Νέα

Τσίπρας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Pradadevil
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 65K
  • Εμφανίσεις 1M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

''Καθαρή Έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο''

  • Καμία έξοδος τον Αύγουστο. Ο Τσίπρας πάλι μας δουλεύει!

    Ψήφοι: 150 63,8%
  • Θα είναι έξοδος αλλά θα βρωμάει! Δούλεμα δηλαδή αλλά εν μέρει!

    Ψήφοι: 42 17,9%
  • Θα είναι έξοδος και θα είναι και καθαρή! Λέει αλήθεια!

    Ψήφοι: 43 18,3%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    235

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Μηνύματα
24.066
Κριτικές
7
Like
9.843
Πόντοι
1.686
:2funny: :2funny: :2funny:

Προβλέπεται μεγάλη αντιπαράθεση πριν τις εκλογές
με χτυπήματα κάτω από τη μεση !  :rockon:
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις μωρή μπαμπόγρια;  :2funny:

δηλαδή σερβιέτα πήγες να αλλάξεις στην τουαλέτα των γυναικών στο X-Bar και όχι μπειμπιλίνο???

τότε που πεταχτήκανε οι τάνες που βαφόντουσαν έξω φωνάζοντας ότι ένα κήτος μπήκε στις γυναικείες τουαλέτες ???

να αλλάζεις μπειμπιλίνο συχνότερα γιατί τα σκατά που σου φεύγουνε βρωμάνε… και αν δεν έχεις λεφτά να αγοράσεις να πας στον Τσίπρα που τα μοιράζει μαζι με τους διορισμούς και τα κουπόνια σίτισης
 

apoc

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Δεκ 2005
Μηνύματα
17.705
Κριτικές
30
Like
393
Πόντοι
3.115
ακου μαλακιστήρι.. η απάντηση που έδωσα είναι παραπάνω από ξεκάθαρη… αν δεν μπορείς να την καταλάβεις λόγω μειωμένης αντίληψης δεν ευθύνομαι εγώ γιαυτό αλλά η σπασμένη καπότα που εξ αιτίας της ήρθες στον κόσμο…

αρκετά λοιπόν με το ίδιο βιολί γιατί μας τα έπρηξες…

η απάντηση δόθηκε και δεν ξαναδίνεται… και άμα σ’αρέσει… αν δεν σ’αρέσει το κουβαδάκι σου και σε άλλη παραλία…

τουλάχιστον εγώ δεν απέφυγα να δώσω μια απάντηση σαν και σένα που έκανες γαργάρα το τελευταίο ερώτημα μου…

ααα ναι θα βάλω το εισητήριο φωτογραφία αφού πρώτα βάλεις εσύ την ταυτότητα σου
Oχι μωρη σαβουρα δεν μαρεσει...για αυτο θα στην βαζω συνεχεια μεχρι να απαντησεις οπως εγω θελω..! Σου ειπα βαλε το τικετ χωρις το επωνυμο αλλα ουτε αυτο δεν εκανες τσαμπα μαγκια πουλας
 

apoc

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Δεκ 2005
Μηνύματα
17.705
Κριτικές
30
Like
393
Πόντοι
3.115
αυτό ισχύει για τα όσα έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα δηλαδή το εξής ένα τον ΣΥΡΙΖΑ…

για το μέλλον δεν μπορώ να προβλέψω.. δεν είμαι μάντης…

και αν εννοείς το ΠΑΣΟΚ που (ελάχιστα) πιθανόν να μετονομαστεί σε ΕΛΙΑ και αυτό για τον ίδιο λόγο θα το κάνει (αν το κάνει που δεν το πιστεύω)… για να ξεφύγει από το κακό του παρελθόν…
Εγω ρωτησα ΕΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.....ισχυει η δεν ισχυει?
 

Eraser

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2008
Μηνύματα
1.330
Like
2
Πόντοι
16
Κώστας Λαπαβίτσας: Ωραίες οι προτάσεις σας κ. Τσίπρα, αλλά ανεφάρμοστες

Λάβρος κατά ΣΥΡΙΖΑ ο γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, αναφορικά με τα μέτρα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, καθώς, αναγνωρίζει τις «καλές προθέσεις» μεν, τις θεωρεί εντελώς ανεφάρμοστες δε.

Με ένα αναλυτικό κείμενο που δημοσιεύεται στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο κ. Λαπαβίτσας, που ήταν μεταξύ των ονομάτων που συζητήθηκαν ακόμα και για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί πως ναι μεν οι στόχοι που θέτει το κόμμα για να ξεφύγει από τις πολιτικές λιτότητες είναι σωστοί, καθώς όμως τα νούμερα και μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν συνοδεύονται από τις αντίστοιχες αναλογιστικές μελέτες, ουσιαστικά πρόκειται για εξαγγελίες χωρίς αντίκρυσμα.

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία πρόταση του κειμένου, όπου ο Κώστας Λαπαβίτσας γράφει: «Η πραγματικότητα είναι ότι, ουσιαστική άρση της λιτότητας, χωρίς μονομερείς ενέργειες στο χρέος και χωρίς σύγκρουση με τους Ευρωπαίους "εταίρους" μας, είναι αδύνατη».

Ολόκληρο το κείμενο, ο τίτλος του οποίου είναι «Μια πρώτη αποτίμηση των προγραμματικών δηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ»:

Οι οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να θεωρηθούν ως προγραμματικές από ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, δε συνιστούν όμως σε καμία περίπτωση οικονομικό πρόγραμμα. Μας δείχνουν περισσότερο, πως σχεδιάζει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αν σχηματίσει κυβέρνηση και για τον λόγο αυτόν απαιτούν προσεκτική ανάλυση.

Οι προτάσεις έχουν δύο σκέλη.

Το πρώτο είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος και έχει έξι στόχους:

ι) Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους
ιι) Ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο μέρος του
ιιι) Περίοδος χάριτος για την εξυπηρέτηση του
ιν) Εξαίρεση των δημόσιων επενδύσεων απο το Σύμφωνο Σταθερότητας
ν) Ευρωπαϊκό Νιού Ντιλ επενδυσεων χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
νι) Ποσοτική Χαλάρωση από τη ΕΚΤ

Αν εξαιρέσουμε τους δύο τελευταίους στόχους, που είναι τελείως δυσανάλογοι προς την ελληνική διαπραγματευτική ισχύ, οι υπόλοιποι τέσσερις είναι καίριοι, θεμιτοί και, θα προσέθετα, μετριοπαθείς. Θα μπορούσε, φερ’ ειπείν, να ζητηθεί η εξαίρεση και άλλων κατηγοριών δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής για τη μεταπολεμική Ευρώπη, άρα δικαιολογεί πρωτοφανή μέτρα.

Καλά κάνει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και στοχεύει στη μείωση του χρέους, κάτι που δεν είναι καθόλου ακραίο, αφού ακόμη και το ΔΝΤ συμφωνεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή μέρους του χρέους της. Η διαπραγμάτευση αναγγέλεται «σκληρή», αλλά θα λάβει χώρα μέσα στα «ευρωπαϊκά» πλαίσια, επιδιώκοντας μια «ευρωπαϊκή» λύση. Το πρόβλημα είναι, βέβαια, το πως θα γίνει η «σκληρή» διαπραγμάτευση και ποια όπλα θα έχει μια ελληνική κυβέρνηση, πέραν του ενθουσιασμού των εκπροσώπων της. Δυστυχώς το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ δε μας λέει τίποτε επ’ αυτού, αναγνωρίζει όμως ότι μπορεί η λύση να καθυστερήσει λόγω των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης.

Έτσι περνάμε στο δεύτερο σκέλος, το οποίο αφορά το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που θα αντικαταστήσει αμέσως τα Μνημόνια, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Και πάλι πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει την προσοχή του στην άμεση παρέμβαση στην οικονομία και την κοινωνία που έχουν φτάσει πλέον στα όρια της αντοχής τους.

Το Σχέδιο έχει τους εξής τέσσερις πυλώνες:

Ι) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσαν τα Μνημόνια στη στέγαση, τη διατροφή, την υγεία, την παροχή ρεύματος και τις μετακινήσεις. Προβλεπόμενο κόστος: 1.892 εκ ευρώ.
ΙΙ) Επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω:
1) Φορολογικής ελάφρυνσης, με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά του αφορολόγητου
στα 12.000 ευρώ. Προβλεπόμενο κόστος: 3,5 δις ευρώ.
2) «Σεισάχθειας», με ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», την οποία θα αναλάβει ειδικός
δημόσιος φορέας. Προβλεπόμενο κόστος: 2 δις ευρώ.
3) Παροχής ρευστότητας, κυρίως με την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Προβλεπόμενο
κόστος: 1δις ευρώ.
4) Επαναφοράς του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Προβλεπόμενο κόστος: 0.
Το προβλεπόμενο κόστος του δεύτερου πυλώνα συνολικά, συνεπώς, φτάνει τα 6,5 δις ευρώ.
ΙΙΙ) Πρόγραμμα Δημόσιας Απασχόλησης, που θα δημιουργήσει 300000 θέσεις εργασίας περιορισμένης διάρκειας, με συνολικό κόστος 5 δις ευρώ για δύο χρόνια. Προβλεπόμενο κόστος για τον πρώτο χρόνο: 3 δις ευρώ.
IV) Μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος, με παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κοινοβούλιο.

Άρα το προβλεπόμενο συνολικό κόστος για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης θα φτάσει τα 11,5 δις ευρώ.

Το πρώτο και σημαντικό που έχει να παρατηρήσει κανείς είναι ότι δυστυχώς λείπουν οι αναλογιστικές μελέτες που θα τεκμηρίωναν το προβλεπόμενο κόστος. Πόσο έγκυρη, για παράδειγμα, είναι η εκτίμηση για τα 3,5 δις της φορολογικής ελάφρυνσης; Εξαίρεση αποτελεί το κόστος του Προγράμματος Δημόσιας Απασχόλησης το οποίο εμφανώς στηρίζεται σε πρόσφατη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Λέβι των ΗΠΑ. Χωρίς αναλογιστικές μελέτες, το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι, σε αντίθεση με τον ορυμαγδό ανοησίας που ακούστηκε ως απάντηση από το Μνημονιακό στρατόπεδο της καταστροφής, το ποσό που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι θα κοστίσει το Σχέδιο – μεγάλο μέρος του οποίου θα πάει απευθείας στη συνολική ζήτηση – δεν είναι καθόλου υπερβολικό για μια οικονομία σε τόσο βαθειά καταστολή όσο η ελληνική.

Πηγαίνοντας ακόμη πιο πέρα όμως, στα δύο κομβικά θέματα της «σεισάχθειας» και της ρευστότητας το Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον συντηρητικό και οι σχετικοί υπολογισμοί δε φαίνονται να στηρίζονται σε μελέτες. Δύο βασικά ερωτήματα:

- Τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ήταν 77 δις, εκ των οποίων τα 35 δις ήταν χρέη των νοικοκυριών. Τι «σεισάχθεια» είναι αυτή, η οποία μόλις και φτάνει τα 2 δις και πως υπολογίστηκε;

- Ως προς τη ρευστότητα, ποιά μπορεί να είναι η ισχύς της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην εγχώρια αγορά όταν το κεφάλαιό της θα είναι 1 δις ευρώ τη στιγμή που το κεφάλαιο, για παράδειγμα, της Εθνικής Τράπεζας είναι 8 δις, ή της Τράπεζας Πειραιώς 8,5 δις ευρώ; Πως ακριβώς θα αλλάξει τις συνθήκες στις πιστωτικές αγορές με αυτούς τους όρους η νέα τράπεζα;

Έστω και σχετικά μετριοπαθές, το Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί φυσικά χρηματοδότηση. Εδώ όμως τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο και οι υπολογισμοί δεν είναι καθόλου πειστικοί. Η χρηματοδότηση υποτίθεται ότι θα προκύψει ως εξής:

ι) Από την εκκαθάριση των χρεών προς την εφορία, 3 δις
ιι) Από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, 3 δις
ιιι) Από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, 3 δις
ιν) Από το ΕΣΠΑ, 2,5 δις, και από τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα άλλα 0,5 δις

Τα 6 δις από το ι) και το ιι) θα καλύψουν το κόστος της ανθρωπιστικής παρέμβασης και της φορολογικής ελάφρυνσης. Τα 3 δις από το ΤΧΣ θα καλύψουν το κόστος της «σεισάχθειας» και της Τράπεζας Ανάπτυξης. Τα 3 δις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα καλύψουν το κόστος του προγράμματος απασχόλησης.

Άρα τα προβλεπόμενα συνολικά έσοδα θα φτάσουν τα 12 δις ευρώ.

Δυστυχώς οι αναλογιστικές μελέτες που θα έδιναν αξιοπιστία στους αριθμούς δεν υπάρχουν ούτε για αυτό το σκέλος. Οι συντάκτες του Σχεδίου φρόντισαν βέβαια να υπερκαλύψουν το προβλεπόμενο κόστος για τον πρώτο χρόνο κατά 500 εκ, αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, γεγονός παραμένει ότι αναμένουν να συλλέξουν 6 δις από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την τακτοποίηση χρεών προς το Δημόσιο. Δεν υπάρχει απολύτως καμία εγγύηση ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Κάθε άλλο μάλιστα, αν κρίνουμε από την τεράστια δυσκολία να συλλεχθούν τα χρέη προς το Δημόσιο το 2012 και το 2013, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Και αυτό χωρίς καν να μπούμε στο ζήτημα του κατά πόσο τα χρήματα του ΤΧΣ θα αποδειχθούν όντως προσβάσιμα και φυσικά στο κατά πόσο θα βρεθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, όταν ήδη έχει κατατεθεί και εγκριθεί πλήθος προγραμμάτων που επιδιώκουν χρηματοδότηση από την ίδια πηγή.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης αντανακλά όμως το βαθύτερο ζήτημα της συνάρθρωσης του πρώτου και του δευτέρου σκέλους του Σχεδίου. Το ελληνικό χρέος δεν αντιπροσωπεύει απλώς ένα δυσβάστακτο βάρος ύψους περίπου 8 δις σε τόκους κατ’ έτος. Ακόμη περισσότερο, η εξυπηρέτησή του και η μείωσή του είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας σειράς διακρατικών συμφωνιών που θέτουν ένα αυστηρότατο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιδιώξει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2014, 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016, ώστε να μπορεί να αποπληρώνει το χρέος της. Αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο της λιτότητας και ο λόγος για τον οποίο συντρίφτηκαν οι δημόσιες δαπάνες κι εκτοξεύτηκε η φορολογία τα τελευταία χρόνια.

Ποιά ακριβώς θα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς αυτές τις υποχρεώσεις, καθώς θα διαπραγματεύεται «σκληρά» για το χρέος;

Οι προγραμματικές δηλώσεις δυστυχώς δεν μας διαφωτίζουν στο σημείο αυτό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να τις απορρίψει, τότε γιατί δεν το δηλώνει ανοιχτά; Ακόμη περισσότερο, αν τις απορρίψει, ως οφείλει μία κυβέρνηση της Αριστεράς να κάνει, τότε γιατί καταβλήθηκε αυτή η καθόλου πειστική προσπάθεια να εμφανιστεί το Σχέδιο Ανασυγκρότησης ως πλήρως κοστολογημένο, ώστε να φαίνεται ότι θα έχει μηδενική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό; Τι είδους απόρριψη της λιτότητας είναι αυτή που ελπίζει να βρει τους πόρους για την απολύτως απαραίτητη απάλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη συλλογή χρεών προς το Δημόσιο (μέσα σε ένα χρόνο!); Γιατί δεν τολμάει ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει ανοιχτά για μεταφορά πόρων και γιατί συνεχίζει να υπόσχεται ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς;

Η απάντηση είναι απλή. Πρόκειται για μια απόρριψη της λιτότητας που προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Από τη μια, να πετύχει «ευρωπαϊκή» λύση για το χρέος, χωρίς μονομερείς ενέργειες και από την άλλη να ελαφρύνει την τρομακτική φορολογική επιβάρυνση και την προϊούσα ανθρωπιστική κρίση. Επιδιώκει να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία, χωρίς όμως να σπάσει το πλαίσιο που έχει επιβάλλει η ΕΕ και η ΟΝΕ στην Ελλάδα. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται, εξ ου και οι ακροβασίες του Σχεδίου. Η πραγματικότητα είναι ότι, ουσιαστική άρση της λιτότητας, χωρίς μονομερείς ενέργειες στο χρέος και χωρίς σύγκρουση με τους Ευρωπαίους «εταίρους» μας, είναι αδύνατη.

Αυτά για την ώρα για τις προγραμματικές δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και θα επανέλθω σύντομα.


:hmm: :hmm:
τώρα βέβαια οι άλλοι θα λένε ότι είναι πικραμένος κλπ κλπ......
 

apoc

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Δεκ 2005
Μηνύματα
17.705
Κριτικές
30
Like
393
Πόντοι
3.115
Κώστας Λαπαβίτσας: Ωραίες οι προτάσεις σας κ. Τσίπρα, αλλά ανεφάρμοστες

Λάβρος κατά ΣΥΡΙΖΑ ο γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, αναφορικά με τα μέτρα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, καθώς, αναγνωρίζει τις «καλές προθέσεις» μεν, τις θεωρεί εντελώς ανεφάρμοστες δε.

Με ένα αναλυτικό κείμενο που δημοσιεύεται στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο κ. Λαπαβίτσας, που ήταν μεταξύ των ονομάτων που συζητήθηκαν ακόμα και για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί πως ναι μεν οι στόχοι που θέτει το κόμμα για να ξεφύγει από τις πολιτικές λιτότητες είναι σωστοί, καθώς όμως τα νούμερα και μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν συνοδεύονται από τις αντίστοιχες αναλογιστικές μελέτες, ουσιαστικά πρόκειται για εξαγγελίες χωρίς αντίκρυσμα.

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία πρόταση του κειμένου, όπου ο Κώστας Λαπαβίτσας γράφει: «Η πραγματικότητα είναι ότι, ουσιαστική άρση της λιτότητας, χωρίς μονομερείς ενέργειες στο χρέος και χωρίς σύγκρουση με τους Ευρωπαίους "εταίρους" μας, είναι αδύνατη».

Ολόκληρο το κείμενο, ο τίτλος του οποίου είναι «Μια πρώτη αποτίμηση των προγραμματικών δηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ»:

Οι οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να θεωρηθούν ως προγραμματικές από ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, δε συνιστούν όμως σε καμία περίπτωση οικονομικό πρόγραμμα. Μας δείχνουν περισσότερο, πως σχεδιάζει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αν σχηματίσει κυβέρνηση και για τον λόγο αυτόν απαιτούν προσεκτική ανάλυση.

Οι προτάσεις έχουν δύο σκέλη.

Το πρώτο είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος και έχει έξι στόχους:

ι) Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους
ιι) Ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο μέρος του
ιιι) Περίοδος χάριτος για την εξυπηρέτηση του
ιν) Εξαίρεση των δημόσιων επενδύσεων απο το Σύμφωνο Σταθερότητας
ν) Ευρωπαϊκό Νιού Ντιλ επενδυσεων χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
νι) Ποσοτική Χαλάρωση από τη ΕΚΤ

Αν εξαιρέσουμε τους δύο τελευταίους στόχους, που είναι τελείως δυσανάλογοι προς την ελληνική διαπραγματευτική ισχύ, οι υπόλοιποι τέσσερις είναι καίριοι, θεμιτοί και, θα προσέθετα, μετριοπαθείς. Θα μπορούσε, φερ’ ειπείν, να ζητηθεί η εξαίρεση και άλλων κατηγοριών δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής για τη μεταπολεμική Ευρώπη, άρα δικαιολογεί πρωτοφανή μέτρα.

Καλά κάνει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και στοχεύει στη μείωση του χρέους, κάτι που δεν είναι καθόλου ακραίο, αφού ακόμη και το ΔΝΤ συμφωνεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή μέρους του χρέους της. Η διαπραγμάτευση αναγγέλεται «σκληρή», αλλά θα λάβει χώρα μέσα στα «ευρωπαϊκά» πλαίσια, επιδιώκοντας μια «ευρωπαϊκή» λύση. Το πρόβλημα είναι, βέβαια, το πως θα γίνει η «σκληρή» διαπραγμάτευση και ποια όπλα θα έχει μια ελληνική κυβέρνηση, πέραν του ενθουσιασμού των εκπροσώπων της. Δυστυχώς το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ δε μας λέει τίποτε επ’ αυτού, αναγνωρίζει όμως ότι μπορεί η λύση να καθυστερήσει λόγω των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης.

Έτσι περνάμε στο δεύτερο σκέλος, το οποίο αφορά το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που θα αντικαταστήσει αμέσως τα Μνημόνια, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Και πάλι πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει την προσοχή του στην άμεση παρέμβαση στην οικονομία και την κοινωνία που έχουν φτάσει πλέον στα όρια της αντοχής τους.

Το Σχέδιο έχει τους εξής τέσσερις πυλώνες:

Ι) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσαν τα Μνημόνια στη στέγαση, τη διατροφή, την υγεία, την παροχή ρεύματος και τις μετακινήσεις. Προβλεπόμενο κόστος: 1.892 εκ ευρώ.
ΙΙ) Επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω:
1) Φορολογικής ελάφρυνσης, με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά του αφορολόγητου
στα 12.000 ευρώ. Προβλεπόμενο κόστος: 3,5 δις ευρώ.
2) «Σεισάχθειας», με ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», την οποία θα αναλάβει ειδικός
δημόσιος φορέας. Προβλεπόμενο κόστος: 2 δις ευρώ.
3) Παροχής ρευστότητας, κυρίως με την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Προβλεπόμενο
κόστος: 1δις ευρώ.
4) Επαναφοράς του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Προβλεπόμενο κόστος: 0.
Το προβλεπόμενο κόστος του δεύτερου πυλώνα συνολικά, συνεπώς, φτάνει τα 6,5 δις ευρώ.
ΙΙΙ) Πρόγραμμα Δημόσιας Απασχόλησης, που θα δημιουργήσει 300000 θέσεις εργασίας περιορισμένης διάρκειας, με συνολικό κόστος 5 δις ευρώ για δύο χρόνια. Προβλεπόμενο κόστος για τον πρώτο χρόνο: 3 δις ευρώ.
IV) Μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος, με παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κοινοβούλιο.

Άρα το προβλεπόμενο συνολικό κόστος για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης θα φτάσει τα 11,5 δις ευρώ.

Το πρώτο και σημαντικό που έχει να παρατηρήσει κανείς είναι ότι δυστυχώς λείπουν οι αναλογιστικές μελέτες που θα τεκμηρίωναν το προβλεπόμενο κόστος. Πόσο έγκυρη, για παράδειγμα, είναι η εκτίμηση για τα 3,5 δις της φορολογικής ελάφρυνσης; Εξαίρεση αποτελεί το κόστος του Προγράμματος Δημόσιας Απασχόλησης το οποίο εμφανώς στηρίζεται σε πρόσφατη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Λέβι των ΗΠΑ. Χωρίς αναλογιστικές μελέτες, το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι, σε αντίθεση με τον ορυμαγδό ανοησίας που ακούστηκε ως απάντηση από το Μνημονιακό στρατόπεδο της καταστροφής, το ποσό που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι θα κοστίσει το Σχέδιο – μεγάλο μέρος του οποίου θα πάει απευθείας στη συνολική ζήτηση – δεν είναι καθόλου υπερβολικό για μια οικονομία σε τόσο βαθειά καταστολή όσο η ελληνική.

Πηγαίνοντας ακόμη πιο πέρα όμως, στα δύο κομβικά θέματα της «σεισάχθειας» και της ρευστότητας το Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον συντηρητικό και οι σχετικοί υπολογισμοί δε φαίνονται να στηρίζονται σε μελέτες. Δύο βασικά ερωτήματα:

- Τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ήταν 77 δις, εκ των οποίων τα 35 δις ήταν χρέη των νοικοκυριών. Τι «σεισάχθεια» είναι αυτή, η οποία μόλις και φτάνει τα 2 δις και πως υπολογίστηκε;

- Ως προς τη ρευστότητα, ποιά μπορεί να είναι η ισχύς της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην εγχώρια αγορά όταν το κεφάλαιό της θα είναι 1 δις ευρώ τη στιγμή που το κεφάλαιο, για παράδειγμα, της Εθνικής Τράπεζας είναι 8 δις, ή της Τράπεζας Πειραιώς 8,5 δις ευρώ; Πως ακριβώς θα αλλάξει τις συνθήκες στις πιστωτικές αγορές με αυτούς τους όρους η νέα τράπεζα;

Έστω και σχετικά μετριοπαθές, το Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί φυσικά χρηματοδότηση. Εδώ όμως τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο και οι υπολογισμοί δεν είναι καθόλου πειστικοί. Η χρηματοδότηση υποτίθεται ότι θα προκύψει ως εξής:

ι) Από την εκκαθάριση των χρεών προς την εφορία, 3 δις
ιι) Από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, 3 δις
ιιι) Από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, 3 δις
ιν) Από το ΕΣΠΑ, 2,5 δις, και από τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα άλλα 0,5 δις

Τα 6 δις από το ι) και το ιι) θα καλύψουν το κόστος της ανθρωπιστικής παρέμβασης και της φορολογικής ελάφρυνσης. Τα 3 δις από το ΤΧΣ θα καλύψουν το κόστος της «σεισάχθειας» και της Τράπεζας Ανάπτυξης. Τα 3 δις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα καλύψουν το κόστος του προγράμματος απασχόλησης.

Άρα τα προβλεπόμενα συνολικά έσοδα θα φτάσουν τα 12 δις ευρώ.

Δυστυχώς οι αναλογιστικές μελέτες που θα έδιναν αξιοπιστία στους αριθμούς δεν υπάρχουν ούτε για αυτό το σκέλος. Οι συντάκτες του Σχεδίου φρόντισαν βέβαια να υπερκαλύψουν το προβλεπόμενο κόστος για τον πρώτο χρόνο κατά 500 εκ, αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, γεγονός παραμένει ότι αναμένουν να συλλέξουν 6 δις από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την τακτοποίηση χρεών προς το Δημόσιο. Δεν υπάρχει απολύτως καμία εγγύηση ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Κάθε άλλο μάλιστα, αν κρίνουμε από την τεράστια δυσκολία να συλλεχθούν τα χρέη προς το Δημόσιο το 2012 και το 2013, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Και αυτό χωρίς καν να μπούμε στο ζήτημα του κατά πόσο τα χρήματα του ΤΧΣ θα αποδειχθούν όντως προσβάσιμα και φυσικά στο κατά πόσο θα βρεθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, όταν ήδη έχει κατατεθεί και εγκριθεί πλήθος προγραμμάτων που επιδιώκουν χρηματοδότηση από την ίδια πηγή.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης αντανακλά όμως το βαθύτερο ζήτημα της συνάρθρωσης του πρώτου και του δευτέρου σκέλους του Σχεδίου. Το ελληνικό χρέος δεν αντιπροσωπεύει απλώς ένα δυσβάστακτο βάρος ύψους περίπου 8 δις σε τόκους κατ’ έτος. Ακόμη περισσότερο, η εξυπηρέτησή του και η μείωσή του είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας σειράς διακρατικών συμφωνιών που θέτουν ένα αυστηρότατο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιδιώξει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2014, 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016, ώστε να μπορεί να αποπληρώνει το χρέος της. Αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο της λιτότητας και ο λόγος για τον οποίο συντρίφτηκαν οι δημόσιες δαπάνες κι εκτοξεύτηκε η φορολογία τα τελευταία χρόνια.

Ποιά ακριβώς θα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς αυτές τις υποχρεώσεις, καθώς θα διαπραγματεύεται «σκληρά» για το χρέος;

Οι προγραμματικές δηλώσεις δυστυχώς δεν μας διαφωτίζουν στο σημείο αυτό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να τις απορρίψει, τότε γιατί δεν το δηλώνει ανοιχτά; Ακόμη περισσότερο, αν τις απορρίψει, ως οφείλει μία κυβέρνηση της Αριστεράς να κάνει, τότε γιατί καταβλήθηκε αυτή η καθόλου πειστική προσπάθεια να εμφανιστεί το Σχέδιο Ανασυγκρότησης ως πλήρως κοστολογημένο, ώστε να φαίνεται ότι θα έχει μηδενική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό; Τι είδους απόρριψη της λιτότητας είναι αυτή που ελπίζει να βρει τους πόρους για την απολύτως απαραίτητη απάλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη συλλογή χρεών προς το Δημόσιο (μέσα σε ένα χρόνο!); Γιατί δεν τολμάει ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει ανοιχτά για μεταφορά πόρων και γιατί συνεχίζει να υπόσχεται ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς;

Η απάντηση είναι απλή. Πρόκειται για μια απόρριψη της λιτότητας που προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Από τη μια, να πετύχει «ευρωπαϊκή» λύση για το χρέος, χωρίς μονομερείς ενέργειες και από την άλλη να ελαφρύνει την τρομακτική φορολογική επιβάρυνση και την προϊούσα ανθρωπιστική κρίση. Επιδιώκει να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία, χωρίς όμως να σπάσει το πλαίσιο που έχει επιβάλλει η ΕΕ και η ΟΝΕ στην Ελλάδα. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται, εξ ου και οι ακροβασίες του Σχεδίου. Η πραγματικότητα είναι ότι, ουσιαστική άρση της λιτότητας, χωρίς μονομερείς ενέργειες στο χρέος και χωρίς σύγκρουση με τους Ευρωπαίους «εταίρους» μας, είναι αδύνατη.

Αυτά για την ώρα για τις προγραμματικές δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και θα επανέλθω σύντομα.


:hmm: :hmm:
τώρα βέβαια οι άλλοι θα λένε ότι είναι πικραμένος κλπ κλπ......
χααχχαχα φανταζομαι εαν εβγαινε δεν θα τα ελεγε....!  :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :uglystupid: :uglystupid: :uglystupid: :uglystupid: :uglystupid:
 

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Μηνύματα
24.066
Κριτικές
7
Like
9.843
Πόντοι
1.686
Ο Τσίπρας θα γίνει πρωθυπουργός !

Αυτό είναι πρόβλεψη φυσικού φαινομένου ,όπως

το ότι θα βρέξει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα !  :2funny: :2funny:
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Oχι μωρη σαβουρα δεν μαρεσει...για αυτο θα στην βαζω συνεχεια μεχρι να απαντησεις οπως εγω θελω..! Σου ειπα βαλε το τικετ χωρις το επωνυμο αλλα ουτε αυτο δεν εκανες τσαμπα μαγκια πουλας

όπως θέλεις ή ότι θέλεις ??
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
χααχχαχα φανταζομαι εαν εβγαινε δεν θα τα ελεγε....!  :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :uglystupid: :uglystupid: :uglystupid: :uglystupid: :uglystupid:

όταν όμως έκανες αναφορές στα λεγόμενα του για να στηρίξεις τις ανοησίες σου ήταν καλός … τώρα που δεν τον γουστάρεις είναι μάπας…
 

apoc

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Δεκ 2005
Μηνύματα
17.705
Κριτικές
30
Like
393
Πόντοι
3.115
όταν όμως έκανες αναφορές στα λεγόμενα του για να στηρίξεις τις ανοησίες σου ήταν καλός … τώρα που δεν τον γουστάρεις είναι μάπας…
Μωρη σαλιαρια ειπα εγω ποτε για αυτον? Βρες ποστ μου μωρη σαβουρα. Και στο κατω κατω δεν με απασχολει τι λεει ο καθενας. Κατσε να κατατεθη ο προυπολογισμος πρωτα...να μπουμε στο 2015 κ εκει θα δεις γλεντια. Να δουμε ποσα θα χαρισουν το 2015 με ΜΚΟ στο μεγαρο μουσικης.... :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang:
 

gamiarits

Μέλος
Εγγρ.
24 Ιαν 2012
Μηνύματα
3.035
Like
2
Πόντοι
16
δηλαδή σερβιέτα πήγες να αλλάξεις στην τουαλέτα των γυναικών στο X-Bar και όχι μπειμπιλίνο???

τότε που πεταχτήκανε οι τάνες που βαφόντουσαν έξω φωνάζοντας ότι ένα κήτος μπήκε στις γυναικείες τουαλέτες ???

να αλλάζεις μπειμπιλίνο συχνότερα γιατί τα σκατά που σου φεύγουνε βρωμάνε… και αν δεν έχεις λεφτά να αγοράσεις να πας στον Τσίπρα που τα μοιράζει μαζι με τους διορισμούς και τα κουπόνια σίτισης

Ρε παιδια πως ξερετε τοσα προσωπικα και πετατε μπηχτες ο ενας στον αλλο. Γνωριζεστε και real life;  :think:
 

apoc

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Δεκ 2005
Μηνύματα
17.705
Κριτικές
30
Like
393
Πόντοι
3.115
Ρε παιδια πως ξερετε τοσα προσωπικα και πετατε μπηχτες ο ενας στον αλλο. Γνωριζεστε και real life;  :think:
Ολοι ξερουμε για τον τραβατρομπα αρκει να τον παρακολουθησεις σε τι αποψεις εχει. ΓΙα το real life απο οτι εχει πει με μερικους εχει πιει κ ενα κρασι...!Δεν ειπε ομως ποτιρι η μπουκαλι?
 

apoc

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Δεκ 2005
Μηνύματα
17.705
Κριτικές
30
Like
393
Πόντοι
3.115
«Βόμβα» για ασφαλιστικό και εργασιακά!

Tι θα δώσει και τι θα πάρει η κυβέρνηση από την Τρόικα – Έρχονται μαζικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις - Προβλέπονται ραγδαίες εξελίξεις και αντιδράσεις

Δυο ωρολογιακές βόμβες που κάθε τόσο αλλάζουν την ώρα, λίγο πριν «σκάσουν». Το Eurogroup στο Μιλάνο, αλλά και η τρόικα στο Παρίσι μόλις έγινε νύξη για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, έλαβαν «κοφτή» απάντηση από τους Έλληνες αξιωματούχους «καλύτερα να μην τα αγγίξουμε».

Ήδη, το Υπουργείο Εργασίας έχει λάβει μια ακόμα παράταση για να ανοίξουν οι δυο φάκελοι, που αναμένεται να φέρουν πραγματικά τα πάνω – κάτω !

Το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ενώ όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να φέρει σε πέρας μια συμφέρουσα λύση για την χώρα μας και τον ελληνικό λαό. Η εμπλοκή είναι τόσο μεγάλη που αρκετοί πολιτικοί αναλυτές φοβούνται ότι ενδέχεται να επισπευτούν οι διαδικασίες των πρόωρων εκλογών αφού Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκουν τείχος στα όσα έχουν προσυμφωνηθεί με τους δανειστές.

Η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αφού η πρόταση που είχε φέρει προ μηνών η κυβέρνηση μάλλον δεν πείθει τους δανειστές.

Η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης, ότι δεν έχει τις αντοχές να φέρει ριζικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ξεσηκώνοντας τους συνδικαλιστές της χώρας.

Οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να φέρει το νέο ασφαλιστικό, για τη βιωσιμότητα των ταμείων, που ήδη βρίσκονται υπό κατάρρευση. Με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ωστόσο, και την ανεργία στα ύψη, η κατρακύλα έχει πάρει μεγαλύτερη φόρα και η σωτηρία απομακρύνεται. Ακόμα και αν εισπραχθούν οι οφειλές προς τα ταμεία, τα χρήματα θα είναι «μια κι έξω» και δεν θα λύσουν το πραγματικό πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, εντείνεται η φημολογία ότι μετά από πιέσεις των δανειστών, απειλείται και πάλι ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, οι ίδιες φήμες επιμένουν ότι αυτό θα φανεί και κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικα στην Αθήνα, στο τέλος Σεπτέμβρη. Το ίδιο διάστημα θα προετοιμαστεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb, σβήνεται και γράφεται καθημερινά.

Δίνουν για να ..πάρουν!

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να δώσει «κάτι» στην τρόικα, για να πάρει την έγκριση για φοροελαφρύνσεις. Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι αν οι δανειστές δεν δώσουν το «πράσινο φως», τα πράγματα θα είναι δύσκολα και για τη συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων της συγκυβέρνησης, μιας και το θέμα το συνέχισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Έτσι, αποφασίστηκε να «θυσιάσουν» στο βωμό των απαιτήσεων της τρόικα το «λοκ άουτ» και (στοχευμένα) τον συνδικαλιστικό νόμο, με προσεκτικές όμως κινήσεις, για να μην ανοίξουν το μέτωπο των συνδικαλιστών.

Τι περιμένει η κυβέρνηση

Η παράταση που έχει πάρει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά λήγει στα μέσα Οκτώβρη. Τότε θα κατατεθεί η έκθεση που έχει ζητήσει για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και η έκθεση για τις αλλαγές στα εργασιακά που καταρτίζεται με τη βοήθεια του Διεθνούς Γραφείο Εργασίας.

Με βάση αυτές τις εκθέσεις θα έρθουν και οι αλλαγές, που νομοτελειακά, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα φέρουν από νέες μειώσεις συντάξεων μέχρι και μαζικές ανατροπές στις σχέσεις εργασίας.

Read more: Kαντε εκλογες το 2015 να δειτε που θα πατε...
 

apoc

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Δεκ 2005
Μηνύματα
17.705
Κριτικές
30
Like
393
Πόντοι
3.115
το 16 εκλογες οσο και να χτυπιεστε
Τι ειπαμε για οσους εχουν πολλα ονοματα κ αλλαζουν?    :think: :think: :think: :think: :think:
κακοποιους

σου αρεσει να το ακους;
Φανταζομαι αυτο δεν  ισχυει κ για τα κομματα? Σωστα? :think: :think: :think:
Λοιπον??Περιμενω απαντηση ισχυει η οχι? :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think:
10η φορα
 

apoc

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Δεκ 2005
Μηνύματα
17.705
Κριτικές
30
Like
393
Πόντοι
3.115
το 16 εκλογες οσο και να χτυπιεστε
Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε 10σέλιδη απάντηση για τις εξαγγελίες του Τσίπρα στη ΔΕΘ – Τις υπολογίσουν μαζί με τη νέα σεισάχθεια σε 27, 2 δις  ευρώ

Ίσως να είναι και παγκόσμια πρωτοτυπία. Πάντως είναι σίγουρα ελληνική. Πρώτη φορά στα χρονικά κυβέρνηση αντιπολιτεύεται την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο υπουργείο Οικονομικών βρήκαν τον χρόνο και τη διάθεση να πάρουν το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης του Τσίπρα και να το κοστολογήσουν βήμα προς βήμα.

Με 10σέλιδη ανακοίνωση το υποργείο Οικονομικών εκτιμά ότι για όλα αυτά απαιτούνται πάνω από 27,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αλήθεια, αυτή είναι η δουλειά του υπουργείου Οικονομικών; Να κοστολογεί τις εξαγγελίες της αντιπολίτευσης; :think: :think: :think:

Υπάρχει ειδική υπηρεσία στην οδό Νίκης που κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά; :think: :think: :think:

Ποιος έδωσε την εντολή να απασχοληθούν οι εργαζόμενοι του ΥΠΟΙΚ με μια τέτοια εργασία;
:jerking: :jerking: :jerking:

Πρώτη φορά βλέπουμε υπουργείο να κάνει αντιπολίτευση στην… αντιπολίτευση! Για ποιο λόγο στο ΥΠΟΙΚ λειτουργούν ως γραφεία Τύπου των κομμάτων της συμπολίτευσης;   :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :headbang: :headbang: :headbang: :uglystupid: :uglystupid: :uglystupid: :uglystupid:

Read more:

Εδω καλα καλα ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ δεν μπορεσαν να υπολογισουν σωστα....θα υπολογισουν το κοστος σε οσα ειπε ο ΣΥΡΙΖΑ?  :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:
 

jhonny64

Σεβαστός
Εγγρ.
31 Μαρ 2007
Μηνύματα
67.517
Like
2.738
Πόντοι
1.306
γιατι η αντιπολιτευση ειναι ανευ κριτικης ;

η θα πρεπει οτι λεει η αντιπολιτευση να καταπινετε αμασητο;

 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Για την εξαγγελία των 300.000 θέσεων εργασίας ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε:

Δεν είναι όλες οι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Είναι προγράμματα-γέφυρες, ώστε να δημιουργήσουμε ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της οποίας θα αρχίσουν να δημιουργούνται οι θέσεις αυτές.


Δ. Στρατούλης: Μισή αμοιβή, μισή ασφάλιση, μισή ζωή

"Αποτελεί ντροπή για την κυβέρνηση να προσπαθεί να εξαγοράσει την ψήφο των νέων προσφέροντάς τους μερική απασχόληση που στην ουσία σημαίνει μισή αμοιβή, μισή ασφάλιση και μισή ζωή" σχολίασε ο Δ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ. "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την επέκταση των πελατειακών δικτύων της και για να θέσει σε πολιτική ομηρία ακόμα περισσότερους ανέργους και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Οι άνεργοι δεν θέλουν δουλειές που να τους μετατρέπουν σε 'ανθρώπους-λάστιχα', αλλά πλήρη, σταθερή, ασφαλή, ποιοτική και ασφαλισμένη εργασία" υπογράμμισε ο Δ. Στρατούλης.

]

τελικά τι ισχύει ????????

ξέρει κανένας να μας πεί μπας και βγάλουμε άκρη ??
 

apoc

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Δεκ 2005
Μηνύματα
17.705
Κριτικές
30
Like
393
Πόντοι
3.115
γιατι η αντιπολιτευση ειναι ανευ κριτικης ;

η θα πρεπει οτι λεει η αντιπολιτευση να καταπινετε αμασητο;
Ρε τραβα να βγαλετε σωστα τον ενφια...κ εαν θα αλλαξετε τον εκλογικο νομο η οχι κ μετα ελα να μας τα πεις..!
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom