Νέα

Σκάκι - -Chess

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα jo145
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 681
  • Εμφανίσεις 31K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Σας αρέσει το σκάκι;

  • Πωρωση

    Ψήφοι: 40 23,4%
  • Ναι παιζω που και που

    Ψήφοι: 91 53,2%
  • Καλο αλλα βαρετο

    Ψήφοι: 27 15,8%
  • Μαλακια

    Ψήφοι: 8 4,7%
  • Δεν εχω παιξει , δεν ξερω

    Ψήφοι: 5 2,9%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    171

Anderssen_

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2013
Μηνύματα
7.732
Like
3.135
Πόντοι
506
Σιγα σιγα πρεπει να οργανωθουμε ρε παιδια, να φτιαξουμε Swiss Tournament Blitz (3+0) ή Rapid (10+0) στο Lichess κ να γινει χαμος
 

Anderssen_

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2013
Μηνύματα
7.732
Like
3.135
Πόντοι
506
Lichess Bullet Arena (1+0)

GM Naroditsky

 

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Μηνύματα
5.810
Like
8.032
Πόντοι
2.356
Ποιο πολύ ρόλο στο σκάκι παίζει αν έχεις φωτογραφική μνήμη.

πχ σου πετάω τα κομμάτια από την σκακιέρα και τα ξανά βαζεις όλα πάλι πίσω, ή συνεχίζεις στο μυαλό σου από εκεί.

ποσοστό που το κάνουν πολλοί λίγοι.

επίσης πολύ μικρό ποσοστό να πάρεις PGN και να το παίζεις στο μυαλό σου, λες και βλέπεις την σκακιέρα.

Εδώ πολλοί παίζουν σκάκι και δεν ξέρουν τις κάθετους και τις οριζόντιες , και έχουν ELO

και πάμε και στον αυτισμό ή υψηλή λειτουργία εγκεφάλου

ο μικρός μου αδερφός έμαθε σκάκι σε 2 λεπτά, όταν του δείξαμε κάθετους και οριζόντιες στον υπολογιστή και μπορούσε να σου δείξει με το δάχτυλο σε μια σκακιέρα χωρίς νούμερα και γράμματα, ποιο είναι το τετράγωνο χωρίς να σκέφτεται.
και να θυμάται βαριεντες τι έχει παίξει ποιος και πότε
Ουσιαστικά όλα παίζουν ρόλο στο σκάκι κι όλα όσα λέμε ευσταθούν. Ακόμα κι η φωτογραφική μνήμη ανήκει στην σκακιστική αντίληψη. Στα περί εγκεφαλικών λειτουργιών μπορούμε να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με εξαιρέσεις άρα κάτι τι άγνωστο για να το φέρουμε στο τραπέζι.
 

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Μηνύματα
5.810
Like
8.032
Πόντοι
2.356
Συγνωμη, αλλά αν λες πως ο Καρποβ ήταν μόνο μελέτη και καθολου ευφυΐα, δε μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση. Το σκακι δεν είναι δεικτης της συνολικης ευφυίας ενος ανθρώπου και προφανως υπάρχουν μεγαλοφυιες που δεν ήταν και οι καλυτεροι σκακιστες (Αϊνστάιν, Χόκινγκ, Φρόυντ). Αλλά δεν είμαστε ολοι ίδιοι σε αυτό το θέμα. Ο Καρλσεν επαιζε από 14 χρονων στο Βαικ Ααν Ζεε. Δεν ειχε προλάβει να διαβάσει τοση θεωρία, ήταν απλά ταλέντο. Και τι να πούμε για τις παρτίδες που επαιξε ο Φισερ στα 14 του. Τετοια αριστουργηματα δε βγαινουν απλά με πολλη μελετη. Όλα αυτά που λες ακουγονται σαν το γνωστό ρητό, όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.
Πότε δεν έγραψα ότι ο Καρποβ δεν ήταν ευφυής. Δείξε που το έγραψα. Ήταν μέγας ποζισιονέλ και κάργα θεωρητικός παίκτης. Διάβαζε καργα. Έπαιζες μαζί του και καταλάβαινες πολύ αργότερα τι λάκκο σου έχει σκάψει. Δεν φαινόταν καν το σχέδιο του. Για αυτό και έλεγαν ότι σε σφίγγει σαν μέγγενη. Σαν τον βόα! Δεν καταδεχόταν να παίξει απλά. Ήθελε να σε κάνει βουκινο, να σε σακατέψει. Ήταν κι αυτός ανάμεσα σε αυτούς που στροφάρουν (και μάλιστα υπερβολικά) όπως κι ο Φίσερ. Απλά ο Φίσερ έκανε το ανήκουστο. Διέλυσε όλη την σοβιετική σχολή μόνος του και για αυτό τον αποκαλούν όλοι μεγαλοφυία. Γιατί δεν το λένε και για άλλους; Ουσιαστικά για να προχωρήσουμε, αν δεν στροφάρεις (μαζί με όλα τα άλλα) σκάκι δεν μπορείς να παίξεις. Πάει και τελείωσε. Δεν λέω κάτι το διαφορετικό. Το εμβαθύνω. Κι ο Κάρλσεν στρόφαρε. Κι εγώ έβαλα παρτίδα του πριν γράψεις την γνώμη σου από ηλικία 12 ετών. Όλοι αυτοί στρόφαραν μαζί με όλα αυτά που είπαμε και διάβασαν πολύ για να φτάσουν εκεί. Είναι πολύ απλό και είναι αλήθεια. Δεν είναι θέμα αλεπούς.
 

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Μηνύματα
5.810
Like
8.032
Πόντοι
2.356
To Elo ειναι περιπου +- 200 με το ελο της FIDE

Και ο bloom5 που ειναι κοντα στα 1900 στο Lichess kai o George71 που εχει 4550 νικες στα 9100 παιχνιδα (Blitz) ειναι δυνατοι παικτες
Δεν κρίνεται κάνεις θετικά ή αρνητικά εδώ πέρα. Υπάρχει μια κατηγοριοποίηση. Αν τα επίσημα έλο κάποιου είναι λίγα τότε λέγεται απλως μέτριος παίκτης. Είναι θέμα φίντε κι όχι δικό μου. Οι παίκτες κρίνονται από έλο. Δηλαδή αν π.χ κάποιος έχει 2000 έλο θεωρείται αρκετά καλός παίκτης. Το ότι μπορεί να τον πίνει από 1800αρηδες για παράδειγμα είναι άλλο καπέλο. Συμβαίνουν κι αυτά.
Η φίντε φτιάχνει τους κανόνες. Δηλαδή η φίντε τι μας λέει; Μεγάλε παίξε 5.000.000 παρτίδες και τίναξε τα όλα στον αέρα. Αν δεν σε αναγνωρίσω εγώ, τσάμπα τραγουδάς. Είναι σκληρό αλλά δίκαιο μέτρο. Το κάνει για να οδηγεί τον κόσμο να παίζει σε αγώνες πραγματικούς και να έχει την πρωτοκαθεδρία. Αλλιώς θα έπαιζαν όλοι ον λάιν, θα είχε αναγνωρίσει κι όλες τις πλατφόρμες ως αυθεντικές όμοιες της (εύκολα κιόλας με τον ίδιο αλγοριθμο) αλλά τότε ποιος ο λόγος να υπάρχει; Μέχρι κι οι παγκόσμιοι παίζουν τετ α τετ. Αν κάτσουν όλοι σπίτι τους γαμήθηκε το παιχνίδι. Απλή λογική. Κατ εμέ τα πραγματικά έλο φίντε με πλατφόρμας είναι +/- 400 περίπου αλλά δεν θα τα χαλάσουμε σε νούμερα.
Η σκέψη μετράει κι η εφαρμογή.
 

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Μηνύματα
5.810
Like
8.032
Πόντοι
2.356
Εδω μπορει να δειτε παραδειγματα παικτων και να συγκρινετε το πραγματικο τους FIDE Elo με το Elo που εχουν στην σκακιστικη πλατφορμα PLAYCHESS:


GM Sergey Volkov (Russia)
FIDE ELO BLITZ> 2401
PLAYCHESS ELO BLITZ> 2441

Champion of Russia 2000
Winner of Russian Cup 2000
Two time European championship bronze medalist (2002, 2008)

I give lessons online since 2000 year on the ICC www.chessclub.com and playchess since 2004.
My e-mail gmvolkov@yandex.ru


//////////////////

GM Goran Kosanovic (Croatia)
FIDE ELO BLITZ> 2411
PLAYCHESS ELO BLITZ> 2354

FIDE ELO CLASSICAL> 2238
PLAYCHESS ELO CLASSICAL> 2245


//////////////////

IM Zoran Petronijevic (Serbia)
FIDE ELO BLITZ> 2405
PLAYCHESS ELO BLITZ> 2431


//////////////////


Giorgos Perifanis (Greece)
FIDE ELO BLITZ> 2074
PLAYCHESS ELO BLITZ> 2091

FIDE ELO CLASSICAL> 2152
PLAYCHESS ELO CLASSICAL> 2174


//////////////////

Stefanos Chairopoulos (Greece)
FIDE ELO BLITZ> 2004
PLAYCHESS ELO BLITZ> 2132

FIDE ELO CLASSICAL> 1810
PLAYCHESS ELO CLASSICAL> 1783


//////////////////

Nenad Pavlovic (Serbia)
FIDE ELO BLITZ> 2210
PLAYCHESS ELO BLITZ> 2066


Δεν ξέρω τι καπνό φουμάρουν στο play chess αλλά στο τσες.κομ και στο λιτσες αντιλαμβάνομαι πολύ μεγαλύτερη διαφορά στα έλο. Ρίξε μια ματιά στο προηγούμενο ποστ μου.
 

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Μηνύματα
5.810
Like
8.032
Πόντοι
2.356
Ας δούμε λίγο και κάποια αλλα. Όοι όσοι πρωτομαθαίνουν διακατέχονται από έναν ενθουσιασμό. Κι εμείς το ίδιο κάναμε (και δεν εννοώ ότι γίναμε αυθεντίες, σιγά μην γίναμε). Νομίζουν ότι θα κάνουν την έκπληξη και θα βρουν κάποιες μαγικές κινήσεις ώστε να την "φορέσουν" στον άλλον. :2funny:Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει ποτέ όταν ο άλλος απέχει από εσένα. Θα χάσεις. Στο ποδόσφαιρο μπορεί να μπει αυτογκόλ και να μην είναι σε μέρα ο αντίπαλος, στο μπάσκετ μπορεί να σου ανοίξει ο πάτος και να βάζεις τρίποντα κι ο άλλος να έχει λάδια στα χέρια. Συμβαίνει. Στο σκάκι ποτέ κανείς νέοπας δεν κερδίζει κάποιον φτασμένο. Πότε των ποτών.
Γι αυτό αφήνουμε μόνο τα μικρά παιδιά να κερδίζουν ώστε να μην απογοητευτούν κι αφήσουν τον σύλλογο. Οι πιο μεγάλες ηλικίες θα πρέπει να παίζουν με ίση η λίγο μεγαλύτερη δυναμικότητας αντιπαλους ώστε αν κερδίσουν να το πιστέψουν (αυτό μπορεί να γίνει). Επίσης είναι εύκολο να καταλάβουμε ποτέ κάποιος θα μάθει σκάκι. Από την αρχή θα φανεί αυτό. Θα παίρνει κάπως γρήγορα την γνώση. Ακόμα και τα στουρναρια που αυτοσχεδιάζουν είναι καλό δείγμα. Αυτοί που δεν είναι για να μάθουν φαίνονται. Θα σου πουν 1.000.000 φορές ότι δεν καταλαβαίνουν και θα αλλάξουν συζήτηση η θα αποχωρήσουν σύντομα. Άρα λοιπόν αυτός που θα μάθει, έχει όρεξη. Κάτι τον ελκύει. Άγνωστο τι. Ο καθένας το βλέπει αλλιώς. Και βέβαια γίνεται αγώνας για να σταματήσει η καραμέλα πολλών που βλέποντας κάποιον με 2000 πλας έλο, του λένε ότι έχω 1300 (τίποτα δηλαδή) αλλά παίζω πολύ καλύτερα από την κλάση μου. Όχι φίλε μου. Δυστυχώς θα πρέπει να βαθμολογηθείς. Μέχρι τότε θα λέγεσαι αρχάριος. Θα στήνεις, θα γκρινιάζεις, θα δείχνεις ότι είσαι αρχάριος, θα το καταλαβαίνουμε ακόμα κι από τον τρόπο που ακουμπάς τα κομμάτια. Όλοι περάσαμε από εκεί φτασμένοι η μη.
 

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Μηνύματα
5.810
Like
8.032
Πόντοι
2.356
Εχω την εντυπωση οτι δεν ειναι ανθρωπος ο Carlsen :grin:

Οταν βλεπω εναν τυπο να παιζει Bullet (1+0) παιχνιδια εναντιον Grandmasters, παραλληλα να κανει αστειακια με τα φιλαρακια του και να κραταει και ενα κουτι μπυρα/λεμοναδα στο χερι .......... καπου αυτος ειναι ο ορισμος του σκακιστικου υπερανθρωπου

Πολύ σωστή παρατήρηση. Όλοι αυτοί όπως έχουμε επισημάνει, είναι 'εξωγήινοι" με τέτοια έλο. Τεράστιιοι παικτες. Ουσιαστικά τι γίνεται όμως; Έχουν παίξει δεκάδες δισεκατομμύρια παρτίδες και αυτόματα αναγνωρίζουν θέσεις στον αυτόματο. Γνωστός μου IM περνάει τυχαία πάνω από σκακιέρες όταν τύχει και σε κάποιον λίγο χρόνο σχηματίζει άποψη κι έχει προτάσεις. Πολλές φορές λέει αυτό μου θυμίζει εκείνο τότε. Θυμάται δηλαδή. Υποσυνείδητα ζωντανεύει η μνήμη του τι είχε συμβεί, τι υπολόγισε που έκανε λάθος η σωστό, τι επιλογές σκέφτηκε, που κατέληξε κτλ. Εννοείται φυσικά ότι έχει φοβερή ταχύτητα σκέψης και βαθιά υπερανάλυση. Έχει λιώσει στο διάβασμα. Φαντάσου τι γίνεται σε τέτοια ανώτατα επίπεδα. Για παράδειγμα ο Ιβαντσούκ ζει σχεδον σε έναν δικό του κόσμο και φαίνεται να του αρέσει κιόλας. Ο τύπος κάνει χειρονομίες, μορφασμούς, είναι αγαθός, χαριτωμένος, αστείος με την καλή έννοια. Βλέπει παντού σκακιέρες. Μυθική στιγμή όταν σήκωσε ένα έπαθλο και πήγε σχεδόν με αγγαρεία να το πάρει αφήνοντας μια παρτίδα στην μέση που έπαιζε για πλάκα μετά τους αγώνες αλλά για αυτόν ήταν πιο σημαντική από το έπαθλο (!) πήγε στο βάθρο σκεπτόμενος τι θα παίξει, στ αρχίδια του το έπαθλο δηλαδή, το πήρε, το κράτησε μισό λεπτό και βασανιζόταν τι θα παίξει, σήκωσε το χέρι σαν να λέει ααα το βρήκα και πήγε γρήγορα να συνεχίσει το φιλικό παιχνίδι. Για αυτό όλοι τον γουστάρουν άλλωστε. Μέγιστη μορφή! :rockon:
 

bloom5

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Φεβ 2009
Μηνύματα
659
Like
9.285
Πόντοι
1.046
Δεν κρίνεται κάνεις θετικά ή αρνητικά εδώ πέρα. Υπάρχει μια κατηγοριοποίηση. Αν τα επίσημα έλο κάποιου είναι λίγα τότε λέγεται απλως μέτριος παίκτης. Είναι θέμα φίντε κι όχι δικό μου. Οι παίκτες κρίνονται από έλο. Δηλαδή αν π.χ κάποιος έχει 2000 έλο θεωρείται αρκετά καλός παίκτης. Το ότι μπορεί να τον πίνει από 1800αρηδες για παράδειγμα είναι άλλο καπέλο. Συμβαίνουν κι αυτά.
Η φίντε φτιάχνει τους κανόνες. Δηλαδή η φίντε τι μας λέει; Μεγάλε παίξε 5.000.000 παρτίδες και τίναξε τα όλα στον αέρα. Αν δεν σε αναγνωρίσω εγώ, τσάμπα τραγουδάς. Είναι σκληρό αλλά δίκαιο μέτρο. Το κάνει για να οδηγεί τον κόσμο να παίζει σε αγώνες πραγματικούς και να έχει την πρωτοκαθεδρία. Αλλιώς θα έπαιζαν όλοι ον λάιν, θα είχε αναγνωρίσει κι όλες τις πλατφόρμες ως αυθεντικές όμοιες της (εύκολα κιόλας με τον ίδιο αλγοριθμο) αλλά τότε ποιος ο λόγος να υπάρχει; Μέχρι κι οι παγκόσμιοι παίζουν τετ α τετ. Αν κάτσουν όλοι σπίτι τους γαμήθηκε το παιχνίδι. Απλή λογική. Κατ εμέ τα πραγματικά έλο φίντε με πλατφόρμας είναι +/- 400 περίπου αλλά δεν θα τα χαλάσουμε σε νούμερα.
Η σκέψη μετράει κι η εφαρμογή.
Φίλε μου, οι καιρόι προχωράνε και η τεχνολογία αλλάζει όλα τα δεδομένα. Για πάρα πολύ κόσμο το να τρέχουν να παίζουν σε τουρνουά για να παίξουν λίγο σκάκι καλής ποιότητας δεν βολεύει. Με το online είναι πολύ πιο εύκολο για αμέτρητο κόσμο να παίξουν. Και για παρτίδες rapid, η τεχνολογία δίνει αυτή την ικανότητα, να παίζεις από το σπίτι σου και να μαζέψεις τις παρτίδες που απαιτούνται για να βγει μια βαθμολογία ELO και να ξέρεις πού περίπου βρίσκεσαι, σε λίγες ώρες. Ενώ, για να πάρεις βαθμολογία από τη FIDE θέλει μερικά τουρνουά, που το πόσο καιρό θα πάρει εξαρτάται από το πόσα τουρνουά γίνονται στην περιοχή σου. Τώρα, το αν το ELO το αναγνωρίζει η FIDE δεν παίζει κανένα ρόλο. Αν κάποιος βγάλει μετά από 100 παρτίδες rapid στο Lichess 2100, εσύ πες του ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό και ότι επειδή δεν το έβγαλε σε τουρνουά, είναι "μέτριος" ή "αρχάριος".

Δεν το συζητάω για τα long games. Αναμφίβολα το "αληθινό" σκάκι παίζεται σε long game, όμως ένα τουρνουά με long games κρατάει μέρες και για να πάρεις βαθμολογία, μπορεί να χρειαστούν μήνες, ή και χρόνια. To internet υπερέχει για πολύ κόσμο σε αυτό το θέμα.

Το σημαντικό δεν είναι το νούμερο. Το νούμερο είναι χρήσιμο για να σε αντιστοιχεί το Lichess (ή το Chess.com, αλλά το Chess.com είναι γεμάτο κόσμο που κλέβει) με καλούς αντιπάλους. Το ζητούμενο είναι να μπορώ να παίζω με σοβαρούς αντιπάλους και αν θέλω να βελτιώνομαι, πρέπει μεταξύ άλλων να παίζω με αξιόλογους αντιπάλους. Άρα, καλό είναι να έχω όσο γίνεται καλύτερη βαθμολογία, αλλά δεν είναι αυτό το ουσιαστικό. Το ουσιαστικό είναι να βελτιώνω το παιχνίδι μου, να παίζω όσο πιο συγκεντρωμένα μπορώ και να μαθαίνω νέα πράγματα. Από την άλλη, η βαθμολογία ELO έχει σκοπό να δώσει ένα μέτρο της μακροχρόνιας ικανότητας του παίκτη, οπότε λογικά, είτε σε τουρνουά της FIDE, είτε σε αγώνες στο Lichess, ή οπουδήποτε, αν μαζέψει κανείς εκατοντάδες, ή και χιλιάδες παιχνίδια, η βαθμολογία του θα είναι πολύ αντιπροσωπευτική της πραγματικής του ικανότητας και ας μην είναι αναγνωρισμένη από τη FIDE.

Κάποιες φορές η βαθμολογία δεν είναι αντιπροσωπευτική. Πολύ πρόσφατα έπαιξα με κοπέλα ετών 27, που μετά την παρτίδα (ισοπαλία) μου είπε ότι μόλις είχε ξεκινήσει να κατεβαίνει σε αγώνες και είχε βαθμολογία 1370 - εγώ την ένιωσα πως ήταν σίγουρα του 1700 τουλάχιστον. Ξέρω άνθρωπο που έχει βαθμολογία FIDE 1400, αλλά είναι πολύ καλύτερος από εμένα. Όμως, έτσι πως γίνονται τα τουρνουά στην Ελλάδα, κάπου έχει κολλήσει - συχνά βρίσκει πολύ εξουθενωτικά για το σώμα τα τουρνουά που γίνονται και χάνει αγώνες απλά από κούραση. Στη Mega database του Chessbase υπάρχουν πολλές παρτίδες από κόσμο με βαθμολογία στα 1800 με 1900, άνθρωποι με βαθμολογία FIDE, αλλά οι παρτίδες τους δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι εντελώς άσχετοι. Υπάρχουν κι άλλοι βέβαια, με την ίδια βαθμολογία και οι παρτίδες δείχνουν ότι είναι σπουδαίοι παίχτες. Πιο σημαντικό: πρόσφατα έβαλα μια ομάδα από σκακιστικές μηχανές να παίζουν τουρνουά blitz των 3 λεπτών μεταξύ τους και με αρχική βαθμολογία ELO 1100 για όλες - αυτό ήταν το λάθος: μετά από μερικές εκατοντάδες παιχνίδια, νίκησε βέβαια το Stockfish, αλλά μάζεψε μόλις 1650 περίπου βαθμούς. Ξέρουμε βέβαια ότι στο blitz το Stockfish έχει ELO 3750 (τι να κλάσει και ο Κάρλσεν).

Υ.Γ.: Θα επιμείνω ότι πρέπει να μιλάμε καλύτερα για τον Κάρποβ. Είναι ένας από τους πέντε καλύτερους σκακιστές όλων των εποχών. Είναι σχεδόν ισάξιος του Κασπάροβ, το δείχνουν τα μεταξύ τους αποτελέσματα. Διεθνής μετρ το 1969, Γκραν μετρ το 1970 (στα 19 του), αριστούχος μαθητής στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο πέρασε, πού αλλού, στο μαθηματικό τμήμα της Μόσχας. Για αυτόν ο Μποτβίνικ είχε πει, όταν ο Κάρποβ ήταν 12 χρονών, ότι "το παιδί δεν έχει ιδέα από σκάκι και δεν έχει κανένα μέλλον σε αυτό το επάγγελμα". Ατυχείς δηλώσεις μεγάλων αντρών...
 

kachaplias

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Δεκ 2017
Μηνύματα
6.739
Κριτικές
1
Like
5.712
Πόντοι
2.356
Φίλε μου, οι καιρόι προχωράνε και η τεχνολογία αλλάζει όλα τα δεδομένα. Για πάρα πολύ κόσμο το να τρέχουν να παίζουν σε τουρνουά για να παίξουν λίγο σκάκι καλής ποιότητας δεν βολεύει. Με το online είναι πολύ πιο εύκολο για αμέτρητο κόσμο να παίξουν. Και για παρτίδες rapid, η τεχνολογία δίνει αυτή την ικανότητα, να παίζεις από το σπίτι σου και να μαζέψεις τις παρτίδες που απαιτούνται για να βγει μια βαθμολογία ELO και να ξέρεις πού περίπου βρίσκεσαι, σε λίγες ώρες. Ενώ, για να πάρεις βαθμολογία από τη FIDE θέλει μερικά τουρνουά, που το πόσο καιρό θα πάρει εξαρτάται από το πόσα τουρνουά γίνονται στην περιοχή σου. Τώρα, το αν το ELO το αναγνωρίζει η FIDE δεν παίζει κανένα ρόλο. Αν κάποιος βγάλει μετά από 100 παρτίδες rapid στο Lichess 2100, εσύ πες του ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό και ότι επειδή δεν το έβγαλε σε τουρνουά, είναι "μέτριος" ή "αρχάριος".

Δεν το συζητάω για τα long games. Αναμφίβολα το "αληθινό" σκάκι παίζεται σε long game, όμως ένα τουρνουά με long games κρατάει μέρες και για να πάρεις βαθμολογία, μπορεί να χρειαστούν μήνες, ή και χρόνια. To internet υπερέχει για πολύ κόσμο σε αυτό το θέμα.

Το σημαντικό δεν είναι το νούμερο. Το νούμερο είναι χρήσιμο για να σε αντιστοιχεί το Lichess (ή το Chess.com, αλλά το Chess.com είναι γεμάτο κόσμο που κλέβει) με καλούς αντιπάλους. Το ζητούμενο είναι να μπορώ να παίζω με σοβαρούς αντιπάλους και αν θέλω να βελτιώνομαι, πρέπει μεταξύ άλλων να παίζω με αξιόλογους αντιπάλους. Άρα, καλό είναι να έχω όσο γίνεται καλύτερη βαθμολογία, αλλά δεν είναι αυτό το ουσιαστικό. Το ουσιαστικό είναι να βελτιώνω το παιχνίδι μου, να παίζω όσο πιο συγκεντρωμένα μπορώ και να μαθαίνω νέα πράγματα. Από την άλλη, η βαθμολογία ELO έχει σκοπό να δώσει ένα μέτρο της μακροχρόνιας ικανότητας του παίκτη, οπότε λογικά, είτε σε τουρνουά της FIDE, είτε σε αγώνες στο Lichess, ή οπουδήποτε, αν μαζέψει κανείς εκατοντάδες, ή και χιλιάδες παιχνίδια, η βαθμολογία του θα είναι πολύ αντιπροσωπευτική της πραγματικής του ικανότητας και ας μην είναι αναγνωρισμένη από τη FIDE.

Κάποιες φορές η βαθμολογία δεν είναι αντιπροσωπευτική. Πολύ πρόσφατα έπαιξα με κοπέλα ετών 27, που μετά την παρτίδα (ισοπαλία) μου είπε ότι μόλις είχε ξεκινήσει να κατεβαίνει σε αγώνες και είχε βαθμολογία 1370 - εγώ την ένιωσα πως ήταν σίγουρα του 1700 τουλάχιστον. Ξέρω άνθρωπο που έχει βαθμολογία FIDE 1400, αλλά είναι πολύ καλύτερος από εμένα. Όμως, έτσι πως γίνονται τα τουρνουά στην Ελλάδα, κάπου έχει κολλήσει - συχνά βρίσκει πολύ εξουθενωτικά για το σώμα τα τουρνουά που γίνονται και χάνει αγώνες απλά από κούραση. Στη Mega database του Chessbase υπάρχουν πολλές παρτίδες από κόσμο με βαθμολογία στα 1800 με 1900, άνθρωποι με βαθμολογία FIDE, αλλά οι παρτίδες τους δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι εντελώς άσχετοι. Υπάρχουν κι άλλοι βέβαια, με την ίδια βαθμολογία και οι παρτίδες δείχνουν ότι είναι σπουδαίοι παίχτες. Πιο σημαντικό: πρόσφατα έβαλα μια ομάδα από σκακιστικές μηχανές να παίζουν τουρνουά blitz των 3 λεπτών μεταξύ τους και με αρχική βαθμολογία ELO 1100 για όλες - αυτό ήταν το λάθος: μετά από μερικές εκατοντάδες παιχνίδια, νίκησε βέβαια το Stockfish, αλλά μάζεψε μόλις 1650 περίπου βαθμούς. Ξέρουμε βέβαια ότι στο blitz το Stockfish έχει ELO 3750 (τι να κλάσει και ο Κάρλσεν).

Υ.Γ.: Θα επιμείνω ότι πρέπει να μιλάμε καλύτερα για τον Κάρποβ. Είναι ένας από τους πέντε καλύτερους σκακιστές όλων των εποχών. Είναι σχεδόν ισάξιος του Κασπάροβ, το δείχνουν τα μεταξύ τους αποτελέσματα. Διεθνής μετρ το 1969, Γκραν μετρ το 1970 (στα 19 του), αριστούχος μαθητής στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο πέρασε, πού αλλού, στο μαθηματικό τμήμα της Μόσχας. Για αυτόν ο Μποτβίνικ είχε πει, όταν ο Κάρποβ ήταν 12 χρονών, ότι "το παιδί δεν έχει ιδέα από σκάκι και δεν έχει κανένα μέλλον σε αυτό το επάγγελμα". Ατυχείς δηλώσεις μεγάλων αντρών...
δεν ειναι αντιπροσωπευτικο τυπε! σα να μου λες οτι εισαι καλυτερος απο τον μεσσι γιατι παιζεις στην αλανα και βαζεις γκολ στον μικρο μπουχεσα που εχεις απεναντι σου ως τερμα...

συγκρινεται μηλα με πορτοκαλια για ακομη μια φορα...

αν θες ΕΛΟ θα παιξεις δια ζωσης και θα εισαι μελος της fide

αλλιως φτιαξε πλατφορμα και ας δηλωσεις 4000 ΕΛΟ χωρις αντικρυσμα...

απο το σπιτι που μπορει να σε βοηθαει ο μπαμπης ο σουγιας η να παιζει αντι για σενα ο μπαμπης ο σουγιας αν πελαγωνεις η να παιρνεις τη βοηθεια του κοινου η να κλεβεις με μηχανη κλπ...
 

bloom5

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Φεβ 2009
Μηνύματα
659
Like
9.285
Πόντοι
1.046
δεν ειναι αντιπροσωπευτικο τυπε! σα να μου λες οτι εισαι καλυτερος απο τον μεσσι γιατι παιζεις στην αλανα και βαζεις γκολ στον μικρο μπουχεσα που εχεις απεναντι σου ως τερμα...

συγκρινεται μηλα με πορτοκαλια για ακομη μια φορα...

αν θες ΕΛΟ θα παιξεις δια ζωσης και θα εισαι μελος της fide

αλλιως φτιαξε πλατφορμα και ας δηλωσεις 4000 ΕΛΟ χωρις αντικρυσμα...

απο το σπιτι που μπορει να σε βοηθαει ο μπαμπης ο σουγιας η να παιζει αντι για σενα ο μπαμπης ο σουγιας αν πελαγωνεις η να παιρνεις τη βοηθεια του κοινου η να κλεβεις με μηχανη κλπ...
Δεν καταλαβαίνεις. Ποιος σου είπε ότι θέλω ELO; Να το κάνω τι; Να μου δώσει παράσημο η FIDE (που δε θα μου δώσει);

Επιπλέον, αν παίξω τίμια, ό,τι ELO βγάλω στο διαδίκτυο, το ίδιο θα βγάλω και "δια ζώσης". Με τη διαφορά ότι για να το βγάλω "δια ζώσης" θα μου βγει η παναγία. Αυτό που λέω είναι ότι η τεχνολογία προχωράει και όποιος θέλει μένει πίσω. Επίσης, εγώ, όπως και πάρα πολύς κόσμος, δε θέλω να παίξω σε τουρνουά. Δε με ενδιαφέρει.

Κοίτα ποιο ήταν πάντα το δικό μου πρόβλημα: εδώ στην Ελλάδα όσοι αγαπούν το σκάκι είναι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ. Μετά το πανεπιστήμιο ξέμεινα από συμπαίκτες/αντιπάλους. Έχω να παίξω με άνθρωπο σε κανονική σκακιέρα από το 2007 (μάλιστα ήταν ένα σιμουλτανέ με το Δημήτρη Μαστροβασίλη - μόνο πρόσφατα, πριν δύο μήνες έπαιξα με μια κοπέλα που έχει δελτίο, σε μεγάλη σκακιέρα δαπέδου). Το διαδίκτυο μου έχει λύσει αυτό το πρόβλημα. Πραγματικά, το τι γίνεται στους συλλόγους ποσώς με ενδιαφέρει.

Δημιουργείται βέβαια η εξής άσχημη κατάσταση: κόσμος που έχει ELO από τη FIDE ανακαλύπτουν ότι ενώ μαμήθηκαν να παίζουν και να μελετούν σε κανονικά τουρνουά, πλέον υπάρχει πιο εύκολος τρόπος να αυτοαξιολογηθούν και ότι έχει γεμίσει ο τόπος από σκακιστές που παίζουν στο ίντερνετ και δε σκάνε για το τι γίνεται στα τουρνουά. Ίσως έτσι να αδειάζουν και οι σύλλογοι, δεν ξέρω. Από τη μια είναι απειλή για τα κανονικά τουρνουά, από την άλλη, ο κόσμος αλλάζει.

Επίσης, μπορείς να κοροϊδεύεις, αλλά όλοι οι μεγάλοι σκακιστές έχουν πλέον λογαριασμούς σε αυτά τα σάιτ.

Τώρα , για τα περί "μπάμπη σουγιά", εντάξει, η κλοπή είναι ένα πρόβλημα (στο Chess.com, γιατί στο rapid του Lichess είναι απειροελάχιστοι - υπάρχει λόγος, αλλά δεν είναι της παρούσης) αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνεις: οι αξιοπρεπείς άνθρωποι, που σέβονται τον εαυτό τους είναι πολλοί και καταλαβαίνουν ότι όποιος κλέβει κλέβει τον εαυτό του. Τώρα, μόνο ένας ασόβαρος θα κατηγορούσε άλλους ότι όταν κάθονται στο Lichess έχουν από δίπλα φίλο τους να βοηθά, ενώ αυτά περί "βοήθειας του κοινού" είναι χαζομάρες. Εξάλλου, τελευταία μαθαίνω το κλέψιμο έχει αυξηθεί πολύ στα κανονικά τουρνουά, ας όψονται τα μοντέρνα smartphones.
 
Τελευταία τροποποίηση:

kachaplias

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Δεκ 2017
Μηνύματα
6.739
Κριτικές
1
Like
5.712
Πόντοι
2.356
Δεν καταλαβαίνεις. Ποιος σου είπε ότι θέλω ELO; Να το κάνω τι; Να μου δώσει παράσημο η FIDE (που δε θα μου δώσει);

Επιπλέον, αν παίξω τίμια, ό,τι ELO βγάλω στο διαδίκτυο, το ίδιο θα βγάλω και "δια ζώσης". Με τη διαφορά ότι για να το βγάλω "δια ζώσης" θα μου βγει η παναγία. Αυτό που λέω είναι ότι η τεχνολογία προχωράει και όποιος θέλει μένει πίσω. Επίσης, εγώ, όπως και πάρα πολύς κόσμος, δε θέλω να παίξω σε τουρνουά. Δε με ενδιαφέρει.

Κοίτα ποιο ήταν πάντα το δικό μου πρόβλημα: εδώ στην Ελλάδα όσοι αγαπούν το σκάκι είναι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ. Μετά το πανεπιστήμιο ξέμεινα από συμπαίκτες/αντιπάλους. Έχω να παίξω με άνθρωπο σε κανονική σκακιέρα από το 2007 (μάλιστα ήταν ένα σιμουλτανέ με το Δημήτρη Μαστροβασίλη - μόνο πρόσφατα, πριν δύο μήνες έπαιξα με μια κοπέλα που έχει δελτίο, σε μεγάλη σκακιέρα δαπέδου). Το διαδίκτυο μου έχει λύσει αυτό το πρόβλημα. Πραγματικά, το τι γίνεται στους συλλόγους ποσώς με ενδιαφέρει.

Δημιουργείται βέβαια η εξής άσχημη κατάσταση: κόσμος που έχει ELO από τη FIDE ανακαλύπτουν ότι ενώ μαμήθηκαν να παίζουν και να μελετούν σε κανονικά τουρνουά, πλέον υπάρχει πιο εύκολος τρόπος να αυτοαξιολογηθούν και ότι έχει γεμίσει ο τόπος από σκακιστές που παίζουν στο ίντερνετ και δε σκάνε για το τι γίνεται στα τουρνουά. Ίσως έτσι να αδειάζουν και οι σύλλογοι, δεν ξέρω. Από τη μια είναι απειλή για τα κανονικά τουρνουά, από την άλλη, ο κόσμος αλλάζει.

Επίσης, μπορείς να κοροϊδεύεις, αλλά όλοι οι μεγάλοι σκακιστές έχουν πλέον λογαριασμούς σε αυτά τα σάιτ.

Τώρα , για τα περί "μπάμπη σουγιά", εντάξει, η κλοπή είναι ένα πρόβλημα (στο Chess.com, γιατί στο rapid του Lichess είναι απειροελάχιστοι - υπάρχει λόγος, αλλά δεν είναι της παρούσης) αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνεις: οι αξιοπρεπείς άνθρωποι, που σέβονται τον εαυτό τους είναι πολλοί και καταλαβαίνουν ότι όποιος κλέβει κλέβει τον εαυτό του. Τώρα, μόνο ένας ασόβαρος θα κατηγορούσε άλλους ότι όταν κάθονται στο Lichess έχουν από δίπλα φίλο τους να βοηθά, ενώ αυτά περί "βοήθειας του κοινού" είναι χαζομάρες. Εξάλλου, τελευταία μαθαίνω το κλέψιμο έχει αυξηθεί πολύ στα κανονικά τουρνουά, ας όψονται τα μοντέρνα smartphones.
τυπε και ο μεσσι παιζει φιφα και προ στο πλεηστεησον...

το σκακι ειναι σκακι. ειναι παιχνιδι δια ζωσης. το υποκαταστατο ειναι υποκαταστατο. καμια συγκριση το μπουλετ με το ραπιντ και το κλασσικο. αλλο πιξελ σε μια οθονη και αλλο σκακιερα και ζωντανος αντιπαλος εμπρος σου !

αλλο το 5χ5 αλλο το 11χ11 στο ποδοσφαιρο. ε τα ιδια και στο σκακι. οι κλασσικοι παικτες εχουν την αιγλη και την αξια. αλλο ο βετερανος του αφγανισταν και αλλο ο στρατιωτης του call of duty!!!
 

bloom5

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Φεβ 2009
Μηνύματα
659
Like
9.285
Πόντοι
1.046
τυπε και ο μεσσι παιζει φιφα και προ στο πλεηστεησον...

το σκακι ειναι σκακι. ειναι παιχνιδι δια ζωσης. το υποκαταστατο ειναι υποκαταστατο. καμια συγκριση το μπουλετ με το ραπιντ και το κλασσικο. αλλο πιξελ σε μια οθονη και αλλο σκακιερα και ζωντανος αντιπαλος εμπρος σου !

αλλο το 5χ5 αλλο το 11χ11 στο ποδοσφαιρο. ε τα ιδια και στο σκακι. οι κλασσικοι παικτες εχουν την αιγλη και την αξια. αλλο ο βετερανος του αφγανισταν και αλλο ο στρατιωτης του call of duty!!!
Έχεις κάτι να συνεισφέρεις στη συζήτηση, ή σε πείραξε η αποχώρηση του αγαπημένου σου Μέσι από την Παρί και παραληρείς;
 

kachaplias

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Δεκ 2017
Μηνύματα
6.739
Κριτικές
1
Like
5.712
Πόντοι
2.356
Έχεις κάτι να συνεισφέρεις στη συζήτηση, ή σε πείραξε η αποχώρηση του αγαπημένου σου Μέσι από την Παρί και παραληρείς;
δεν ειμαι φαν του μεσσι ουτως η αλλως! σταματηστε να συγκρινετε μηλα με πορτοκαλια. αμα θες ΕΛΟ ενας ειναι ο τροπος. και ειναι ο επιπονος! αλλιως παιζε με ΒΟΤ σπιτι σου... τωρα αμα ενας ζογκλερ του δρομου κανει καλλιτεχνικες τριπλες σαν το μεσσι δε σημαινει οτι αν τον πεταξεις μεσα στο γηπεδο θα κανει παπαδες! αν θες να προσφερεις λοιπον στο αθλημα και οχι στη συζητηση ξερεις τον τροπο!
 

GSAKKI

Μέλος
Εγγρ.
28 Νοε 2010
Μηνύματα
2.777
Κριτικές
1
Like
209
Πόντοι
36
Υπάρχει κανείς να μου κάνει ιδιαίτερα γιατί η σχολή δε με βοήθησε ιδιαίτερα για να γίνω καλύτερος στείλτε πμ αν είναι..
 

Nickthegreekd13

Μέλος
Εγγρ.
22 Μαΐ 2023
Μηνύματα
26
Like
78
Πόντοι
0
Καλη εβδομαδα, εχω αναυδος... Ειναι απιστευτο πως σε ενα τετοιο σιτε/φορουμ μπορει να υπαρξει τετοιο επιπεδο.
Συγχαριτηρια στους Κυριους/Συναγωνιστες που διατηρουν και φροντιζουν να μοιρασουν γνωση αλλα και τροπους. Απλα ΣΕΒΑΣΜΟΣ , check mate
 

bloom5

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Φεβ 2009
Μηνύματα
659
Like
9.285
Πόντοι
1.046
δεν ειμαι φαν του μεσσι ουτως η αλλως! σταματηστε να συγκρινετε μηλα με πορτοκαλια. αμα θες ΕΛΟ ενας ειναι ο τροπος. και ειναι ο επιπονος! αλλιως παιζε με ΒΟΤ σπιτι σου... τωρα αμα ενας ζογκλερ του δρομου κανει καλλιτεχνικες τριπλες σαν το μεσσι δε σημαινει οτι αν τον πεταξεις μεσα στο γηπεδο θα κανει παπαδες! αν θες να προσφερεις λοιπον στο αθλημα και οχι στη συζητηση ξερεις τον τροπο!
Μα σου είπα άνθρωπέ μου, δε θέλω ELO! Διάβαζε πρώτα πριν αρχίσεις να γράφεις. Και φρόντισε να μιλάς ευγενικά. Και τέλος πάντων, δεν ισχυρίστηκε κανένας (σίγουρα όχι εγώ) ότι είναι επιπέδου IM, ή GM, ή έστω κάτι αξιόλογο, οπότε αυτές οι ανοησίες περί Μέσι δεν στέκουν. Το ότι παίζει κάποιος στο Lichess δε σημαίνει ότι είπε ότι είναι μετρ. Εσύ εννοείς ότι οι παρτίδες που παίζονται εκεί δεν είναι σκάκι. Φυσικά, αυτό είναι βλακείες.

Τέλος πάντων, άλλα συζητούσαμε και αλλού μας έφερε η συζήτηση. Αν θες να πιστεύεις ότι το σκάκι σε online σελίδα δεν είναι σκάκι, οκ, δημοκρατία έχουμε και ο καθένας δικαιούται να πιστεύει όποια ανοησία του καπνίσει. Μπορεί οι βαθμολογίες ELΟ να μην αντιστοιχίζονται - ε, λοιπόν, ούτε που με νοιάζει, γιατί το έχω ξαναπεί, δεν είναι αυτή η ουσία. Τα έχω γράψει, όποιος θέλει να απαντήσει τα διαβάζει.

Στο Lichess είναι ανά πάσα στιγμή συνδεδεμένοι 75 με 120 χιλιάδες παίκτες. Άλλοι τόσοι στο Chess.com, ανάλογο ποσό στο Playchess. Μέχρι και η FIDE έφτιαξε δικό της σάιτ για online παιχνίδια (αν και είναι μάπα). Όποιος θέλει, μπορεί να κάνει τη στρουθοκάμηλο.
 

bloom5

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Φεβ 2009
Μηνύματα
659
Like
9.285
Πόντοι
1.046
Παρεπιπτόντως, έχω μια αρκετά καλά ενημερωμένη έκδοση της Mega Database. Είναι η Mega Database του 2006, ενημερωμένη με τη database του Deep Fritz 14, (ως το 2013) και μετά ενημερωμένη με την Caissabase, ως τον Ιανουάριο του 2023. 7 εκατομμύρια παιχνίδια, λείπουν τα τελευταία παγκόσμια πρωταθλήματα. Όποιος ενδιαφέρεται, ας στείλει μήνυμα. Δεν απαντάω σε μαλάκες!
 

Anderssen_

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2013
Μηνύματα
7.732
Like
3.135
Πόντοι
506
Καλημερα παιδια

Κανω ζεσταμα, ειμαι με τα μαυρα

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom