Νέα

Σκάκι - -Chess

• Μέλος που άνοιξε το νήμα jo145
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 681
  • Εμφανίσεις 32K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

Σας αρέσει το σκάκι;

• Πωρωση

Ψήφοι: 40 23,4%
  • Ναι παιζω που και που

Ψήφοι: 91 53,2%
  • Καλο αλλα βαρετο

Ψήφοι: 27 15,8%
  • Μαλακια

Ψήφοι: 8 4,7%
  • Δεν εχω παιξει , δεν ξερω

Ψήφοι: 5 2,9%

• Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    171

Anderssen_

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2013
Like
3.168
Πόντοι
506
........τις βλέπεις και είναι μοντελάκια. Τους δίνει ένα αβανταζ αυτό μιας που επικεντρώνεσαι πάνω τους κι όχι στην σκακιέρα. Από την άλλη νευριάζουν αν κοιτάς τα βυζιά τους. :2funny:
Αντε τωρα να συγκεντρωθεις αν εχεις απεναντι σου αυτο το πολωνικο οπλο !!!

Karina Cyfka (Poland)

Peak FIDE-ELO Classical: 2431

Karina-Cyfka.jpg

FCzeMkXWYAEgqET

GSAKKI

Μέλος
Εγγρ.
28 Νοε 2010
Κριτικές
1
Like
210
Πόντοι
36
Ποτε γίνεται το παγκόσμιο ?

Anderssen_

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2013
Like
3.168
Πόντοι
506
Αυτη σιγουρα ειναι κατι για τον φιλο μας τον argyrotoxos που λατρευει κορασιδες με γυαλια

Marina Gajcin (Serbia)

cb95596e5cb42faa3a9f13843fc78d6b_XL.webp

Anderssen_

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2013
Like
3.168
Πόντοι
506
Ποτε γίνεται το παγκόσμιο ?

Women's Chess World Championship

Jul 5, 2023 – Jul 26, 2023

GSAKKI

Μέλος
Εγγρ.
28 Νοε 2010
Κριτικές
1
Like
210
Πόντοι
36
Των ανδρών λέω..

Anderssen_

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2013
Like
3.168
Πόντοι
506

medium_2023-04-30-cc947bee2e.jpg

World_Chess_Championship_2023%2C_game_01%2C_Ding_Liren.jpg

Ding Liren China’s first world champion after winning the last game of overtime​

Ο Κινέζος Ding Liren είναι ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι αφού κέρδισε τον Ρώσο Ian Nepomniachtchi στον τελευταίο αγώνα τάι μπρέικ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος FIDE 2023. Μετά από μια ισοπαλία 7-7 μετά από 14 συναρπαστικά παιχνίδια, όλα κατέληξαν στην τελική γρήγορη σύγκρουση την οποία κέρδισε ο Ντινγκ με μαύρα σε εντυπωσιακό στυλ.

Για πρώτη φορά από το 2013, ο τίτλος χάθηκε από τον Μάγκνους Κάρλσον και κατέληξε στον Ντινγκ, τον 17ο παγκόσμιο πρωταθλητή.

Εκτός από το τρόπαιο του παγκόσμιου πρωταθλητή, ο Ντινγκ θα λάβει 1,1 εκατ. ευρώ για τη νίκη του ενώ ο Νεπομνιάχτσι θα λάβει 900.000 ευρώ.

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Like
8.033
Πόντοι
2.356
Πέτυχα αυτή την παρτίδα κορυφαίων παικτών από το παγκόσμιο πρωτάθλημα Ράπιντ. Κοιτάξτε τα έλο τους!

Ντουμπόβ
(Πολωνία, 2708) - Νιχάλ Σαρίν (Ινδία, 2670)
1.δ4 δ5 2.γ4 δxγ4 3.Ιζ3 Ιζ6 4.ε3 ε6 5.Αxγ4 γ5 6.0–0 α6 7.Βε2 β5 8.Αδ3 γxδ4 9.α4 βxα4 10.Πxα4 Αε7 11.Πxδ4 Ββ6 12.Ιβδ2 Ιγ6 13.Πθ4 Αβ7 14.Ιγ4 Βγ7 15.Αδ2 0–0 16.Αγ3 η6 17.Ιη5
Dubov%20-%20Nihal.jpg

17...Ιδ5??
(υπερσυμπαντική μαλακία για τόσο υψηλό επίπεδο έλο). Μεγάλη μάχη στη σκακιέρα θα δινόταν ύστερα από 17...ε5 18.ζ4 (όχι 18.Ιxθ7? Ιxθ7 19.Πxθ7 Ρxθ7 20.Βθ5+ Ρη7; 18.Πθ3 Αγ8 19.Πη3 Αβ4 με ισότητα) 18...ε4 19.Αβ1 (19.Ιxε4? Ιxε4 20.Αxε4 Αxθ4) 19...Ιδ5 20.Αε1! και τα λευκά υπερέχουν, αλλά οι αμυντικές δυνατότητες των μαύρων είναι πολλές/ 18.Βθ5! 1-0.

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Like
8.033
Πόντοι
2.356
Στο μεταξύ πρέπει να πούμε ότι για να παίξει κάποιος σε διεκδίκηση για παγκόσμιο τίτλο, δεν πάει "έλα να παίξουμε" αλλά πρέπει να πληρούνται τρομερά επίπονες προϋποθέσεις και διαδικασίες για να φτάσεις στην πρόκληση. Δηλαδή
ο Νέπο μπορεί να πήρε πάλι τα αρχίδια του (τον είχε πιει κι από τον Κάρλσεν) και να έχασε από τον Λίρεν (τσίμπησε βέβαια 900.000 ευρώ!!! ) αλλά είναι υπερπαίκτης που βασανίστηκε πολύ για να φτάνει να παίζει τελικούς σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Τελευταία τροποποίηση:

Anderssen_

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2013
Like
3.168
Πόντοι
506
Παιδια ποια η γνωμη σας για το "αγριο βλεμμα" και τον ρολο της ψυχολογιας στο σκακι ?

H Ρωσιδα Aleksandra Goryachkina συχνα κοιταζει επιμονα τους αντιπαλους της με το βλεμμα του ψυχοπαθη δολοφονου.

images

images

images

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Like
8.033
Πόντοι
2.356
Παιδια ποια η γνωμη σας για το "αγριο βλεμμα" και τον ρολο της ψυχολογιας στο σκακι ?

H Ρωσιδα Aleksandra Goryachkina συχνα κοιταζει επιμονα τους αντιπαλους της με το βλεμμα του ψυχοπαθη δολοφονου.
Χαχα! Θυμίζει λίγο την Έσθερ από την εργάρα Orphan.
MV5BMTBjMjY0ODEtZGVkMy00MjUyLTlkMjAtNDBmNzVjOTk0NzQyXkEyXkFqcGdeQXVyNTA4NzY1MzY@._V1_QL75_UX19...jpg

Σε γενικές γραμμές,
η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο στο σκάκι αλλά
ο κανόνας είναι ένας. Με όποιον και να παίζεις να πάει να γαμηθεί. Σημασία έχει τι υπάρχει στην σκακιέρα. Αυτός είναι ο πιο ιερός κανόνας! Φυσικά αν είσαι αγχώδης ή έχεις κάπου αλλού το μυαλό σου ή δεν μπορείς να συγκεντρωθείς σωστά για Χ λόγους κτλ, όσο να'ναι επηρεάζεσαι. Ορισμένοι παικτες η ορισμένες παίκτριες συνηθίζουν να κοιτούν τον/την αντίπαλο ώστε να καταλάβουν διάφορα πράγματα ή νομίζουν ότι μπορούν να τον επηρεάσουν η να να δουν αν κατάλαβε την μαλακία που έπαιξαν η μπορεί απλά να τους την σπάει κτλ.
Ο καθένας έχει το στυλ του. Εγώ παίζω ήσυχα σιωπηλά αλλά αν ο άλλος σέρνει τα κομμάτια στην σκακιέρα η τα βιδώνει παριστάνοντας τον μεγάλο παίκτη ή κάνει μορφασμούς παικταρά, θα του σπάσω τ αρχίδια με ότι τρόπο μπορώ. Συνήθως με αποσπασματική ακατάσχετη ειρωνεία μια στο τόσο. Στις γυναίκες όταν μου την σπάνε για τους ίδιους λόγους, τους θυμίζω ότι η βασίλισσα είναι το πιο ισχυρό κομμάτι όπως στην πραγματική ζωή που δυστυχώς πολλοί τρέχουν πίσω της αλλά και τι μ'αυτό; το παιχνίδι δεν τελειώνει αν ψοφήσει αυτή παρά μόνο αν ψοφήσει ο βασιλιάς. Δηλαδή ο άνδρας! Το ανώτατο κομμάτι είναι ο βασιλιάς! :dancing:

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Like
8.033
Πόντοι
2.356
Για μένα ένας σοβαρός σκακιστής πρέπει να έχει διαβάσει πάρα πολύ ανοίγματα ώστε να μην βγαίνει στο μέσο σαν κλόουν. Να αναγνωρίζει όσο περισσότερες θέσεις μπορεί στο μέσο, να μην καταντά χωνί, να λύνει όσο μπορεί περισσότερες καταστάσεις ως τακτικά, να προβλέπει με ακρίβεια, να φτάνει στο φινάλε ψύχραιμος και να ξέρει τι πρέπει να κάνει εκεί. Αυτά για να γίνουν θέλουν φοβερό διάβασμα. Δεν φτάνει το πάθος και το ταλέντο. Ειδικά όπως έγινε το σκάκι τελείως ρομποτικό, πρέπει για να φτάσεις πολύ ψηλά να αφιερωθείς σχεδόν ολοκληρωτικά σε αυτό, να μην έχεις οικογένεια, να προσέχεις την υγεία σου, να μην έχεις ασχολίες η υποχρεώσεις και να είσαι πλούσιος ώστε να μην σε στοπάρει τίποτα από την καθημερινότητα. Οι παγκόσμιοι είναι ακριβώς όπως εμείς. Αυτά που λέει ο περίγυρος ότι είναι πιο έξυπνοι, είναι μαλακίες. Αν ήταν πανέξυπνοι θα έκαναν 10 πράγματα μαζί. Απλώς διαβάζουν όλη μέρα, αναλύουν ξανά και ξανά μέχρι να πέσουν πάνω στην σκακιέρα εξαντλημένοι. Μόνο με διάβασμα γίνεται. Το να σου αρέσει, είναι η απλή εισαγωγή. Έχω δει παίκτες μικρούς σε ηλικία που διαβάζουν 8-10 ώρες κάθε μέρα για χρόνια. Δεν ξέρουν ούτε τι γίνεται γύρω τους στην ζωή. Μόνο έτσι γίνεσαι υπερπαίκτης (αν συνεχίσεις έτσι). Το αν αξίζει, το ξέρουν οι ίδιοι. Εγώ δεν θα μπορούσα να ζήσω έτσι άρα δεν έγινα ποτέ υπερπαίκτης. Τόσο απλό.

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Like
8.033
Πόντοι
2.356
Εδώ ο μέχρι πρόσφατα παγκόσμιος πρωταθλητής Κάρλσεν σε ηλικία 12 χρόνων μπούλης, κερδίζει με πολύ ωραίο τρόπο τον παικταρά Ολλανδό Σίπκε Ερνστ. Φυσικά στην πορεία έγινε ρομπότ
ο Νορβηγός και τελικά τα παράτησε (έτσι λέει δηλαδή).

bloom5

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Φεβ 2009
Like
9.290
Πόντοι
1.046
Για μένα ένας σοβαρός σκακιστής πρέπει να έχει διαβάσει πάρα πολύ ανοίγματα ώστε να μην βγαίνει στο μέσο σαν κλόουν. Να αναγνωρίζει όσο περισσότερες θέσεις μπορεί στο μέσο, να μην καταντά χωνί, να λύνει όσο μπορεί περισσότερες καταστάσεις ως τακτικά, να προβλέπει με ακρίβεια, να φτάνει στο φινάλε ψύχραιμος και να ξέρει τι πρέπει να κάνει εκεί. Αυτά για να γίνουν θέλουν φοβερό διάβασμα. Δεν φτάνει το πάθος και το ταλέντο. Ειδικά όπως έγινε το σκάκι τελείως ρομποτικό, πρέπει για να φτάσεις πολύ ψηλά να αφιερωθείς σχεδόν ολοκληρωτικά σε αυτό, να μην έχεις οικογένεια, να προσέχεις την υγεία σου, να μην έχεις ασχολίες η υποχρεώσεις και να είσαι πλούσιος ώστε να μην σε στοπάρει τίποτα από την καθημερινότητα. Οι παγκόσμιοι είναι ακριβώς όπως εμείς. Αυτά που λέει ο περίγυρος ότι είναι πιο έξυπνοι, είναι μαλακίες. Αν ήταν πανέξυπνοι θα έκαναν 10 πράγματα μαζί. Απλώς διαβάζουν όλη μέρα, αναλύουν ξανά και ξανά μέχρι να πέσουν πάνω στην σκακιέρα εξαντλημένοι. Μόνο με διάβασμα γίνεται. Το να σου αρέσει, είναι η απλή εισαγωγή. Έχω δει παίκτες μικρούς σε ηλικία που διαβάζουν 8-10 ώρες κάθε μέρα για χρόνια. Δεν ξέρουν ούτε τι γίνεται γύρω τους στην ζωή. Μόνο έτσι γίνεσαι υπερπαίκτης (αν συνεχίσεις έτσι). Το αν αξίζει, το ξέρουν οι ίδιοι. Εγώ δεν θα μπορούσα να ζήσω έτσι άρα δεν έγινα ποτέ υπερπαίκτης. Τόσο απλό.
Δε νομίζω πως είναι έτσι τα πράγματα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Οι GM έχουν τεράστιες ικανότητες υπολογισμού και πάρα πολύ καλή board vision. Ο Καπαμπλάνκα δε μελετούσε καθόλου. Είχα φίλους στο πανεπιστήμιο, φοιτητές μαθηματικού, δεν ήξεραν τίποτα από θεωρία και μου βγάζαν την παναγία να τους πάρω μια ισοπαλία. Απλά υπολόγιζαν καλύτερα, τίποτα άλλο. Ένας μπορούσε να παίζει χωρίς να βλέπει τη σκακιέρα. Στο σύλλογο της πόλης μου, είναι δυο παιδιά σωστά μόμολα, που κάνουν ματ με Βασιλιά και Πύργο στις ελάχιστες απαιτούμενες κινήσεις - δεν το αποστήθισαν, απλά μπορούν να το βρουν μόνα τους. Εγώ έχω μελετήσει πολύ στη ζωή μου και συνεχίζω να μελετώ και παρατηρώ ότι υπάρχει κάποιο όριο, που για άγνωστο λόγο δεν το ξεπερνάω. Ίσως να υπάρχει μέθοδος που να μπορεί να κάνει τους πάντες πολύ καλούς, γιατί παρατηρώ σε εμένα ότι δεν υπάρχει θέση και πρόβλημα που να μη μπορώ να το κατανοήσω αν ασχοληθώ σοβαρά μαζί του - δηλαδή, το σκάκι είναι απλό! Αλλά, OTB (over the board) δεν κατάφερα ποτέ να εξαλείψω τις ανακρίβειες. Ο John Nunn λέει πως τα λάθη οφείλονται όλα σε ένα πράγμα μόνο: διανοητική τεμπελιά. Συμφωνώ! Αλλά δεν έχω καταφέρει να γίνω λιγότερο τεμπέλης... Αν ξέρω τη θέση καλά, όπως σε συγκεκριμένα ανοίγματα που έτυχε να εντρυφήσω (Κλειστή Ισπανική με τα Λευκά, Κάρο Καν - επίθεση Πανόβ) παίζω σα γκραν μετρ, με ακρίβεια πάνω από 95%. Αλλά δε μπορώ να το κάνω αυτό σε όλα τα ανοίγματα. Έτσι, στο Lichess είμαι κοντά στο 1900, όσο κι αν λατρεύω το σκάκι.

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Like
8.033
Πόντοι
2.356
Δε νομίζω πως είναι έτσι τα πράγματα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Οι GM έχουν τεράστιες ικανότητες υπολογισμού και πάρα πολύ καλή board vision. Ο Καπαμπλάνκα δε μελετούσε καθόλου. Είχα φίλους στο πανεπιστήμιο, φοιτητές μαθηματικού, δεν ήξεραν τίποτα από θεωρία και μου βγάζαν την παναγία να τους πάρω μια ισοπαλία. Απλά υπολόγιζαν καλύτερα, τίποτα άλλο. Ένας μπορούσε να παίζει χωρίς να βλέπει τη σκακιέρα. Στο σύλλογο της πόλης μου, είναι δυο παιδιά σωστά μόμολα, που κάνουν ματ με Βασιλιά και Πύργο στις ελάχιστες απαιτούμενες κινήσεις - δεν το αποστήθισαν, απλά μπορούν να το βρουν μόνα τους. Εγώ έχω μελετήσει πολύ στη ζωή μου και συνεχίζω να μελετώ και παρατηρώ ότι υπάρχει κάποιο όριο, που για άγνωστο λόγο δεν το ξεπερνάω. Ίσως να υπάρχει μέθοδος που να μπορεί να κάνει τους πάντες πολύ καλούς, γιατί παρατηρώ σε εμένα ότι δεν υπάρχει θέση και πρόβλημα που να μη μπορώ να το κατανοήσω αν ασχοληθώ σοβαρά μαζί του - δηλαδή, το σκάκι είναι απλό! Αλλά, OTB (over the board) δεν κατάφερα ποτέ να εξαλείψω τις ανακρίβειες. Ο John Nunn λέει πως τα λάθη οφείλονται όλα σε ένα πράγμα μόνο: διανοητική τεμπελιά. Συμφωνώ! Αλλά δεν έχω καταφέρει να γίνω λιγότερο τεμπέλης... Αν ξέρω τη θέση καλά, όπως σε συγκεκριμένα ανοίγματα που έτυχε να εντρυφήσω (Κλειστή Ισπανική με τα Λευκά, Κάρο Καν - επίθεση Πανόβ) παίζω σα γκραν μετρ, με ακρίβεια πάνω από 95%. Αλλά δε μπορώ να το κάνω αυτό σε όλα τα ανοίγματα. Έτσι, στο Lichess είμαι κοντά στο 1900, όσο κι αν λατρεύω το σκάκι.
Σίγουρα ο κάθε παίκτης έχει την δική του σκακιστική αντίληψη, μέτρημα, αντοχή κτλ αλλά όντως είμαστε όλοι ίδιοι. Απλοί άνθρωποι. Οι διαφορές είναι αμελητέες ως προς την ευστροφία. Δεν αναφέρομαι φυσικά σε παίκτες που δεν στροφάρουν με τίποτα αλλά σε παίκτες που ήδη παίζουν και στροφάρουν.
Ο Καπαμπλανκα είχε το αβαντάζ να παίζει σε χρόνια που το σκάκι ήταν δημιουργικό με φαντεζί συνδυασμούς. Ο Καρποβ για παράδειγμα ήταν μακράν ο καλύτερος στρατηγικός ποζισιονελ παίκτης στην ιστορία. Δεν θυσίαζε πυργάκια κι αλογάκια για να κάνει ματ τυφλοσουρτη. Έκανε θυσίες διαφοράς ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα χώρου, να βρει κενά στον αντίπαλο, να δημιουργήσει κενά κτλ. Κάργα θεωρία. Η μόνη μεγαλοφυια ήταν ο Φίσερ που νίκησε μόνος του όλη την σοβιετική σχολή αλλα κι αυτός ξεσκιστηκε να διαβάζει. Ακρίβεια 95% εννοείς να βγεις από το άνοιγμα. Έτσι το δέχομαι. Δηλαδή με διάβασμα. Στη σημερινή εποχή που το σκάκι είναι ρομποτικό, αν δεν διαβάσεις, έσβησες από τον χάρτη.
Δεν είναι τίποτα το ίδιο όπως παλιά. Έχουν αναλυθεί πολυ περισσότερα πράγματα.
Η διαννοητική τεμπελια ισχύει. Ενισχύεται από το ον λάιν παιχνίδι. Ως πότε θα παίζει κάποιος σε οθόνη; βαριέται. Όπως επίσης υπάρχει όριο στο ποσό θα διαβάσεις. Αυτοί που προχωρούν στα ουράνια, διαβάζουν πολύ περισσότερο κι ασχολούνται μόνο με αυτό. Δεν γεννήθηκαν καλύτεροι αλλά ουσιαστικά με περισσότερη όρεξη κι αντοχή αν θες. Τέλος χωρίς να βλέπουν μπορούν να βγάλουν πολλοί μια σκακιέρα. Ο Νάιντορφ είχε παίξει με 42 σκακιέρες στα τυφλά. Άθλος αν και σημειώθηκε παλιά με αντιπάλους κάτω των κυβικών του. Στο λιτσες τα 1900 είναι περίπου 1300-1400 πραγματικά. Δηλαδή είσαι ένας απλός μέτριος παίκτης που έχει διαβάσει όπως λες. Εννοείται ότι δεν μπορείς να κατέχεις όλα τα ανοίγματα τελεια. Αν δεν ασχοληθείς μόνο με το σκάκι η βαριέσαι η έχεις υποχρεωσεις, εκεί θα μείνεις. Ότι σου είπα ισχύει. Αν λιώσεις βρίσκοντας χρόνο θα ανέβεις κι άλλο. Τα λέμε.

ALX79

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
5 Νοε 2022
Like
1.837
Πόντοι
206
Ποιο πολύ ρόλο στο σκάκι παίζει αν έχεις φωτογραφική μνήμη.

πχ σου πετάω τα κομμάτια από την σκακιέρα και τα ξανά βαζεις όλα πάλι πίσω, ή συνεχίζεις στο μυαλό σου από εκεί.

ποσοστό που το κάνουν πολλοί λίγοι.

επίσης πολύ μικρό ποσοστό να πάρεις PGN και να το παίζεις στο μυαλό σου, λες και βλέπεις την σκακιέρα.

Εδώ πολλοί παίζουν σκάκι και δεν ξέρουν τις κάθετους και τις οριζόντιες , και έχουν ELO

και πάμε και στον αυτισμό ή υψηλή λειτουργία εγκεφάλου

ο μικρός μου αδερφός έμαθε σκάκι σε 2 λεπτά, όταν του δείξαμε κάθετους και οριζόντιες στον υπολογιστή και μπορούσε να σου δείξει με το δάχτυλο σε μια σκακιέρα χωρίς νούμερα και γράμματα, ποιο είναι το τετράγωνο χωρίς να σκέφτεται.
και να θυμάται βαριεντες τι έχει παίξει ποιος και πότε

kachaplias

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Δεκ 2017
Κριτικές
1
Like
7.337
Πόντοι
2.356
αδυναμια συγκεντρωσης! διασπαση προσοχης! αμελεια!

προφανως οι αλλοι στροφαρουν πιο γρηγορα. δεν αρκει μονο η μνημη αλλα και η ταχυτητα και η ακριβεια ακομη και η ψυχολογια!

ειναι σαν να μου λες αν κανουμε ολοι προπονηση απο τα 5 μας θα γινουμε στο κατοσταρι πιο γρηγοροι απο τον μπολτ η θα κανουμε παγκοσμιο ρεκορ στην αρση βαρων η θα παιζεις μπαλα καλυτερα απο τον μεσσι κλπ! (εδω παικτες σουπερλιγκ βαρανε τη μπαλα απο τα 5 τους και πετυχαινουν μπεκατσες πραγμα ακατανοητο για μενα)

παντα θα υπαρχει καποιος καλυτερος

bloom5

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Φεβ 2009
Like
9.290
Πόντοι
1.046
Σίγουρα ο κάθε παίκτης έχει την δική του σκακιστική αντίληψη, μέτρημα, αντοχή κτλ αλλά όντως είμαστε όλοι ίδιοι. Απλοί άνθρωποι. Οι διαφορές είναι αμελητέες ως προς την ευστροφία. Δεν αναφέρομαι φυσικά σε παίκτες που δεν στροφάρουν με τίποτα αλλά σε παίκτες που ήδη παίζουν και στροφάρουν.
Ο Καπαμπλανκα είχε το αβαντάζ να παίζει σε χρόνια που το σκάκι ήταν δημιουργικό με φαντεζί συνδυασμούς. Ο Καρποβ για παράδειγμα ήταν μακράν ο καλύτερος στρατηγικός ποζισιονελ παίκτης στην ιστορία. Δεν θυσίαζε πυργάκια κι αλογάκια για να κάνει ματ τυφλοσουρτη. Έκανε θυσίες διαφοράς ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα χώρου, να βρει κενά στον αντίπαλο, να δημιουργήσει κενά κτλ. Κάργα θεωρία. Η μόνη μεγαλοφυια ήταν ο Φίσερ που νίκησε μόνος του όλη την σοβιετική σχολή αλλα κι αυτός ξεσκιστηκε να διαβάζει. Ακρίβεια 95% εννοείς να βγεις από το άνοιγμα. Έτσι το δέχομαι. Δηλαδή με διάβασμα. Στη σημερινή εποχή που το σκάκι είναι ρομποτικό, αν δεν διαβάσεις, έσβησες από τον χάρτη.
Δεν είναι τίποτα το ίδιο όπως παλιά. Έχουν αναλυθεί πολυ περισσότερα πράγματα.
Η διαννοητική τεμπελια ισχύει. Ενισχύεται από το ον λάιν παιχνίδι. Ως πότε θα παίζει κάποιος σε οθόνη; βαριέται. Όπως επίσης υπάρχει όριο στο ποσό θα διαβάσεις. Αυτοί που προχωρούν στα ουράνια, διαβάζουν πολύ περισσότερο κι ασχολούνται μόνο με αυτό. Δεν γεννήθηκαν καλύτεροι αλλά ουσιαστικά με περισσότερη όρεξη κι αντοχή αν θες. Τέλος χωρίς να βλέπουν μπορούν να βγάλουν πολλοί μια σκακιέρα. Ο Νάιντορφ είχε παίξει με 42 σκακιέρες στα τυφλά. Άθλος αν και σημειώθηκε παλιά με αντιπάλους κάτω των κυβικών του. Στο λιτσες τα 1900 είναι περίπου 1300-1400 πραγματικά. Δηλαδή είσαι ένας απλός μέτριος παίκτης που έχει διαβάσει όπως λες. Εννοείται ότι δεν μπορείς να κατέχεις όλα τα ανοίγματα τελεια. Αν δεν ασχοληθείς μόνο με το σκάκι η βαριέσαι η έχεις υποχρεωσεις, εκεί θα μείνεις. Ότι σου είπα ισχύει. Αν λιώσεις βρίσκοντας χρόνο θα ανέβεις κι άλλο. Τα λέμε.
Συγνωμη, αλλά αν λες πως ο Καρποβ ήταν μόνο μελέτη και καθολου ευφυΐα, δε μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση. Το σκακι δεν είναι δεικτης της συνολικης ευφυίας ενος ανθρώπου και προφανως υπάρχουν μεγαλοφυιες που δεν ήταν και οι καλυτεροι σκακιστες (Αϊνστάιν, Χόκινγκ, Φρόυντ). Αλλά δεν είμαστε ολοι ίδιοι σε αυτό το θέμα. Ο Καρλσεν επαιζε από 14 χρονων στο Βαικ Ααν Ζεε. Δεν ειχε προλάβει να διαβάσει τοση θεωρία, ήταν απλά ταλέντο. Και τι να πούμε για τις παρτίδες που επαιξε ο Φισερ στα 14 του. Τετοια αριστουργηματα δε βγαινουν απλά με πολλη μελετη. Όλα αυτά που λες ακουγονται σαν το γνωστό ρητό, όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.

Anderssen_

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2013
Like
3.168
Πόντοι
506
Ο Καρλσεν επαιζε από 14 χρονων στο Βαικ Ααν Ζεε. Δεν ειχε προλάβει να διαβάσει τοση θεωρία, ήταν απλά ταλέντο. Και τι να πούμε για τις παρτίδες που επαιξε ο Φισερ στα 14 του. Τετοια αριστουργηματα δε βγαινουν απλά με πολλη μελετη.
Εχω την εντυπωση οτι δεν ειναι ανθρωπος ο Carlsen :grin:

Οταν βλεπω εναν τυπο να παιζει Bullet (1+0) παιχνιδια εναντιον Grandmasters, παραλληλα να κανει αστειακια με τα φιλαρακια του και να κραταει και ενα κουτι μπυρα/λεμοναδα στο χερι .......... καπου αυτος ειναι ο ορισμος του σκακιστικου υπερανθρωπου

Anderssen_

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2013
Like
3.168
Πόντοι
506
Στο λιτσες τα 1900 είναι περίπου 1300-1400 πραγματικά. Δηλαδή είσαι ένας απλός μέτριος παίκτης που έχει διαβάσει όπως λες. Εννοείται ότι δεν μπορείς να κατέχεις όλα τα ανοίγματα τελεια. Αν δεν ασχοληθείς μόνο με το σκάκι η βαριέσαι η έχεις υποχρεωσεις, εκεί θα μείνεις. Ότι σου είπα ισχύει. Αν λιώσεις βρίσκοντας χρόνο θα ανέβεις κι άλλο. Τα λέμε.
To Elo ειναι περιπου +- 200 με το ελο της FIDE

Και ο bloom5 που ειναι κοντα στα 1900 στο Lichess kai o George71 που εχει 4550 νικες στα 9100 παιχνιδα (Blitz) ειναι δυνατοι παικτες

Anderssen_

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2013
Like
3.168
Πόντοι
506
Εδω μπορει να δειτε παραδειγματα παικτων και να συγκρινετε το πραγματικο τους FIDE Elo με το Elo που εχουν στην σκακιστικη πλατφορμα PLAYCHESS:

GM Sergey Volkov (Russia)
FIDE ELO BLITZ> 2401
PLAYCHESS ELO BLITZ> 2441

Champion of Russia 2000
Winner of Russian Cup 2000
Two time European championship bronze medalist (2002, 2008)

I give lessons online since 2000 year on the ICC www.chessclub.com and playchess since 2004.
My e-mail gmvolkov@yandex.ru

//////////////////

GM Goran Kosanovic (Croatia)
FIDE ELO BLITZ> 2411
PLAYCHESS ELO BLITZ> 2354

FIDE ELO CLASSICAL> 2238
PLAYCHESS ELO CLASSICAL> 2245

//////////////////

IM Zoran Petronijevic (Serbia)
FIDE ELO BLITZ> 2405
PLAYCHESS ELO BLITZ> 2431

//////////////////