Απλη ερωτηση. Πώς επρεπε κατα τη γνωμη σου να αντιδρασει το Ισραηλ στην 7η Οκτωβριου? Συγκεκριμενα.
Δεν έχω να πω κάτι που δεν έχεις σκεφθεί ή δεν έχεις ακουσει,
και οι δυο επιλογές του Ισραήλ έχουν την λογική τους.
Η πρώτη επιλογή είναι η παραδοσιακή, βία μέχρι τέλους. Συμβαίνει συνέχεια και μάλλον θα συμβεί και πολλές φορές ακόμα.
Δηλαδή να κάνουν οι Ισραηλινοί ό,τι έκανε ο Κεμαλ στους Ποντίους ή ότι έκαναν οι Αζεροι στους Αρμένιους.
Δυτική όχθη και Γάζα θα εκκαθαριστούν. Η πόρτα της εξόδου είναι ανοιχτή και αν θέλουν οι Παλαιστίνιοι να πεθάνουν ας μείνουν.
Η Βία ειναι κάτι πολύ ανθρώπινο και όλα τα αλλά ρυθμίζονται από το αν πέτυχε τον πολιτικό της στόχο.
Αν δεν πετύχει, τότε κάποιος είναι τέρας (χιτλερ)
Αν πετύχει, τότε κάποιος είναι Εθνάρχης (κεμαλ)
Η 7η Οκτωβρίου δηλαδή δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Απλά ήταν το πρώτο πολύ δυνατό χτύπημα της μια πλευράς εδώ και 10-ετιες.
όμως αυτό το χτύπημα (και η απάντηση του Ιράν μετά το χτύπημα στο προξενείο θα έλεγα εγώ) δείχνουν ότι το χρονικό περιθώριο της λύσης αυτής "στενεύει"
και άρα το Ισραήλ πρέπει να βιαστεί...
Η δεύτερη επιλογή είναι να προχωρήσουν στην λύση των δυο κρατών. Nα ξεκινήσουν ως βάση είτε στην λύση του 1937 είτε την λύση του 1947.
Μου φαίνεται πολύ καλύτερη η λύση του 37' με περισσοτερα όμως εδάφη υπέρ του Ισραήλ.
Είναι η λύση που γεωγραφικά έχει νόημα αφού από Χεβρώνα και κάτω είναι η πραγματική Παλαιστίνη και οι Εβραίοι δεν ήταν ποτέ εκεί.
Οι Εβραίοι δεν θέλουν αυτήν την επιλογή διότι θεωρούν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ένα ξεχωριστό Έθνος με συγκεκριμενη Πατρίδα αλλά Άραβες που απλά θα χαθούν μέσα σε μια τεράστια Αραβική "σούπα" αν εκτοπιστούν σε άλλα Αραβικά κράτη. Τους καταλαβαίνω, δεν μου φαίνεται τίποτα περίεργο σε αυτή την σκέψη. Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα βγει σωστή όμως...
Ποιες από τις δυο επιλογές εγγυάται καλύτερα την ύπαρξη του Ισραήλ δεν το ξέρω...
Είναι σαν να προσπαθούμε να βρουμε (περίπου) αν ο Κλεωνας ή ο Διοδοτος συμβούλευε καλύτερα.
Προσωπικά θα πήγαινα στην λύση των 2 κρατών (όπως πολλοί Εβραίοι ζητούν). Πιστεύω ότι αν καθίσουν σε ένα τραπέζι Ρωσσοι/Κινέζοι/Αμερικανοί η ασφάλεια και των δυο κρατών είναι εγγυημένη διότι τότε ΚΑΝΕΝΑΣ (βλέπε Ιράν/χεζμπολαχ) δεν θα τολμήσει να "παίξει". Επίσης πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι θέλουν κράτος και θα κάνουν τεράστιες παραχωρήσεις για να το αποκτήσουν. Δηλαδή θα κάνουν πίσω στο θέμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Όμως δεν πιστεύω τα μάτια μου όταν καποιοι “γαυγιζουν” ότι το Ισραήλ “οφείλει” να προχωρήσει με με τον πρώτο τροπο διότι οι “αλλοι” είναι Ουγκανοι που δεν θέλουν δικό τους κράτος , αλλά το μόνο που θέλουν είναι να σκοτώνουν Εβραίους. Ακόμα και αυτό σημαίνει ότι θα ζουν σαν ποντίκια μέσα στην ίδια τους την Πατρίδα και τα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους κομματιασμένα σε σακούλες σκουπιδιών. Επομένως οι Καημένοι οι Ισραηλινοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τους σκοτώσουν πρώτοι. Και μάλιστα καθώς τους σκοτώνουν: 1) Παίρνουν πίσω Ιστορικά εβραίικα εδάφη (!!!) 2) Διαδίδουν/διδάσκουν δημοκρατία και δυτικές αξίες στην περιοχή 3) Ωφελουν εμάς διότι μας προστατεύουν από τους Ουγκανους αυτούς.