνοντας παράλληλα έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα και τις τράπεζες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτήρισε κρίση.
Με αέρα περισσότερο πολιτικού που αγωνιά για το μέλλον του τόπου παρά τραπεζίτη κινήθηκε μια στο καρφί και μια στο πέταλο, με τη σοβαρότητα του τεχνοκράτη και τη λαϊκή γλώσσα του πολιτικού ηγέτη.
Την ώρα που «τρέχουν» ακόμη οι μηνύσεις του κ. Βγενόπουλου εναντίον των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα (για την υπόθεση πώλησης των μετοχών του ΟΤΕ) ο κ. Βγενόπουλος κάνει άνοιγμα σε κάθε «σωστή και χρήσιμη πρόταση» και εμφανίζεται να υιοθετεί την πρόταση Παπανδρέου για πάγωμα επί ένα χρόνο της καταβολής των δόσεων για τα δάνεια των ιδιωτών με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, χαρακτήρισε σωστή την πρόταση Αλαβάνου για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων προκειμένου να απελευθερωθούν δημόσιοι πόροι και επιτέθηκε για μια ακόμη φορά με σφοδρότητα στον υπουργό Οικονομίας, αποφεύγοντας όμως να τον κατονομάσει.
«Δεν με νοιάζει ποια είναι η κυβέρνηση, δεν με νοιάζει ποιος είναι ο υπουργός» είπε με έμφαση συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το κυβερνητικό έργο και ειδικότερα το «νομοσχέδιο – αλαλούμ» για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος δείχνει την ανεπάρκεια των συντακτών του.
Ο κ. Βγενόπουλος ζήτησε από όλους να βάλουν στην άκρη τους εγωϊσμούς και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να εξετάσουν προτάσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Να καθίσουμε όλα τα μέλη της Ένωσης Τραπεζών να συζητήσουμε όλοι μαζί, και όχι επιλεκτικά (όπως είχε γίνει στις πρώτες συναντήσεις τραπεζιτών-υπουργείου-ΤτΕ) να καλέσουμε και τη ΟΤΟΕ «γιατί δεν μπορεί να αγνοούμε την ΟΤΟΕ σε μια τέτοια κατάσταση» και να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομίας.
Δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει σε πάγωμα των δανείων για ένα χρόνο, εφόσον θα είχε την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και τόνισε πως πρέπει από κοινού οι τράπεζες να συμφωνήσουν σε τέτοιου είδους μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών. Αυτό μπορεί να γίνει, διευκρίνισε, με επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Ωστόσο δεν διατυπώθηκε με σαφήνεια ότι κάτι τέτοιο διευκολύνει μεν, επιβαρύνει όμως τα δάνεια με ένα επιπλέον χρόνο τόκους.
Σημειώνεται ότι ανάλογα μέτρα ανακοίνωσε μόλις χθες η Ισπανία, για την διευκόλυνση των ανέργων που έχουν υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Συγκεκριμένα αποφάσισε τη μείωση στο 50% των δόσεων σε δάνεια Ισπανών ανέργων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με το κόστος να βαρύνει τις τράπεζες.
Επίσης χθες η JP Morgan ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε πάγωμα της καταβολής των δόσεων δανείων πελατών της για 2-3 μήνες, προκειμένου να «αυτοπροστατευθεί» από τον κίνδυνο εκτόξευσης των επισφαλειών. Προφανώς η τράπεζα εκτίμησε πως μέρος των πελατών της θα αδυνατούσε να εξυπηρετεί με συνέπεια τις δανειακές υποχρεώσεις γεγονός που θα οδηγούσε σε αύξηση των επισφαλών δανείων και κατ’ επέκταση θα υποχρεωνόταν σε αύξηση σχηματισμού προβλέψεων εις βάρος των ιδίων κεφαλαίων της.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν επι του παρόντος τέτοιου είδους προβλήματα και η διακοπή αποπληρωμής των δανείων θα τους στερούσε πολύτιμα κεφάλαια.
Πάντως ο κ. Βγενόπουλος εξήγησε ότι θα πρέπει ομαδικά οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μέτρο και το κράτος να αντικαταστήσει το κενό αυτό από τη μη αποπληρωμή των δανείων με ρευστότητα στο πλαίσιο του όποιου πακέτου. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι είναι πιο εύκολη η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου από τράπεζες που έχουν μικρά χαρτοφυλάκια δανείων σε σχέση με εκείνες που έχουν μεγάλα αγοράς στα δάνεια, όπως η Εθνική, η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.
Επανέλαβε ακόμη πως όπου υπάρχουν μεγαλομέτοχοι «με ονοματεπώνυμο» πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να ενισχύσουν τις τράπεζές τους, ενώ όποια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης είτε λόγω κεφαλαίων είτε λόγω έλλειψης ρευστότητας να κρατικοποιείται, μερικώς ή ολικώς.
Το μόνο ίσως σημείο που ο κ.Βγενόπουλος μίλησε σαν τραπεζίτης, ήταν όταν εξήγησε γιατί τα επιτόκια των δανείων είναι υψηλά και γιατί δεν μπορούν να μειωθούν. Είναι αδύνατο να μειωθεί το κόστος στα παρούσες συνθήκες, είπε, χρησιμοποιώντας ένα πάγιο επιχείρημα των τραπεζιτών «δεν μπορεί να δίνουμε υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις έως 6,5% και να δίνουμε δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια» παρατήρησε. Τέλος για πρώτη φορά αναφέρθηκε στα του ομίλου του, λέγοντας πως η ακολουθούμενη πιστωτική επέκταση των τραπεζών του ομίλου MIG έχει διαφοροποιήσει τη σχέση δανείων προς καταθέσεις από το 80% πριν ένα χρόνο στο 92% σήμερα με ανοδικές τάσεις. Η παραδοχή αυτή ισοδυναμεί εμμέσως με την παραδοχή πως ακόμη και ο όμιλος MIG θα χρειαστεί νέα κεφάλαια για να χρηματοδοτεί την ανάπτυξή του και να διατηρεί σε ικανοποιητικά επίπεδα τους δείκτες. Προφανώς ο κ. Βγενόπουλος θεωρεί πως η προαναγγελθείσα αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου κατά 5 δις. Ευρώ θα υπερκαλύψει τις ανάγκες και θα τον φέρει στην κορυφή του τραπεζικού συστήματος. Η εμφάνισή του άλλωστε καταμαρτυρά το ρόλο που επιδιώκει να παίξει στα πράγματα, αγοραία ή πολιτικά, ο χρόνος θα δείξει…
οποιος δεν βαρεθηκε και το διαβασε πραγματικα εχει πολυ ενδιαφερον.