Μιας και περί σπουδών του Κυρ. Μητσοτάκη ο λόγος, στο βιβλίο του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά "
Μια καριέρα - Η πολιτική διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη" (Εκδόσεις ΝΗΣΟΣ) γίνεται λόγος και για την πτυχιακή του εργασία στο Χάρβαρντ, το 1990.
Με αφορμή την έκδοση του ανωτέρω βιβλίου, ο Δ.Ψ. μίλησε στον ιστότοπο news247 (31/12/2022):
[...] Η συζήτηση με τον Δ. Ψαρρά για το
Magazine ξεκίνησε από την πτυχιακή εργασία του Κυρ. Μητσοτάκη στο Χάρβαρντ το 1990, η οποία «έχει λάθη που δεν θα έκανε παιδί δημοτικού» [...]
Το βιβλίο διατρέχει η περίφημη πτυχιακή εργασία του Κυρ. Μητσοτάκη στο Χάρβαρντ το 1990, την οποία εξέδωσε στα ελληνικά αρκετά χρόνια αργότερα, ως βουλευτής. Γιατί είναι τόσο σημαντική;
Μα, ο ίδιος θεωρεί αυτήν την εργασία ως έργο ζωής, παρότι η πτυχιακή εργασία οποιουδήποτε δεν είναι κάτι από το οποίο μπορεί να κριθεί. Το μοναδικό βιβλίο του Κυρ. Μητσοτάκη στα ελληνικά είναι αυτή η πτυχιακή εργασία (σσ: η εργασία έχει ως θέμα την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα σε δύο φάσεις, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και επί Ανδρέα Παπανδρέου στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ).
Τι προκύπτει από αυτή;
Αρχικά, ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι απολύτως πεπεισμένος ότι πρέπει να εκπροσωπήσει στην Ελλάδα τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και μάλιστα να ταυτιστεί με την πολιτική τους σε ό,τι αφορά τα ελληνικά πράγματα. Έπειτα, αυτό που κάνει εντύπωση στο αρχικό κείμενο είναι ότι υπάρχουν πράγματα που φρόντισε να απαλείψει στην ελληνική μετάφραση, τα οποία όμως τον εκθέτουν απολύτως. Η πτυχιακή εργασία δείχνει ότι είναι πάρα πολύ λίγος.
Μπορείτε να αναφέρετε ορισμένα παραδείγματα;
Η εργασία βραβεύτηκε στο Χάρβαρντ και πατάει πάνω σε αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης, ωστόσο είναι μία πτυχιακή για την οποία, υπό κανονικές συνθήκες, ένας φοιτητής θα αντιμετώπιζε αρνητική κριτική από τους καθηγητές του (σσ: στην τελετή αποφοίτησης του Κυρ. Μητσοτάκη από το Χάρβαρντ είχε παραστεί ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο, ως άτυπος προσκεκλημένος του τότε Αμερικανού προέδρου Τζ. Μπους του πρεσβύτερου). Η εργασία περιέχει απίστευτες ανακρίβειες και ψέματα, για παράδειγμα ξεκινά με την αναφορά ότι το Σύνταγμα ψηφίστηκε από την πρώτη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της μεταπολίτευσης, ενώ ως γνωστόν αυτό έγινε την επόμενη χρονιά, το 1975, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ή ότι μέσω του Συντάγματος εκδιώχθηκε ο Γλύξμπουργκ, ενώ στην πραγματικότητα έγινε δημοψήφισμα. Αυτά δεν θα τα έγραφε ούτε παιδί δημοτικού στην Ελλάδα. Φτάνει στο σημείο να διαστρέφει ακόμη και την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας. Το κείμενο μιλούσε για την πρόσδεση της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, ενώ αυτός γράφει για τις ατλαντικές δυνάμεις, ώστε να συμπεριλάβει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως το περιγράφετε, μοιάζει με ένα κακομαθημένο παιδί, που θεωρεί ότι κανείς δεν θα το πάρει είδηση.
Ναι, κι επιπλέον δείχνει την άνεση και όλο το κλίμα που προφανώς αντιμετώπιζε στο Χάρβαρντ.
Ήταν εύκολο να βρείτε την πτυχιακή εργασία;
Τη ζήτησα από το Χάρβαρντ και μου απάντησαν ότι μπορούσαν να την ψηφιοποιήσουν, έναντι ενός παραβόλου 30 ευρώ. Μου εξήγησαν ότι μετά από αυτό θα ήταν προσβάσιμη σε όλους και είπα, "ακόμη καλύτερα". Με αυτόν τον τρόπο, έγινα άτυπος χορηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη (γελάει). Επιπλέον, διαπίστωσα ότι ήμουν μόλις ο τέταρτος άνθρωπος που συμβουλεύτηκε τη συγκεκριμένη εργασία από το 1990. [...]
Ολόκληρο εδώ:
Ο ερευνητής δημοσιογράφος μιλά στο Magazine για την άγνωστη πολιτική διαδρομή του πρωθυπουργού, όπως αποκαλύπτεται στο τελευταίο βιβλίο του.
www.news247.gr
Σημείωση: Δεν έχω βρει απάντηση σε αυτή την κριτική για την πτυχιακή εργασία του Κυρ. Μητσοτάκη.