pornopapos
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 9 Ιαν 2009
- Μηνύματα
- 42.180
- Like
- 34
- Πόντοι
- 366
ας θυμηθούμε ακόμη ένα από τα περίφημα “σκάνδαλα” αυτό των δομημένων ομολόγων που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ κατασπατάλησαν την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων
παραθέτω μια ερώτηση του Δραγασάκη (ναι αυτού του περισπούδαστου “οικονομολόγούντος”)
18/04/2007
Να κατατεθούν στη βουλή τα στοιχεία για τα "δομημένα ομόλογα"
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Γιάννη Δραγασάκη προς τους Υπουργούς Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, Οικονομίας & Οικονομι
Η διάθεση ομολόγων υψηλού κινδύνου, όπως τα δομημένα ομόλογα, σε ασφαλιστικά ταμεία έχει δημιουργήσει εύλογη ανησυχία στους ασφαλισμένους. Στο μεταξύ, παρά τη δημοσίευση διαφόρων πληροφοριών στον τύπο ως προς τον αριθμό των δομημένων ομολόγων και τα ταμεία τα οποία επένδυσαν σ αυτά, δεν υπάρχει πλήρης και υπεύθυνη ενημέρωση, γεγονός το οποίο αυξάνει την σύγχυση και την ανησυχία των ασφαλισμένων.
Για τους λόγους αυτούς καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί να ενημερώσουν υπεύθυνα τη βουλή:
1) Ποια και πόσα συγκεκριμένα δομημένα ομόλογα εξέδωσε το Δημόσιο; Να αναφερθούν τα στοιχεία "ταυτότητας" για ένα προς ένα τα ομόλογα, δηλαδή, οι Τράπεζες μέσω των οποίων διετέθησαν, η ημερομηνία έκδοσης, το ύψος του κάθε ομολόγου, η διάρκειά του καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς την απόδοσή του.
2) Ποια ασφαλιστικά ταμεία συγκεκριμένα έχουν επενδύσει σε δομημένα ομόλογα; Ποιο το ύψος της επένδυσης του κάθε ταμείου στα ομόλογα αυτά, από ποιο φορέα αγοράστηκαν τα ομόλογα και τι προμήθειες καταβλήθηκαν; Να κατατεθούν οι συμβάσεις μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι εν λόγω επενδύσεις.
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Δραγασάκης
αποτέλεσμα ήταν μετά από τον σάλο που προκλήθηκε και τις βλακώδεις κραυγές κάποιων ηλιθίων, όλες οι πράξεις των ασφαλιστικών ταμείων (πλην ορισμένων επικουρικών αυτοδιοικουμένων) να αναστραφούν, τα ομόλογα να επιστραφούν στην τράπεζα της Ελλάδος και να αντικατασταθούν με ομόλογα ελληνικού δημοσίου….
τελικά
Την Τετάρτη 7 Μαΐου αναμένεται η απόφαση της Δικαιοσύνης για μια πολύκροτη υπόθεση, που πριν 7 χρόνια κυριάρχησε στη δημοσιότητα και που τώρα όμως περνάει στα "ψιλά" των εφημερίδων. Πρόκειται για την επένδυση των Ταμείων το 2007 σε σύνθετα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, που είχαν εκδοθεί τότε από τη Δ23 διεύθυνση του ΓΛΚ και τα είχαν αγοράσει 7 ταμεία από την χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο τέλος του 2007, μετά από "λαϊκά δικαστήρια" που είχαν στηθεί, τα Ταμεία επέστρεψαν τα δομημένα ομόλογα που είχαν αγοράσει και τα αντικατέστησαν με τα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου. Εκεί κάπου η δημοσιότητα εξαντλήθηκε και στη συνέχεια μόνο σποραδικά πράγματα βγήκαν στην επιφάνεια, όπως π.χ. ο θάνατος ενός από τους κατηγορουμένους του Σοφοκλή Πρινιωτάκη
Ωστόσο, κατά κοινή ομολογία γνωρίζουμε μόνο τη μισή ιστορία. Ίσως διέλαθε της προσοχής της κοινής γνώμης ότι τα ομόλογα, που πήραν των Ταμεία εκ των υστέρων σε αντικατάσταση των συνθέτων, είχαν εκδοθεί σε ελληνικό Δίκαιο. Επεστράφησαν, βέβαια, χωρίς ζημία για τα Ταμεία, καθώς τα τελευταία πήραν μέχρι κεραίας όλο το κεφάλαιο που επένδυσαν. Ωστόσο, τα σταθερά ομόλογα που αντικατέστησαν τα σύνθετα, στις αρχές του 2012 "κουρεύτηκαν" μαζί με πολλά άλλα, με το PSI.
Τότε, "ξέχασαν" πολλοί να πουν τι θα είχε συμβεί, αν τα Ταμεία είχαν κρατήσει τα δομημένα ομόλογα αντί για τα κρατικά με τα οποία τα αντικατέστησαν. Σίγουρα θα είχαν γλιτώσει το "κούρεμα", γιατί τα δομημένα είχαν εκδοθεί υπό το αγγλικό Δίκαιο. Η προχειρότητα με την οποία λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις στην Ελλάδα δυστυχώς στοιχίζει.
Επίσης, πολλοί δεν ξέρουν ότι η FSA, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Μεγάλης Βρετανίας, στη σχετική αναφορά που είχε κάνει η ΑΔΕΔΥ, απάντησε βάζοντας την όλη υπόθεση στο αρχείο και ξεκαθαρίζοντας έμπρακτα ότι η ιστορία αγοράς των σύνθετων ομολόγων έγινε βάσει της διεθνούς πρακτικής. Μόνο, που ορισμένοι φαίνεται να την αγνοούν ή καλύτερα την αγνόησαν και προκάλεσαν το γέλωτα σε όσους βλέπουν ότι στην Ελλάδα επικρατεί μια "εξαίρεση" στο πώς λειτουργούν οι αγορές, που τώρα παρακαλάμε...
Το τραγικό είναι ότι αυτό έγινε με αποτέλεσμα να διασυρθεί η χώρα, λάθρα να γίνει απαξίωση χρεογράφων, που εκδόθηκαν με τη σφραγίδα του ελληνικού Δημοσίου, πολύ πριν φυσικά γίνει το PSI. Τώρα πλέον μετά από τόσα χρόνια, που όροι όπως αγγλικό Δίκαιο, εκδότης ομολόγου, αξιοπιστία εκδότη κλπ, μπήκαν με φόρα στην καθημερινότητά μας μετά την άκρως επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας, καλό είναι να αναστοχαστούμε, ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοια λάθη.
Ύστερα από επτά χρόνια, με όλους μας πιο εκπαιδευμένους σε οικονομική ορολογία έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ότι εν τέλει θα είχαν αποφέρει τεράστιο όφελος στα ασφαλιστικά ταμεία εάν δεν είχαν επιστραφεί υπό το βάρος της σκανδαλολογίας. Δηλαδή, ήταν μια επένδυση χωρίς ζημία. Ακόμα, μάλιστα κι όταν επεστράφησαν αυτό έγινε χωρίς να πληγούν τα Ταμεία, καθώς πήραν μέχρι κεραίας όλο το κεφάλαιο που επένδυσαν.
Με δύο λόγια, καλό είναι το δίδαγμα αυτό να γίνει οδηγός για τις επενδύσεις αλλά και τη νοοτροπία που θα μας καθορίσει για μελλοντικές επιλογές. Μια και για να γίνει η πράξη το όνειρο θα πρέπει οι επενδύσεις να αξιολογούνται σωστά, να μην ενοχοποιούνται και ποινικοποιούνται a priori. Γιατί διαφορετικά, ελάχιστοι επενδυτές θα ρισκάρουν - ίσως με άγνοια κινδύνου- να αγοράσουν ελληνικό χρέος, να πραγματοποιήσουν άμεσες επενδύσεις, που τώρα παρά ποτέ η χώρα έχει ανάγκη.
και αυτοί οι άνθρωποι (Δραγασάκης και η συμμορία του), πιθανόν να κληθούν να αναλάβουν τις τύχες αυτού του τόπου…..
και οι χαπάκηδες και η παρέα του κρέμονται από τα χείλη τους και πιστεύουν τις μαλακίες που λένε….
[size=20pt]πόσα κιλά καθεστωτικός μαλάκας είσαι ρε τραβατρόμπα?[/size]
ΒΑΡΥΣ ΠΕΛΕΚΥΣ
Βαριές ποινές, κατασχέσεις και χρηματικά πρόστιμα στη δίκη για τα δομημένα ομόλογα
Βαριές ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης επέβαλε στους βασικούς εμπλεκόμενους στο αποκαλούμενο «σκάνδαλο των ομολόγων» το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που έπειτα από πολύμηνη διαδικασία ανακοίνωσε σήμερα την ετυμηγορία του για την υπόθεση.
Με την απόφασή του το δικαστήριο επέβαλε ποινές 20ετούς κάθειρξης στους υπευθύνους των ασφαλιστικών ταμείων που την περίοδο 2006- 2007 αγόρασαν -υπερκοστολογημένο σύμφωνα με τη δικογραφία- το δομημένο ομόλογο αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ, και 25ετους κάθειρξης στους υπευθύνους των βασικών χρηματιστηριακών εταιρειών, αλλά και της τράπεζας, που ενεπλάκησαν σε όλη τη διαδρομή του συγκεκριμένου προϊόντος.
Επιπλέον διέταξε δήμευση περιουσίας των θεωρούμενων ως πρωταγωνιστών της όλης υπόθεσης, υπευθύνων της χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, και επέβαλε τεράστια χρηματική ποινή- πρόστιμο στο εκπρόσωπο της χρηματιστηριακής Νorth Αsset Μanagement (NAM).
Με την απόφασή του το δικαστήριο αναγνώρισε, έπειτα από ανάλογη εισαγγελική πρόταση, το ελαφρυντικό τού πρότερου έντιμου βίου στους κηρυχθέντες ενόχους, γεγονός που απομάκρυνε τους βασικούς εκ των κατηγορουμένων από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Η απόφαση των εφετών ως προς τις ποινές που επέβαλε έχει ως εξής:
- Αγάπιος Σημαιοφορίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ, συνολική κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20 χρόνια.
- Παναγιώτα Καραδήμα, πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.
- Παναγιώτης Δεμέστιχας, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.
- Γεράσιμος Κονιδάρης, πρώην πρόεδρος του ΤΣΕΥΠ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.
- Κωνσταντίνος Χρηστίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΚΟΠΑ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.
- Γιώργος Αποστολίδης, της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια.
- Θεόδωρος Πρινιωτάκης, εταιρεία Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια (απών από το δικαστήριο).
- Γιώργος Παπαμαρκάκης, εταιρεία ΝΑΜ, κάθειρξη 35 ετών, εκτιτέα τα 25 (απών από το δικαστήριο).
- Χαράλαμπος Αδαμόπουλος, J.P. Morgan, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25 (απών από το δικαστήριο).
- Αβραάμ Σαββίδης, J.P. Morgan, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25 (απών από το δικαστήριο).
- Νίκος Μπούγος, στέλεχος της Hyppovereinsbank, κάθειρξη 15 ετών.
Τέλος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών στους λογιστές Άγγελο και Δημήτρη Λιάτη.
Το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των υπευθύνων της «Ακρόπολις», Θόδωρου Πρινιωτάκη και Γιώργου Αποστολίδη, μέχρι του ποσού των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς θεωρείται παρανόμως αποκτηθείσα περιουσία. Επέβαλε, επίσης, χρηματική ποινή ύψους 11,6 εκατομμυρίων ευρώ στον Γιώργο Παπαμαρκάκη. Τέλος, επιδίκασε την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης 500 χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο στους Γ. Παπαμαρκάκη και Θ.Πρινιωτάκη.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε λίγο, οπότε και θα κριθεί αν και σε ποιους εκ των καταδικασθέντων θα δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους. Σημειώνεται ότι για όσους κρίνει το δικαστήριο ότι δεν πρέπει να δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα, θα οδηγηθούν στη φυλακή.