Λοιπον, οσον αφορα το ΜΒΑ...
Ο Αγγλος που θα κανει ΜΒΑ, θα εχει δουλεψει 7-8 χρονια η και περισσοτερο και θα θελει να προωθησει την καριερα του. Δεν θα παει 21-22 χρονων μετα το πανεπιστημιο. Στα graduate programmes οι εταιριες σαφως και δεν απαιτουν μεταπτυχειακα. Γενικα δεν κανουν ολοι μεταπτυχειακα εκει, αφου τα πτυχια εχουν ακομα αξια. Εδω η υπερπροσφορα τα εχει ξεφτηλισει ολα.
Τωρα, τι θα σου μαθει το ΜΒΑ. Το ΜΒΑ δεν απευθυνεται κυριως σε αποφοιτους business schools, αλλα σε ολους τους υπολοιπους. Ακομα δεν προσφερει ιδιαιτερη γνωση σε σχεση με ενα MSc για παραδειγμα που θα ειναι και εξειδικευμενο. Το ΜΒΑ δε φτιαχνει οικονομολογους, αναλυτες, λογιστες, υπευθυνους πωλησεων η marketing. Το ΜΒΑ φτιαχνει managers που θα ηγηθουν ολων αυτων (υποτιθεται).
Το ΜΒΑ ειναι βεβαια και μοδα. Γι'αυτο και προσελκυει αποφοιτους οικονομικων κλπ που δεν το χρειαζονται ιδιαιτερα. Ολες οι εταιριες επιδοτουν ΜΒΑ, τιποτα αλλο. Στο πανεπιστημιο μου οι μονοι που καναν MSc σε marketing, management κλπ, ηταν Ελληνες και Ινδοι που δεν ειχαν λεφτα για ΜΒΑ. Τα πανεπιστημια το εχουν καταλαβει και το χρεωνουν πανακριβα. Τωρα βγηκε και η μοδα του DBA. Αυτο ειναι αλλη ιστορια...
Αυτο παντως που ειναι και το μεγαλο πλεονεκτημα του ΜΒΑ ειναι οτι εχει πολυ πρακτικη εξασκηση και πολυ networking. Ειναι σαν καστα, αρκει βεβαια να μεινεις εξω.
Στην Ελλαδα, σαφως και δε θα αποσβεσεις ποτε τα 25000+ ευρω που χρειαζεται μονο για διδακτρα. Ειδικα αν πας κατευθειαν μετα το πανεπιστημιο χωρις εργασιακη εμπειρια γαματα... Εγω ειχα δικη μου δουλεια και τα λεφτα να το κανω και σκεφτηκα αφου παω που παω, να κανω το καλυτερο. Δεν περιμενα δηλαδη να βρω δουλεια με 850-1100 ευρω και να πω οτι επιασε τοπο η επενδυση μου.
Οποιος θελει να παει για master's Αγγλια εχει δυο επιλογες. Η παει νωρις και δεν ξαναγυρναει, η περιμενει 3-4 χρονια, δουλευει εδω και παει μετα. Το να πας μετα το πανεπιστημιο, δεν σου προσφερει κατι.