Το θέμα "εκκλησιαστική περιουσία" είναι, όντως, περίπλοκο, δυσεπίλυτο αλλά όχι άλυτο, αρκεί να γίνει η αρχή ΣΟΒΑΡΑ. Κατά την άποψή μου θα πρέπει
1) Να συσταθεί μια επιτροπή με εκπροσώπους του κράτους και της εκκλησίας (όποιους θέλει)
2) Η επιτροπή θα καταγράψει με ακρίβεια και εξαντλητικά σε ειδικό αρχείο (ηλεκτρονικό κατά προτίμηση) ΟΛΗ την κινητή και ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία
3) Μετά την καταγραφή θα ελεγχθεί με κάθε τρόπο (κυρίως νομικό) εάν η καταγεγραμμένη και φερόμενη ως εκκλησιαστική περιουσία είναι ΟΝΤΩΣ εκκλησιαστική (εδώ θα εξεταστούν όλα τα παρεμπίπτοντα θέματα π.χ. μέχρι και... επίκληση φιρμανιών σουλτάνων ή εγγράφων φερόμενων δωρεών βυζαντινών αυτοκρατόρων ή διαθηκών ιδιωτών με το συνακόλουθο θέμα της ΝΟΜΙΚΗΣ τους ισχύος, εφόσον έχουν υπάρξει πριν από την σύσταση ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ).
4) Αφού γίνει ξεκαθάρισμα, θα καταγραφεί, επίσης, εξαντλητικά η ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΗ/ΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΟΥΜΕΝΗ μέχρι και σήμερα εκκλησιαστική περιουσία είτε η διεκδίκηση είναι μεταξύ ιδιώτη/ιδιωτών είτε μεταξύ όποιας μορφής κρατικού φορέα (του κράτους απευθείας ή δήμων/κοινοτήτων κλπ)
5) Με βάση τα ανωτέρω θα εξεταστεί εν συνεχεία όλη η νομοθεσία αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ΝΟΜΙΜΗΣ (κατά το πνεύμα του 3, ανωτέρω) εκκλησιαστικής περιουσίας από την σύσταση του ΝΕΟΥ ελληνικού κράτους, κυρίως οι απαλλοτριώσεις από τις αρχές του 20ου αι. και εντεύθεν καθώς και η από το 1945 αρχή μισθοδοσίας του κλήρου από το κράτος, ως αποτέλεσμα των ανωτέρω απαλλοτριώσεων, ώστε να υπολογιστεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και με σημερινές τιμές τί έχει δώσει και τί έχει πάρει η κάθε πλευρά.
6) Εφόσον γίνουν τα ανωτέρω, τότε μπορεί να έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνει ο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ* διαχωρισμός με τίμια εκατέρωθεν συμφωνία. Φυσικά, ο διαχωρισμός θα σημαίνει ότι θα ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ στην εκκλησία η περιουσία της μετά την εκκαθάριση κατά τα ανωτέρω και ακολούθως η εκκλησία θα είναι υπεύθυνη για την διαχείρισή της καθώς και για την εκπαίδευση και μισθοδοσία των κληρικών σε όλες τις βαθμίδες, όπως, επίσης, και για τα λειτουργικά ή όποια άλλα της έξοδα.
7) Κατόπιν των ανωτέρω (1-6) μπορεί να συζητηθεί εάν και πόσο μπορεί να φορολογείται η περιουσία της εκκλησίας, όπως, επίσης και οι έκτακτες συνδρομές τους κράτους για έργα συντήρησης ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ/ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ σημασίας κτισμάτων/ακινήτων της εκκλησίας.
*ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ: υπάρχουν ακόμα και άνθρωποι της εκκλησίας με ευρύτερο πνεύμα, που θεωρούν ότι ο ασφυκτικός εναγκαλισμός εκκλησίας/κράτους είναι εις βάρος της ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ αποστολής της εκκλησίας (όπως φυσικά αυτό το "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ"έχει διαμορφωθεί ιστορικά και όπως την αντιλαμβάνονται και την επικαλούνται όσοι είναι πιστοί με ιστορική γνώση).
Εννοείται ότι όποιος θέλει συμπληρώνει, διορθώνει ή, όπως αλλιώς νομίζει, συμβάλλει ΘΕΤΙΚΑ στην συζήτηση για ένα θέμα, που εκκρεμεί ως αίτημα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και το έχει υπόψη και ο εν λόγω υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.