Το ΔΝΤ άνοιξε παράθυρο για διακοπή των δανείων της προς την Ελλάδα
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει ακόμα αίτημα για διακοπή της δανειακής σύμβασης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (και αυτό το αίτημα φαίνεται να αργεί), πηγές στην Ουάσιγκτον ανέφεραν στο «Εθνος» ότι το Ταμείο «εννοεί αυτά που λέει».
Και η αναφορά έγινε για τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος άφησε την πόρτα ανοικτή για την ελληνική κυβέρνηση για να εξέλθει εάν επιθυμεί του «Ελληνικού Προγράμματος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να τερματίσει τη «σχέση» με το Ταμείο, οι αξιωματούχοι του θα την διευκολύνουν και όπως τόνισε ο κ. Ράις, η «έξοδος» θα γίνει σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές.
Τό θέμα αυτό δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων στη διάρκεια της επιθεώρησης που αρχίζει την Τρίτη, αλλά είναι βέβαιο ότι οι συζητήσεις θα διεξαχθούν παράλληλα και σε συνεννόηση πάντα με τις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις θα συμπεριλαμβάνουν και τον «διακανονισμό» του χρέους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμη η αποχώρηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, « διότι ακόμη βρισκόμαστε σε συζητήσεις».
Πρόσθεσε ότι «και για να το ζητήσουμε αυτό, πρέπει να έχουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας και δικαιούμαστε να έχουμε στήριξη για όλα, όχι μόνο για το συγκεκριμένο. Δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει ακόμη τα αιτήματά μας, διότι έχουμε επιτεύγματα».
Ο κ. Βενιζέλος θύμισε ότι «το κρίσιμο κριτήριο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει. Επίσης, είναι προφανές ότι πέρα από τα δημοσιονομικά επιτεύγματα υπάρχουν διαρθρωτικά επιτεύγματα».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι «βεβαίως, πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα» και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός θέλει ένα καλό ευρωπαϊκό κράτος, θέλει καλή δημόσια διοίκηση, καλή εκπαίδευση, καλή δικαιοσύνη, αλλά μην ξεχνάμε τι έχει γίνει ως τώρα, όλα αυτά τα χρόνια, σε μεγάλους τομείς όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και, βέβαια, μιλάω για το θέμα αυτό γιατί πρώτο μας μέλημα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επενδυτικό περιβάλλον και χωρίς μια πραγματική οικονομία η οποία κινείται με αισιοδοξία και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συνάντηση του πρωθυπουργού και της κ. Μέρκελ στο Βερολίνο ένα «σημαντικό πρώτο βήμα» και τόνισε ότι με βάση την ενημέρωση που έχει από τον κ. Σαμαρά «κινούμαστε παράλληλα σε δύο επίπεδα, στο τυπικό καθιερωμένο επίπεδο της τρόικας, αλλά και σε ένα υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στρατηγικού χαρακτήρα».
«Τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα», τόνισε, «πρέπει να οργανώσουμε την εποχή μετά το μνημόνιο, την εποχή μετά την τρόικα, την εποχή της επανόδου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, όχι στην κανονικότητα του παρελθόντος, αλλά στην κανονικότητα του μέλλοντος, σε μια Ελλάδα η οποία είναι αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην ΕΕ και μέσα στην ευρωζώνη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, όπως είπε, έχει αναφερθεί πολλές φορές «για την ανάγκη να φύγουμε από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικας, γιατί τώρα μπορούμε πια να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τις υπάρχουσες πάγιες διαδικασίες της ΕΕ, μέσα από μηχανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ESM, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, «όλοι γνωρίζουμε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην καρδιά της ευρωζώνης ήταν κάτι έκτακτο και παροδικό, δεν μπορεί να συνεχίζεται δια μακρόν».