Ποτε δεν ειχε ρε βουρλο?
Καραγκιόζη σου έχω πει ότι μιλάω μόνο με σοβαρούς.
Ποτε δεν ειχε ρε βουρλο?
Γι'αυτο λεω οτι δεν εχει νοημα,το τονισα κιολας.
Ο καθενας (θα)παει εκει που οριζουν τα συμφεροντα του σε αυτηνα την κοινωνια.
Α,και που ΄σαι...Καπιταλισμο ειχαμε και επι χουντας στην Ελλαδα,το ιδιο και στη Χιλη του Πινοσετ(που ειχε καλεσει και την σχολη του Σικαγο για να κανει κουμαντο):για τα περι δημοκρατιας etc.
H Iσπανία για δύο αιώνες από το 1450 ως το 1650 ήταν η υπερδύναμη της ευρώπης. Οι πόλεμοι κυρίως του Καρόλου Κουίντου αλλά και του γιου του Φερδινάνδου 2ου την εξάντλησαν. Έκανε απόπειρες να κυριαρχίσει σε όλη την ευρώπη. Η αρχή του τέλους για την Ισπανία ήταν η καταστροφή της Αρμάδας το 1588 στην Αγγλία. Η Ισπανία έφερε πλούτο στην ευρώπη αλλά οι ενδο-ευρωπαικοί ανταγωνισμοί εξάντλησαν την ίδια και η πλούτος διαχύθηκε ανά την ευρώπη.Η Ισπανία γιατί δεν είχε ευημερία;
H Iσπανία για δύο αιώνες από το 1450 ως το 1650 ήταν η υπερδύναμη της ευρώπης. Οι πόλεμοι κυρίως του Καρόλου Κουίντου αλλά και του γιου του Φερδινάνδου 2ου την εξάντλησαν. Έκανε απόπειρες να κυριαρχίσει σε όλη την ευρώπη. Η αρχή του τέλους για την Ισπανία ήταν η καταστροφή της Αρμάδας το 1588 στην Αγγλία. Η Ισπανία έφερε πλούτο στην ευρώπη αλλά οι ενδο-ευρωπαικοί ανταγωνισμοί εξάντλησαν την ίδια και η πλούτος διαχύθηκε ανά την ευρώπη.
Ειναι το πιο ευκολο πραμα στον κοσμο να δικαιολογει κανεις την κολαση των αλλων,οπωσδηποτε οσο ο ιδιος περναει ΟΚ.Δημοκρατία η οποία όμως απαγορεύει την οικονομική ελευθερία και την ατομική ιδιοκτησία (πλην κάποιων περιορισμών για το δημόσιο συμφέρον) δεν υφίσταται.
Η Ινδία εδώ και κάτι χρόνια πατάει στα πόδια της, αναπτύσσει την οικονομία της, ενισχύει τη διεθνή της θέση και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει γραφική αποικία...
Το ίδιο και η Βραζιλία.
Ο Δυτικός κόσμος είχε μεγάλη ανάπτυξη και ευημερία και όταν σταμάτησε η αποικιοκρατία (από το β' ππ και μετά) και μάλιστα τότε η ανάπτυξη πέρασε σε όλα σχεδόν τα κοινωνικά στρώματα.
Από κει και πέρα, ναι υπήρξαν αποικίες, ναι, υπάρχει εκμετάλλευση, ναι, κάποιοι δουλευουν για το μέγιστο κέρδος...
Τί προτείνεις;
Ουγκ.Ακριβώς. Άρα λοιπόν η ευημερία των δυτικών δεν ήρθε από την αποικιοκρατία, αλλά από την παρακμή των Οίκων και το φιλελευθερισμό
Ακριβώς. Άρα λοιπόν η ευημερία των δυτικών δεν ήρθε από την αποικιοκρατία, αλλά από την παρακμή των Οίκων και το φιλελευθερισμό
Δεν τα προσπερναμε.καλά τα δισ ακόμη των Ινδών που ζουν στην ένδεια τα προσπεράμε...
Και τον πλούτο τον έβγαλαν με μαγικά από καπέλα σα τους λαγούς. Δε τον λεηλάτησαν από τις αποικίες.
τον πλουτο πρεπει και να τον ξερεις και να τον εξορυξεις τυπε μου....ποιος εφτιαξε σιδηροδρομο στην ινδια;μην λεμε οτι θεμε....αλλιως πλουτο ειχαν και οι βερβεροι και οι αραβες προ εποχης πετρελαιου....απλα δεν το ξεραν....Α ναι ε? Να πει και ευχαριστώ η Ινδία δλδ που στάθηκε και στα πόδια της. Με τον πλούτο που είχε βέβαια μπορύσε κάλλιστα να ταν αυτή η υπερδύναμη και η ευρώπη να άρχιζε να στέκεται στα πόδια της ( καλά τα δισ ακόμη των Ινδών που ζουν στην ένδεια τα προσπεράμε... μόλις αρχίζει να στέκεται στα πόδια της είπαμε, μην εχουμε και απαιτήσεις). Βέβαια και μες στην Ινδία υπάρχει εκμεταλλευση κάργα. Ημι-φεουδαρχικό καθεστώς.
Το ότι στη δύση μετά σταμάτησε η αποικιοκρατία δεν ισχύει. Απλά άλλαξε η μορφή της. Κυριαρχούσαν πχ οι ΗΠΑ με το δολλάριο ως παγκόσμιο νόμισμα με τα στρατά τους ανά τον κόσμο και με τους εγκάθετούς τους. Μη κοροιδευόμαστε τώρα. Αλλά και τώρα που τα φασιστο-μιλιταριστικά καθεστώτα Κίνας Ρωσίας και Ιράν ή τα ημιφεουδαρχικά Ινδίας και Βραζιλίας δε σημαίνει πως είναι καλύτερα επειδή μπορεί να εμφανίζονται αντι-δυτικά. Τίποτα δεν τους εμποδίζει να βγάζουν το λάδι στους ίδιους τους λαούς τους. Άλλωστε είναι και ιδιοκτησία τους.
Γι'αυτο που λες εχει πεσει το παρακατω ενδιαφερον κειμενακι,τσεκαρε το μολις και εαν μπορεις.
ΥΓ οχι σχολια απο ισιους και σια πανω στο λινκ πλιζ.Βαριεμαι.
Όχι βέβαια, αλλά δεν ήταν αυτός ο καθοριστικός παράγοντας, σύμφωνα με το παράδειγμα της Ισπανίας, at least
τον πλουτο πρεπει και να τον ξερεις και να τον εξορυξεις τυπε μου....ποιος εφτιαξε σιδηροδρομο στην ινδια;μην λεμε οτι θεμε....αλλιως πλουτο ειχαν και οι βερβεροι και οι αραβες προ εποχης πετρελαιου....απλα δεν το ξεραν....
ναι;φυγαμε.......Ρε πατε καλα?
Εδω ανεβασε ο Λιλας νεες φωτο της Γιωτας, κι εσεις ασχολειστε με την Ινδια και την αποικιοκρατια του 16ου αιωνα?
Θέλω να το διαβάσω καλύτερα φυσικά. Πολύ καλό.
Έχει να κάνει με αυτό που λέμε " φετιχισμό" χονδρικά. Αποκρύβεται η πραγματική διαδικασία παραγωγής αξίας και προιόντος. Το κεφάλαιο το ίδιο και η ενσάρκωσή του, ο καπιταλιστής, εμφανίζονται να χουν μαγικές ιδιότητες. Που ενίοτε κάνουν και ελεημοσύνη επειδή " δίνουν δουλειά στο λαό". ή μας κάνουν χάρη που δε πάνε τα εργοστάσια στη βουλγαρία ( ή απειλούν να το κάνουν αν δεν καθόμαστε καλά).
Μπορεί να υποτιμούμε τέτοιες ψυχολογικές επιδράσεις αλλά είναι το κλειδί για πολλά πράγματα.
Α ναι ε? Να πει και ευχαριστώ η Ινδία δλδ που στάθηκε και στα πόδια της. Με τον πλούτο που είχε βέβαια μπορύσε κάλλιστα να ταν αυτή η υπερδύναμη και η ευρώπη να άρχιζε να στέκεται στα πόδια της ( καλά τα δισ ακόμη των Ινδών που ζουν στην ένδεια τα προσπεράμε... μόλις αρχίζει να στέκεται στα πόδια της είπαμε, μην εχουμε και απαιτήσεις). Βέβαια και μες στην Ινδία υπάρχει εκμεταλλευση κάργα. Ημι-φεουδαρχικό καθεστώς.
Το ότι στη δύση μετά σταμάτησε η αποικιοκρατία δεν ισχύει. Απλά άλλαξε η μορφή της. Κυριαρχούσαν πχ οι ΗΠΑ με το δολλάριο ως παγκόσμιο νόμισμα με τα στρατά τους ανά τον κόσμο και με τους εγκάθετούς τους. Μη κοροιδευόμαστε τώρα. Αλλά και τώρα που τα φασιστο-μιλιταριστικά καθεστώτα Κίνας Ρωσίας και Ιράν ή τα ημιφεουδαρχικά Ινδίας και Βραζιλίας δε σημαίνει πως είναι καλύτερα επειδή μπορεί να εμφανίζονται αντι-δυτικά. Τίποτα δεν τους εμποδίζει να βγάζουν το λάδι στους ίδιους τους λαούς τους. Άλλωστε είναι και ιδιοκτησία τους.