Νέα

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συνέπειες σε εμάς

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα ririkonav
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 39K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

Έχει αρχίσει ο γ' ππ;

  • Ναι

    Ψήφοι: 97 49,0%
  • Οχι

    Ψήφοι: 101 51,0%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198
  • Η ψηφοφορία έκλεισε .

Oletiras

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
27 Μαρ 2017
Μηνύματα
1.533
Like
3.895
Πόντοι
456
Δεν είναι θέμα ηθικού του ουκρανικου στρατού (και πολιτών) ,ούτε κακοδιαχείρισης στα logistics των Ρώσων ,ούτε τα όπλα που στέλνουν οι δυτικοί ,νομίζω ότι αυτή η πολεμική σύγκρουση θα αναδείξει την αξία που έχει πλέον η πληροφορία στον σύγχρονο κόσμο.
Είναι κάτι αντίστοιχο με το ultra των Βρετανών στον β Παγκοσμιο αλλά πλέον σε real time και επί των κινήσεων στο πεδίο ,πιθανότατα οι ΗΠΑ να δίνουν έτοιμες και αναλύσεις επί των πληροφοριών αυτών.
Είναι σαν να παίζεις χαρτιά και ο αντίπαλος σου να ξέρει τι χέρι έχεις.
 

Μεγάλος Λευκός

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2020
Μηνύματα
2.052
Like
1.049
Πόντοι
216
Πρεπει λιγο να δουμε μερικα γεγονοτα και να ξετυλιξουμε το κουβαρι για να καταλαβουμε τι ακριβως συμβαινει , πως ειναι ο συσχετισμος και η διαταξη συμφεροντων, οικονομικων κοινωνικων, πολιτικων, ποια η φυση του πουτινικου καθεστωτος πως απο αυτην προκυπτει ο πολεμος και οτι τα "περι ΝΑΤΟ" ειναι μερος της ρωσικης προπαγανδας που απευθυνεται μαλιστα στο εσωτερικο τους κυριως.

Οταν το 1991 διαλυθηκε η ΕΣΣΔ, τα εναπομειναντα κρατη, μεταξυ αυτων η Ρωσια, εμειναν με πολυ πλουτο, υποδομες απο την ΕΣΣΔ. Πεπαλαιωμενες μεν αλλα στην τοτε εποχη ακομη ανακτησιμες. Μονο που υπηρχε ενα θεμα: επρεπε πλεον αυτος ο πλουτος να "τρεξει" στα πλαισια της ελευθερης οικονομιας. Ομως... ποιος Ρωσος θα μπορουσε να το κανει αυτο; Διευθυνταδες, κομματικοι και καγκεμπιτες ηταν οι ανθρωποι, οχι επιχειρηματιες.
Επομενως στη φαση αυτη θα επρεπε να ερθουν οι Δυτικοι να τρεξουν τις βιομηχανιες. Η ρωσικη βιομηχανια μπορουσε να παραγει κυριολεκτικα τα παντα: απο διαστημοπλοια, πυραυλους, αεροπλανα και ελικοπτερα μεχρι καρφιτσες.
Ομως υπηρχαν καποια θεματα: 1. Αν οι δυτικοι εριχναν χρημα να κινησουν τη ρωσικη βιομηχανια εστω και ως δικες τους επενδυσεις (οπως στην Κινα), στη Ρωσια συντομα με την αφθονια ενεργειας και πρωτων υλων η ρωσικη βιομηχανια θα εκτοξευοταν η συσσωρευση θα συντελουταν με ταχεις ρυθμους και συντομα θα σχηματιζοταν και εσωτερικα κεφαλαιο ικανο να απειλησει την πρωτοκαθεδρια της Δυσης.
Και 2) οι κομματικοι, διευθυντες, καγκεμπιτες συντομα θα εχαναν τα ηνια απο μια εσωτερικη εθνικη αστικη βιομηχανικη ταξη που να ανεβαινε γρηγορα και θα τους παραγκωνιζαν.

Βρηκαν επομενως ενα modus viventi οι κομματικοι και καγκεμπιτες που αρπαξαν το ρωσικο πλουτο με τους δυτικους: εμεις θα παρουμε την ενεργεια, πρωτες υλες κλπ θα σας εφοδιαζουμε με αξιοπιστια για να μη διαταρασσονται οι αγορες και η βιομηχανια σας. Και τη βιομηχανια μας θα την κανουμε απλα για την εσωτερικη αγορα και το sub-contracting θα το εχετε εσεις. Και εμεις και εσεις κερδισμενοι.

Μεχρι να συμβουν αυτες οι μοιρασιες, ανακαταταξεις οικονομικα και πολιτικα στο μεταξυ η Ρωσια εφτασε στη χρεοκωπια το καλοκαιρι του 1998. Με ευθυνη κυριως του Γελτσιν. Ο πρωθυπουργος Πριμακοφ εκανε κινησεις να ανεβασει τη ρωσικη οικονομια, μονο που ηταν εκτος ελεγχου της ολιγαρχιας που ειχε "παγιωθει" να κυβερνησει οπως ειχε συμφωνηθει με τους δυτικους ( με εκπροσωπο κυριως τον μεγιστανα των ΜΜΕ Μπερεζοφσκι).
Δειγμα της ρηξης Πριμακοφ-Δυτικων ηταν οταν ο πρωτος εφυγε απο τη συναντηση με τον Κλιντον με προσχημα την εναρξη του βομβαρδισμου της Σερβιας.
Επομενως τι εγινε μετα. Ο Γελτσιν, βρηκε ως διαδοχο του τον αρχηγο της ΚΑΓΚΕΜΠΕ, FSB οπως πλεον λεγεται.
Στην ουσια βεβαια η ιδια η FSB πηρε την εξουσια , απλα για το τυπικο φανηκε οτι ο Γιελτσιν επελεξε τον αρχηγο της FSB. Ο οποιος δεν ηταν αλλος απο τον κυριο Βλαδιμηρο Πουτιν. Ο Πουτιν δηλαδη θα εβαζε σε εφαρμογη του modus viventi που περιεγραψα παραπανω.
Ο οποιος σα καγκεμπιτης τι εκανε; εχοντας φακελωμενο ολο το πολιτικο προσωπικο, βουλευτες, κυβερνητες, πηρε ολους τους βουλευτες του Πριμακοφ με το μερος του. Ο Μπερεζοφσκι με τα ΜΜΕ του εκανε πολεμο στον Πριμακοφ. Ιδρυσε το "Γιεντιναγια Ροσιγια" ενα ακροδεξιο κομμα δηλαδη στυλ Καρατζαφερη.
Και πηρε βουλευτες, το ΚΚΡ το οποιο εκανε δυναμικη αντιπολιτευση το απονευρωσε (πλεον ο Ζιουγκανοφ ειναι μια γραφικη καρικατουρα στη Δουμα ).
Αλλαξε τα συστηματα περιφερειακης διοικησης. Και το τελευταιο βημα για να εδραιωσει την εξουσια του;
Ο πολεμος της Τσετσενιας. Μετα τις προβοκατσιες με τις πολυκατοικιες ξεκινησε ανηλεη βομβαρδισμο του Γκροζνι. Πολη που ανηκε στη Ρωσικη Ομοσπονδια, με Ρωσους πολιτες υποτιθεται την ισοπεδωσε στην κυριολεξια. Φυσικα η Τσετσενια η οποια απλα ηθελε ανεξαρτησια αμεσως μετα τη διαλυση της ΕΣΣΔ ( ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ) δεν ηθελε να μπει σε κανενα ΝΑΤΟ...
Στο αιμα και τα ερειπια της Τσετσενιας ειναι θεμελιωμενη η εξουσια του Πουτιν. Στη συνεχεια δρωντας ως εκπροσωπος των ολιγαρχων του πετρελαιου-αεριου εδραιωσε την εξουσια του.Στη δουμα, στο συνταγμα, το συστημα εκλογων, τον ελεγχο περιφερειων. Ο Πουτιν στην Κυβερνηση η KGB στην εξουσια. Με τις ευλογιες της Δυσης.
Φυσικα σε καιριες θεσεις μπηκαν εμπιστοι καγκεμπιτες απο την Αγια Πετρουπολη, οπως ο σημερινος συμβουλος Ασφαλειας Νικολαι Πατρουσεφ. Το κοινοβουλιο ειχε παντα πλειοψηφια απο το Εντιναγια Ροσια και ουσιαστικα μονη αντιπολιτευση παραμενει το γραφικο Κομμουνιστικο Κομμα του Ζιουγκανοφ, που πιο πολυ καταπιεζει πραγματικες αντιπολιτευτικες φωνες, παρα την εξουσια του Πουτιν.
Η Εκκλησια κατευθειαν εγινε οργανο ιδεολογικης κατηγησης της εξουσιας. Ο αλλος πολος ιδεολογικης κατηχισης εγιναν οι νεοναζιστικες θεωριες του Ντουγκιν περι " ευρασιατισμου".
Στην ουσια αυτα ηταν για το ποπολο: το οικονομικο συστημα ηταν , πουλαμε στη Δυση πετρελαιο, αεριο, υλες, εισαγουμε βιομηχανικα προιοντα, οι δορυφοροι μας μας προμηθεουν απαραιτητα προιοντα (πχ η Λευκορωσια εχει μια καποια βιομηχανια που προμηθευει τη ρωσικη οικονομια).
Για να παραμεινει βιωσιμο αυτο το συστημα επρεπε να εσοδα να διατηρουνται ψηλα και οι βιομηχανικες χωρς της Ευρωπης να παραμενουν εξαρτημενες.
Με τη Δυση δεν υπηρχε καμια αντιπαλοτητα. Συναιτερακια ηταν στη βαση της συμφωνιας που ειχαν πετυχει. Σου πουλαω ενεργεια μου πουλας βιομηχανια.Βεβαια υπηρχαν ανταγωνισμοι σε αυτο το μοτιβο, αλλα οχι στρατηγικοι. Στις δυτικες επεμβασεις ελεγαν κατι ρητορικα, αν δεν εκανανα τελειως την παπια. Δε θα μπροουσαν για παραδειγμα να κανουν οτι εκαναν τα αραβικα κρατη το 73 με το πετρελαιο; Το ιδιο οι δυτικοι τον αφηναν να σφαγιαζει τσετσενους, γεωργιανους, μολδαβους , να κραταει το καθεστως Λουκασενκο στη Λευκορωσια και δεν αντιδρουσαν.
Τα τελευταια χρονια βεβαια το καθεστως ηθελε να διεκδικησει αυτονομια ,σε ενα συστημα αναλογο με την Ιερα συμμαχια του 19ου αιωνα. Συμφωνιες με Κινα, δολλαριο κλπ κλπ.
Ο ελεγχος της Ουκρανιας ηταν κλειδι για να κρατηθει ο ελεγχος στο εσωτερικο. Οπως εγραψα και πριν η Ουκρανια αρχικα με τον Κουτσμα και μετα με τον Γιανουκοβιτς, κρατιοταν στη ρωσικη σφαιρα και καταπιεζε καθε " δυτικοφιλες" φωνες. Ο Ουκρανικος λαος ομως ολοενα και περισσοτερο ηθελε στροφη στη Δυση. Εβλεπε τους γειτονες, Πολωνους, Τσεχους, Λιθουανους. Ετσι ηρθε το Μαινταν.
Μετα απο αυτο, οταν ειδαν οτι οι οικονομιες του Ντονμπας και Λουγκανσκ κατερρευσαν, η δυτικοφιλη ταση αρχισε να γινεται πιο εντονη.
Η ρωσικη κατεστημενη ταξη δε μπορουσε να το δεχτει αυτο.Οπως εγραψα στο προηγουμενο ποστ, μια δευτερη Ρωσια στο νοτο , με προσβαση στη θαλασσα, με βιομηχανια (εχει υποδομες η Ουκρανια) με σχεσεις με Δυση ΚΑΙ ΜΕ ΡΩΣΙΑ ηταν επικινδυνη. Μια "δυτικη ρωσια" οπως παλιοτερα η Δημοκρατια του Νοβγκοροντ, εναντια σε μια αυταρχικη κρατικιστικη Μοσχα. Με το Κιεβο να μπορει να επηρεασει τους ρωσικους πληθυσμους, ειδικα τους ευρωπαικους, ενω η Μοσχα να μη μπορει να ελεγξει το Κιεβο. Με επενδυσεις, εμπορικες σχεσεις εκατερωθεν. Οι κινδυνοι για το πουτινικο καθεστως που ειχε διαμορφωθει θα ηταν πολλοι. Η Ρωσικη αστικη παραγωγικη ταξη αλλα και η εργατικη, θα εβρισκαν πλεον διεξοδο στο Κιεβο αντι για τη Μοσχα. Θα μπορουσαν να συσσωρευσουν και αυτοι πλουτο και αν η Μοσχα επενεβαινε θα υπηρχαν προβληματα. Η εσωτερικη ολιγαρχια θα κινδυνευε. Οι Ρωσοι της Μοσχας θα αρχισαν να αναρωτιουνται γιατι οι Ρωσοι νο.2 του Κιεβου ζουν ετσι, ενω αυτοι ειναι σε αυτη την κατασταση και τους περιορισμους.
Το συστημα αυτο λοιπον εσωτερικα δε θελει ουτε ελευθερια, ουτε εμποριο, ουτε αναπτυξη, ουτε παραγωγη, ουτε βιομηχανια. Θελει υποταγμενους λαους, να υπηρετουν αυτο το συστημα.Ρωσους, Ταταρους, Τσουβασιους, Τσετσενους, Λευκορωσους, Καζακους, Αρμενιους, Ουκρανους. Ο καθε ενας ιεραρχικα με το ρολο του στην Αυτοκρατορια.
Αυτο ειναι το πουτινικο καθεστως, αυτη ειναι η φυση του για αυτο εκανε τον πολεμο, υπαρξιακα. Αλλα αυτο ηταν και το μοιραιο λαθος του ,ανοιξε τους ασκους του Αιολου και θα καταρρευσει με παταγο...
 

Μεγάλος Λευκός

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2020
Μηνύματα
2.052
Like
1.049
Πόντοι
216
Επειδή πολλοί απορούν για τις απίστευτες ηλιθιότητες που βγαίνουν και λένε στα κανάλια οι καραβανάδες μας, να μια καλή εξήγηση.

"Ο ΠΑΡΑΓΩΝ Ι.Μ. ΣΤΙΣ ΑΝΤΙ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
(Για να μην αγωνιάτε για τα αρχικά: Ι.Μ. = Ιωάννης Μάζης)

Έγραψα τις προάλλες για κάποιους απόστρατους, ανώτατους έλληνες αξιωματικούς, που περιφέρονται στα κανάλια και σοκάρουν με τις απόψεις τους για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Άλλοι εκπλήσσουν με την αφέλεια των αναλύσεών τους, άλλοι με τη διαστροφή της πραγματικότητας του τι συμβαίνει στον πόλεμο, άλλη με την απροκάλυπτη στήριξη -- ενίοτε με κάποιες σοφιστείες -- της βαρβαρότητας της εισβολής του Πούτιν, εφευρίσκοντας για αυτήν εντελώς ανερμάτιστες δικαιολογίες, άλλοι με τις ειρωνείες για την κυβέρνηση Ζελένσκι και τη στήριξη της αντίστασης του ουκρανικού λαού από τη Δύση.

Όλους αυτούς τους διαπνέει σε εντυπωσιακό βαθμό η ιδεοληψία, ο αντιδυτικισμός και συχνά αντι-ΝΑΤΟϊσμός (αυτούς που επί δεκαετίες υπηρέτησαν σε στρατό χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ), ο άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο συγκαλυμμένος θαυμασμός για τον Πούτιν, η καταδίκη της πολιτικής της Ελλάδας για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, οι λοιδορίες για τον Ζελένσκι, η άποψη ότι η Ρωσία δεν έχει προθέσεις κατοχής αλλά κατά κάποιον τρόπο "απελευθέρωσης" της Ουκρανίας, το ψεύδος ότι ο στρατός της Ουκρανίας είναι ναζιστικός, και ότι η Ουκρανία δεν είναι δημοκρατική χώρα.
Καθώς κανείς από όσους είδα δεν πείθει εκ πρώτης όψεως ότι διαθέτει υψηλή νοημοσύνη ή βαθιά κατάρτιση και γνώση για τον σύγχρονο πόλεμο, αξίζει να αναζητηθεί κάποια κοινή αιτία για αυτές τις απόψεις.
Η δική μου πρόταση είναι ότι σαφώς έπαιξε τον ρόλο του στις απόψεις τους, ειδικά των λιγότερο ευφυών, το γεγονός ότι όλοι τους είχαν καθηγητή στις ανώτατες σχολές και των τριών όπλων τον Ιωάννη Μάζη, αρχικά μηχανικό-τοπογράφο και μετέπειτα διδάκτορα και καθηγητή της οικονομικής γεωγραφίας και γεωπολιτικής θεωρίας. Ο κ. Μάζης συνεχώς και αδιαλείπτως τα τελευταία 20+ χρόνια, επί όλων των κυβερνήσεων, διδάσκει τους ανώτατους στρατιωτικούς μας στις επίσημες ανώτατες σχολές πολέμου.

Σταχυολογώ κάποιες από τις απόψεις του που εξέφρασε τον τελευταίο μήνα, ξεχνώντας κάποιες παλιότερες που κάποιος αξίζει να αναζητήσει για μια πληρέστερη εικόνα του ανδρός, επί άλλων θεμάτων, όπως του 2014, ότι "ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είναι σαν ένα καθαρό αεράκι σε μια δυστυχώς λιμνάζουσα πολιτική πραγματικότητα", και άλλα ενδιαφέροντα σε πολλά θέματα. (Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να δημοσιευθεί ο κατάλογος των ανθρώπων στων οποίων το διδακτορικό ήταν επόπτης).
Να κάποιες από τις τελευταίες απόψεις του Ι.Μ., δημόσια εκφρασμένες, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου.
-- Λίγες μέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία από τον Πούτιν, ο Ι.Μ. έλεγε ότι "η CIA γελοιοποιήθηκε με τις απόψεις της" ότι θα γίνει εισβολή, τις οποίες διακινούσε "για να στήσει προπαγάνδα".
-- Αμέσως μετά την εισβολή μιλούσε για τον λαό της Ουκρανίας που δέχεται τα τανκς των εισβολέων με ενθουσιασμό, κουνώντας ρωσικές σημαίες, το οποίο μάλιστα καθώς δήλωνε "γράφεται στον διεθνή τύπο αλλά εδώ καταπνίγεται" (από ποιά σκοτεινά κέντρα δεν μας είπε).
-- Ταυτόχρονα, έλεγε ότι η Ρωσία έχει ήδη κατακτήσει "πάνω από το 50% της Ουκρανίας" (!)
-- Έλεγε αρχικά στο ότι ο πόλεμος θα κρατήσει "λίγες μέρες", προφανώς καταλήγοντας σε θρίαμβο της Ρωσίας.
-- Στην Ουκρανία, μια χώρα όπου το ναζιστικό κόμμα πήρε στις τελευταίες εκλογές το 1,62% (θυμίζω ότι ο Ι.Μ. είναι πολίτης μιας χώρας όπου στις τελευταίες εκλογές το ναζιστικό κόμμα πήρε 2,93%), ο Ι.Μ. παρουσιάζει ούτε λίγο ούτε πολύ "τα καλόπαιδα που συνιστούν τις ένοπλες δυνάμεις των ουκρανών" ως συνεχιστές των Waffen-SS, παρουσιάζοντας και διάφορα ναζιστικά σύμβολα.
-- Αποκαλεί τον Ζελένσκι "χρήσιμο ηλίθιο" της Δύσης, και "κακομοίρη".
-- Αναφέρεται στην Ουκρανία ως χώρα μη δημοκρατική, στην ίδια κατάσταση ως προς αυτό με τη Ρωσία. Μαργαριτάρι: "Η δημοκρατία είναι σπάνιο αγαθό για τους ουκρανούς και τους ρώσους". (Παρεμπιπτόντως, ο εγκυρότερος διεθνής οίκος αξιολόγησης της δημοκρατικότητας μιας χώρας, Freedom Houseλ δίνει στη Ρωσία βαθμό ελευθερίας 20/100 ενώ στην Ουκρανία 60/100).
-- Διαβεβαιώνει ότι ο Πούτιν δεν θέλει να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά απλώς να πάρει τις μεγάλες πόλεις για να τις "ανταλλάξει" με τις ανατολικές περιοχές.
-- Δηλώνει ότι ο Πούτιν "δεν θέλει κατοχή της Ουκρανίας".
-- Μας ενημερώνει ότι με την εισβολή του ο Πούτιν "εξευτέλισε το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη".
-- Υπονοεί ότι ο πόλεμος είναι διαμάχη δυο αυτοκρατοριών, της "αγγλοσαξονικής" με τη "σλαβοορθόδοξη" στην οποία η Ευρώπη είναι αμήχανος παρατηρητής.
-- Κατηγορεί την Ελλάδα που δεν κρατά "ίσες αποστάσεις" ανάμεσα στον επιτιθέμενο και στον αμυνόμενο.
-- Ειρωνεύεται τις δυτικές κυρώσεις, ευφυολογώντας ότι "οι μόνες κυρώσεις που φοβούνται στην Ρωσία είναι του ήπατος".
Και άλλα πολλά, για όποιον έχει όρεξη να δει τις αμέτρητες τηλεοπτικές του παρεμβάσεις.

Δεν έχω άποψη για τα κίνητρα του κ. Μάζη, με ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή μόνο τα αποτελέσματα της στάσης τους στην ελληνική κοινή γνώμη, που είναι συνολικά να αδυνατίζει την άποψη ότι δίκαια στηρίζουμε την άμυνα της Ουκρανίας, και να προσφέρει δικαιολογίες στη βαρβαρότητα της εισβολής.
Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι ο Ιωάννης Μάζης, ο άνθρωπος, με αυτές τις απόψεις και αυτή τη στάση, με ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων των 20 τελευταίων ετών, διδάσκει διορισμένος από το κράτος μας τους ανώτατους αξιωματικούς μας, ως σοφός καθηγητής, που τους μυεί στο τι συμβαίνει στη γεωπολιτική πραγματικότητα. Και, ως γνωστόν, με όποιον δάσκαλο καθίσεις -- αν δεν έχεις το μυαλό να αναζητήσεις αλλού τη γνώση -- τέτοια γράμματα θα μάθεις.
Αναρωτιέμαι, αφού δεν το έκανε καμία κυβέρνηση ως τώρα, μήπως η παρούσα πρέπει να δει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το σε ποιους ανθρώπους αναθέτει να εκπαιδεύουν τους ανώτατους αξιωματικούς μας; Και τι γνώσεις και τι αξίες να τους εμπνέουν;"
Ο οποιος Μαζης , ειναι το φερεφωνο του επισης "γεωπολιτικου" ( ο ορος γεωπολιτικη πρωτοκαθιερωθηκε απο τους Ναζι ), Ντουγκιν.
 

geoMan

Ανώτερος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2009
Μηνύματα
28.041
Κριτικές
16
Like
15.107
Πόντοι
6.515
Επειδή πολλοί απορούν για τις απίστευτες ηλιθιότητες που βγαίνουν και λένε στα κανάλια οι καραβανάδες μας, να μια καλή εξήγηση.

"Ο ΠΑΡΑΓΩΝ Ι.Μ. ΣΤΙΣ ΑΝΤΙ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
(Για να μην αγωνιάτε για τα αρχικά: Ι.Μ. = Ιωάννης Μάζης)

Έγραψα τις προάλλες για κάποιους απόστρατους, ανώτατους έλληνες αξιωματικούς, που περιφέρονται στα κανάλια και σοκάρουν με τις απόψεις τους για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Άλλοι εκπλήσσουν με την αφέλεια των αναλύσεών τους, άλλοι με τη διαστροφή της πραγματικότητας του τι συμβαίνει στον πόλεμο, άλλη με την απροκάλυπτη στήριξη -- ενίοτε με κάποιες σοφιστείες -- της βαρβαρότητας της εισβολής του Πούτιν, εφευρίσκοντας για αυτήν εντελώς ανερμάτιστες δικαιολογίες, άλλοι με τις ειρωνείες για την κυβέρνηση Ζελένσκι και τη στήριξη της αντίστασης του ουκρανικού λαού από τη Δύση.

Όλους αυτούς τους διαπνέει σε εντυπωσιακό βαθμό η ιδεοληψία, ο αντιδυτικισμός και συχνά αντι-ΝΑΤΟϊσμός (αυτούς που επί δεκαετίες υπηρέτησαν σε στρατό χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ), ο άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο συγκαλυμμένος θαυμασμός για τον Πούτιν, η καταδίκη της πολιτικής της Ελλάδας για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, οι λοιδορίες για τον Ζελένσκι, η άποψη ότι η Ρωσία δεν έχει προθέσεις κατοχής αλλά κατά κάποιον τρόπο "απελευθέρωσης" της Ουκρανίας, το ψεύδος ότι ο στρατός της Ουκρανίας είναι ναζιστικός, και ότι η Ουκρανία δεν είναι δημοκρατική χώρα.
Καθώς κανείς από όσους είδα δεν πείθει εκ πρώτης όψεως ότι διαθέτει υψηλή νοημοσύνη ή βαθιά κατάρτιση και γνώση για τον σύγχρονο πόλεμο, αξίζει να αναζητηθεί κάποια κοινή αιτία για αυτές τις απόψεις.
Η δική μου πρόταση είναι ότι σαφώς έπαιξε τον ρόλο του στις απόψεις τους, ειδικά των λιγότερο ευφυών, το γεγονός ότι όλοι τους είχαν καθηγητή στις ανώτατες σχολές και των τριών όπλων τον Ιωάννη Μάζη, αρχικά μηχανικό-τοπογράφο και μετέπειτα διδάκτορα και καθηγητή της οικονομικής γεωγραφίας και γεωπολιτικής θεωρίας. Ο κ. Μάζης συνεχώς και αδιαλείπτως τα τελευταία 20+ χρόνια, επί όλων των κυβερνήσεων, διδάσκει τους ανώτατους στρατιωτικούς μας στις επίσημες ανώτατες σχολές πολέμου.

Σταχυολογώ κάποιες από τις απόψεις του που εξέφρασε τον τελευταίο μήνα, ξεχνώντας κάποιες παλιότερες που κάποιος αξίζει να αναζητήσει για μια πληρέστερη εικόνα του ανδρός, επί άλλων θεμάτων, όπως του 2014, ότι "ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είναι σαν ένα καθαρό αεράκι σε μια δυστυχώς λιμνάζουσα πολιτική πραγματικότητα", και άλλα ενδιαφέροντα σε πολλά θέματα. (Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να δημοσιευθεί ο κατάλογος των ανθρώπων στων οποίων το διδακτορικό ήταν επόπτης).
Να κάποιες από τις τελευταίες απόψεις του Ι.Μ., δημόσια εκφρασμένες, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου.
-- Λίγες μέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία από τον Πούτιν, ο Ι.Μ. έλεγε ότι "η CIA γελοιοποιήθηκε με τις απόψεις της" ότι θα γίνει εισβολή, τις οποίες διακινούσε "για να στήσει προπαγάνδα".
-- Αμέσως μετά την εισβολή μιλούσε για τον λαό της Ουκρανίας που δέχεται τα τανκς των εισβολέων με ενθουσιασμό, κουνώντας ρωσικές σημαίες, το οποίο μάλιστα καθώς δήλωνε "γράφεται στον διεθνή τύπο αλλά εδώ καταπνίγεται" (από ποιά σκοτεινά κέντρα δεν μας είπε).
-- Ταυτόχρονα, έλεγε ότι η Ρωσία έχει ήδη κατακτήσει "πάνω από το 50% της Ουκρανίας" (!)
-- Έλεγε αρχικά στο ότι ο πόλεμος θα κρατήσει "λίγες μέρες", προφανώς καταλήγοντας σε θρίαμβο της Ρωσίας.
-- Στην Ουκρανία, μια χώρα όπου το ναζιστικό κόμμα πήρε στις τελευταίες εκλογές το 1,62% (θυμίζω ότι ο Ι.Μ. είναι πολίτης μιας χώρας όπου στις τελευταίες εκλογές το ναζιστικό κόμμα πήρε 2,93%), ο Ι.Μ. παρουσιάζει ούτε λίγο ούτε πολύ "τα καλόπαιδα που συνιστούν τις ένοπλες δυνάμεις των ουκρανών" ως συνεχιστές των Waffen-SS, παρουσιάζοντας και διάφορα ναζιστικά σύμβολα.
-- Αποκαλεί τον Ζελένσκι "χρήσιμο ηλίθιο" της Δύσης, και "κακομοίρη".
-- Αναφέρεται στην Ουκρανία ως χώρα μη δημοκρατική, στην ίδια κατάσταση ως προς αυτό με τη Ρωσία. Μαργαριτάρι: "Η δημοκρατία είναι σπάνιο αγαθό για τους ουκρανούς και τους ρώσους". (Παρεμπιπτόντως, ο εγκυρότερος διεθνής οίκος αξιολόγησης της δημοκρατικότητας μιας χώρας, Freedom Houseλ δίνει στη Ρωσία βαθμό ελευθερίας 20/100 ενώ στην Ουκρανία 60/100).
-- Διαβεβαιώνει ότι ο Πούτιν δεν θέλει να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά απλώς να πάρει τις μεγάλες πόλεις για να τις "ανταλλάξει" με τις ανατολικές περιοχές.
-- Δηλώνει ότι ο Πούτιν "δεν θέλει κατοχή της Ουκρανίας".
-- Μας ενημερώνει ότι με την εισβολή του ο Πούτιν "εξευτέλισε το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη".
-- Υπονοεί ότι ο πόλεμος είναι διαμάχη δυο αυτοκρατοριών, της "αγγλοσαξονικής" με τη "σλαβοορθόδοξη" στην οποία η Ευρώπη είναι αμήχανος παρατηρητής.
-- Κατηγορεί την Ελλάδα που δεν κρατά "ίσες αποστάσεις" ανάμεσα στον επιτιθέμενο και στον αμυνόμενο.
-- Ειρωνεύεται τις δυτικές κυρώσεις, ευφυολογώντας ότι "οι μόνες κυρώσεις που φοβούνται στην Ρωσία είναι του ήπατος".
Και άλλα πολλά, για όποιον έχει όρεξη να δει τις αμέτρητες τηλεοπτικές του παρεμβάσεις.

Δεν έχω άποψη για τα κίνητρα του κ. Μάζη, με ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή μόνο τα αποτελέσματα της στάσης τους στην ελληνική κοινή γνώμη, που είναι συνολικά να αδυνατίζει την άποψη ότι δίκαια στηρίζουμε την άμυνα της Ουκρανίας, και να προσφέρει δικαιολογίες στη βαρβαρότητα της εισβολής.
Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι ο Ιωάννης Μάζης, ο άνθρωπος, με αυτές τις απόψεις και αυτή τη στάση, με ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων των 20 τελευταίων ετών, διδάσκει διορισμένος από το κράτος μας τους ανώτατους αξιωματικούς μας, ως σοφός καθηγητής, που τους μυεί στο τι συμβαίνει στη γεωπολιτική πραγματικότητα. Και, ως γνωστόν, με όποιον δάσκαλο καθίσεις -- αν δεν έχεις το μυαλό να αναζητήσεις αλλού τη γνώση -- τέτοια γράμματα θα μάθεις.
Αναρωτιέμαι, αφού δεν το έκανε καμία κυβέρνηση ως τώρα, μήπως η παρούσα πρέπει να δει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το σε ποιους ανθρώπους αναθέτει να εκπαιδεύουν τους ανώτατους αξιωματικούς μας; Και τι γνώσεις και τι αξίες να τους εμπνέουν;"
τι αντιγραφεις ρε νουμερο? δικα σου ειναι αυτα? εσυ δεν μπορεις να γραψεις προταση περα απο βρισιες
 

matzafasoula

Μέλος
Εγγρ.
16 Νοε 2012
Μηνύματα
1.247
Like
875
Πόντοι
96
Φιλε μου υπαρχουν μερικες μεγαλες διαφορες. Οι Αμερικανοι στο Ιρακ, ειχαν σαφες σχεδιο, αντικειμενικο σκοπο, συντονισμο μεσων και σκοπων και ηρθαν απο 10.000 χιλιομετρα μακρια. Και επιτελεσαν επιτυχως μια εισβολη, πετυχαινοντας καθε σκοπο με ελαχιστες απωλειες τοσο σε προσωπικο ( αντε να ηταν μερικες εκατονταδες? Και πολυ λεω), οσο και σε μεσα. Δε νομιζω να ειχαν καταρριφθεντα αεροπλανα, ελικοπτερα, ουτε να εχασαν επι του πεδιου 5-6 στρατηγους(!) και μερικες δεκαδες ( αν οχι εκατονταδες) ανωτερα στελεχη. Ουτε αποδεκατιστηκαν ολοκληρες μοναδες των ελιτ δυναμεων τους.
Οι Ρωσοι πασχουν σε πολυ βασικα θεματα. Ενα παραδειγμα, τα φορτηγα τα οποια μεταφερουν τα εφοδια, πολυ συχνα εχουν ελαττωματικα ελαστικα. Ειτε υπερφορτωνονται, και με κακη συντηρηση, ελλειψη λαδιων και αλλες βλαβες, απλα μενουν στο δρομο. Αυτες οι μικρολεπτομερειες που συσσωρευονται σε καθε πεδιο, ειναι τελικα που κρινουν την εκβαση του πολεμου. Και σε αυτα οι Ρωσοι, ειτε απο διαφθορα, ειτε απο ανικανοτητα, απο αμελεια, δε τα πανε καθολου καλα. Καλη η λεζαντα με τους μπρατσαραδες σπετσναζ να κανουν καμψεις αλλα δεν ειναι αυτα που κερδιζουν τον σημερινο πολεμο.
Επισης εχουν φανει πολλες φορες εικονες στρατιωτων να λεηλατουν καταστηματα. Αυτο τι δειχνει; Δεν ειναι το ηθικο μερος, γαματο, αυτο εχει παει προ πολλου σε αυτο τον πολεμο. Αλλα δειχνει οτι ο στρατιωτης δεν εχει επαρκη τροφη και δειχνει απειθαρχια. Εγκαταλειπει τη θεση του για να παει οπου ναναι να βρει τροφη. Ετσι μπορει ειτε να τον εξουδετερωσουν η να πιαστει αιχμαλωτος, η απλα να λιποτακτησει...Ακομη και στρατοι ατακτων δυσκολα δειχνουν τοση απειθαρχια και σκορποχωρι οπως ο ρωσικος :confused:
:O
Eισαι εντελώς μα εντελώς μαλάκας ?
1.000.000 νεκρους είχαμε στο Ιράκ.
Γαμώ την ψυχή μου.
 

geoMan

Ανώτερος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2009
Μηνύματα
28.041
Κριτικές
16
Like
15.107
Πόντοι
6.515
Δε σου είπα ρε ναζίδιο να πας να δεις από κοντά τον αρχηγό σου για τελευταία φορά προτού κάνει τσεκ ιν για την κόλαση;
ρε μπαρμπα-μαλακο-πηδουλα εδω μεσα υπαρχει κοσμος που θελει να διαβασει αποψεις, να αντιπαρατεθει, δεν ειναι ολοι πνευματικα αναπηροι σαν κι εσενα
 

poutsolis

Μέγας
Εγγρ.
25 Ιουν 2008
Μηνύματα
465
Κριτικές
22
Like
1.107
Πόντοι
4.360

Hellraiser4Ever

Ανώτερος
Εγγρ.
20 Φεβ 2019
Μηνύματα
26.968
Like
24.944
Πόντοι
6.256
Σημερινη εμφανιση Ουκρανικου Χομπιτ στο Ισδραηλινο κοινοβουλιο...αυριο σε καποιο κοινοβουλιο κοντα σας. :tooth:
 

poppop

Μέγας
Εγγρ.
30 Ιουλ 2006
Μηνύματα
12.194
Κριτικές
11
Like
4.593
Πόντοι
4.765
Σημερινη εμφανιση Ουκρανικου Χομπιτ στο Ισδραηλινο κοινοβουλιο...αυριο σε καποιο κοινοβουλιο κοντα σας. :tooth:
σε κανα καφενειο στο ΚατωΠαρτάλι πότε θα παει να πει να αφησουν τη πρέφα και να πιασουν τον γ παγκόσμιο :crazy:
 

poutsolis

Μέγας
Εγγρ.
25 Ιουν 2008
Μηνύματα
465
Κριτικές
22
Like
1.107
Πόντοι
4.360

7spirit

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Δεκ 2010
Μηνύματα
801
Like
1.440
Πόντοι
206
. Αλλα αυτο ηταν και το μοιραιο λαθος του ,ανοιξε τους ασκους του Αιολου και θα καταρρευσει με παταγο...
Ενδιαφέρουσες απόψεις για μια ακόμα φορά.
Πάνω- κάτω συμφωνώ.
Όντως η "μικρή- Ρωσία" Ουκρανία στο δυτικό κόσμο, θα αποτελούσε ένα δείγμα γραφής και για τη μεγάλη Ρωσία.
Βέβαια και στη Ρωσία ο δυτικός τρόπος ζωής υπάρχει. Δεν ζούνε σε τίποτα σπηλιές. Είναι μια "δυτική χώρα" , ευρωπαική η Ρωσία.
Αυτό το τελευταίο με την πτώση του καθεστώτος πώς το αναλύεις πρακτικά και σε τί χρονικό ορίζοντα ;
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom