διαβάζοντας λοιπόν τα βιβλία του Οργουελ {1984 και Η φάρμα των ζώων}.
Ο Όργουελ, είχε πάει στην Ισπανία την εποχή του εμφυλίου, αλλά τραυματίστηκε καιτο ότι επέστρεψε στη χώρα του ήταν θαύμα, καθώς οι αριστερές ένοπλες δυνάμεις εκεί αλληλοσκοτώνονταν, κυρίως οι σταλινικοί την έπεφταν και καθάριζαν τους τροτσκιστές...
αναφερόμενος λοιπόν στην εξέλιξη της ΕΣΣΔ, ανέφερε, ότι ήταν λάθος της ευρωπαϊκής αριστεράς, η βασική της αναφορά στη σοβιτική ρωσία...
δεν κατηγορούσε το Στάλιν για τις επιλογές του, μάλιστα έλεγε ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει επακριβώς τις καταστάσεις, και τις συγκιρίες που ίσχυαν, αλλά στην ουσία ακύρωνε τη λογική της ολοκληρωτικής διαχείρισης και του κεντρικού προγραμματισμού της κοινωνίας...
και η γνώμη μου είναι ότι από τη στιγμή που όλα τα συστήματα δε μπορούν να αποφύγουν την εντροπία, θα΄πρεπε να αναζητήσουμε νέους τρόπους οργάνωσης της κοινωνίας... {τώρα κάτι λέω και γω σε τέτοιες εποχές που ζούμε...}
τώρα, για τα αθώα θύματα εκείνης της εποχής, δε μπορώ να εκφέρω γνώμη...
αν και οι λεπτομέρειες της κάθε περίστασης παίζουν ρόλο, η άποψή μου, είναι ότι εκείνη την εποχή κανείς δεν είχε δίκιο...
και θα μπορούσα να αναφέρω:
1. τις εκτελέσεις τόσων αθώων για τα πιστεύω του {όπως του Μπελογιάννη...}
2. τις εκτελέσεις τόσων άσχετων, οι οποίοι ήταν ορισμενοι από την άλλη πλευρά, που δεν ήξεραν τι γίνεται έξω από την πόρτα τους... συγκεκριμένα, στην πόλη που ζω, εκείνη την εποχή, οι μεγαλοκτηματίες, 2-3, όχι περισσότεροι, για να αποφέυγουν τις επιθέσεις των ανταρτών, προσλάμβαναν άσχετους μεροκαματιάρηδες για να φυλάνε στα όρια της πόλης...
σε μια τέτοια συμπλοκή, οι αντάρτες τους είχαν αφοπλίσει, και τους εκτέλεσαν ομαδικά {ανάμεσα τους και το πατέρα μιας θέιας μου...}
ας πάω λοιπόν τώρα να εξηγήσω στα θύματα της αριστεράς, ότι δεν είχαν μόνο δίκιο...
ας πάω λοιπόν τώρα να εξηγήσω στα θύματα της δεξάς, ότι δεν είχαν μόνο δίκιο...
και γα να τελειώσω, κανείς τότε δεν είχε δίκιο...
ο πόλεμος ήταν αν θα ανήκουμε στη Δύση, ή στην Ανατολή... {δηλ. το μη χείρον...
![Huh :huh: :huh:](/forum/styles/default/xenforo/smilies/bou_smilies/huh.gif)
}
ανάθεμα και αν ήξεραν οι μεν και οι δε, τι ακριβώς υποστήριζαν....
a propo, έχω πάει μικράκι σε αρκετές συγκεντρωσεις για τη μνήμη του Νίκου...
και σημαίες κράταγα, και τραγούδια έλεγα, και φοιτητόθεν δεν παρέκλινα από τα προλεταριακά μου θέσφατα...