Χαιρετώ όλους τους συναγωνιστές. Ακολουθεί πολύ καθυστερημένη κριτική από επίσκεψή μου στη Σόφια και στη Φιλιπούπολη. Δεν είναι του παρόντος να εξηγήσω τους λόγους της καθυστέρησης, να ζητήσω μόνο τη συμπάθεια των συναδέλφων και κυρίως του Άλαντάλον
Να πω επίσης ότι καθώς έχει περάσει καιρός, δεν θυμάμαι καλά ονόματα και λοιπά, μάλλον εντυπώσεις θα περιγράψω για να τα θυμάμαι κι εγώ, καθώς αυτή η επίσκεψη μου έμεινε αξέχαστη...
Λοιπόν, Σόφια φτάσαμε αεροπορικώς με ένα φιλαράκι στις 2 Γενάρη, κατά τις 7 το πρωί. Κρύο, πολύ κρύο. Τα 5 βράδια που έμεινα εκεί η θερμοκρασία έπεσε και μείον 15. Διαμονή, κλείσαμε ένα διαμέρισμα στο κέντρο για 3 βράδια από 45 ευρώ το κάθε βράδυ σε μια πολυκατοικία παλιά, χωρίς ασανσέρ, κι εγώ αναρωτιόμουνα πώς ανεβοκατέβαιναν οι ηλικιωμένοι Βούλγαροι που έμεναν εκεί - πίσω από την κάθε πόρτα δε σκεφτόμουν μήπως κρυβόταν κάνα μπουρδελάκι
. Α! Μην ξεχάσω να πω ότι είχα πάρει σημειώσεις με κάποιες διευθύνσεις από μπουρδέλα και τηλέφωνα που γράφουν οι συναγωνιστές. Το δωμάτιο καλό, ανακαινισμένο, στο σαλόνι έμενε ο φίλος, στο υπνοδωμάτιο εγώ
Από την πρώτη μέρα εντυπωσιάστηκα. Αλλιώς τα περίμενα και τελικά η Σόφια μου φάνηκε σαν μια σχετικά σύγχρονη πόλη, σε σχέση με όσα είχα στο μυαλό μου, τα δε παλιά τραμ και οι τεράστιες σταλινικές πολυκατοικίες με γοήτευσαν. Όσο για τα γκομενάκια στο δρόμο και παντού, πάρα πολύ ωραία και σχεδόν όλες παίζουν (με το μάτι τουλάχιστον). Για να μη μακρυγορώ όμως, ας μπω στο ψητό. Πρώτο βράδυ γυρίσαμε σπίτι κατά τις 12.30. Παρεμπιπτόντως, ο φίλος δεν είναι της πουτανιάς, τα κατηγορεί μάλιστα. Αρχίζω λοιπόν να παίρνω τηλέφωνα, τίποτα. Μου στέλνει ένα μήνυμα η Τίφανι, πάρε μου λέει λίγο αργότερα, πετυχαίνω τη Λίλυ και έρχεται. 75 ευρώ για μια τσαπού. Ωραία κοπέλα, όπως τα λένε οι συνάδελφοι. Θα έλεγα πως αν ήμουν παντρεμένος κάπως έτσι θα γαμούσα, ήσυχα (αν και η πίπα ήταν με καπότα και γενικώς η Λίλυ, αν και ευγενική και καλή, δεν ήταν για εξτρίμ φάσεις, όχι τουλαχιστον με τα 75 ευρώ ή 150 λέβα. Τελικά την πήρε και ο φίλος μου που κατά τα άλλα δεν γούσταρε πουτάνες. ΔΕύτερη μέρα, και αφού έχουμε φάει, κατά τις 5 το απόγευμα, με ψιλό χιόνι και αρχίζοντας να βραδιάζει, το κόβω μόνος με τα πόδια για να βρω ένα μπουρδέλο που έγραφε συναγωνιστής (δε θυμάμαι ποιο). Με τα πολλά και με τη βοήθεια του χάρτη βρίσκω την οδό και τον αριθμό, ψάχνω τα κουδούνια τίποτα, η πόρτα κλειστή, δίπλα ένα ψιλικατζίδικο με ένα τύπο και ένα γκομενάκι, ρωτάω διακριτικά τον τύπο κι εκείνος την γκόμενα :-* Τεσπά, μου λέει ότι μεταφέρθηκε κάπου παραπέρα, δεν ήξερε ακριβώς, πάω κι εγώ στα στενά να ψάχνω στα τυφλά και στο μεταξύ έχει νυχτώσει. Αποφασίζω να ψαχτώ μέσω ταρίφα. Σταματάω κάνα δυο, δε μιλάγανε αγγλικά. Σταματάω άλλο ήτανε γυναίκα οδηγός, νο της λέω, και μετά σταματάω ένα λαμόγιο. Χοντρός γύφτος, γκερλς του λέω, χάρηκε αυτός, 150 ευρώ μου λέει, πολλά του λέω, 100 ευρώ μου λέει, σταμάτα να κατέβω του λέω. Πηρα άλλο ταξί και γύρισα στο δωμάτιο. Τρίτο βράδυ στη Σόφια, με τα πολλά ψάχνουμε και βρίσκουμε ένα και καλά ψαγμένο μπαράκι στο κέντρο της πόλης, που το είχε πει στον φίλο μου μια Βουλγάρα που είχε γνωρίσει από το ίντερνετ αλλά δεν την είδαμε ποτέ. Ένα ήσυχο μπαράκι με τραπεζάκια και πολλές γκόμενες που δε βόλευε όμως να τους μιλήσεις έτσι όπως ήταν η διαρρύθμιση του χώρου ή έτσι μου φάνηκε. Την κάνουμε κατά τη 1, λέω στον δικό μου πάμε στριπτιζάδικο, πάω σπίτι λέει. Σταματάω ταξί, Κάμα Σούτρα του λέω. Ο τύπος με κατέβασε μέχρι κάτω, πιθανότατα θα το έπαιξε ότι εκείνος έφερε πελάτη στο μαγαζί. Το μαγαζί μικρό, στενόμακρο, στη μέση η πίστα με τρις στύλους, απέναντι ένα μικρό μπαρ και στις 2 πλευρές τα τραπέζια. Η μία πλευρά σχεδόν γεμάτη, πάω και κάθομαι στην άλλη. Οι μπίρες δε θυμάμαι, μου φαίνεται 3 ή πέντε ευρώ. Πίνω τρεις, ωραίες οι γκόμενες σχεδόν όλες, φωνάζω τη σερβιτόρα, τι παίζει λέω, κάτσε μου λέει να φωνάξω τη μάνατζερ. Το ποτό της γκόμενας δε θυμάμαι, 20 ευρώ νομίζω ο χορός και 75 να την πάρεις μαζί. Ανεβαίνω στην τουαλέτα να κουμπώσω ένα βιάγκρα που είχα μαζί κι ενώ κατουρούσα και το κρατούσα δεν ξέρω πώς έγινε και πέφτει μέσα στη λεκάνη. Δε γαμιέται λέω, φωνάζω τη μάνατζερ και της λέω για ένα γυφτάκι γύρω στα 20, μελαχρινό, κοντούλι, γαμώ τα παιδιά, έρχεται το γυφτάκι όλο χαρά, κάτσε λέει να ντυθώ. Επανέρχομαι...