Υπάρχουν λεφτά και πετρέλαιο!
Επιμένει να κάνει εξαγγελίες ο Αλ. Τσίπρας χωρίς να εξηγεί πού θα βρει τα χρήματα
Ρεπορτάζ Ειρήνη Χρυσολωρά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012
Σαν επτασφράγιστο μυστικό κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ την κοστολόγηση του οικονομικού του προγράμματος, επιμένοντας να κάνει εξαγγελίες χωρίς να εξηγεί από πού θα βρεθούν τα λεφτά.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, ενώ ισχυρίστηκε χθες στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου ότι το πρόγραμμά του κοστίζει λιγότερο από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν είπε λέξη για το ποιο είναι το κόστος αυτό.
Κι όμως κόστος υπάρχει και είναι μεγάλο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, που επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φοροαπαλλαγές για τα χαμηλά εισοδήματα, μαζί με τις παροχές υπό μορφή νέων δαπανών, μπορεί να φτάνουν και τα 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με το πώς ακριβώς θα οριστικοποιηθεί το κάθε μέτρο.
Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί να εισπράξει πολλά - όχι ότι είπε πόσα - από τη φορολόγηση του πλούτου. Μάλιστα, επικαλέστηκε τα προσφιλή παραδείγματα των σκανδιναβικών χωρών (Νορβηγία και Σουηδία), όπως έχουν κάνει κι άλλοι στο παρελθόν...
Εντύπωση προκάλεσε η εξαγγελία του ότι σχεδιάζει να φορολογήσει τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή τις επιχειρήσεις, με προοδευτική κλίμακα και μάλιστα με βάση τον τζίρο τους. Ετσι, μια επιχείρηση με υψηλό τζίρο θα φορολογείται με υψηλό συντελεστή, ενώ μπορεί να έχει ζημιές ή πολύ λιγότερα κέρδη από κάποια άλλη με χαμηλότερο τζίρο. «Αυτό δεν έχει νόημα», σχολίαζαν οικονομολόγοι. Να σημειωθεί ότι σήμερα φορολογούνται τα κέρδη των επιχειρήσεων με βάση έναν σταθερό συντελεστή (20%) εφόσον μένουν στην επιχείρηση για επανεπένδυση, ενώ τα διανεμόμενα κέρδη φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα του φυσικού προσώπου στο οποίο διανέμονται.
Εξάλλου, προοδευτική κλίμακα είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα εφαρμόσει και για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά δεν εξήγησε τι εννοεί, δεδομένου ότι και τώρα η κλίμακα είναι προοδευτική. Προφανώς, ο υψηλός συντελεστής (45% σήμερα για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ) θα αυξηθεί και θα επιβληθεί σε χαμηλότερο όριο εισοδήματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του υπουργείου Οικονομικών, για να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα έσοδα που θέλει και συγκεκριμένα 8 δισ. ευρώ στην τετραετία, όπως αναφέρει το πρόγραμμά του, θα χρειαστεί να υπερδιπλασιαστεί η μέση φορολογική επιβάρυνση των εισοδημάτων άνω των 50.000 ευρώ. Βεβαίως, ο κίνδυνος εδώ είναι να φορολογηθούν για πολλοστή φορά οι - έστω - υψηλόμισθοι αλλά ειλικρινείς φορολογούμενοι και να τη γλιτώσουν, επίσης για πολλοστή φορά, όσοι φοροδιαφεύγουν.
Στις παραπάνω πηγές ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (που δεν θα εκποιηθεί, όπως είπε) καθώς και των αποθεμάτων υδρογονανθράκων και ορυκτού πλούτου της χώρας που θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Αν δεν γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, πάντως, θα λείψουν 15 δισ. ευρώ ώς το 2015 από το σχετικό πρόγραμμα, στο οποίο έχει βασιστεί το Μνημόνιο, επομένως κάποιος (ποιος άραγε;) θα κληθεί να καλύψει το κενό