Καλησπέρα παίδες, στο Facebook υπάρχει τρόπος να παρακάμψεις την απαίτηση για συνδρομή χωρίς να δεχθείς την κατάχρηση των προσωπικων σου δεδομένων από την πλατφόρμα;
Γνωρίζω ότι μέχρι τώρα έτσι και αλλιώς τα εκμεταλλευοταν αλλά πλέων με την συγκατάθεση μας μήπως θα χειροτέρεψει...?
Δε νομίζω να χειροτερέψει ( τίποτα δεν αποκλείεται βέβαια...). Μάλλον το κάνουν επειδή το Youtube άρχισε να ανιχνεύει αν κάποιος έχει Adblocker και, αν έχει, "κόβει" την πρόσβαση και βγάζει μηνύματα ότι η χρήση Adblocker παραβαίνει τους όρους χρήσης του, το οποίο εξέγειρε το ερώτημα του κατά πόσο έχουν το δικαίωμα ανίχνευσης στις συσκευές του κόσμου χωρίς τη συγκατάθεσή του (είναι γκρίζα ζώνη του GDPR). Νομίζω πως, προκειμένου να μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο στο fb, σου βάζουν αυτήν τη σαφή επιλογή μεταξύ συνδρομής και διαφημίσεων.
Έχει αποδειχθεί πως οι διαφημίσεις στις σελίδες είναι αναποτελεσματικό μοντέλο κέρδους καθώς υπάρχει πολύς κόσμος που χρησιμοποιεί adblockers. Αν θέλουν να έχουν
περισσότερα έσοδα μπορούν να χρεώνουν αυτούς που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες για κέρδος (influencers, content creators και λοιπούς). Και, προτού κάποιοι από εσάς αντιδράσετε, παρατηρήστε πως παραπάνω έγραψα το "περισσότερα" με
bold. Ήδη έχουν έσοδα πουλώντας τα δεδομένα τους ( δλδ τα δικά μας...) σε τρίτους. Δε γνωρίζω αν αυτά είναι αρκετά για τα έξοδα που έχουν διότι δεν ξέρω τα κόστη για servers, bandwidth, προσωπικό κτλ. Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν είναι δωρεάν, δηλαδή δε γίνεται να σου προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς να αποκομίζουν κάτι.