Νέα

Τα μυστικά του ψησίματος... σχάρα, σούβλα κτλ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα AssFiller
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 122
  • Εμφανίσεις 8K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Τι θα ψήσετε φέτος το Πάσχα;

  • Αρνάκι

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Κατσικάκι

    Ψήφοι: 1 50,0%
  • Χοιρινό

    Ψήφοι: 1 50,0%
  • Κοτόπουλο

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Δεν τρώω κρέας, είμαι χορτοφάγος!

    Ψήφοι: 0 0,0%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    2

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
Σπληνάντερο

Υλικά:
ένα παχύ έντερο από ένα μέτριο αρνί
σπλήνες (1-2 ανάλογα με το μέγεθος)
συκώτι ή καρδιά
τα γλυκάδια
κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
σκόρδο
πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβετε τη σπλήνα (κυκλικά με ψαλίδι) σε πολύ λεπτές και μακριές λωρίδες. Κάνετε το ίδιο με το συκώτι ή τη καρδιά και τα γλυκάδια. Πάνω σε λαδόκολλα απλώνετε αυτές τις λωρίδες και μαζί κομμάτια τυριού, σκόρδο ψιλοκομμένο και πιπέρι.
Πλένετε καλά το έντερο και το μαλακώνετε σε ζεστό νερό. Το στραγγίζετε και το ανοίγετε αναδιπλώνοντας λίγο τις άκρες του. Σπρώχνετε τις λωρίδες μέσα στο έντερο γλιστρώντας τα έντερα στην αντίθετη φορά πό τη γέμιση. Δένετε στις δύο άκρες το γεμισμένο έντερο με σπάγγο.
Το περνάτε στη λεπτή σούβλα τρυπώντας σε ίσα διαστήματα ώστε να δημιουργηθεί ένας έλικας. Το ψήνετε δίπλα στο αρνί  για μίαμιση ώρα.΄
Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να τυλίξετε τις λωρίδες με μπόλια(το ¨πλέγμα¨ που συγκρατεί τα εντόσθια στην κοιλιακή κοιλότητα των ζώων) ή αν κόψετε το έντερο σε 5-6 κομμάτια. 
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
Γαρδούμπες ριγανάτες

Υλικά:
1 συκωταριά και τα έντερα (όχι τη σπλήνα)
200 gr  λάδι
3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
πιπέρι
λίγο αλάτι
λεμόνι, ρίγανη
φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση
Κόβετε τα εντόσθια με ένα ψαλίδι αφού τα πλύνετε καλά.
Πλένετε καλά τα έντερα ή μπορείτε να τα ανοίξετε με το ψαλίδι για να πλυθούν πιο εύκολα.
Για να μη γλιστρούν οι γαρδούμπες στο τύλιγμα δεν τα αλατίζετε. Τα πασπαλίζετε μόνο με ρίγανη και σκόρδο. Κατόπιν παίρνετε λουρίδες από πνευμόνι, καρδιά, συκώτι και γλυκάδια και τυλίγετε με το έντερο. Γίνονται σα σουβλάκια και τους πάει το άρωμα της ρίγανης
Τοποθετείτε τις γαρδούμπες τη μία δίπλα στην άλλη, προσθέτετε νερό ώστε να τις μισοσκεπάσετε και σιγοβράζετε για μια ώρα. Στο τέλος τις ροδοκοκκινίζετε σε λίγο φρέσκο βούτυρο και τις σβήνετε με λεμόνι.
 

Πουτανγαμών

Τιμημένος
Εγγρ.
25 Ιουλ 2007
Μηνύματα
3.848
Κριτικές
198
Like
468
Πόντοι
2.950
χαχαχα πάντως πλάκα-πλάκα, μιλαμε για τρελλούς τζίρους σε αυτά τα είδη τέτοιες μέρες... :rockon:
Εμ ,βέβαια πού να κάτσουν οι κιουρίες να γυρίζουν αρνί. Να είναι καλά τα μοτέρ! Ααααχ!
Για να μην θυμηθώ το αξέχαστο "Ζητείται αλβανός για το γύρισμα σούβλας" σε αγγελία !  :tickedoff:
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
Πολύ ωραία συνταγή για όσους δεν σουβλίσουν κ προτιμήσουν τον φούρνο...

Αρνί ή κατσίκι, γεμιστό!

Υλικά
1 κατσίκι ή αρνί μικρό

Για τη γέμιση:
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
άνηθο
πιπέρι
αλάτι
½ κιλό κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους
τα εντόσθια με τα έντερα (χωρίς τα νεφρά)
λίγο βούτυρο γάλακτος

Εκτέλεση:
Βράζετε τα εντόσθια, τα κόβετε ψιλά -ψιλά κομματάκια και τα καβουρντίζετε με το βούτυρο και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα βράζετε όλα μαζί. Τα αφήνετε να κρυώσουν.
Έχετε αλατίσει το κατσίκι ή το αρνί από νωρίτερα. Το γεμίζετε, το ράβετε και το ψήνετε στη γάστρα ή στο φούρνο (στους 120-130C για οκτώ ώρες).
Μπορείτε ακόμη να το τυλίξετε σε λαδόκολλα και να το ψήσετε σε χαμηλή θερμοκρασία.
 

giorgos58

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Αυγ 2008
Μηνύματα
13.713
Κριτικές
1
Like
6
Πόντοι
166
χαχαχα πάντως πλάκα-πλάκα, μιλαμε για τρελλούς τζίρους σε αυτά τα είδη τέτοιες μέρες... :rockon:
Τα μοτερ εγω δεν τα πηρα ετοιμα απο παλιο αυτοκινητο πηρα μοτερ υαλοκαθαριστηρων και ειναι με αργο γρηγορο και πολυ αντοχης
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
Μαγειρίτσα

Υλικά:
1 συκωταριά περίπου 750 gr από κατσικάκι
7-8 κουτ. σούπας ρύζι
½ κιλό σπανάκι
8 φρέσκα κρεμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
3-4 κ.σούπας βούτυρο
3 αυγά (μπορεί κ να μην τα βάλετε να δεν θέλετε ν' αυγοκόψει η σούπα)
3 λεμόνια

Εκτέλεση
Βράζετε τη συκωταριά σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 5-10 περίπου λεπτά. Την στραγγίζετε και την ψιλοκόβετε. Πλένετε πολύ καλά και κόβετε σε μικρά κομμάτια το σπανάκι. Το ζεματάτε σε λίγο χλιαρό νερό και το στραγγίζετε. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο και τσιγαρίζετε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Μόλις μαραθούν, προσθέτετε και τα κομμάτια της συκωταριάς, και μόλις ροδίσουν από όλες τις πλευρές προσθέτετε το σπανάκι και  τον άνηθο ψιλοκομμένα, όσο αλατοπίπερο νομίζετε και 10-12 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μόλις βράσει το νερό χαμηλώνεται τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 20΄περίπου. Ρίχνετε το ρύζι και σιγοβράζετε για άλλα 20’ λεπτά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα μεταφέρετε με μια βαθιά κουτάλα αρκετό από το ζουμί της μαγειρίτσας και εκεί ρίχνετε το χυμό των λεμονιών και ανακατεύετε καλά. Σε βαθύ μπολ χτυπάτε τα αυγά και προσθέτετε εκεί σταγόνα – σταγόνα το μείγμα του ζωμού με τα λεμόνια ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Βάζετε τη σούπα σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε εκεί το αυγολέμονο χωρίς να διακόψετε το ανακάτεμα, προσέχοντας όμως να μην πάρει βράση η σούπα. Σερβίρετε αμέσως σε βαθιά πιάτα.
 

Πουτανγαμών

Τιμημένος
Εγγρ.
25 Ιουλ 2007
Μηνύματα
3.848
Κριτικές
198
Like
468
Πόντοι
2.950
Σπληνάντερο ???  :o
Γαρδούμπες ????  :o
Μαγειρίτσα ???  :o :o
Logoff και στην τουαλέτα για εμετό!!!!
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
Τα μοτερ εγω δεν τα πηρα ετοιμα απο παλιο αυτοκινητο πηρα μοτερ υαλοκαθαριστηρων και ειναι με αργο γρηγορο και πολυ αντοχης

Την ίδια πατέντα έχω κάνει κι εγώ! Κ την ψησταριά την έχω φτιάξει κόβοντας στην μέση έναν παλιό μεγάλο θερμοσίφωνα... :rockon:
 

giorgos58

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Αυγ 2008
Μηνύματα
13.713
Κριτικές
1
Like
6
Πόντοι
166
Την ίδια πατέντα έχω κάνει κι εγώ! Κ την ψησταριά την έχω φτιάξει κόβοντας στην μέση έναν παλιό μεγάλο θερμοσίφωνα... :rockon:
Ιδιες ψησταριες εχουμε,με αυτες της ψησταριες ψηνεται πολυ ποιο γρηγορα και καλα
 

teras1956

Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
4.547
Like
11
Πόντοι
16
Τζιγεροσαρμάς

Υλικά

1 συκωταριά αρνίσια
3-4 σκέπες (μπόλιες)
1 γλυκάδι
1 φλ.τσαγιού άνιθο
2 φλ.τσαγιού κρεμμυδάκι φρεσκο
1/2 φλ.τσαγιου ρύζι καρολίνα
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε την συκωταριά για 15 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Την κρυώνουμε και την ψιλοκόβουμε (μέγεθος τεμαχίου περίπου κεφάλι σπίρτου ή λίγο μεγαλύτερο).

Βράζουμε το ρύζι σε νερό για 7 λεπτά. Σουρώνουμε

Ανακατεύουμε ψιλοκομένη συκωταριά,ρύζι, κρεμμυδάκια, ανιθο, αλάτι, πιπέρι.

Τσιγαρίζουμε σε 2 κουταλιές της σούπας λάδι για 10 λεπτά

Βουτάμε την σκέπη σε χλιαρό νερό να πλυθεί και να μαλακώσει. Σε ένα μπλωλ απλώνουμε την σκέπη ώστε να καλύψει όλο το μπλώ και να περισέψει στα πλα΄για. Αδειάζουμε την γέμιση στο μπώλ και την καλύπτουμε με την σκέπη που περισεύει. Γυρίζουμε το μπώλ σε ταψί με προσοχή να μην ανοίξει. Βάζουμε μερικά κομματάκια σκέπη πάνω. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα και κάθε 20 λεπτά αδειάζουμε το λίπος που βγάζει. Συνοδεύουμε με ξινόμαυρο.
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Καλά, σιγά μην βάλω και φωτοβολταϊκό να γυρίζει το μοτέρ.

Με το χέρι και όποιος δεν γυρίσει δεν τρώει.
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
Με τόσες ωραίες συνταγές... μου'χει ανοίξει η όρεξη... κ είναι μεγαλοβδομάδα από σήμερα! Αχχ... υπομονή! :headbang:
 

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Μηνύματα
15.504
Κριτικές
22
Like
55
Πόντοι
4.095
Πακιστανός.

20 ευρώ για γύρισμα και λάτζα μετά το τσιμπούσι.

Με 30 ευρώ παίρνεις και Ινδό ο οποίος προσφέρει και Show χορού πάνω στα κάρβουνα.

(δεν τρώω αρνί...Sorry!)
 

zlatan

Μέλος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2008
Μηνύματα
753
Like
0
Πόντοι
6
Ετσιιι... :rockon:

Υλικά
1 συκωταριά μεγάλη (χωρίς τη σπλήνα και τα νεφρά)
2 πλεξούδες έντερα και τα γλυκάδια από το αρνί
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο, προαιρετικά  (3-4 σκελίδες)
κομμάτια μικρά από τη σκέπη του αρνιού

Εκτέλεση:
Πλένετε πολύ καλά τη συκωταριά. Την κόβετε κομματάκια όχι μεγάλα, ούτε πολύ μικρά.
Γυρίζετε τα έντερα και τα πλένετε πολύ καλά.
Προηγουμένως έχετε ανακατέψει το ψιλοκομμένο σκόρδο, το πιπέρι και τη ρίγανη με τα εντόσθια.
Το αλάτι το βάζετε στο τέλος, την ώρα που περνάτε στη σούβλα τα κομμάτια για να μη γλιστράνε.
Περνάτε τα κομμάτια στη σούβλα, ένα-ένα με τη σειρά. Ένα συκώτι, ένα πνευμόνι, καρδιά, σπλήνα, γλυκάδι και πάλι από την αρχή.
Όταν τελειώσετε, το τυλίγετε προσεκτικά με τα έντερα.

Προσοχή! Πρέπει να ψηθεί καλά, αλλά χωρίς να στεγνώσει...

ρε dura εχεις δουλεψει στα βλαχικα?
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
ρε dura εχεις δουλεψει στα βλαχικα?

Οχι, αλλά έχω πάει πολλές φορές για φαϊ :grin:

Για να μαθαίνουν οι μικρότεροι κ να θυμούνται οι μεγαλύτεροι... η περιοχή Δίλοφο της Βάρης ή τα Βλάχικα, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η γειτονιά με τις πολλές ταβέρνες και την τσίκνα από τα ψητά, είναι άμεσα συνυφασμένη με την ιστορία των Σαρακατσάνων, της νομαδικής αυτής ελληνικής φυλής που έχει τις ρίζες της βαθιά στην αρχαιότητα. Στην πλειονότητά τους δεν είναι Βλάχοι οι κάτοικοι των Βλάχικων, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό. «Μετά την Τουρκοκρατία, πρόβατα είχες, βλάχο σε φώναζαν» λένε οι κάτοικοι της περιοχής.
Τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ο Αστέρας Βουλιαγμένης και οι γύρω περιοχές ήταν οι βοσκότοποι στους οποίους κατέβαιναν οι Σαρακατσάνοι από τα ορεινά της Πάρνηθας και της Πεντέλης για να ξεχειμωνιάσουν. Το 1917 τρία, τέσσερα σόγια Σαρακατσάνων έστησαν για πρώτη φορά τα κονάκια τους στο Πανόραμα και αποφάσισαν να εγκατασταθούν εκεί μόνιμα. Αυτοί ήταν οι Γουλαίοι, οι Μακροδημητραίοι και οι Μακραίοι, που συνέχισαν να ασχολούνται με την κτηνοτροφία.
Το 1962 ο Χρήστος Γούλας εγκαινιάζει την πρώτη ταβέρνα, τον «Τσέλιγκα», στο χώρο όπου μέχρι τότε λειτουργούσε το καφενείο του πατέρα του. Έκτοτε, κάθε χρόνο άνοιγαν δυο, τρεις ακόμη ταβέρνες, ως το 1970, όταν το Δίλοφο (ή τα Βλάχικα για όσους το προτιμούν) παίρνει τη σημερινή του μορφή. Μοιρασμένες στις δύο πλευρές της λεωφόρου Βάρης, οι ταβέρνες αυτές προσελκύουν καθημερινά και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα πλήθη Ελλήνων, πιστών στην κρεατοφαγία, στις κρασοκατανύξεις, στο χορό και στο τραγούδι. Δίσκοι γεμάτοι ψητά και κοκορέτσια πηγαινοέρχονται ασταμάτητα...
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66

Συνημμένα

  • vlaxos.jpg
    vlaxos.jpg
    62,7 KB · Εμφανίσεις: 27

ispahan

Μέλος
Εγγρ.
5 Οκτ 2007
Μηνύματα
104
Like
2
Πόντοι
1
Ρε duracell συγγνώμη κιόλας αλλά με τα λεγόμενα απο άλλα thread σε έκοβα να το ψήνεις το αρνί με κάρβουνα απο έβενο και μαόνι και να το τρώς με dom perinnion αλλά ακούω(διαβάζω) για αυτοσχέδιες ψησταριές και μοτέρ... :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:τι να πώ άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Βάλε ρε φίλε την ελληνίδα, amateur call girl να το γυρίζει και κάντης ένα βιδαριστό να τηρηθεί και η παράδοσή. Εχουμε πλάσει μια εικόνα... :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom