Καταργεί τα "ψιλά γράμματα" η ΕΤΕ
Η Εθνική Τράπεζα ξεκινά σταδιακά να καταργεί τα ψιλά γράμματα με στόχο στο τέλος του 2010 να έχουν απαλειφθεί από όλες τις δανειακές συμβάσεις της, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου.
Τα παραπάνω ανάφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, υπογραμμίζοντας ότι:
«Θα υιοθετήσουμε ένα τιμολόγιο υπηρεσιών που θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις της νομολογίας, θα είναι σύγχρονο, διαφανές χωρίς τα ψιλά γράμματα που τραυματίζουν την εμπιστοσύνη τραπεζών και καταναλωτών».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και όπως αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 1353) οι τράπεζες δεν θα πρέπει να εισπράττουν έξοδα και προμήθειες στα στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, στην ανάληψη μετρητών από πιστωτικές κάρτες, και να μην χρεώνουν με έξοδα τις καταθέσεις.
Ειδικότερα ως καταχρηστικές έχουν κριθεί:
- Στα στεγαστικά δάνεια η είσπραξη εξόδων χρηματοδότησης, προέγκρισης δανείου, εξέτασης αιτήματος δανείου, η επιβολή προμηθειών ή τα έξοδα φακέλου
- Στις πιστωτικές κάρτες η είσπραξη προμήθειας για ανάληψη μετρητών, η μονομερής τροποποίηση των όρων της σύμβασης, η αναπροσαρμογή του επιτοκίου χωρίς προκαθορισμένα κριτήρια, η αύξηση της ετήσιας συνδρομής χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του κατόχου.
- Στους αδρανείς λογαριασμούς καταθέσεων η επιβολή εξόδων κίνησης όπως και η προμήθεια για καταβολή χρημάτων σε λογαριασμούς τρίτων.
Μάλιστα ο κ. Ταμβακάκης υπογράμμισε πως στόχος της τράπεζας είναι να στηρίξει όλες εκείνες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά «που με αξιοπρέπεια αντιμετωπίζουν την κρίση και εξυπηρετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τη συναλλακτική ηθική».
Ο κ. Ταμβακάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην αναδιάρθρωση χρεών για τα επιβαρημένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσα και από το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας πως «ίσως σε κάποιες περιπτώσεις γίνουμε και πιο τολμηροί». Σημείωσε δε με νόημα πως «και αυτή τη στιγμή που μιλάμε η τράπεζα προχωρά σε ρυθμίσεις» και πως «και στο παρελθόν έγιναν αναχρηματοδοτήσεις για παράδειγμα τη δεκαετία του 1980 στην κρίση της ναυτιλίας, ή στις αρχές του 2000».
Ποτέ όμως ένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να βάλει το πλαίσιο, αφού σε περιπτώσεις που είναι βιώσιμες οι τράπεζες έχουν κίνητρο να προχωρήσουν σε αναχρηματοδοτήσεις.
Και όπως είπε, η τράπεζα μέσα στον Ιανουάριο θα λανσάρει νέα προϊόντα αναχρηματοδότησης, και προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες αλλά και στις δυνατότητες αποπληρωμής των πελατών, αποφεύγοντας τις υπερβολές του παρελθόντος
πηγή: capital