Νέα

Το μέγεθος της «κρίσης» που προβάλλεται, είναι το αληθινό;

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Provios
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 380
  • Εμφανίσεις 17K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Το μέγεθος της «κρίσης» που προβάλλεται, είναι το αληθινό ?

  • Πραγματικό

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Μεγαλύτερο

    Ψήφοι: 1 16,7%
  • Μικρότερο

    Ψήφοι: 5 83,3%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    6

imaginas.gr

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Απρ 2008
Μηνύματα
2.416
Κριτικές
14
Like
5
Πόντοι
616
Έτσι για να μην λέμε και ότι θέλουμε, οι Αυστριακοί έχουν βιομηχανίες που ΓΜΝ.. Παράδειγμα η Knapp, νουμερο 1 στον κόσμο σε logistics technology. Αλλά anyway.

Αν δε βασίζονταν στο Solden,St Anton κλπ,θα πείναγαν.
 

aris63

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Σεπ 2008
Μηνύματα
1.585
Κριτικές
7
Like
0
Πόντοι
616
Ελβετια,μια χωρα υπερανω καθε υποψιας... ;) ;) ;)
 

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Μηνύματα
13.679
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Οι Ελβετοί και οι Αυστριακοί,πουλάνε χιόνι.Έχουν βασίσει την οικονομία τους στον τουρισμό.Εντάξει έχουν και υπηρεσίες-τράπεζες,και βιομηχανίες ρολογιών,όπλων (αυστρία),αλλά ο τουρισμός αποτελεί μεγάλο ατού τους.Το χρήμα που μπαίνει κάθε χρόνο στις χώρες αυτές είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη τους.Και μιλάμε για χώρες που έχουν μόνο βουνά.Η Ελλάδα που έχει και βουνά και θάλασσες και αρχαιολογικούς χώρους,δεν τα αναπτύσσει.Πρώτες ύλες βιομηχανίας έχουμε ελάχιστες,οπότε πρέπει να τις εισάγουμε.

Α. Η Αυστρία και η Ελβετία έχουν ΚΑΙ τουρισμό ως έναν ωραίο τρόπο να αυξάνουν τα έσοδά τους - ο τουρισμός δεν είναι η κύρια ασχολία τους...Είχαν την πρόνοια να αναπτυχθούν βιομηχανικά χωρίς να γαμήσουν το περιβάλλον και τη φύση της χώρας τους...Είναι απορίας άξιο πως εμείς με ελάχιστη βαρεια βιομηχανία γαμήσαμε τόσο πολύ το φυσικό μας περιβάλλον...

Β. Η Αυστρία δεν έχει "μόνο βουνά"...Εκτός αν η μόνη σου επαφή με αυστρία ήταν η μελωδία της ευτυχίας...
Η αυστρία ήταν πρωτεύουσα μιας ισχυρής αυτοκρατορίας και έχει υπέροχα κτίρια, φοβερά μουσεία, τεράστια μουσική παράδοση...Μπορεί να μην έχει "αρχαία" αλλά τα αξιοθέατά της δεν περιορίζονται σε λόγκους και ραχούλες...Άσε που το αλπικό τοπίο σου κόβει την ανάσα..

Γ. Η ελλάδα έχει αρκετές πρώτες ύλες...Και εύφορη γη...Και καλό κλίμα...Απλα όχι μόνο δεν τα αξιοποιοιύμε αλλά τα γαμάμε κιόλας...
Την οικολογική καταστροφή που έχουν κάνει οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου με την ανοχή- συνενοχή των πολιτικάντηδων θα την πληρώνουν πολλές γενιές...
Θα μπορούσε να είναι και ενεργειακά αυτάρκης αν αξιοποιήσουσε τον ήλιο και τον αέρα αλλά εμείς προτιμάμε πετρέλαιο και λιθάνθρακα...Ανδρικά πράγματα...Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι για τους ντιντήδες...
 

imaginas.gr

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Απρ 2008
Μηνύματα
2.416
Κριτικές
14
Like
5
Πόντοι
616
Διαβάζω αυτά που μου απαντήσατε και γελάω μέσα στη λύπη μου για τον πατέρα μου.Καταστήσατε την Ελβετία βιομηχανική χώρα,όπως και την Αυστρία!Μάλλον τις διακρίσεις της παραγωγής,τις "πηδήξατε" και δεν τις διαβάσατε ποτέ.Φυσικά έχουν βιομηχανίες αυτές οι χώρες.Έχουν φαρμακοβιομηχανίες,έχουν χημικές βιομηχανίες και κάνουν εξαγωγές.Και η Ελλάδα έχει τέτοιες (Χαλυβουργική,Ιντρακόμ,Μυτηληναίος κλπ).Βαριά βιομηχανία δεν έχουν όμως.Δεν είναι βιομηχανικές χώρες.Βασίζονται στον τριτογενή τομέα παραγωγής.Τουρισμός (ο οποίος αγαπητέ Str8 περιλαμβάνει και τα μουσεία,και τις όπερες και τις γκαλερί) μεταφορές κλπ.Η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει τα μουσεία της;Ή μήπως τις μεταφορές της;Η Γερμανία π.χ είναι γνωστή για την Mercedes η Ελβετία για τα ρολόγια της και η Αυστρία για τον Μότσαρτ.Μόνο που τα ρολόγια της Ελβετίας είναι όπως τα παραδοσιακά γλυκά στην Ελλάδα.Λίγη παραγώγή,ως επί το πλείστον χειροποίητη.Η Ελλάδα ναι έχει εύφορη γη.Το Μεσσηνιακό λάδι π.χ,είναι πολύ καλής ποιότητας,αλλά πωλείται μόλις 1,70€.Οι δε εξαγωγές μικρές.Η Ελλάδα δε χρειάζεται βιομηχανία για εξαγωγές.Χρειάζεται να εξάγει προϊόντα πρωτογενούς τομέα,και τριτογενούς.Η βιομηχανική παραγωγή μπορεί να μείνει για να εξασφαλίζει στην χώρα αυτάρκεια.
 

hunter1000

Μέλος
Εγγρ.
21 Απρ 2007
Μηνύματα
1.636
Κριτικές
3
Like
2
Πόντοι
16
Διονύσης Σαββόπουλος = ΚΩΛΟΕΛΛΗΝΕΣ πολύ μεγάλη κουβέντα ................. Για ακουστέ το τραγουδάκι .
 

Enforcer

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2007
Μηνύματα
5.439
Like
9
Πόντοι
66
Διαβάζω αυτά που μου απαντήσατε και γελάω

Και εγώ διαβάζω αυτά που γράφεις και γελάω. Καμμία λογική συνοχή, συγκρίνεις ανόμοια πράγματα και βγάζεις συμπεράσματα που δε στεκουν
 

PILOTENIOS

Μέλος
Εγγρ.
17 Σεπ 2007
Μηνύματα
233
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
1
Και η Ελλάδα έχει τέτοιες (Χαλυβουργική,Ιντρακόμ,Μυτηληναίος κλπ).Βαριά βιομηχανία δεν έχουν όμως.

Φίλε imaginas , εάν χρησιμοποίησες τυχαία τα ονόματα πάει καλά. Αν έχεις πειστεί ότι η intracom και ο Μυτιληναίος είναι βιομηχανία, ε τότε αυτό μας αξίζει. Βιομήχανος έτσι γίνεται και ο γιός μου που πάει δημοτικό. Με τις συναλλαγές και τις διαπλοκές. Ένα μόνο θα σου πώ. Πές μου εσύ δυτική χώρα, που μια ιδιωτική βιομηχανία αγοράζει ρεύμα από την κρατική εταιρία ηλεκτρισμού χ ευρώ για να παράγει ρεύμα που το πουλάει πίσω στην κρατική εταιρία 3χ ευρω. Ο 'ευρω(ν)' αμοίβεται.
 

hunter1000

Μέλος
Εγγρ.
21 Απρ 2007
Μηνύματα
1.636
Κριτικές
3
Like
2
Πόντοι
16
Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΛΙΣ ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΙΟΘΕΤΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!

Διαβάστε με προσοχή... (αξίζει τον κόπο)
Σκέψου ότι ζεις σε μια γειτονιά παλαιού τύπου. Από αυτές που βλέπεις στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, ας πούμε -Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο . Έχεις τώρα σ´αυτή τη γειτονιά ένα μπακάλικο -το αφεντικό του μαγαζιού, χοντρός αντιπαθέστατος αλλά αναγκαίος επειδή φέρνει τα πάντα, παστέλια, μαντολάτα, απορρυπαντικά, τρόφιμα, τσιγάρα -διαθέτει και τηλέφωνο «δια το κοινόν». Έχει και υπαλλήλους διάφορους ο χοντρός, βάλτους κι αυτούς στην ιστορία.
Τι κάνει λοιπόν ο χοντρός; Αγοράζει κοψοχρονιά και πουλάει σε τσιμπημένες τιμές, κλέβει και στο ζύγι -κονομάει γενικώς. Και όσο κονομάει, τόσο αγοράζει κι όσο αγοράζει, τόσο πουλάει όλο κι ακριβότερα -κονομάει χοντρικώς. Πουλώντας λιανικώς. Έχει φτιάξει τώρα ο χοντρός ένα κομπόδεμα μεγαλύτερο από τη μπάκα του. Τι να το κάνει; Οι τράπεζες δε δίνουν καλά επιτόκια, με τοκογλυφίες δε θέλει να μπλέκει καθότι επίφοβα πράγματα, για την πάρτη του δε γουστάρει να ξοδέψει επειδή τυγχάνει ολιγαρκής καρμίρης ο χοντρός -σκέφτεται λοιπόν, σπάει την κεφάλα του, τι να το κάνει το μπαγιόκο. «Ρε δεν ανοίγω ακόμα ένα μπακάλικο -να κονομάω από δυο πάντες;» λέει στο τέλος.
Τώρα υπάρχουν δυο μπακάλικα στη γειτονιά, μόνο που οι τιμές δεν πέφτουν (χαζός είναι ο χοντρός να τις ρίξει; αφού μόνος του κάνει παιχνίδι), αντιθέτως, λόγω εξόδων της αναπτυσσόμενης επιχείρησης (του χοντρού), οι τιμές ανεβαίνουν. Τι γίνεται μετά; Τι να γίνει; Μεροκαματιάρηδες οι άνθρωποι της γειτονιάς, δεν διαθέτουν κανένα μηχάνημα να κόβει αβέρτα χρήματα -οπότε δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα εμπορεύματα του χοντρού. Πέφτουν τα έσοδα ανεβαίνουν τα έξοδα -τρελαίνεται ο χοντρός! Τι θ´απογίνει; Αποφασίζει να ανοίξει μπλοκάκι με βερεσέδια, καλύτερα να του χρωστάνε παρά να σαπίζει το εμπόρευμα στα ράφια. Αναθαρρεύουν λοιπόν οι μεροκαματιάρηδες της γειτονιάς κι αρχίζουν να ψωνίζουν όλο και περισσότερα με βερεσέ -το μπλοκάκι του χοντρού γίνεται κανονικός τηλεφωνικός κατάλογος.
Ξυπνάει, που λες, ένα πρωί ο χοντρός μέσα στον ιδρώτα. «Ρε τι γίνεται εδώ; Έχω καταντήσει να μου χρωστάνε μέχρι και τα καναρίνια το καναβούρι τους -που θα πάει αυτή η κατάσταση; Δεν έκανα καλά να ξανοιχτώ τόσο πολύ -άσε που ψυλλιάζομαι ότι οι μπαταξήδες της γειτονιάς δεν θα έχουν να με ξεχρεώσουν στον αιώνα τον άπαντα». Τι σκαρφίζεται λοιπόν ο μπακάλης ο χοντρός; Πάει στον γερο-τσιφούτη της γειτονίας, τον σιχαμερό που δανείζει με τόκους δέκα φορές πάνω από το νόμιμο. « Γερο-Λαδά αδερφέ μου, σώσε με! » παρακαλάει ο χοντρός. «Ξανοίχτηκα με τα βερεσέδια - κάνε κάτι να έρθω στα ίσα μου γιατί οι προμηθευτές πιέζουν κι εγώ μόνο το μπλοκάκι έχω!» Ο τσιφούτης την έχει από καιρό ανθιστεί τη φτιάξη, καθότι παλιός στο επάγγελμα και στην οικονομική ανάλυση. Αγοράζει λοιπόν το μπλοκάκι του χοντρού (κοψοχρονιά φυσικά) και όλα μέλι-γάλα.
Τώρα, αυτό το μπλοκάκι με τα βερεσέδια πρέπει κάπως να κλείσει -αλλά ο τσιφούτης είναι λεπτοκαμωμένο άτομο, καχεκτικό και φιλάσθενο ας πούμε. Φωνάζει λοιπόν κάτι καλόπαιδα της γειτονιάς, με πτυχία και περγαμηνές από τα καλύτερα Σωφρονιστικά Ιδρύματα της χώρας και τους ξηγιέται. «Φέρτε μου τα φράγκα κι από ότι μαζεύετε, 2% δικά σας». Ξαμολιούνται τα παιδιά, απειλούν, δέρνουν, σπάνε -κάτι μαζεύουν. Φτιάχνει την πρώτη μπάζα ο τσιφούτης αλλά είναι ακόμα παθητικός. Το μπλοκάκι ούτε που αδυνάτισε καθόλου, τετράπαχο παραμένει. Πάει λοιπόν στα δικαστήρια και τις αστυνομίες. «Βοηθήστε με καλοί μου άνθρωποι, φτωχός είμαι, το κομπόδεμά μου δάνεισα και τώρα δε με πληρώνουν επειδής είμαι γέρος κι ανήμπορος!» Φιλότιμοι οι σταυρωτήδες κάνουνε μια έτσι και ξεσπιτώνουν ένα κάρο κόσμο, αφού οι έρημοι οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν. Κάθεται τώρα ο τσιφούτης και ξαναμετράει. Τι πήρε; Λίγα λεφτά και μπόλικα χαμόσπιτα. Ούτε καν τα χρήματα που έδωσε στον χοντρό μπακάλη δεν έπιασε, τραβάει τις αραιές τρίχες που του έχουν απομείνει ο τσιφούτης. «Πως την πάτησα με τον κανάγια! Που, ακόμα και σκλάβους να τους πουλήσω όσους είναι εδώ μέσα στο μπλοκάκι -τα λεφτά μου δεν θα τα βγάλω!»
Από την άλλη πλευρά ο μπακάλης έχει πέσει στα μαύρα πανιά. Γιατί όσα του έδωσε ο τσιφούτης δε φτάνουν ούτε για «ζήτω» -έχει ξανοιχτεί πολύ, έχει τιγκάρει τις αποθήκες σε εμπόρευμα, χρωστάει στους προμηθευτές και ο κόσμος δεν περνάει να ψωνίσει ούτε λουμίνια για το καντήλι. Πώς να περάσουν; Αφού δεν τους έχει μείνει ούτε κεραμίδι να βάλουν πάνω από το χάλι τους, να μην τους βλέπουν τα σύννεφα και τους φτύνουν καταιγιστικά, που λέει ο λόγος. Αρχίζει λοιπόν τις απολύσεις ο μπακάλης -την πληρώνουν οι μπακαλόγατοι και το παράρτημα ειδών μπακαλικής, μπας και σωθεί η επιχείρηση.
Έχουμε τώρα έναν τσιφούτη στα πρόθυρα αυτοκτονίας, έναν μπακάλη στα πρόθυρα εμφράγματος και τους μεροκαματιάρηδες δυο-τρία χιλιόμετρα βαθύτερα από τα πρόθυρα, στα υστερόθυρα, Καθαρτηρίου και Κολάσεως γωνία, για την ακρίβεια. Επειδή όμως τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μια ευυπόληπτη κοινωνία, παρεμβαίνει το κράτος, να βάλει τάξη. Γιατί άνευ τσιφούτη δεν κινείται το χρήμα, άνευ μπακάλη δεν εισάγονται φουά γκρα και άνευ μεροκαματιάρηδων δεν εισπράττονται φόροι για να αγοραστεί το φουά γκρα -με νιώθεις;
Ερώτηση: τι πρέπει να κάνει το κράτος στη συγκεκριμένη περίπτωση; Τι μέτρα πρέπει να πάρει; Απαντήστε και εισπράττετε την βάσην ας πούμε!
Απαντήσεις που δώθηκαν από τυχάρπαστους φωστήρες της μπακαλικής:
1.Μειώνει τους φόρους το κράτος, οπότε περισσεύουν χρήματα στους φτωχομεροκαματιάρηδες και ξεχρεώνουν το μπακάλη και τον τσιφούτη.
Σχόλιο: Αγαπητό μου παιδί, μάλλον διαβάζεις πολλές ιστορίες του Έκτορος Μαλό και της Μυρτώς Κοντοβά -δεν εξηγείται αλλιώς τόση απλοϊκότης! Και τι είναι βρέ το κράτος που θα μειώσει τους φόρους; Σύλλογος προστασίας αναξιοπαθούντων μισθωτών; Πως θα ζήσει το κράτος; Εδώ αυτά που παίρνει και δεν του φτάνουν -εσύ προτείνεις μείωση; Άσε που, αν περισσέψουν λεφτά οι φτωχοί, σιγά μην πάνε να ξεχρεώσουν! Θα αγοράσουν ένα κάρο ανοησίες και θα βρεθούν ακόμα πιο χρεωμένοι -έτσι όπως ακριβώς κάνουν τα τελευταία χρόνια! Ξαναπέρνα το Σεπτέμβρη με τον κηδεμόνα σου αγαπητό μου παιδί.
2. Ξεχρεώνει το κράτος τα χρωστούμενα από την τσέπη του και τα κρατάει λίγα-λίγα από τα μισθά των φτωχώνε.
Σχόλιο: Από τον προηγούμενο αντέγραψες και άλλαξες λίγο το συμπέρασμα για να μη σε πάρουν είδηση; Βρέ μπούφε αφού και το κράτος από τον τσιφούτη δανείζεται, πού θα βρει λεφτά να τον ξεχρεώσει;
3. Αφήνει το κράτος τον τσιφούτη και τον χοντρό να ψοφήσουν επειδή κάνανε ανοησίες και ανοίγει ένα δικό του μπακάλικο μαζί με μια κρατική τσιφουτερί για να βολευτεί ο κοσμάκης. Σχόλιο: Μόνο που πρώτον αν ψοφήσει το κεφάλαιο ποιος θα χρηματοδοτεί τους βουλευτές να βουλεύονται και τους υπουργούς να υποεργάζονται; Κατά δεύτερον, φαίνεται ότι αριστερίζεις και η ιστορία σε έχει καταδικάσει στο πυρ το εξώτερον! Ξαναπέρνα το Σεπτέμβρη που θα έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος και θα ξαναλειτουργήσουμε τη Μακρόνησο, να δούμε τι θα κάνουμε με σένα.
4. Αγοράζει το κράτος ένα ολοκαίνουργο τεφτέρι, λευκό σαν αθώα περιστερά και το δίνει στον χοντρό. Δίνει κι ένα στον τσιφούτη για να μη γκρινιάζει. Και τους λέει «μην ανησυχείτε, εγώ είμαι εδώ -γράψτε κατά βούληση, εγγυώμαι εγώ τα λεφτά σας».
Σχόλιο: Να συλληφθεί πάραυτα ο γράψας την παραπάνω τούφα και να του απαγγελθούν επιτόπου κατηγορίες περιύβρισης αρχής, παρακώλυσης συγκοινωνιών, σύστασης συμμορίας καθώς και κατανάλωσης ψυχότροπων ουσιών εν ώρα μαθήματος. Σύμφωνοι;
Στο ξεκίνημα της παγκόσμιας κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμπασα η ανθρωπότης προσκύνησε τον προφήτη Γκόρντον Μπράουν που είχε την έμπνευση να «δανείσει» χρήματα στις τράπεζες, βάζοντας πόδι στους διοικητικούς τους μηχανισμούς, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση. Αυτό έγινε στην Αγγλία και οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών έσπευσαν να κάνουν το ίδιο. Σήμερα όλο και περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες μπερδεύονται στο άκουσμα του παραπάνω ονόματος. Η συνήθης αντίδραση είναι του στυλ «Μπράουν; Άι θινκ χι ιζ εν οβερεστιμέιτεντ πλέιερ Παντελής Μπράουν ιζ φορ δε μπάζα άι τελ γιου». Κοντολογίς, όλο και περισσότεροι θέλουν να ξεχάσουν τη βλακεία του Γκόρντονα του Καφέ. Γιατί;
Διότι το πρόβλημα ήταν το πλεόνασμα παραγωγής που κυκλοφόρησε στην αγορά και η οικονομική αδυναμία των καταναλωτών να το απορροφήσουν. Πράγμα το οποίο οδήγησε στην κυκλοφορία πλασματικού χρήματος μέσω του υπερδανεισμού. Που με τη σειρά του οδήγησε σε κατάρρευση των αγορών εφόσον το πλασματικό χρήμα δεν μπορεί με τίποτα να γίνει πραγματικό. Όταν έρχεσαι εσύ και λες ότι θα ρίξεις ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ, για να διορθώσεις την κατάσταση -είσαι, το λιγότερο, μαστουρωμένος! Μάλιστα ο δικός μας οικονομικός κεφάλας δεν άντεξε και το έσκασε το παραμύθι σε συνέντευξη τύπου. «Δεν είναι πραγματικά τα κεφάλαια που θα δώσουμε για την στήριξη των τραπεζών, απλώς θα εγγυηθούμε την χρηματοπιστωτική επάρκεια για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», έτσι ακριβώς όπως στο λέω το είπε ο άνθρωπος! Μα φυσικά και δεν είναι πραγματικά τα κεφάλαια κύριέ Παραλογοσκούφη μου! Εσείς μέχρι χτες δανειζόσασταν από τις τράπεζες εκδίδοντας ομόλογα για να καλύψετε τους προϋπολογισμούς σας (το επιτρεπτό ετήσιο έλλειμμα στην Ε.Ε. είναι 3%, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο τα κράτη-μέλη πρέπει να δανείζονται χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους) -τώρα πως βρεθήκατε να δανείζετε τις τράπεζες; Τσου ρε λάκηδες!
Ξεκαθαρίζω -η λύση που προωθείται από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης μοιάζει με συνταγή αλμπάνη γιατρού για την αντιμετώπιση του καρκίνου. «Από πού να πάρω αυτά τα φάρμακα γιατρέ μου;» «Μα δεν χρειάζεται να πάρετε τα φάρμακα αγαπητέ! Αρκεί να φάτε το χαρτί της συνταγής και θα γίνετε σίγουρα καλά!»
Ξεκαθαρίζω -μέχρι να ρεφάρει η αγορά τη χασούρα της, μέχρι δηλαδή να αντιμετωπίσουν τη ζημιά από το πλασματικό χρήμα, θα περάσουν πολλές αναποτελεσματικές νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου ακόμα και μέρα-μεσημέρι. Άρχισαν ήδη να κλείνουν τα παραρτήματά τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες, θα ακολουθήσουν εταιρείες ειδών εικόνας-ήχου, κινηματογραφικά στούντιο, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και ειδών ψυχαγωγίας και αναψυχής, τουριστικά καταλύματα. Με λίγα λόγια, η πολυτέλεια θα φάει πρώτη χώμα.
Ξεκαθαρίζω -άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο, προγράμματα ανεργίας θα αποτύχουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και η αγορά θα υπολειτουργεί χειροτερεύοντας συνεχώς την κατάσταση.
Ξεκαθαρίζω -αυτή τη φάση οι γραμματιζούμενοι τη λένε «ύφεση». Και κουβαλάει στασιμοπληθωρισμό (υψηλό πληθωρισμό που δεν πέφτει με τίποτα), συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, μείωση των παραγωγικών διαδικασιών μέχρι τη στιγμή που. Που;
Δεν θα αναλύσω το μαρξιστικό σενάριο, όπου το σύστημα καταρρέει μέσα στις αντιφάσεις του. Ξέρεις γιατί; Επειδή αυτό είναι το ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ σενάριο. Θα σου πω όμως για την άλλη προοπτική, αυτή που διδάσκονται οι οικονομολόγοι στο μάθημα της οικονομικής θεωρίας -όταν μελετάνε τα νεώτερα οικονομικά μοντέλα.
Για να ξεπεραστεί η ύφεση, έχει αποδειχτεί από την ιστορική εμπειρία ότι θα πρέπει να επέλθει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ. Μόνο έτσι θα μειωθεί το αγοραστικό κοινό παράλληλα με τη (σε μεγαλύτερο βαθμό) μείωση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούμε σε αύξηση της αγοραστικής ικανότητας και, ακολούθως, αύξηση των τιμών. Μαγικό, έτσι;
Τι σημαίνει όμως «καταστροφή μέρους των παραγωγικών μηχανισμών»; Παραγωγικοί μηχανισμοί είναι οι εργαζόμενοι και τα μέσα παραγωγής (μηχανήματα, κτίρια κ.λ.π.) -να το ξεκαθαρίσω αυτό. Και πως καταστρέφονται; Πανεύκολα! Οι άνθρωποι-εργαζόμενοι σκοτώνονται μαζικά σε πεδία μαχών, τα εργοστάσια βομβαρδίζονται, οι οδικές αρτηρίες μεταφοράς εμπορευμάτων ανατινάζονται, η αεροπορία και το ναυτικό χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή εχθροπραξιών. Χρειάζεται να σου πω κι άλλα για να καταλάβεις ότι η «καταστροφή μέρους των παραγωγικών μηχανισμών» συνεπάγεται πόλεμο; Παγκόσμιο κατά προτίμηση, να μην κάνουμε διπλές και τρίδιπλες δουλειές -να ξεμπερδεύουμε με τη μία.
Ο μπακάλης δεν θα πάει στον πόλεμο γιατί έχει πλατυποδία, ο γερο-τσιφούτης επίσης δεν θα πάει, λόγω ηλικίας. Αλλά θα είναι εδώ όταν εσύ δεν θα γυρίσεις για να συνεχίσουν τις δουλειές τους με καλύτερες συνθήκες και έχοντας σβήσει τις συνέπειες των βλακωδών ενέργειών τους. Ο Καφές Γκόρντον δεν θα πάει στον πόλεμο λόγω στραβισμού, ο Σαρκοζί δεν θα πάει επειδή είναι προστάτης οικογενείας, η Μέρκελ θα το παίξει γυναίκα και δεν θα καταταγεί, ο Αμερικάνος Πρόεδρος δεν θα πάει επίσης -επειδή εκεί η θητεία είναι προαιρετική.
Θα μείνουν πίσω να περιμένουν εσένα, να τους διευκολύνεις ψοφώντας σε κάποιον βομβαρδισμένο παλιότοπο για χάρη της σημαίας.
Της δικής τους σημαίας -όχι της δικής σου, εσύ άλλωστε δεν έχεις.
Επειδή και τη σημαία σου με υπερχρεωμένη πιστωτική την αγόρασες.
Άραγε πέφτω πολύ έξω;
Ας το ελπίσουμε !!
 

axaxouxas

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Απρ 2007
Μηνύματα
21.957
Κριτικές
2
Like
8
Πόντοι
366
ΑΜΑΝ - ΑΜΑΝ  :o :o :o



Τι εγινε βρε παιδια ολοι πηραμε το ιδιο e-mail ?????
:2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

Πλακα εχει ......
 

FidoDiLdo

Μέλος
Εγγρ.
15 Σεπ 2005
Μηνύματα
864
Like
5
Πόντοι
6
Αρα τα λεφτα τα εχουν μαζεψει οι προμηθευτες του μπακαλη!!!!
 

tomito

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Μηνύματα
10.311
Κριτικές
3
Like
164
Πόντοι
166
Τρίτη 10 Mαρτίου

Ώρα 19.00
Αίθουσες Λόγου & Τέχνης

«Κρίση: Οικονομία και κοινωνία – συνολικές προοπτικές»
Επιστημονική ευθύνη και συντονισμός τής εκδήλωσης: Νίκος Μουζέλης, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας τού London School of Economics. Προλογίζει ο πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Ομιλητές οι κ.: Κώστας Βεργόπουλος, Γιώργος Παγουλάτος, αναπλ. καθηγητής τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος τού ΕΛΙΑΜΕΠ.
Θα λειτουργεί παράλληλη έκθεση βιβλίου με διάρκεια από 10 έως 20/3/2009.
ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
 

arcans

Μέλος
Εγγρ.
31 Ιαν 2009
Μηνύματα
1.957
Like
0
Πόντοι
16
αδελφια ξεκοληστε με τον μπακαλη και τον καθε μπακαλη.αν γινουμε ολοι ευσυνειδητη καταναλωτες.και ξερουμε ποιες ειναι οι πραγματικες μας αναγκες δεν προκειτε να εχει κριση κανενας μας.
 

jovanosss

Μέλος
Εγγρ.
15 Σεπ 2008
Μηνύματα
835
Like
0
Πόντοι
6
αδελφια ξεκοληστε με τον μπακαλη και τον καθε μπακαλη.αν γινουμε ολοι ευσυνειδητη καταναλωτες.και ξερουμε ποιες ειναι οι πραγματικες μας αναγκες δεν προκειτε να εχει κριση κανενας μας.
[/quoteΣυγγνωμη που θα διαφωνήσω αλλά εγώ έχω δει πολές εταιρείες στην επαρχία να υπολειτουργούν και να κρατάνε τους μισους εργαζομένους!Η κρίση έχει χτυπήσει όλη την Ελλάδα όχι μόνον την Θεσσαλονίκη όπως μας αναφέρουν τα ΜΜΕ.Όποιος έχει ρευστό ας το κρατήσει δίοτι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες σε όλους τους κλάδους.Μην ξεχνάμε ότι:Η χαρά του επενδυτή είναι όταν υπάρχει κρίση.Όσον αφορά την γενική οικόνα της Παγκόσμιας οικονομίας άποψη μου είναι ότι θα πρέπει να το αφήσουν να ξεφουσκώσει.Οι φιλελέυθερες αρχές του κράτους για το  πως πρέπει να ρυθμίζεται η οικονομία απο μόνη της έχουν ανέβει πλέον στο ράφι.Απο την άλλη η άποψη μου είναι οτι αυτήν την στιγμή οι αγορές διακατέχονται απο 2 στοιχεία:Το πρώτο είναι πανικός και το δέυτερο στοχείο απροσδιοριστία[/u]άρα αυτό που απασχόλει του περισσότεο τα hedge fundes είναι να βελτιοθεί το ψυχολογικό κομμάτι της.Δύσκολο βέβαια δίοτι όλα τα πράγματα κάνουν το κύκλο τους κάτι που είναι απροδιόριστο το πόσο θα κρατήσει.Δυσοιωνο το μέλλον του καπιταλισμού!Εν ολίγοις εκέι που θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμδ πραγματικά είναι όταν θα μιλάμε για κραχ:2  είναι οι δείκτες που το καταλήγουν σε αυτό,τα υψηλά επιτόκια και η υψηλή μη ελεγχόμενη ανεργία.Αυτό που ψάχνουν όλοι είναι ο οικονομικός και χρηματοοικονομικός πυθμένας για να ξέρουν μέχρι που μπορεί να φτάσει η κρίση.Μεχρι πριν 4 μήνες Έλληνες αναλύτες πίστευαν ότι ο πάτος είναι οι 1700 μονάδες.Τελικώς για ακόμη μια φορα έπεσαν έξω.Όσον για το πότε θα βγούμε απο την κρίση?Είναι απο αυτά τα πράγματα που έιμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μονο εκ των υστέρων
 

azaas

Ανώτερος
Εγγρ.
13 Μαΐ 2006
Μηνύματα
671
Κριτικές
11
Like
8
Πόντοι
5.765
Και ένα ελαφρώς λαϊκίστικο ερώτημα από μένα : αφού η κρίση είναι εδώ και μας γαμάει, πόύ στον πούτσο έχει εξαφανιστεί όλη η Αθήνα ? Όλοι φιλοξενούμενοι έχουν πάει ?
Ή μήπως να περιμένουμε το Σεπτέμβρη για να βάλουν μυαλό κι αυτοί που εξακολουθούνε να δανείζονται ?
Για την ώρα βλέπω τους μισούς να μη δίνουν μια για την κρίση ...
 

arcans

Μέλος
Εγγρ.
31 Ιαν 2009
Μηνύματα
1.957
Like
0
Πόντοι
16
αδερφε εξηγησαμε τι κριση υπαρχει στην ελλαδα.ειναι κριση μυαλου σε αυτη τη χωρα.το σημερα μας ενδιαφερει για αυριο βλεπουμε.
 

Επισκέπτης
"...Στην πράξη, οι προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να θέσουν ένα τέλος στο καθοδικό αυτό σπιράλ δεν μοιάζουν αρκετές για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Το σχέδιο δημοσιονομικών κινήτρων, παρότι είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει, πιθανότατα θα απαλύνει απλώς τις επιπτώσεις από τον αποπληθωρισμό του χρέους. Το πολυαναμενόμενο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, από την άλλη, προκάλεσε μάλλον σύγχυση παρά μετρίασε τις ανησυχίες. Ούτως ή άλλως, ακόμη και αν γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη διάσωση του τραπεζικού κλάδου, θα έχει λυθεί ένα μόνο μέρος του προβλήματος.

Αυτό που μπορεί πραγματικά να απεγκλωβίσει την οικονομία από την παγίδα του χρέους είναι το μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων έργων –ή αλλιώς Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος- που σήμανε τη λήξη της Μεγάλης Ύφεσης.
Ο πόλεμος δεν οδήγησε μόνο στην πλήρη απορρόφηση του εργατικού δυναμικού αλλά και στον καλπασμό των εισοδημάτων και του πραγματικού πληθωρισμού –όλα αυτά με μηδενικό δανεισμό από τον ιδιωτικό τομέα.

Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι του παρόντος, ούτε πρόκειται να γίνει σύντομα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανασκουμπωθούν για να ξεφορτωθούν το χρέος που δημιούργησαν με τόση άνεση. Απ’ ό,τι φαίνεται, το τίμημα για τη δεκαετία της μακαριότητας είναι μια μακρά και οδυνηρή ύφεση, καταλήγει ο Πολ Κρούγκμαν"
Βρε,βρε,βρε...ολες οι επιλογες παραμενουν ανοιχτες...αν θελουμε να τελειωσει η κριση βεβαιως,βεβαιως...
 

dimitrakis29

Τιμημένος
Εγγρ.
19 Νοε 2007
Μηνύματα
14.808
Κριτικές
13
Like
2.355
Πόντοι
4.765
μπραβο hunter πολυ καλη αναλυση και απολυτα κατανοητη για τον καθενα.συμφωνα με το οι Αμερικανοι ειναι υπερχρεωμενοι......
 

dimitrakis29

Τιμημένος
Εγγρ.
19 Νοε 2007
Μηνύματα
14.808
Κριτικές
13
Like
2.355
Πόντοι
4.765
......τα απληρωτα δανεια στην Αμερικη σημειωσαν νεο ρεκορ.αυτο εγινε γιατι αυξηθηκε η ανεργια και επεσε η τιμη των ακινητων.συμφωνα με την Mortgage Bankers Associations.τα απληρωτα στεγαστικα δανεια εφτασαν το 7,88%.ειναι το μεγαλητερο ποσοστο απο το 1972 που αρχισαν να κραταν στατηστικα στοιχεια.το ποσοστο των κατασχεσεων εφτασε το 3,3% του συνολου των δανειων.οπως δηλωνει στο ιντερφαξ απο πηγες του Bloomberg.απο ολα δε τα δανεια το ποσοστο των απληρωτων ειναι 11,18%.η δε τιμη των ακινητων στην Αμερικη επεσε κατα 12% το τεταρτο τετραμηνο του 2008 σε σχεση με το τεταρτο τετραμηνο του 2007.ΠΑΝΩ ΑΠΟ 8,3 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΟς ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥς!συμφωνα με το First American CoreLogic.ΑΚΟΜΑ 2,2 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕς ΠΕΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ 5%.------τα συμπερασματα δικα σας :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang:
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom