Το Κουνούπι Τίγρης ανήκει στο γένος Αedesκαι το όνομά του είναι Aedesalbopictus. Είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο διεθνώς είδος κουνουπιού τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Έτσι όλο και πιο συχνές είναι πλέον οι αναφορές για το “AsianTiger Mosquito”, με αποτέλεσμα όλοι σχεδόν να έχουμε ακούσει ή διαβάσει κάτι για το περίφημο «Κουνούπι Τίγρης».Τα τελευταία χρόνια κατόρθωσε να γίνει διάσημο διότι πέτυχε, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να αναπτύξει την ικανότητα να εξαπλώνεται με πολύ μεγάλη ευκολία σε μακρινές περιοχές, πέρα από τον αρχικό χώρο παρουσίας του, και να εγκαθίσταται σε νέους βιότοπους το ίδιο εύκολα. Είναι ίδιο με τα άλλα κουνούπια, όμως ξεχωρίζει από το ριγωτό ασπρόμαυρο χρώμα του και από τους λευκούς δακτυλίους στα πόδια του, μοιάζει σαν τίγρης απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Είναι πολύ επιθετικό, επιτίθεται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκαλεί πρήξιμο και προτιμά να τσιμπά τα γόνατα και τους αστραγάλους. Εκτός από τον άνθρωπο, καθώς ζει μέσα σε κήπους και αυλές σπιτιών, τρέφεται ακόμα και με αίμα από τα κατοικίδια, αλλά περιστασιακά και από τα πτηνά.Έχει πατρίδα του τα δάση της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά ταξίδεψε και έφθασε σε όλο τον κόσμο. Ταξίδεψε και ταξιδεύει παντού, διότι τοποθετεί τα αυγά του στα εσωτερικά τοιχώματα χάρτινων ή ξύλινων συσκευασιών που διακινούνται εμπορεύματα και υπάρχει υγρασία, αλλά και μέσα σε μεταχειρισμένα ελαστικά.
Το Κουνούπι Τίγρης θεωρείται ότι είναι φορέας πολλών σοβαρών και θανατηφόρων ασθενειών για τον άνθρωπο και για τα ζώα, όπως ο δάγκειος και δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, ο κίτρινος πυρετός, η νόσος Chikungunya, η Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία. Οι ασθένειες αυτές οφείλονται σε ιούς, για τους οποίους είναι υπεύθυνο το κουνούπι Τίγρης, αφού είναι και φορέας. Ήρθε στην Ευρώπη το 1990 και στη χώρα μας εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2004 στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα παρακολούθησης της εξάπλωσής του, αλλά δείχνει να έχει εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα.
Είναι από τα πιο «επικηρυγμένα» κουνούπια και αυτό διότι ακόμη και η πιο μικρή ποσότητα νερού, είναι αρκετή για να γίνει ο χώρος αναπαραγωγής του και γι’αυτό η καταπολέμησή του είναι πάρα πολύ δύσκολη.
Τι είναι τα εντομοαπωθητικά;
Τα εντομοαπωθητικά, είναι ουσίες, συνήθως χημικές, που απωθούν τα έντομα που τσιμπούν, όπως τα κουνούπια. Σε αντίθεση με τα εντομοκτόνα, τα εντομοαπωθητικά δεν σκοτώνουν τα έντομα αλλά τα απωθούν κι έτσι τα εμποδίζουν από το να τσιμπήσουν. Τα εντομοαπωθητικά εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα και διατίθενται με μορφή spray, λοσιόν, κρέμας κλπ.
Δράση των εντομοαπωθητικών:
Τα εντομοαπωθητικά διαταράσσουν τους οσφρητικούς υποδοχείς των εντόμων που τα βοηθούν κυρίως να «αισθανθούν» ορισμένα σήματα (ιδρώτα, θερμοκρασία, πρωτεΐνες του δέρματος, διοξείδιο του άνθρακα, κλπ) βάσει των οποίων αντιλαμβάνονται την εγγύτητα του δέρματος του ανθρώπου. Χωρίς προσανατολισμό, δεν κατορθώνουν να σημαδέψουν το θύμα τους και δεν γνωρίζουν που να προσγειωθούν για να τσιμπήσουν1.
Γιατί πρέπει να προστατευτούμε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και άλλων εντόμων;
Τα τσιμπήματα των εντόμων μπορούν να προκαλέσουν πόνο, ερυθρότητα και φαγούρα.
Το ξύσιμο των τσιμπημάτων των εντόμων μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση δερματικών ερεθισμών.
Στην περίπτωση ατόμων αλλεργικών σε ορισμένα τσιμπήματα εντόμων (π.χ., μέλισσα), αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις (αλλεργικό σοκ).
Στα τροπικά κράτη αλλά και στις μεσογειακές χώρες από τα τσιμπήματα των εντόμων, μεταξύ αυτών και τα τσιμπήματα των κουνουπιών, μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο σοβαρές ασθένειες (chikungunya, δάγγειος πυρετός, κίτρινος πυρετός, ελονοσία, κλπ).
Πώς μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά, οι έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες;
Τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να προστατεύονται καλά από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα. Ωστόσο, προφυλάξεις πρέπει να τηρούνται. Η ουσία IR3535 συνιστάται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες. Είναι επίσης κατάλληλη για μωρά άνω των 12 μηνών. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας2.
Πώς να χρησιμοποιείτε τα εντομοαπωθητικά;
Εφαρμόστε τα εντομοαπωθητικά στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου*. Η συσκευασία σε spray παρέχει ομοιόμορφο και ελαφρύ ψεκασμό στο δέρμα και αποτρέπει τους ερεθισμούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέρα και νύχτα.
* Για την εφαρμογή στο πρόσωπο, ψεκάστε το προϊόν στα χέρια σας και στη συνέχεια εφαρμόστε στα μάγουλα και το μέτωπο. Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας μετά.
Συμβουλές για να αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών:
Εφαρμόστε εντομοαπωθητικό στις εκτεθειμένες περιοχές.
Για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη, χρησιμοποιήστε μια κουνουπιέρα πάνω από το κρεβάτι, το καρότσι, κλπ...
Αποφύγετε να αφήνετε αναμμένο φως το βράδυ δίπλα στο κρεβάτι όταν το παράθυρο είναι ανοιχτό.
Σε περίπτωση παιχνιδιού έξω, μην ξεχνάτε να βάζετε κουβέρτα στο έδαφος ώστε να αποφύγετε τις εισβολές εντόμων.
Κρατήστε μακριά γλυκά τρόφιμα (μπισκότα, χυμούς φρούτων, ζαχαρωτά).
Σε περίπτωση πολλαπλών ή/και σοβαρών τσιμπημάτων, με γενικευμένες αντίδρασεις συμβουλευτείτε άμεσα ένα γιατρό.