KATERINA69
Ιερόδουλη
- Εγγρ.
- 13 Ιουλ 2006
- Μηνύματα
- 7.741
- Like
- 18
Οσία Παρθενία η Μετανοήσασα
Η Οσία Παρθενία η Μετανοήσασα είναι μεγάλη Αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προστάτιδα των παρθένων και των ιεροδούλων. Η ζωή της ήταν πολυτάραχη και κατά τα νεανικά της χρόνια διήγε έκλυτο βίο, χάρη όμως σε ένα θαύμα μετανόησε και αφιερώθηκε στην υπηρεσία του Θεού. Το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι παρέμεινε παρθένα μέχρι τον θάνατό της, παρά τις πολλές σχέσεις που είχε.
Καταγωγή, γέννηση και παιδικά χρόνια
Γεννήθηκε στην Ρώμη στα χρόνια της βασιλείας του Διοκλητιανού. Η μητέρα της, Ούρσουλα, ήταν η πιο φημισμένη εταίρα της πόλης, γιατί προσέφερε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας αλλά και απόλυτη εχεμύθεια. Πατέρας ήταν κάποιος από τους αναρίθμητους πελάτες, σίγουρα στρατιωτικός ή ευγενής. Όταν γεννήθηκε, η μητέρα της την ονόμασε Ορνέλα και αφιέρωσε πολύ χρόνο στην σωστή διαπαιδαγώγησή της για να ακολουθήσει τον δρόμο της χωρίς να ντροπιάσει το όνομά της. Η μικρή Ορνέλα ήταν πολύ επιμελής και μάθαινε με μεγάλη ευκολία όσα της δίδασκε η μητέρα της, για να την κάνει υπερήφανη. Είχε τέτοιο ζήλο και δίψα για μάθηση, που ήθελε να μαθαίνει και περισσότερα απ' αυτά που της δίδασκε η μητέρα της, γι' αυτό και την παρακολουθούσε κρυφά την ώρα που εργαζόταν. Έτσι στην ηλικία των 7 ετών γνώριζε όλα τα μυστικά του επαγγέλματος και ανυπομονούσε να έρθει η ώρα να τα εφαρμόσει. Παρακάλεσε λοιπόν την μητέρα της να την αφήσει να εργάζεται κι εκείνη για λίγες ώρες, για να αποκτά εμπειρίες.
Αρχικά ανέλαβε να κάνει συντροφιά στους εκλεκτούς πελάτες που σύχναζαν στο σαλόνι της Ούρσουλας. Καθόταν στα πόδια τους και τους ζητούσε να της μάθουν ορθογραφία και αριθμητικές πράξεις, γιατί ήταν φιλομαθής και δεν παραμελούσε κανένα από τα μαθήματά της. Καθώς όμως περνούσαν τα χρόνια οι πελάτες άρχισαν να δείχνουν την προτίμησή τους στην μικρή Ορνέλα και αδιαφορούσαν για την Ούρσουλα, η οποία είχε αρχίσει να γερνάει. Επειδή η κόρη της της έκλεβε την πελατεία και μέχρι τα 14 είχε αποκτήσει μεγαλύτερη φήμη από εκείνην, αποφάσισε να την διώξει από το σπίτι, χωρίς ιδιαίτερες τύψεις, αφού η μικρή ήταν αρκετά έμπειρη ώστε να μπορεί να επιβιώσει. Ευτυχώς η Ορνέλα ήταν προνοητική και είχε μαζέψει αρκετά χρήματα επειδή οι πελάτες της τής πλήρωναν πάντα κάτι έξτρα, που δεν το έδινε στην μητέρα της.
Βάφτιση και διωγμός
Καθώς η Ορνέλα περιπλανιόταν στους δρόμους την Ρώμης αναζητώντας κάποιο σπίτι κατάλληλο για επαγγελματική στέγη, συνάντησε τυχαία έναν χριστιανό στρατιώτη, τον Μάρκελλο, ο οποίος μόλις την είδε αναγνώρισε ότι ήταν κόρη του. Δεν ήξερε όμως ποια ήταν η μητέρα της, επειδή πριν γίνει χριστιανός είχε σχέσεις με πολλές γυναίκες. Συγκινημένος την πήρε σπίτι του, χωρίς να της αποκαλύψει την αλήθεια. Η Ορνέλα, που είχε από μικρή ψυχολογικά τραύματα εξ αιτίας της πατρικής απουσίας (γι' αυτό ήταν πάντα ιδιαίτερα περιποιητική με τους μεγαλύτερους σε ηλικία πελάτες), αγάπησε πολύ τον Μάρκελλο και προσπαθούσε να κερδίσει την προσοχή του. Εκείνος όμως την έβλεπε μόνο πατρικά και εξ άλλου είχε γίνει πιστός χριστιανός και αγαπούσε πολύ την γυναίκα του. Δίδαξε στην Ορνέλα την χριστιανική πίστη, εκείνη όμως αδιαφορούσε για την θρησκεία και είχε εξοργιστεί που δεν μπορούσε να κατακτήσει τον μοναδικό άντρα που είχε ερωτευτεί.
Κατά την διάρκεια του διωγμού των χριστιανών η οικογένεια του Μάρκελλου συνελήφθη. Η Ορνέλα δεν χρειάστηκε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αποπλανήσει τον δεσμοφύλακα και τον θηριοδαμαστή, έτσι όσοι κρατούνταν στο ίδιο κελί μπόρεσαν να ξεφύγουν. Ο Μάρκελλος ένιωσε πολύ περήφανος που η κόρη του θυσίασε την αγνότητά της (όπως νόμιζε ο ίδιος) για να διαφύγουν οι χριστιανοί, και πίστεψε ότι αυτό ήταν θεϊκό σημάδι για να συνεχίσει το έργο της διδασκαλίας. Η Ορνέλα εν τω μεταξύ είχε εξασφαλίσει την υπόσχεση του δεσμοφύλακα να την βοηθήσει να φύγει από την Ρώμη και πράγματι το ίδιο βράδυ (και ενώ όλοι νόμιζαν ότι είχε μείνει πίσω για να μαρτυρήσει για την πίστη της) το έσκασε. Ταξίδεψε κρυφά ως την ανατολική πλευρά της Ιταλίας και από εκεί διέφυγε προς την Ελλάδα, με σκοπό να ταξιδέψει ως την Μικρά Ασία και να εγκατασταθεί εκεί, επειδή ένας από τους πελάτες της, ένας στρατιωτικός, είχε μετατεθεί εκεί.
Το θαύμα
Ο καπετάνιος του καραβιού που την μετέφερε ήταν πολύ γοητευτικός και η Ορνέλα προσπάθησε να τον κατακτήσει, για να της κάνει έκπτωση στο εισιτήριο. Εκείνος όμως , επίσης χριστιανός που είχε διαφύγει, ήταν πιστός στην γυναίκα του και δεν της έδινε σημασία. Ένα βράδυ η Ορνέλα τον βρήκε μόνο του στο κατάστρωμα και του ρίχτηκε. Εκείνος, επειδή νόμιζε ότι η Ορνέλα είχε γλιτώσει με κάποιο θαύμα τον διωγμό και την θεωρούσε πολύ ευσεβή, πίστεψε ότι την είχε κυριεύσει ο Σατανάς και προσπάθησε να την αποφύγει. Εκείνη όμως ήταν πολύ επίμονη και ο καπετάνιος δεν μπόρεσε να αντισταθεί άλλο. Το μόνο που πρόλαβε να της πει ήταν: "θα πέσει φωτιά να μας κάψει". Όντως λίγο αργότερα ξέσπασε καταιγίδα και το πλοίο χτυπήθηκε από κεραυνό. Μόνο η Ορνέλα σώθηκε και τότε πίστεψε αληθινά στον Θεό γιατί κατάλαβε ότι την έσωσε για να διαδώσει την διδασκαλία του.
Την περισυνέλεξε ένα διερχόμενο καράβι που πήγαινε στην Αίγυπτο και η Ορνέλα εγκαταστάθηκε σε μια σπηλιά του όρους Σινά, αποφασισμένη να αφοσιωθεί στον Θεό. Προσευχόταν συνεχώς για να εξαγνιστεί και ένα βράδυ εμφανίστηκε στον ύπνο της ένας άγγελος που διαπέρασε το κορμί της με την πύρινη ρομφαία του, προσφέροντάς της αγαλλίαση που κανένας άντρας δεν της είχε προσφέρει ποτέ, και της είπε: "Τώρα είσαι αγνή και στην ψυχή και στο σώμα. Είσαι πλέον παρθένα και θα παραμείνεις μέχρι τον θάνατό σου. Από 'δω και μπρος θα ονομάζεσαι Παρθενία". Η Παρθενία- πρώην Ορνέλα- συγκινημένη εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια με σκοπό να κηρύξει τον χριστιανισμό. Εκεί είχε διαδοθεί η φήμη ότι είχε γλιτώσει με θαύμα τους διωγμούς στην Ρώμη και όλοι έτρεφαν σεβασμό για το πρόσωπό της.
Θαυματουργή ζωή
Η Παρθενία έζησε για αρκετά χρόνια ευτυχισμένη. Υπηρετούσε τον Θεό, προσευχόταν καθημερινά, φρόντιζε τις χήρες και τα ορφανά. Ένα βράδυ όμως εισέβαλε στο σπίτι της ένας μεθυσμένος στρατιώτης και την βίασε. Εκείνη έκλαψε πικρά για την δεύτερη απώλεια της παρθενίας της και ήταν έτοιμη να αυτοκτονήσει, αν και γνώριζε ότι ο Θεός δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Εμφανίστηκε όμως ξανά ο ίδιος Άγιος και της είπε ότι παραμένει παρθένα και στο σώμα και στην ψυχή. Ο μεθυσμένος στρατιώτης την επισκέφθηκε κι άλλες φορές, η Παρθενία όμως παρέμενε αγνή, χάρη στις προσευχές της. Συνειδητοποίησε τότε ότι έτσι μπορούσε να προσφέρει στους άντρες τις υπηρεσίες που τόσο καλά ήξερε, για να τους κάνει χριστιανούς, να σώσει τις πόρνες από την ακολασία αλλά και για να διαφυλάξει την αγνότητα των ανύπαντρων κοριτσιών. Σύντομα όλοι οι άνδρες της Αλεξάνδρειας επισκέπτονταν την Παρθενία, αφού προσέφερε δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και στην συνέχεια προσευχόταν για την σωτηρία της ψυχής τους και οι γονείς που είχαν ανύπαντρες κόρες την ευγνωμονούσαν που δεν χρειαζόταν να ανησυχούν για την τιμή των κοριτσιών τους.
Μαρτυρικός θάνατος
Οι πόρνες όμως έχαναν την πελατεία τους και οι ανύπαντρες κοπέλες διαμαρτύρονταν που οι αρραβωνιαστικοί τους τις παραμελούσαν, γι' αυτό συνεννοήθηκαν και ένα απόγευμα, μόλις σουρούπωσε, όρμησαν στο σπίτι της Παρθενίας και την ξυλοκόπησαν άγρια μέχρι θανάτου. Εκείνη ως την στιγμή που ξεψύχησε προσευχόταν για την σωτηρία των αμαρτωλών. Όλος ο αντρικός πληθυσμός της Αλεξάνδρειας θρήνησε για τον θάνατο της Παρθενίας και φρόντισε για την ταφή της.
Το θαυματουργό λείψανο
Κάποιους αιώνες αργότερα, και ενώ είχε ιδρυθεί η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ο χριστιανισμός δεν ήταν πλέον υπό διωγμό, μια νεαρή χήρα που είχε μείνει παρθένα επειδή ο υπέργηρος σύζυγός της πέθανε αμέσως μόλις τελείωσε η τελετή, είδε στον ύπνο της έναν άγγελο που την παρακινούσε να σκάψει στην αυλή του σπιτιού της. Έσκαψε και ανακάλυψε το φέρετρο της Παρθενίας. Το σώμα της Αγίας είχε διατηρηθεί ανέπαφο και ανέδιδε μια εξαιρετική ευωδία. Μόνο το ράσο της είχε λιώσει και η Αγία φορούσε μόνο τα υπερπολυτελή εσώρουχα με τα οποία την είχαν ντύσει οι άντρες της Αλεξάνδρειας πριν την θάψουν. Η χήρα ενημέρωσε αμέσως τον Πατριάρχη για το θαύμα και το λείψανο της Παρθενίας μεταφέρθηκε στο Πατριαρχείο για να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η Παρθενία ανακηρύχθηκε αμέσως Αγία και το λείψανό της τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση. Οι μοναχές που το στόλιζαν με λουλούδια το έντυσαν με ράσο για να μην το βλέπουν όλοι με τα εσώρουχα, κάθε βράδυ όμως το ράσο εξαφανιζόταν μυστηριωδώς και η Οσία έμενε γυμνή.
Η εξαφάνιση του λειψάνου
Το λείψανο αργότερα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204 εκλάπη μυστηριωδώς και από τότε δεν έχει βρεθεί.
Με πολλη εκτιμηση απο μενα σε οσους δεν γνωριζουν
ή στους οικειοθελως αγνωμονες..
Κατερινα
Η Οσία Παρθενία η Μετανοήσασα είναι μεγάλη Αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προστάτιδα των παρθένων και των ιεροδούλων. Η ζωή της ήταν πολυτάραχη και κατά τα νεανικά της χρόνια διήγε έκλυτο βίο, χάρη όμως σε ένα θαύμα μετανόησε και αφιερώθηκε στην υπηρεσία του Θεού. Το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι παρέμεινε παρθένα μέχρι τον θάνατό της, παρά τις πολλές σχέσεις που είχε.
Καταγωγή, γέννηση και παιδικά χρόνια
Γεννήθηκε στην Ρώμη στα χρόνια της βασιλείας του Διοκλητιανού. Η μητέρα της, Ούρσουλα, ήταν η πιο φημισμένη εταίρα της πόλης, γιατί προσέφερε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας αλλά και απόλυτη εχεμύθεια. Πατέρας ήταν κάποιος από τους αναρίθμητους πελάτες, σίγουρα στρατιωτικός ή ευγενής. Όταν γεννήθηκε, η μητέρα της την ονόμασε Ορνέλα και αφιέρωσε πολύ χρόνο στην σωστή διαπαιδαγώγησή της για να ακολουθήσει τον δρόμο της χωρίς να ντροπιάσει το όνομά της. Η μικρή Ορνέλα ήταν πολύ επιμελής και μάθαινε με μεγάλη ευκολία όσα της δίδασκε η μητέρα της, για να την κάνει υπερήφανη. Είχε τέτοιο ζήλο και δίψα για μάθηση, που ήθελε να μαθαίνει και περισσότερα απ' αυτά που της δίδασκε η μητέρα της, γι' αυτό και την παρακολουθούσε κρυφά την ώρα που εργαζόταν. Έτσι στην ηλικία των 7 ετών γνώριζε όλα τα μυστικά του επαγγέλματος και ανυπομονούσε να έρθει η ώρα να τα εφαρμόσει. Παρακάλεσε λοιπόν την μητέρα της να την αφήσει να εργάζεται κι εκείνη για λίγες ώρες, για να αποκτά εμπειρίες.
Αρχικά ανέλαβε να κάνει συντροφιά στους εκλεκτούς πελάτες που σύχναζαν στο σαλόνι της Ούρσουλας. Καθόταν στα πόδια τους και τους ζητούσε να της μάθουν ορθογραφία και αριθμητικές πράξεις, γιατί ήταν φιλομαθής και δεν παραμελούσε κανένα από τα μαθήματά της. Καθώς όμως περνούσαν τα χρόνια οι πελάτες άρχισαν να δείχνουν την προτίμησή τους στην μικρή Ορνέλα και αδιαφορούσαν για την Ούρσουλα, η οποία είχε αρχίσει να γερνάει. Επειδή η κόρη της της έκλεβε την πελατεία και μέχρι τα 14 είχε αποκτήσει μεγαλύτερη φήμη από εκείνην, αποφάσισε να την διώξει από το σπίτι, χωρίς ιδιαίτερες τύψεις, αφού η μικρή ήταν αρκετά έμπειρη ώστε να μπορεί να επιβιώσει. Ευτυχώς η Ορνέλα ήταν προνοητική και είχε μαζέψει αρκετά χρήματα επειδή οι πελάτες της τής πλήρωναν πάντα κάτι έξτρα, που δεν το έδινε στην μητέρα της.
Βάφτιση και διωγμός
Καθώς η Ορνέλα περιπλανιόταν στους δρόμους την Ρώμης αναζητώντας κάποιο σπίτι κατάλληλο για επαγγελματική στέγη, συνάντησε τυχαία έναν χριστιανό στρατιώτη, τον Μάρκελλο, ο οποίος μόλις την είδε αναγνώρισε ότι ήταν κόρη του. Δεν ήξερε όμως ποια ήταν η μητέρα της, επειδή πριν γίνει χριστιανός είχε σχέσεις με πολλές γυναίκες. Συγκινημένος την πήρε σπίτι του, χωρίς να της αποκαλύψει την αλήθεια. Η Ορνέλα, που είχε από μικρή ψυχολογικά τραύματα εξ αιτίας της πατρικής απουσίας (γι' αυτό ήταν πάντα ιδιαίτερα περιποιητική με τους μεγαλύτερους σε ηλικία πελάτες), αγάπησε πολύ τον Μάρκελλο και προσπαθούσε να κερδίσει την προσοχή του. Εκείνος όμως την έβλεπε μόνο πατρικά και εξ άλλου είχε γίνει πιστός χριστιανός και αγαπούσε πολύ την γυναίκα του. Δίδαξε στην Ορνέλα την χριστιανική πίστη, εκείνη όμως αδιαφορούσε για την θρησκεία και είχε εξοργιστεί που δεν μπορούσε να κατακτήσει τον μοναδικό άντρα που είχε ερωτευτεί.
Κατά την διάρκεια του διωγμού των χριστιανών η οικογένεια του Μάρκελλου συνελήφθη. Η Ορνέλα δεν χρειάστηκε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αποπλανήσει τον δεσμοφύλακα και τον θηριοδαμαστή, έτσι όσοι κρατούνταν στο ίδιο κελί μπόρεσαν να ξεφύγουν. Ο Μάρκελλος ένιωσε πολύ περήφανος που η κόρη του θυσίασε την αγνότητά της (όπως νόμιζε ο ίδιος) για να διαφύγουν οι χριστιανοί, και πίστεψε ότι αυτό ήταν θεϊκό σημάδι για να συνεχίσει το έργο της διδασκαλίας. Η Ορνέλα εν τω μεταξύ είχε εξασφαλίσει την υπόσχεση του δεσμοφύλακα να την βοηθήσει να φύγει από την Ρώμη και πράγματι το ίδιο βράδυ (και ενώ όλοι νόμιζαν ότι είχε μείνει πίσω για να μαρτυρήσει για την πίστη της) το έσκασε. Ταξίδεψε κρυφά ως την ανατολική πλευρά της Ιταλίας και από εκεί διέφυγε προς την Ελλάδα, με σκοπό να ταξιδέψει ως την Μικρά Ασία και να εγκατασταθεί εκεί, επειδή ένας από τους πελάτες της, ένας στρατιωτικός, είχε μετατεθεί εκεί.
Το θαύμα
Ο καπετάνιος του καραβιού που την μετέφερε ήταν πολύ γοητευτικός και η Ορνέλα προσπάθησε να τον κατακτήσει, για να της κάνει έκπτωση στο εισιτήριο. Εκείνος όμως , επίσης χριστιανός που είχε διαφύγει, ήταν πιστός στην γυναίκα του και δεν της έδινε σημασία. Ένα βράδυ η Ορνέλα τον βρήκε μόνο του στο κατάστρωμα και του ρίχτηκε. Εκείνος, επειδή νόμιζε ότι η Ορνέλα είχε γλιτώσει με κάποιο θαύμα τον διωγμό και την θεωρούσε πολύ ευσεβή, πίστεψε ότι την είχε κυριεύσει ο Σατανάς και προσπάθησε να την αποφύγει. Εκείνη όμως ήταν πολύ επίμονη και ο καπετάνιος δεν μπόρεσε να αντισταθεί άλλο. Το μόνο που πρόλαβε να της πει ήταν: "θα πέσει φωτιά να μας κάψει". Όντως λίγο αργότερα ξέσπασε καταιγίδα και το πλοίο χτυπήθηκε από κεραυνό. Μόνο η Ορνέλα σώθηκε και τότε πίστεψε αληθινά στον Θεό γιατί κατάλαβε ότι την έσωσε για να διαδώσει την διδασκαλία του.
Την περισυνέλεξε ένα διερχόμενο καράβι που πήγαινε στην Αίγυπτο και η Ορνέλα εγκαταστάθηκε σε μια σπηλιά του όρους Σινά, αποφασισμένη να αφοσιωθεί στον Θεό. Προσευχόταν συνεχώς για να εξαγνιστεί και ένα βράδυ εμφανίστηκε στον ύπνο της ένας άγγελος που διαπέρασε το κορμί της με την πύρινη ρομφαία του, προσφέροντάς της αγαλλίαση που κανένας άντρας δεν της είχε προσφέρει ποτέ, και της είπε: "Τώρα είσαι αγνή και στην ψυχή και στο σώμα. Είσαι πλέον παρθένα και θα παραμείνεις μέχρι τον θάνατό σου. Από 'δω και μπρος θα ονομάζεσαι Παρθενία". Η Παρθενία- πρώην Ορνέλα- συγκινημένη εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια με σκοπό να κηρύξει τον χριστιανισμό. Εκεί είχε διαδοθεί η φήμη ότι είχε γλιτώσει με θαύμα τους διωγμούς στην Ρώμη και όλοι έτρεφαν σεβασμό για το πρόσωπό της.
Θαυματουργή ζωή
Η Παρθενία έζησε για αρκετά χρόνια ευτυχισμένη. Υπηρετούσε τον Θεό, προσευχόταν καθημερινά, φρόντιζε τις χήρες και τα ορφανά. Ένα βράδυ όμως εισέβαλε στο σπίτι της ένας μεθυσμένος στρατιώτης και την βίασε. Εκείνη έκλαψε πικρά για την δεύτερη απώλεια της παρθενίας της και ήταν έτοιμη να αυτοκτονήσει, αν και γνώριζε ότι ο Θεός δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Εμφανίστηκε όμως ξανά ο ίδιος Άγιος και της είπε ότι παραμένει παρθένα και στο σώμα και στην ψυχή. Ο μεθυσμένος στρατιώτης την επισκέφθηκε κι άλλες φορές, η Παρθενία όμως παρέμενε αγνή, χάρη στις προσευχές της. Συνειδητοποίησε τότε ότι έτσι μπορούσε να προσφέρει στους άντρες τις υπηρεσίες που τόσο καλά ήξερε, για να τους κάνει χριστιανούς, να σώσει τις πόρνες από την ακολασία αλλά και για να διαφυλάξει την αγνότητα των ανύπαντρων κοριτσιών. Σύντομα όλοι οι άνδρες της Αλεξάνδρειας επισκέπτονταν την Παρθενία, αφού προσέφερε δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και στην συνέχεια προσευχόταν για την σωτηρία της ψυχής τους και οι γονείς που είχαν ανύπαντρες κόρες την ευγνωμονούσαν που δεν χρειαζόταν να ανησυχούν για την τιμή των κοριτσιών τους.
Μαρτυρικός θάνατος
Οι πόρνες όμως έχαναν την πελατεία τους και οι ανύπαντρες κοπέλες διαμαρτύρονταν που οι αρραβωνιαστικοί τους τις παραμελούσαν, γι' αυτό συνεννοήθηκαν και ένα απόγευμα, μόλις σουρούπωσε, όρμησαν στο σπίτι της Παρθενίας και την ξυλοκόπησαν άγρια μέχρι θανάτου. Εκείνη ως την στιγμή που ξεψύχησε προσευχόταν για την σωτηρία των αμαρτωλών. Όλος ο αντρικός πληθυσμός της Αλεξάνδρειας θρήνησε για τον θάνατο της Παρθενίας και φρόντισε για την ταφή της.
Το θαυματουργό λείψανο
Κάποιους αιώνες αργότερα, και ενώ είχε ιδρυθεί η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ο χριστιανισμός δεν ήταν πλέον υπό διωγμό, μια νεαρή χήρα που είχε μείνει παρθένα επειδή ο υπέργηρος σύζυγός της πέθανε αμέσως μόλις τελείωσε η τελετή, είδε στον ύπνο της έναν άγγελο που την παρακινούσε να σκάψει στην αυλή του σπιτιού της. Έσκαψε και ανακάλυψε το φέρετρο της Παρθενίας. Το σώμα της Αγίας είχε διατηρηθεί ανέπαφο και ανέδιδε μια εξαιρετική ευωδία. Μόνο το ράσο της είχε λιώσει και η Αγία φορούσε μόνο τα υπερπολυτελή εσώρουχα με τα οποία την είχαν ντύσει οι άντρες της Αλεξάνδρειας πριν την θάψουν. Η χήρα ενημέρωσε αμέσως τον Πατριάρχη για το θαύμα και το λείψανο της Παρθενίας μεταφέρθηκε στο Πατριαρχείο για να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η Παρθενία ανακηρύχθηκε αμέσως Αγία και το λείψανό της τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση. Οι μοναχές που το στόλιζαν με λουλούδια το έντυσαν με ράσο για να μην το βλέπουν όλοι με τα εσώρουχα, κάθε βράδυ όμως το ράσο εξαφανιζόταν μυστηριωδώς και η Οσία έμενε γυμνή.
Η εξαφάνιση του λειψάνου
Το λείψανο αργότερα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204 εκλάπη μυστηριωδώς και από τότε δεν έχει βρεθεί.
Με πολλη εκτιμηση απο μενα σε οσους δεν γνωριζουν
ή στους οικειοθελως αγνωμονες..
Κατερινα