Δεν εκατσα να (ξανα)δω το 20λεπτο βιντεακι του Youtube, περί "future jobs" κλπ...
Αλλά νομιζω πως μ' ειχε κανει να σκεφτω κατι που ηδη αντιλαμβανομουν: Ενα τεράστιο μερος του εργατικου δυναμικου θα ειναι αχρηστο/ αχρειαστο στο εγγυς μελλον!
ΟΚ, έχω όρεξη, μικρή έκθεση (1000 συγγνώμη για το μεγάλο ποστ):
Πριν από 300 χρόνια, σε διάφορες περιοχές της γης, ένα ποσοστό ανάμεσα στο 60 και 70% δούλευε στα χωράφια, όργωνε, έτρεμαν τους κακούς χειμώνες και τα έντονα καλοκαίρια, επειδή ήξεραν πως οι φυσικές καταστροφές, εκτός από τους νεκρούς που αφήνουν άμεσα, αφήνουν κατεστραμμένες σοδειές που οδηγούσαν σε λιμούς με περισσότερους νεκρούς.
Όταν ο Δυτικός κόσμος κατάφερε να ξεφύγει από την φεουδαλική τυραννία, η οποία, για να μην παρεξηγηθώ, είχε και αυτή τους ιστορικούς της σκοπούς, ακολουθώντας αναγκαιότητες, αφέθηκε ελεύθερος να κάνει ότι δουλειά θέλει.
Όμως οι ανάγκες της διατροφής δεν άλλαξαν, το ίδιο ποσοστό συνέχισε να δουλεύει στα χωράφια.
Η βιομηχανική επανάσταση δημιουργούσε συνέχεια μηχανήματα που αντικαθιστούσαν την δουλειά των ανθρώπων με μηχανική δύναμη. Κάθε φορά που γίνονταν αυτό, πολλοί έχαναν την δουλειά τους.
Το γνωστότερο παράδειγμα είναι οι Λουδίτες, Άγγλοι που δούλευαν στην παραγωγή υφασμάτων που έχαναν την δουλειά τους όταν τα μηχανήματα μπορούσαν να παράγουν υφάσματα γρηγορότερα, φτηνότερα και πιο αξιόπιστα από αυτούς, ρίχνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας την ευμάρεια του κοσμάκη που αγόραζε φτηνά υφάσματα.
Οι Λουδίτες λοιπόν κατέστρεφαν μηχανήματα επειδή σκέφτονταν πως προτιμάνε να μην υπάρχουν τα μηχανήματα επειδή τους τρώνε τις δουλειές και αυτοί πως θα ζήσουν; Αξίζει ΔΙΑΒΟΛΕ η ζωή τους λιγότερο από ένα φτηνό ύφασμα;
Αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές στην ιστορία και επαναλαμβάνεται και τώρα. Στις αρχές του κινηματογράφου αντιδρούσαν οι ηθοποιοί του θεάτρου. Στις αρχές του ήχου στον κινηματογράφο αντιδρούσαν (και μάλιστα αρκετά έντονα) οι μουσικοί που έπαιζαν στους κινηματογράφους. Τώρα αντιδρούν οι ταξιτζήδες με το Uber, θα τους φάει την δουλειά και θα πεθάνουν. Στην Γαλλία έχει περάσει νόμος για την αύξηση τιμών στα ebooks, Ε! να μην χάσουν τις δουλειές τους και οι βιβλιοπώληδες!
Σήμερα, λιγότερο από 3% παγκόσμια εργάζεται στην αγροτική παραγωγή. Όμως σε όλη την ιστορία από το 1800 και μετά, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνει και η τροφές μας υπερκαλύπτουν. Οι μόνοι άνθρωποι που πεινάνε τώρα είναι αυτοί που δεν δέχτηκαν τον καπιταλισμό, η Κίνα με τον κομμουνισμό και η Ινδία με τον Λουδιτισμό *.
Πριν από 20 χρόνια, οι ταμίες στα super market χτύπαγαν τις τιμές με το χέρι στα κομπιουτεράκια, μετά ήρθαν οι υπολογιστές και το bar code που πήραν τις δουλειές τους. Πόσο αυξήθηκε η ανεργία; Πόσοι πέθαναν; Ίσα ίσα, τα τελευταία 20 χρόνια η ευμάρεια αυξάνεται.
Ποιος ξέρει τι δουλειές θα δημιουργήσει η τεχνολογία; Δουλειές που η ίδια η τεχνολογία σβήνει. Ποιος θα φαντάζονταν πριν από 40 χρόνια όλους τους μηχανικούς που εργάζονταν τώρα για εφαρμογές στο internet, για application, smart phones, programming κλπ;
Πρόσφατα η amazon ανακοίνωσε το μαγαζί που δεν έχει υπαλλήλους (amazon go) αλλά αναγνωρίζει τι ψωνίζεις με κάμερες και αναγνώριση προσώπου. Φαντάζομαι πάρα πολλοί υπάλληλοι στα market θα χάσουν την δουλειά τους, αλλά που ξέρεις τις δουλειές που θα δημιουργηθούν;
Απ' την άλλη, το Συστημα θα μπορει να παραγει καταναλωτικα αγαθα οπως και σημερα. Ή περισσοτερα.
Η αδυναμία των ανθρωπων αυτων να τα αγορασουν (αφου δεν θα 'χουν εισοδηματα και θα αργοπεθαινουν) θα προκαλεσει μια στροφή της βιομηχανιας σε αγαθα τυπου Apple, που μόνο το 10-20 τοις εκατο του πληθυσμου θα τα νεμεται. Τα ενδιαμεσα αγαθα θ' αρχισουν να φθινουν...
Ή, αντε, να παραγονται και καποια ΠΟΛΥ φθηνα, στο όριο της λειτουργικοτητας και της υγιεινης.
Καμία εταιρεία δεν θέλει να πουλήσει προιόντα μόνο για ένα 10-20%. Εκτός αν έχει ΚΡΑΤΙΚΟ μονοπώλιο οπότε δεν την ενδιαφέρει.
Τα παραγόμενα αγαθα τυπου Apple - Mercedes κλπ θα 'χουν υπερμετρες πολυτελειες [ναι, ξερω οτι δεν δεχεσαι τον όρο αλλά υπαρχει κι ενα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ κριτηριο: Το 95% των δυνατοτητων ενος i-phone μενει αναξιοποιητο απ' τον μέσο χρηστη] ενώ, απ' την άλλη, δεν θα καλυπτονται βασικες αναγκες των άλλων ανθρωπων.
Αρα, η παγκοσμια παραγωγη θα ειναι ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ. Πιο ανορθολογικη απ' ο,τι σημερα.
Λέγοντας αυτό είναι σαν να βάζεις μια βίλα σε έναν βάλτο. Πως χτίστηκε η βίλα στον βάλτο, έτσι ουρανοκατέβατη; Για να χτιστεί το iphone και η Mercedes από πίσω υπάρχει ένα τρομακτικά πολύπλοκο, μη κεντρικά σχεδιασμένο σύστημα που παράγει ευμάρεια, οι δουλειές που παρέχονται είναι αμέτρητες, η παραγωγή που χρειάζεται για αυτά τα προϊόντα είναι τεράστια. Όταν αυξάνει η παραγωγή αυξάνουν και οι μισθοί (σε μια ελεύθερη οικονομία - ξαναλέω).
Θα σου θεσω και την ηθικη σκοπιά:
Οι κατοχοι των "πολυτελων" αγαθων θα ειναι, εν πολλοις, παραγωγικοι (ατομα με εξειδικευμενες γνωσεις που θα συνεχισουν να χρειαζονται στο Συστημα) αλλά θα ειναι και λεχριτες, που ειχαν παραγωγικους μπαμπαδες και θειους.
Αρα, θα βλεπουμε πχ τον καθυστερημενο γιο του Βαρδινογιαννη να εχει εναν υπολογιστη των 100 χιλιαδων ευρω στο σπιτι του για να βλεπει (ακριβες) τσοντες, ενώ ενα μεγαλο μερος του πληθυσμου θα πεθαινει απ' την ανυπαρξία τροφης.
ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠ' ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΖΕΣ (η οποία πολλες φορές παραγει προστιθεμενη κοινωνικη αξία, αφου δινει εργαλεία και ιδέες σε περισσοτερα ατομα).
Όταν ο Μαρξ έγραφε, πίστευε πως τα πράγματα θα καθηλώσουν τον εργάτη να μείνει πάντα εργάτης, μέσα στην φτώχεια. Δες τους πρώτους 100 πλουσιότερους στον κόσμο, οι περισσότεροι αυτοδημιούργητοι (Bill Gates πρώτος!) και οι υπόλοιποι από τους γονείς τους που ήταν αυτοδημιούργητοι και οι υπόλοιποι από κρατικές παρεμβάσεις (διάβολε). Στην σοβιετική ένωση οι πλουσιότεροι ήταν ΟΛΟΙ στελέχη του ΚΚΣΕ. Αλλά ξέχνα τους πλούσιους, ποιος μπορεί να μην αναφωνήσει πως ο Μαρξ είχε άδικο βλέποντας την τρομακτική αύξηση της ευμάρειας του μέσου ανθρώπου, του ίδιου ανθρώπου που ο Μαρξ καταδίκαζε στην φτώχεια από τον καπιταλισμό. Εμείς οι μέσοι άνθρωποι ζούμε καλύτερα από έναν Βασιλιά πριν από 50 χρόνια.
ΥΓ- Θα ξαναδω το βιντεακι - αν και δε νομιζω πως ο ομιλητης ηταν "λουδίτης"...
Δλδ νομιζω πως εξεθετε μια κατασταση, δεν επαιρνε θεση ΕΝΑΝΤΙΟΝ της φυσικης εξελιξης των πραγματων [γτ αν εκανε αυτο, δεν θα ειχα αποθηκευσει το βιντεο].
Πολλοι, ακομη και νεοφιλελευθεροι (βλ. Friedman), συγκλινουν υπερ του κοινωνικου κρατους με κατωτατο εγγυημενο εισοδημα. Για το λόγο της minimum ομαλοτητας μες στο Συστημα (ελλειψει πληρους απασχολησης).
Και εσύ είσαι Λουδίτης, δεν το λέω προσβλητικά, το λέω επειδή βλέπω πως είσαι, αλλά γράφεις ευγενικά και φαίνεται πως έχεις γνώσεις.
Μια παρένθεση, ο Friedman δεν ήταν υπέρ του negative tax rate όπως το έλεγε επειδή του άρεσε, απλά το ήθελε σαν αντικατάσταση όλων των άλλων κρατικών προγραμμάτων, και ήθελε την κατάργησή του σταδιακά.
*Υπάρχει ένα άρθρο του Johan Norberg που λέει πως το 2008 (νομίζω το 8) δεν μπορούσες να κάτσεις να πιεις έναν καφέ σε starbucks και να διαβάσεις Financial Times στην Κίνα και στην Ινδία. Στην Κίνα υπάρχουν starbucks αλλά δεν επιτρέπονται οι Financial Times και στην Ινδία είναι τόσο βαριά τα regulations (προστατευτισμός) που δεν μπορεί να ανοίξει starbucks!
Προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο Progress του Johan Norberg!