[size=20pt]Να πως θα γίνει βιώσιμο το χρέος μας[/size]
Του Γιώργου Καισάριου
Εδώ και μερικά χρόνια έχω επαναλάβει, πολλές φορές, την άποψη ότι μόνο η κεντρική τράπεζα μπορεί να προσφέρει λύσει στο θέμα της υπερχρέωσης της Ευρώπης. Έχω περιγράψει πολλούς τρόπους για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτεί να τυπωθεί χρήμα.
[size=20pt]Ένας τρόπος να γίνει αυτό (χωρίς να υπάρχουν διαγραφές, που θα προτιμούσα), είναι απλά να τυπώσει λεφτά η κεντρική τράπεζα και να αγοράσει το χρέος της εν λόγω χώρας και στη συνέχεια να πληρωθεί η αγορά για να μην υπάρχουν διαγραφές.[/size]
Στη συνέχεια η κεντρική τράπεζα απλά κρατά αυτά τα χρεόγραφα για πάντα. Όπως έχουμε ξαναπεί, επειδή στο τέλος της χρονιάς το κέρδος που έχει η κεντρική τράπεζα επιστρέφει πίσω στο υπουργείο οικονομικών, ουσιαστικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι πολύ χαμηλό (σχεδόν μηδαμινό θα έλεγα).
Και προσωπικά μιλώντας, δεν βλέπω άλλο τρόπο να μπορεί να διευθετηθεί το πρόβλημα αυτό στην Ευρώπη. Διότι χρέη που δεν μπορούν να πληρωθούν δεν θα πληρωθούν, εκτός αν τυπωθούν (λέω εγώ).
Τώρα αν κατάλαβα καλά από το άρθρο με τίτλο "Η ΕΚΤ θα ζητήσει οι εθνικές τράπεζες να αναλάβουν το ρίσκο του QE", περί αυτού πρόκειται.
Και είναι πολύ σωστό να αναλάβουν οι τοπικές κεντρικές τράπεζες το όποιο QE γίνει στην Ευρώπη, διότι αφενός αν το κάνει η ΕΚΤ θα σφαχτούμε για το ποιο κράτος θα πρέπει να προηγηθεί και πόσο πρέπει να είναι αυτή η ποσοτική χαλάρωση, και αφετέρου, τα κέρδη όπως είπα από αυτές τις πράξεις επιστρέφουν στο υπουργείο οικονομικών. Αν το έκανε η ΕΚΤ, το κέρδος στις κατά τόπους κυβερνήσεις θα ήταν ελάχιστο.
Στην δική μας την περίπτωση, θεωρητικά η ΤτΕ μπορεί να αγοράσει όλο το χρέος της χώρας μας και να αποπληρώσει τους πάντες. Στη συνέχεια αυτά τα λεφτά θεωρητικά μπορεί να τα χρωστάμε στην ΤτΕ μεν, αλλά η ΤτΕ δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επιμέρους κομμάτι της κρατικής μηχανής (χρωστάμε δηλαδή στους εαυτούς μας). Επίσης, το κόστος εξυπηρέτησης (όποιο και να είναι), θα είναι κατά 90% (τουλάχιστον) μικρότερο από το να δανειστούμε από την αγορά, διότι το κέρδος θα επιστρέψει στο υπουργείο οικονομικών, που σημαίνει πως είναι σαν να μην υπάρχει.
Όσον αφορά το ρίσκο της κεντρικής τράπεζας κτλ, έχουμε πει σε προηγούμενο άρθρο ότι η κεντρική τράπεζα για πρακτικούς λόγους δεν μπορεί να πτωχεύσει. Αλλά ακόμα και να πτωχεύσει η ΤτΕ, big deal αγαπητέ αναγνώστη. Τυπώνει η ΤτΕ 300 δισ. ευρώ, στη συνέχεια της κάνουμε στάση πληρωμών (έστω αν δεν μας κοστίζει τίποτα) και στη συνέχεια πτωχεύει και ανοίγει την επόμενη μέρα με άλλο ΑΦΜ. Τα πράγματα είναι απλά.
Η Είδηση για μένα είναι πολύ σημαντική καθώς τώρα γνωρίζουμε τι μορφή θα είναι το QE. Επίσης, από την στιγμή που θα αφεθεί το θέμα στις κατά τόπους κεντρικές τράπεζες, τότε θα υπάρχει καλύτερη ευχέρεια εκ μέρους μας να προσαρμόσουμε το όποιο QE στις ανάγκες μας.
Εν ολίγοις, για όποιον δεν το κατάλαβε, όχι μόνο το χρέος θα μας θα καταστεί βιώσιμο, αλλά δεν θα μας νοιάζει και πόσο είναι.
Όποτε αγαπητέ αναγνώστη, τώρα υπάρχει ακόμα ένας λόγος να μην ανησυχούμε για το θέμα χρέους (έχω πει 1.000 φορές ότι δεν με ανησυχεί). Διότι με την κατάλληλη χρήση της κεντρικής τράπεζας, όλα λύνονται. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η αναδιάρθρωση της οικονομίας και των θεσμών μας και τίποτα άλλο.
Το αν θα επηρεάσει αυτό το ευρώ είναι δύσκολο να πει κανείς. Νομίζω ότι όσο και να τυπώσει η ΤτΕ δεν θα επηρεάσει, αλλά αν βάλουν μπρος τις μηχανές η Γαλλία και Ιταλία, τότε μάλλον θα το επηρεάσει.
george.kesarios@capital.gr
Πηγή: