Νέα

Tί είναι τα "γενόσημα" και γιατί ξεσηκώθηκαν οι γιατροί;

• Μέλος που άνοιξε το νήμα sonderage
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 118
  • Εμφανίσεις 8K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Ναι, βεβαίως.
Αν αυτό τον τρόπο promotion διάλεγε η εταιρεία.
Όπως πάει ταξείδι και ο ασφαλιστικός πράκτορας που πουλάει πολλές ασφάλειες, και ο μπακάλης που πουλάει πολλές μπύρες.
αρα προμοσιον ειναι η δουλεια και ποιος θα παρει τα μπονους;ο ασθενης στον πουτσο μας ας παρει και αλευρακι...μηπως εμεις θα το παρουμε;

εγω ειμαι υπερ των γενοσημων αρκει να ειναι ενα γενοσημο που δεν θα ντρεπομουν/ντρεποσουν ουτε φοβομουν/φοβοσουν να το δωσεις στην μανα σου/μου,τον πατερα σου/μου κλπ κλπ

Επισκέπτης
Εγώ παρακαλάω να μου ζητήσουν φακελάκι (μετά καταγγελία Αστυνομία, προσημειωμένα χαρτονομίσματα, χειροπέδια).

Σωστός.
Με το ότι οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ όμως παίρνουν 10.000€ το μήνα
για να κινούν τρένα με μοναδικούς επιβάτες κατσαρίδες,
άντε και κανά τσιμπούρι ... δεν τραβάς κανένα ζόρι έτσι ;;;;
Όυτε για τα 300.000€ bonus που πήρε ο κάθε "λιμενεργάτης" του ΟΛΠ
τον Οκτώβρη του 2009 έχεις κανένα ζόρι , έτσι ;;;;;;

Φυσικά τους οδηγούς της ΕΘΕΛ που παίρνουν από 4000€ εώς 8500€ το μήνα,
με 10-40 ώρες το 24 ωρο υπερωρίες ο κάθενας, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ...

Όλοι αυτοί είναι προλετάριοι άλλωστε ...
ενώ οι καργιόληδες οι ιατροί είναι μπουρζουά ....

Υ.Γ. Μην πει κανείς ότι με αφορά προσωπικά το θέμα.Εγώ αν και έχω και πτυχίο ιατρικής, είμαι οδοντίατρος και κανένα νταραβέρι δεν έχω ούτε με φαρμακευτικές, ούτε με φάρμακα.

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Γιατρέ,

Τις αποτυχίες σας, τις σκεπάζει το χώμα.
για τις αποτυχιες υπαρχουν δικαστηρια να λυσουν τις οποιες υποψιες......κανενα χωμα δεν σκεπαζει τιποτα.....τωρα αν νοεις ως αποτυχια του ιατρου γενικα τον θανατο ε φανταζομαι θα ειδες οτι και οι γιατροι οι ιδιοι πεθαινουν εν τελει οπως και οι συγγενεις τους.....δεν βρεθηκε ακομα το μυστικο της αθανασιας  :grin: :grin: 

να δω τι αλλο θα χρεωσετε στην επιστημη εξαιτιας της οποιας ο μεσος ορος ζωης πηγε απο τα 45 που ηταν το 1821 στα 80..... :priest: :priest:

samsung

Μέλος
Εγγρ.
24 Σεπ 2006
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
16
δεν βρεθηκε ακομα το μυστικο της αθανασιας  :grin: :grin: 

Ξέρεις βέβαια ότι ο Walt Disney πίστευε ότι κάποτε θα βρεθεί αυτό το μυστικό...
Και έπραξε αναλόγως με τον εαυτό του (είχε καρκίνο).

georgeg22

Νέο Μέλος
Εγγρ.
28 Φεβ 2012
Like
0
Πόντοι
0
Διαβάζω τόση ωρα και πραγματικα λυπαμαι που κανενας σας δεν εχει θιξει σωστα το θεμα... και ελπιζω να μην με κραξετε τωρα ολοι σας...
1ο: Τα γενόσημα θα τα κανουν γιατι θελουν να κλεισουν ολες τις ελληνικες φαρμακοβιομηχανιες... θα φερνουν φαρμακα απο την Κινα και το Ισραηλ... Ηδη ο "κυριος" Λοβερδος, ο οποιος εχει βαλθει να καταστρεψει τον τομεα της υγειας στην Ελλαδα, και θα το καταφερει, ειναι μεγαλομετοχος στην εταιρεια που θα εισαγει τα γενοσημα και εχει εδρα το Ισραηλ! Και ναι την καταστρεφουν την υγεια, διοτι η Ελλαδα ηταν η μονη χωρα του κοσμου που αν ησουν στο δρομο και χτυπαγες ή πεθαινες, ή ειχες το κερατο σου το τραγινο, πηγαινες στο νοσοκομειο, στα εξωτερικα ιατρεια η στα εφημερευοντα και σε περιθαλπτανε ΔΩΡΕΑΝ!!!!!!! Πουθενα αλλου στον κοσμο δεν υπαρχει αυτο. Στην Αμερικη για παραδειγμα, αν δεν εχεις ιδιωτικη ασφαλεια ή λεφτα, θα σε αφησουν να πεθανεις! Και ναι πρεπει να υπαρχει δωρεαν υγεια. Και μην ακουσω για φακελακια, γιατι ενας γιατρος που παιρνει 1300 ετρω το μηνα μετα απο 35 χρονια δουλειας και αλλα 10 διαβασματος, δεν εχει δικαιωμα να ζησει αξιοπρεπως? και ενας ποδοσφαιριστης που κλοτσαει μια μπαλα να παιρνει 1 και 2 εκατομμυρια το χρονο... ναι θα μου πειτε καπιταλιστικο συστημα, αν ομως θελουμε να λεγομαστε ανθρωποι πρεπει να υπαρχουν καποια ορια. Ανοιξα πολλα θεματα ομως και ζητω συγνωμη. Θα επανελθω λοιπον στα γενοσημα! Σκεφτειτε οτι το παιδι σας εχει πυρετο και σας λεει ο γιατρος να παρετε αντιβιωση... τι θα προτιμουσατε? Το AMOXIL που το ξερετε ή το ΣΚΑΤΟΞΙΛ που ερχετε που δεν το ξερετε...? Και τα δυο αυτα περιεχουν αμοξυσιλινη. Το ΑΜΟΧΙΛ θα κανει 10 ευρω και δεν θα το χορηγει το κρατος, δηλαδη θα το πληρωνουμε, και το αλλο θα κανει 1 ευρω και θα το δινει το ταμειο μας. Οποιος λοιπον δεν εχει λεφτα θα παιρνει αυτο που δινει το ταμειο το οποιο ειναι αγνωστου προελευσης και αγνωστου αποτελεσματικοτητας και παρενεργειων, διοτι θα καταργηθουν και οι ελεγχοι απο τον ΕΟΦ. Επιστρεφουμε λοιπον στο προηγουμενο... οι φτωχοι θα πεθαινουν και οι πλουσιοι θα ζουν. Ας αποφασισουμε λοιπον τι απο τα δυο προτιμαμε...

Υ.Γ. Θα παρακαλουσα να μην μπω σε αντιπαραθεση με κανεναν. Οι πολιτικες και κοινωνικες αποψεις του καθενος μας, ειναι σεβαστες. Επιτρεψτε μου ομως να εχω τις δικιες μου!

Να ειστε ολοι καλα!

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
βεβαιως σωστος....ο τυπος ετσι γαλουχηθηκε απο τα λαμογια  με τα μαρκουτσια ακα δημοσιογραφους....

οτι καποιος κακος γιατρος ζηταει φακελακι και καποιοι αθωοι ανθρωποι αρρωστοι το δινουν

δεν του ειπε κανενας ομως οτι εκτος απο αυτο το εργο παιζεται και ενα αλλο οπου το φακελακι δινεται για να προσπερασει καποιος μια λιστα ,να πηδηξει δλδ τον συνανθρωπο του κυριολεκτικα και μεταφορικα για να χειρουργηθει πρωτος ,να μπει σε καλο δωματιο ,να επιλεξει την αυθεντια ιστρο για την παθηση του και οχι οποιον του τυχει κλπ

ευχεται λεει να του ζητησουν....εγω του ευχομαι να μην χρειαστει ποτε να πρεπει να δωσει με το καταντημα που εχει η δημοσια υγεια εν ελλαδι για να εξυπηρετηθει ιατρικα.....γιατι αν παει με τον σταυρο στο χερι και στην ουρα τον βλεπω να αποδημει νωρις

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Ξέρεις βέβαια ότι ο Walt Disney πίστευε ότι κάποτε θα βρεθεί αυτό το μυστικό...
Και έπραξε αναλόγως με τον εαυτό του (είχε καρκίνο).
μεγας καραγκιοζης απο φιλοσοφικης πλευρας....και γιατι να ζησω αιωνια; :think:μηπως για να διαιωνιζω την μιζερια μου και να περιφερω ασκοπα το αθλιο σαρκιο μου επι της γης;ελεος....και ο θανατος ειναι αναγκαιος καποια στιγμη..τοση πολλη ζωη και δη εν μεσω κρισης και μνημονιων θα ηταν κολαση...... :2funny: :2funny: :2funny:

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Τότε πως έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας από ΕΟΦ, FDA, κλπ?

Να βγάλω και εγώ ένα μόριο και να πω ότι "καλό είναι, πάρτε το αντί για ασπιρίνη" ?
εχει για αλλες αγγειακες νοσους λεμε......εγκεφαλικο,αρτηριοπαθειες κλπ.....

osie.0909

Μέλος
Εγγρ.
7 Νοε 2007
Κριτικές
2
Like
8
Πόντοι
66
Διαβάζω τόση ωρα και πραγματικα λυπαμαι που κανενας σας δεν εχει θιξει σωστα το θεμα... και ελπιζω να μην με κραξετε τωρα ολοι σας...
1ο: Τα γενόσημα θα τα κανουν γιατι θελουν να κλεισουν ολες τις ελληνικες φαρμακοβιομηχανιες... θα φερνουν φαρμακα απο την Κινα και το Ισραηλ... Ηδη ο "κυριος" Λοβερδος, ο οποιος εχει βαλθει να καταστρεψει τον τομεα της υγειας στην Ελλαδα, και θα το καταφερει, ειναι μεγαλομετοχος στην εταιρεια που θα εισαγει τα γενοσημα και εχει εδρα το Ισραηλ! Και ναι την καταστρεφουν την υγεια, διοτι η Ελλαδα ηταν η μονη χωρα του κοσμου που αν ησουν στο δρομο και χτυπαγες ή πεθαινες, ή ειχες το κερατο σου το τραγινο, πηγαινες στο νοσοκομειο, στα εξωτερικα ιατρεια η στα εφημερευοντα και σε περιθαλπτανε ΔΩΡΕΑΝ!!!!!!! Πουθενα αλλου στον κοσμο δεν υπαρχει αυτο. Στην Αμερικη για παραδειγμα, αν δεν εχεις ιδιωτικη ασφαλεια ή λεφτα, θα σε αφησουν να πεθανεις! Και ναι πρεπει να υπαρχει δωρεαν υγεια. Και μην ακουσω για φακελακια, γιατι ενας γιατρος που παιρνει 1300 ετρω το μηνα μετα απο 35 χρονια δουλειας και αλλα 10 διαβασματος, δεν εχει δικαιωμα να ζησει αξιοπρεπως? και ενας ποδοσφαιριστης που κλοτσαει μια μπαλα να παιρνει 1 και 2 εκατομμυρια το χρονο... ναι θα μου πειτε καπιταλιστικο συστημα, αν ομως θελουμε να λεγομαστε ανθρωποι πρεπει να υπαρχουν καποια ορια. Ανοιξα πολλα θεματα ομως και ζητω συγνωμη. Θα επανελθω λοιπον στα γενοσημα! Σκεφτειτε οτι το παιδι σας εχει πυρετο και σας λεει ο γιατρος να παρετε αντιβιωση... τι θα προτιμουσατε? Το AMOXIL που το ξερετε ή το ΣΚΑΤΟΞΙΛ που ερχετε που δεν το ξερετε...? Και τα δυο αυτα περιεχουν αμοξυσιλινη. Το ΑΜΟΧΙΛ θα κανει 10 ευρω και δεν θα το χορηγει το κρατος, δηλαδη θα το πληρωνουμε, και το αλλο θα κανει 1 ευρω και θα το δινει το ταμειο μας. Οποιος λοιπον δεν εχει λεφτα θα παιρνει αυτο που δινει το ταμειο το οποιο ειναι αγνωστου προελευσης και αγνωστου αποτελεσματικοτητας και παρενεργειων, διοτι θα καταργηθουν και οι ελεγχοι απο τον ΕΟΦ. Επιστρεφουμε λοιπον στο προηγουμενο... οι φτωχοι θα πεθαινουν και οι πλουσιοι θα ζουν. Ας αποφασισουμε λοιπον τι απο τα δυο προτιμαμε...

Υ.Γ. Θα παρακαλουσα να μην μπω σε αντιπαραθεση με κανεναν. Οι πολιτικες και κοινωνικες αποψεις του καθενος μας, ειναι σεβαστες. Επιτρεψτε μου ομως να εχω τις δικιες μου!

Να ειστε ολοι καλα!

Δεν χρειάζεται αντιπαράθεση με σένα ή διαφορετικά είσαι ανάξιος σχολιασμού και αφού δεν ντρέπεσαι που επικροτείς το εμπόριο υγείας (φακελάκια), αρνούμαι πλέον να ασχοληθώ με την ύπαρξη σου. Αντίο.
Μην λησμονούμε πως γενόσημα φάρμακα δεν θα έρθουν τώρα, αλλά κυκλοφορούν πολλά χρόνια τώρα με τα ίδια αποτελέσματα με τα πρωτότυπα.

osie.0909

Μέλος
Εγγρ.
7 Νοε 2007
Κριτικές
2
Like
8
Πόντοι
66
βεβαιως σωστος....ο τυπος ετσι γαλουχηθηκε απο τα λαμογια  με τα μαρκουτσια ακα δημοσιογραφους....

οτι καποιος κακος γιατρος ζηταει φακελακι και καποιοι αθωοι ανθρωποι αρρωστοι το δινουν

δεν του ειπε κανενας ομως οτι εκτος απο αυτο το εργο παιζεται και ενα αλλο οπου το φακελακι δινεται για να προσπερασει καποιος μια λιστα ,να πηδηξει δλδ τον συνανθρωπο του κυριολεκτικα και μεταφορικα για να χειρουργηθει πρωτος ,να μπει σε καλο δωματιο ,να επιλεξει την αυθεντια ιστρο για την παθηση του και οχι οποιον του τυχει κλπ

ευχεται λεει να του ζητησουν....εγω του ευχομαι να μην χρειαστει ποτε να πρεπει να δωσει με το καταντημα που εχει η δημοσια υγεια εν ελλαδι για να εξυπηρετηθει ιατρικα.....γιατι αν παει με τον σταυρο στο χερι και στην ουρα τον βλεπω να αποδημει νωρις

πολύ σωστός στη περιγραφή του εμπορίου υγείας

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
οι βρωμικες συναλλαγες ειναι πολλες φορες(ενταξει οχι παντα αμφιδρομες)....αλλα τεσπα ειμεθα οφτοπικ σε αυτο το νημα

εδω το θεμα ειναι το γενοσημο

ας δουμε μια ενδιαφερουσα μελετη που βρηκα

osie.0909

Μέλος
Εγγρ.
7 Νοε 2007
Κριτικές
2
Like
8
Πόντοι
66
Πριν 3 μήνες περίπου πολύ στενός συγγενής μου πονά πολύ στο πόδι. Είναι Παρασκευή απόγευμα και πάμε στο ΚΑΤ που εφημερεύει, εξετάζεται και ο γιατρός συνταγογραφεί. Την επόμενη πάω σε φαρμακείο φίλου που τυχαίνει να εφημερεύει για να αγοράσω τα φάρμακα γιατί ο πόνος υπάρχει και η δευτέρα που το ΙΚΑ θα είναι ανοιχτό μακριά. Μου δίνει τα φάρμακα αλλά ένα από όλα έχει κόστος 150€ και ο φαρμακοποιός με την εμπειρία του αναρωτιέται γιατί ο γιατρός το έδωσε αφού δεν είχε πολύ σχέση με τα άλλα, αλλά υπάρχουν παρόμοια με το 20% περίπου της αξίας του. Τηλέφωνο στο γιατρό "γιατρέ μπλα μπλά ακριβό φάρμακο, 150€, άλλα φτηνότερα".....γιατρός "εγώ είπα ΑΥΤΟ να πάρεις". εεεε δεν το πήρα, τη Δευτέρα αφού φυσικά ο γιατρός ξέρει καλύτερα από μένα, επίσκεψη σε άλλο γιατρό ο οποίος λέει ότι δεν υπάρχει λόγος να πάρει το φάρμακο, επίσκεψη σε 3ο γιατρό που συμφωνεί με τον προηγούμενο και επειδή το πήρα πατριωτικά επίσκεψη και σε άλλο γιατρό που συμφωνεί με τους άλλους δύο. Μετά από αυτά η ασθενής ποτέ δεν πήρε το φάρμακο και η έλλειψη του σε τίποτα δεν επηρέασε την ίαση της- είναι ήδη μια χαρά. Εγώ μόνο ένα τηλέφωνο στο γιατρό που του είπα "ότι είναι ένα σιχαμένο σκουλήκι  που κάνει εμπόριο με την υγεία του άρρωστου, του έδωσα τα στοιχεία μου και τον παρακάλεσα - προκάλεσα να με μηνύσει (διαθέτω τις γνωματεύσεις των άλλων τριών γιατρών που λένε πως το συγκεκριμένο φάρμακο δεν χρειαζόταν.

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
οποιος θελει ας κανει τον κοπο να διαβασει σελιδα 41 κινητρα προς τους ιατρους

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Πριν 3 μήνες περίπου πολύ στενός συγγενής μου πονά πολύ στο πόδι. Είναι Παρασκευή απόγευμα και πάμε στο ΚΑΤ που εφημερεύει, εξετάζεται και ο γιατρός συνταγογραφεί. Την επόμενη πάω σε φαρμακείο φίλου που τυχαίνει να εφημερεύει για να αγοράσω τα φάρμακα γιατί ο πόνος υπάρχει και η δευτέρα που το ΙΚΑ θα είναι ανοιχτό μακριά. Μου δίνει τα φάρμακα αλλά ένα από όλα έχει κόστος 150€ και ο φαρμακοποιός με την εμπειρία του αναρωτιέται γιατί ο γιατρός το έδωσε αφού δεν είχε πολύ σχέση με τα άλλα, αλλά υπάρχουν παρόμοια με το 20% περίπου της αξίας του. Τηλέφωνο στο γιατρό "γιατρέ μπλα μπλά ακριβό φάρμακο, 150€, άλλα φτηνότερα".....γιατρός "εγώ είπα ΑΥΤΟ να πάρεις". εεεε δεν το πήρα, τη Δευτέρα αφού φυσικά ο γιατρός ξέρει καλύτερα από μένα, επίσκεψη σε άλλο γιατρό ο οποίος λέει ότι δεν υπάρχει λόγος να πάρει το φάρμακο, επίσκεψη σε 3ο γιατρό που συμφωνεί με τον προηγούμενο και επειδή το πήρα πατριωτικά επίσκεψη και σε άλλο γιατρό που συμφωνεί με τους άλλους δύο. Μετά από αυτά η ασθενής ποτέ δεν πήρε το φάρμακο και η έλλειψη του σε τίποτα δεν επηρέασε την ίαση της- είναι ήδη μια χαρά. Εγώ μόνο ένα τηλέφωνο στο γιατρό που του είπα "ότι είναι ένα σιχαμένο σκουλήκι  που κάνει εμπόριο με την υγεία του άρρωστου, του έδωσα τα στοιχεία μου και τον παρακάλεσα - προκάλεσα να με μηνύσει (διαθέτω τις γνωματεύσεις των άλλων τριών γιατρών που λένε πως το συγκεκριμένο φάρμακο δεν χρειαζόταν.
ετσι κι αλλιως ο σωστος γιατρος χειριζεται γενικα λιγα και εντελως απαραιτητα φαρμακα

αλλα ελα πεισε εσυ την καθε γιαγια και παππου οτι μερικες παθησεις δεν χρειαζονται μαγικα φαρμακα και ματζουνια ενα σωρο αλλα αυτοιωνται ή περνανε και με φυσικα μεσα......πχ πονοι της ηλικας που πανε και τους ταραζουν σε ενα σωρο αντιφλεγμονωδη και πανακριβα παυσιπονα

vincenzo

Μέλος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Κριτικές
1
Like
448
Πόντοι
21
Εγώ προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο φαρμακοποιό που δίνει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (παρανόμως) λέγοντας να πάνε μετά στο συνταγογράφο να τα "ξεπλύνει", ο οποίος διαμαρτύρεται γιατί γράφεις αμοξίλ αντί για την πολλαπλάσιου κόστους κλαριθρομυκίνη (που δεν έχει βεβαίως ένδειξη), ο οποίος αναζητάει πώς θα αναπληρώσει τα χαμένα υπερκέρδη λόγω μείωσης των ποσοστών του από το κράτος... Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επιλέξει το ποιοτικότερο γεννόσημο.

Επίσης το τετράδιο και το φάρμακο έχουν κάποιες ουσιώδεις διαφορές. Η πιο προφανής είναι ότι σε όλα τα χαρτιά μπορείς να γράψεις. Αν θέλεις να είναι γυαλιστερό και να έχει Τρανσφόρμερς στο εξώφυλο θα το ζητήσεις από τον έμπορο πληρώνοντας το αντίστοιχο τίμημα και βλέποντας τι παίρνεις. Το φάρμακο πώς θα το καταλάβεις? Εκ του αποτελέσματος? Μα ο φαρμακοποιός δεν έχει αρμοδιότητα ή την εκπαίδευση να κρίνει την αποτελεσματικότητα - ούτε καν το κίνητρο. Εννοείται ότι θα φταίει ο ιατρός που δεν έδωσε την σωστή αγωγή. Μην μου πείτε ότι είναι ελεγμένο από τον ΕΟΦ γιατί θα γελάσω. Έχω αναγκαστεί να αυξήσω συστηματικά την δοσολογία ενός φαρμάκου αντιγράφου (και μάλιστα από εταιρεία που θεωρώ καλή!) για να έχω το αποτέλεσμα που είχα με το πρωτότυπο. Μέχρι και οι νοσηλεύτριες το πήραν χαμπάρι.

Από εκεί και πέρα δυστυχώς οι ίδιοι οι ιατροί έβγαλαν τα μάτια τους μόνοι τους επιτρέποντας να κυκλοφορούν ανενόχλητα τα λαμόγια... Θα την πληρώσουν πλέον οι ίδιοι αλλά ακόμα περισσότερο ο κοσμάκης...

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Επιστολή προς τον τον Δ/ντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού ΣΚΑΙ
κ. Άρη Πορτοσάλτε

Προς τον
Αξιότιμο
κ. Άρη Πορτοσάλτε
Δ/ντή Ραδιοφωνικού Σταθμού SKAI
Χαλάνδρι,  2 Μαρτίου 2012

Αγαπητέ κύριε Πορτοσάλτε,
Σας άκουσα το πρωί, 2 Μαρτίου 2012, που συζητούσατε με τον κ. Πατούλη για φάρμακα και βιοισοδυναμία και ίσως βοηθήσω να γίνει το θέμα πιο κατανοητό.
Στην συζήτηση σας είπατε ότι με την συνταγογράφιση με δραστική ουσία μεταφέρεται η απόφαση & ευθύνη για την θεραπεία του ασθενή από τον ιατρό στον φαρμακοποιό. Δεν είναι έτσι, ούτε ο ιατρός ούτε ο φαρμακοποιός έχουν ευθύνη για την απόφαση του ποιού σκευάσματος θα πάρει ο ασθενής. Κάθε φορά που πάει ο ασθενής (με λοίμωξη, διαβήτη, υπέρταση, χοληστερίνη, σχιζοφρένια, κλπ) στο φαρμακείο θα του δίνεται το φθηνότερο. Την απόφαση και ευθύνη θα έχει το Ελληνικό κράτος που το επιβάλλει.
Για να θεωρηθεί κάποιο γενόσημο/αντίγραφο φάρμακο βιοισοδύναμο με το πρωτότυπο πρέπει να το αποδείξει με μελέτη βιοισοδυναμίας. Τα επιτρεπτά όρια για να θεωρηθεί βιοισοδύναμο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι 80% έως 125% (δείτε το συνημμένο αρχείο):
(Σελίδα 15, πρώτη παράγραφος «Acceptance Limits»).
Δηλαδή, εάν το πρωτότυπο, που γράφει 100mg στο κουτί, έχει κλινική διαθεσιμότητα 100, τότε το εγκεκριμένο γενόσημο/αντίγραφο του, που γράφει 100mg στο κουτί, μπορεί να έχει κλινική διαθεσιμότητα από 80 έως 125.
Φανταστείτε λοιπόν:
Ασθενής με χρόνια πάθηση που είναι ρυθμισμένος σε ένα φάρμακο (πρωτότυπο ή μη) που έχει κλινική διαθεσιμότητα 100. Με την εφαρμογή του μέτρου, τον επόμενο μήνα που θα πάει στο φαρμακείο παίρνει το φάρμακο Α (ίδια δραστική ουσία) με κλινική διαθεσιμότητα 80, διότι είναι το φθηνότερο. Τώρα μειώνεται η αποτελεσματικότητα κατά 20% και δεν είναι καλά ρυθμισμένος. Προβληματίζεται και ο ασθενής και ο ιατρός. Ίσως αυξήσουν και την δόση. Ύστερα από κάποιο διάστημα το φάρμακο Χ είναι το φθηνότερο (ίδια δραστική ουσία) που έχει κλινική διαθεσιμότητα 125. Ξαφνικά ο ασθενής παίρνει 56% περισσότερο φάρμακο από την προηγούμενη μέρα. Τώρα έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, πονοκεφάλους, ξηροστομία. Ούτε ο ιατρός, ούτε ο φαρμακοποιός, ούτε ο ασθενής έχει κάνει κάτι διαφορετικό, και κανείς τους δεν ξέρει τι, και γιατί, συμβαίνει στον ασθενή.
Εσείς, εάν είσαστε ο ιατρός, και βλέπατε ότι ο ασθενής σας, παίρνοντας τόσο καιρό το ίδιο φάρμακο (ίδια δραστική), έχει χάσει την ρύθμιση και έχει ανεπιθύμητες ενέργειες τι θα κάνατε;
Στον επόμενο ασθενή με την ίδια πάθηση τι θα κάνετε τώρα που έχετε χάσει την εμπιστοσύνη στην δραστική ουσία;
Η δραστική ουσία που θα πάρει την θέση του στην θεραπευτική φαρέτρα με ποια κριτήρια θα την διαλέξετε;
Μήπως θα διαλέγατε κάποια δραστική ουσία που είχε πατέντα για να μην πάρει ο ασθενής όποιο φάρμακο θέλει το κράτος εκείνη τη στιγμή;
Αυτό θα ήταν φθηνότερο από το προηγούμενο;
Με εκτίμηση,
Σοφία Μελά
Φαρμακοποιός
Δ/ντρια Επιστημονικών Θεμάτων ΣΦΕΕ
τ. Δ/ντρια ΕΟΦ
μια σχετικη επ αυτων που λες επιστολη που πρεπει να προβληματισει

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
Είναι προφανές ότι κάποιοι θέλουν να μπουν στην αγορά του φαρμάκου, δια της απορρυθμίσεως, και πετώντας έξω όλους τους υπόλοιπους.
Το γενόσημο είναι το καταλληλότερο όχημα.

Μαλακίες του στυλ "μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης" και "θα βάλουμε ελέγχους" είναι για τα συνήθη πρόβατα.
Αντί να επισπεύσουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα περιμένουμε τι; Την σύσταση επιτροπών ελέγχων;
Και θα περιμένουμε από το κράτος να ελέγξει μια αγορά όταν δεν το κάνει ποτέ και πουθενά;

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Αντί να επισπεύσουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα περιμένουμε τι; Την σύσταση επιτροπών ελέγχων;
η ηλεκτρονικη εφαρμοζεται ηδη πληρως.....

διαβαστε παρακαλω σελιδα 41-43 του pdf που εβαλα....μην κανω κοπι πειστ.....τα αντικινητρα μεσω ποινων σε γιατρους που υπερσυνταγογραφουσαν σε αγγλια και γερμανια δεν εφαρμοστηκαν ποτε στην πραξη και απετυχαν να κανουν δουλεια....

μονα κινητρα που απεδωσαν ηταν τα θετικα με διασυνδεση μπονους μισθολογικου για περιορισμενη και εναλλακτικη/οικονομικη συνταγογραφηση

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Κριτικές
7
Like
10.107
Πόντοι
1.686
Φαρμακείο έχεις Τζιελάκο ?

Γι' αυτό τα λεγόμενά σου