Νέα

Tί είναι τα "γενόσημα" και γιατί ξεσηκώθηκαν οι γιατροί;

• Μέλος που άνοιξε το νήμα sonderage
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 118
  • Εμφανίσεις 8K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Εδώ λοιπόν ο γιατρός (για τους λόγους που ξέρετε - παροχές από τις εταιρείες φαρμάκων προς αυτούς) έχει καθιερωθεί να συνταγογραφεί ΕΤΑΙΡΕΙΑ, όχι φάρμακο.
και αυτο ειναι ανακριβεια....η κοτα εκανε το αυγο και οχι το αυγο την κοτα....δεν καθιερωθηκε αυτο εδω για να γινονται παροχες....απλα επειδη ετσι καθιερωθηκε με νομους γινονταν και οι παροχες προφανως

κατα τα αλλα ειμαι συμφωνος με ενα βρετανικο συστημα με δραστικες ουσιες.....

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
ΤζιΕλ, έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ το ΕνΈιτςΕς;

sarouman

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Ιαν 2007
Κριτικές
69
Like
535
Πόντοι
7.125
Θα σας πω προσωπική εμπειρία, γιατί δεν είναι όλα άσπρο - μαύρο, υπάρχουν και αλλα χρώματα.

Οταν έκανα αγροτικό, ξεκινώντας, έφαγα μεγάλο μανίκι με τις εκατοντάδες εμπορικές ονομασίες και αναγκαζόμασταν και αγοράζαμε βιβλία για να τις μάθουμε (αφού ο ΕΟΦ βγάζει βιβλιο στη χάση και στη φέξη). Και εγω θα προτιμούσα να συνταγογραφούμε με την δραστική ουσία, αφού αυτη μαθαίνουμε στη σχολή, όχι μάρκες απο εταιρείες.
Πάντως όταν ήρθε η στιγμή να συνταγογραφήσω προτιμούσα τα πρωτότυπα φάρμακα και όχι τα φασον, ειδικά σε σημαντικά φάρμακα (πχ αντιβιώσεις) αφού είναι δοκιμασμένα, και δεν είσαι σε θέση ως νέος γιατρός να κάνεις πειράματα στους ασθενείς. Πας στα σίγουρα.
Φυσικά όταν χάσει την πατέντα ένα φάρμακο, μπορεί να το βγάλει και άλλη εταιρεία.

Θέλω να πω...μην τα τσουβαλιάζουμε όλα. Ισως το κάνω και εγώ με άλλα επαγγέλματα.
Υπάρχουν και γιατροι άνεργοι, ειδικευόμενοι που περιμενουν χρόνια να ανοίξει η θέση τους, γιατροι με απλήρωτες εφημερίες (δηλ ώρες δουλειάς και ξενύχτια που δεν τους τα έχουν πληρώσει, όπως εμένα πχ), αγροτικοί γιατροί που χρεώνονται να πάρουν ένα αυτοκίνητο για να τρέχουν στα χωρια, χωρίς βοήθεια, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς καν να σου παρέχουν βιβλία.
Θα μου πείτε τι σχέση έχουν αυτα, και στα αρχίδια μας.
Και όμως η εικόνα που θέλουν να περάσουν αυτές τις μερες είναι πως φωνάζουν οι γιατροι επειδή θα χάσουν τις μίζες. Εμ δεν είναι έτσι πάντα. Δεν είναι όλοι ίδιοι.

Ναι υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Γιατροί βολεμένοι, αμείλικτοι, που φοροδιαφεύγουν, που τα παίρνουν, που είναι κωλος και βρακι με φαρμακάδες κλπ.
Αυτα δεν αλλάζουν όμως απο τη μια μέρα στην άλλη.
Απλά μετατοπίζουν τη μίζα στους φαρμακοποιούς.
και πως γίνεται αυτό?

Ενα παράδειγμα. Οταν είχα εφημερία το καλοκαίρι ένα σαβκο (στο αγροτικό μου) ήρθαν καμια 10 συνολικά με λοιμωξη αναπνευστικού. Οι περισσότεροι εκ των πραγμάτων έπρεπε να λάβουν αντιβιώση (το οποίο είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του γιατρού αλλά θα πρέπει να θεωρείται το τελευταιο).
Σε όσες συνταγές και να έγραψα, με έπαιρνε τηλ ο φαρμακοποιός και μου έλεγε "γιατρέ δεν το έχω αυτό το φάρμακο πχ. κλαριθρομυκίνη...δεν έχω αυτή τη μάρκα...να δώσω κάτι ανάλογο? και μου έλεγε τι έχει) Ε αυτο το έκανε επανειλλημμένως! Οπότε τα πήρα και εγώ και του λέω, "όχι να του πεις να πάει να το βρει", Αλλά όταν ήρθε ο ασθενής και τα έβαλε μαζί μου ότι δεν έχει άλλο φαρμακείο εκει κοντά (χωριο ήταν) και πως τον ταλαιπωρώ, αναγκάστηκα να αλλάξω τη συνταγή και να βάλω ότι ανάλογο είχε (και ήθελε προφανώς) ο φαρμακοποιός.
Το ίδιο θα γίνεται και τώρα...όταν θα βλέπει τη δραστική ουσια ο φαρμακοποιος, μπορεί να σου λέει "α το φθηνότερο δεν το έχω τώρα...θα σου δώσω το άμε΄σως φθηνότερο). Χωρίς βέβαια να αποτελεί κανόνα πως θα γίνει. Οπως δεν αποτελούσε κανόνα πως ότι φάρμακο και να σου έγραφε, μέχρι πρότινως ο γιατρός, θα τα έπαιρνε κιολας...

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
εγω θα θεσω μια αλλη διασταση σαρουμαν......

σε διαγωνισμους για φθηνο φασον νοσοκομειακο φαρμακο κερδισαν φασον με 0,01 ευρω διαφορα τιμης....δλδ σαν να λεμε μερτσεντες με 5 ευρω και λαντα με 4,99 και θα προτιμησω το λαντα...καλα μαλακας θα ειμαι;

επειτα ειπε καποιος για κερδη των γιατρων.....το κερδος του φαρμακειου ξερετε ποσο ειναι;σκεφτειτε μονο οτι αλλα φαρμακεια δεν κραταν καν συμμετοχη σε ποσοστα 10 τα εκατο....και το 25 το κανουν ευκολα πχ 10-15%.....αρα φανταστειτε τι βγαζουν και παλι....

enallaktikos

Μέλος
Εγγρ.
23 Οκτ 2007
Like
281
Πόντοι
86
Για πες μου ένα τέτοιο φαρμακείο να πάω κι εγώ...

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Για πες μου ένα τέτοιο φαρμακείο να πάω κι εγώ...
παρα πολλα.....δεν μπορω απο δημοσιο φορουμ......και φυσικα δεν μιλαμε για σενα και για μενα που θα παρεις ενα amoxil μια φορα στα τρια χρονια.......μιλαμε για ανθρωπους που καθε μηνα δινουν 30 και 60 ευρω σε φαρμακα για σακχαρο,παρκινσον ,καρδια κλπ.....μιλαμε μ αλλα λογια για καλους πελατες  :uglystupid:

enallaktikos

Μέλος
Εγγρ.
23 Οκτ 2007
Like
281
Πόντοι
86
Α τη σκρόφα!
Οι γονεις μου κάνουν κάθε μήνα λογαριασμό ένα διακοσοπενηντάρι μέσα στο νερό αλλά όπου υπάρχει συμμετοχή τη ζητάει στο έπακρο!!!  :s&m_3:

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Α τη σκρόφα!
Οι γονεις μου κάνουν κάθε μήνα λογαριασμό ένα διακοσοπενηντάρι μέσα στο νερό αλλά όπου υπάρχει συμμετοχή τη ζητάει στο έπακρο!!!   :s&m_3:
ψαξου και ρωτα.....καπου θα βρεις καποιον που θα σου δωσει καλυτερη τιμη....στανταρ

sarouman

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Ιαν 2007
Κριτικές
69
Like
535
Πόντοι
7.125
εγω θα θεσω μια αλλη διασταση σαρουμαν......

σε διαγωνισμους για φθηνο φασον νοσοκομειακο φαρμακο κερδισαν φασον με 0,01 ευρω διαφορα τιμης....δλδ σαν να λεμε μερτσεντες με 5 ευρω και λαντα με 4,99 και θα προτιμησω το λαντα...καλα μαλακας θα ειμαι;

επειτα ειπε καποιος για κερδη των γιατρων.....το κερδος του φαρμακειου ξερετε ποσο ειναι;σκεφτειτε μονο οτι αλλα φαρμακεια δεν κραταν καν συμμετοχη σε ποσοστα 10 τα εκατο....και το 25 το κανουν ευκολα πχ 10-15%.....αρα φανταστειτε τι βγαζουν και παλι....

Γίνονται πολλά, τα είδα, και αηδίασα πολλές φορές.
Φυσικά και όταν έρχονταν οι φαρμακάδες, πάντα τους άκουγα προσεκτικά. Και έβλεπα και τις μελέτες που μου παρουσιαζαν, και τη βιοϊσοδυναμία κλπ.
Αλλά σας είπα, ο νέος γιατρός πάει στα σίγουρα.
Πως να έγραφα αντιβίωση, που δεν είναι ευρέως δοκιμασμένη, που δεν έχω ακούσει απο συνάδελφο, που δεν την έχω δει στην εκπαιδευση. Ακόμα και αν είναι η ίδια ουσία.
Τωρα όταν τελειωσω την ειδικότητα και αλλάξω ή γίνω κτηνος, δεν ξέρω.

Και ο ελληνας ασθενης, ο ηλικιωμένος, θέλει το φάρμακο πιο πολύ απο ότι το θέλει ο γιατρός. Σαν τρελοι κάνουν οι γέροι αν δεν τους γράψεις.
Τα πρωινά ένιωθα σαν μπακάλης, σαν λογιστής. Περιμένουν οι γέροι με τις τσάντες, και όταν μπαίνουν μέσα στο γραφείο, σου αραδιάζουν όλα τα κουτιά που παίρνουν..."ΓΡΑΨΕΕΕΕΕ"...και άλλοι χωρίς γνωματεύσεις, με άλλους να μαλώνεις για τα ποσοστά συμμετοχής..
Οσο περισσότερα τους γράψεις τόσο πιο πολύ θα σε αγαπήσουν!
Αν χρεώσεις το ταμείο με 0 ή 10% αντί με 25% θα σε λατρέψουν!
Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων έτσι είναι! Σας μιλάω ειλικρινά.
Και μέσα απο μια κοινωνία μικροκατεργάρηδων εεε θα βγουν και κατεργάρηδες γιατροι, δικηγόροι, πολιτικοι κλπ.

Και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι καλή και η αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας. Αλλά είναι ημίμετρα. Με αυτά θα σωθει η δημόσια υγεία? ή θα γίνουμε έρμαια πολυεθνικών και γιατροι και ασθενείς?

Ξεκινάς και κάνεις όνειρα. Σε οποιο επάγγελμα. Μπορεί τώρα που κάνω ειδικότητα ακόμα (όταν δώσει ο θεος και τη συνεχίσω δηλ γιατι στο περίμενε είμαι...) να νιωθω έτσι. Ισως μετα γίνω κτηναρα...ή πεινάσω...

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι καλή και η αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας. Αλλά είναι ημίμετρα. Με αυτά θα σωθει η δημόσια υγεία? ή θα γίνουμε έρμαια πολυεθνικών και γιατροι και ασθενείς?
ερμαια ειμαστε ετσι κι αλλιως......μηπως και την ερευνα για το φαρμακο δεν την κανουν πολυεθνικες;μηπως τα κονδυλια που πεφτουν εκει δεν ειναι πολυεθνικων;για το καλο μας μοναχα δουλευουν ή για την τσεπουλα τους;

samsung

Μέλος
Εγγρ.
24 Σεπ 2006
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
16
ειναι μεν κλοπιδογρελες ολα αυτα αλλα οχι ιδιο μοριο....ειναι διαφορετικα αλατα και ως εκ τουτου δεν εχουν ακομα ιδιες ενδειξεις επισημα για ολο το φασμα των παθησεων που θεραπευουν......

Τζι-Ελ, πάρε τα στοιχεία από 4 (όχι 3 -είχα ξεχάσει το Iscover) φάρμακα για την ίδια δουλειά (από τα χαρτάκια τους στα κουτιά είναι) και πες μου γιατί κάποιο δεν είναι καλό.

Εγώ ασθενής είμαι, όχι γιατρός ή φαρμακοποιός.

Συνημμένα

• Clopidogrel.gif
    Clopidogrel.gif
    61,3 KB · Εμφανίσεις: 71

samsung

Μέλος
Εγγρ.
24 Σεπ 2006
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
16
επειδη ετσι καθιερωθηκε με νομους γινονταν και οι παροχες προφανως

Χμμμμμ.....  Δεν καθιερώθηκε "τυχαία" ο νόμος.  Τα συμφέροντα τον έκαναν έτσι.
Και αυτό γίνεταιμε παντός είδους νόμους (όχι μόνο για τα φάρμακα εννοώ).

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
γιατι αλλο βεσυλικη και αλλο θειικη κλοπιδογρελη.....σου το εξηγησα.....δεν ειναι ιδιο μοριο....απλα παραπλησιο

και η βεσυλικη δεν εχει επισημη ενδειξη ακομα για στεφανιαια νοσο και εμφραγμα και λοιπα.....ισως να παρει στο μελλον

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Χμμμμμ.....   Δεν καθιερώθηκε "τυχαία" ο νόμος.  Τα συμφέροντα τον έκαναν έτσι.
Και αυτό γίνεταιμε παντός είδους νόμους (όχι μόνο για τα φάρμακα εννοώ).
δεν σε καταλαβαινω....δλδ ειπε ενας δικαστικος που εφτιαξε τον νομο ας γραφουν οι γιατροι εμπορικα ονοματα για να πηγαινουν ταξιδια;

και τι θα αλλαζε δλδ αν πριν απο εικοσι χρονια εγραφε ο γιατρος ουσια και εδινε ο φαρμακοποιος φαρμακο;(προφανως οχι το φθηνοτερο αφου δεν συναγεται απο πουθενα αυτη του η υποχρεωση τοτε)....θα πηγαινε ο φαρμακοποιος ταξιδια; :think: :think: :think:

samsung

Μέλος
Εγγρ.
24 Σεπ 2006
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
16
Και όμως η εικόνα που θέλουν να περάσουν αυτές τις μερες είναι πως φωνάζουν οι γιατροι επειδή θα χάσουν τις μίζες. Εμ δεν είναι έτσι πάντα. Δεν είναι όλοι ίδιοι.

Απλά μετατοπίζουν τη μίζα στους φαρμακοποιούς.

ο φαρμακοποιος, μπορεί να σου λέει "α το φθηνότερο δεν το έχω τώρα...θα σου δώσω το άμε΄σως φθηνότερο). Χωρίς βέβαια να αποτελεί κανόνα πως θα γίνει.

Νομίζω πως γι' αυτό φωνάζουν. Αυτό που είπα για τη δασκάλα και τα τετράδια είναι το απόλυτο αντίστοιχο παράδειγμα. Και αυτό πρέπει να κοπεί.
Φωνάζουν οι εργατοπατέρες των γιατρών (οι συνδικάλες τους) και αυτό δε σημαίνει ότι ΟΛΟΙ οι γιατροί είναι μιζάκηδες. Αλλά δε μπορείς να αρνηθείς ότι υπάρχουν (και μάλιστα αρκετοί) τέτοιοι.

Ο φαρμακοποιός που ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ θα κάνει παρέκκλιση από τις αρχές της καλής πίστης και των χρηστών ηθών αργά ή γρήγορα θα χάσει την πελατεία του.
Εξαιρέσεις (στα φάρμακα) γιατί δεν υπάρχει, γιατί το άλλο φαρμακείο είναι 30km πιο πέρα, για διάφορους λόγους υπάρχουν, και θα υπάρχουν πάντα. Και όταν χρειάζεται, ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται. Αλλά εδώ δε μιλάμε για τις εξαιρέσεις, μιλάμε για τους κανόνες.

samsung

Μέλος
Εγγρ.
24 Σεπ 2006
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
16
δεν σε καταλαβαινω....δλδ ειπε ενας δικαστικος που εφτιαξε τον νομο ας γραφουν οι γιατροι εμπορικα ονοματα για να πηγαινουν ταξιδια;

Από φάρμακα μπορεί να ξέρεις, GL, από νομοθεσία όμως μάλλον δεν ξέρεις...
Ποιός νομίζεις ότι γράφει του νόμους? Ο υπουργός?
Δίνει το θέμα στα τσιράκια του και λέει: "Ετοιμάστε τον να τον πάω στη βουλή".

Τα τσιράκια ξέρουν από φάρμακα?  Από αφίσες ξέρουν. Φωνάζουν λοιπόν τον συνδικάλα και του λένε "ετοίμασε το".

Δε λέω για τον τώρα νόμο, λέω γενικώς.

Αυτή είναι η κατάσταση, δυστυχώς.

samsung

Μέλος
Εγγρ.
24 Σεπ 2006
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
16
θα πηγαινε ο φαρμακοποιος ταξιδια;

Ναι, βεβαίως.
Αν αυτό τον τρόπο promotion διάλεγε η εταιρεία.
Όπως πάει ταξείδι και ο ασφαλιστικός πράκτορας που πουλάει πολλές ασφάλειες, και ο μπακάλης που πουλάει πολλές μπύρες.

samsung

Μέλος
Εγγρ.
24 Σεπ 2006
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
16
η βεσυλικη δεν εχει επισημη ενδειξη ακομα

Τότε πως έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας από ΕΟΦ, FDA, κλπ?

Να βγάλω και εγώ ένα μόριο και να πω ότι "καλό είναι, πάρτε το αντί για ασπιρίνη" ?

samsung

Μέλος
Εγγρ.
24 Σεπ 2006
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
16
Τωρα όταν τελειωσω την ειδικότητα και αλλάξω ή γίνω κτηνος, δεν ξέρω.

Γιατρέ,

Είστε τυχεροί άνθρωποι εσείς οι γιατροί:

Τις επιτυχίες σας, τις βλέπει ο ήλιος.

Τις αποτυχίες σας, τις σκεπάζει το χώμα.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom