Μάκης Τσατσαρίδης
Μέλος
- Εγγρ.
- 12 Φεβ 2014
- Μηνύματα
- 517
- Κριτικές
- 4
- Like
- 713
- Πόντοι
- 86
Επειδή νομίζω ότι πάντα πρεπει να συνδυάζουμε το τερπνόν μετα του ωφέλιμου, σκέφτηκα να βάλω μια συνταγή που βρήκα στο γιουτούμπ για Ραβανι Βεροίας,οπως έλεγε ο νεαρός κυριος που την παρουσίαζε. Τη φτιαχνω εδ και κατι βδομάδες,και σωθηκα από τα κοροιδίστικα λεφτα που μου τρώγανε οι ζαχαροπλάστες . Εχουμε και λεμε . Παιρνουμε τέσσερα αυγά και τα χτυπάμε στο μπλεντερ, ή τα χτυπάμε σε μεγαλο δοχειο με το εργαλειο το ειδικο,δεν ξερω το ονομα του, αυτό που εχει συρματακια σε σχημα αχλαδιου (τυο ξερετε νομιζω). Μετα από λιγο ,προσθέτουμε σε αυτά ένα γιαουρτακι στραγγιστο και ένα γαλατακι μικρο εβαπορέ (το μικρο 160 μλ) . Τα χτυπάμε παλι για δυο-τρια λεπτα. Μετα ριχνουμε στο χυλο αυτόν μια κουπα μεγάλη (του γαλακτος) αλευρι κοσκινισμενο ( σε ένα κοσκινο το ριχνουμε σιγά-σιγά) και συνεχιζοντας να ανακατεύουμε προσθέτουμε μισο κουταλακι μπεικιν πάουντερ(υπαρχει και χυμα στην Ευριπίδου,2 ευρω δινουν πολλη ποσοτητα) ,ένα κουταλάκι μαστιχα που την εχουμε κονιορτοποιησει στο μικρο μιξεράκι (η μαστιχα προαιρετικη,αλλα δινει φοβερο αρωμα ) , ,και μισο κουταλακι σόδαμαγειρικης.Συνεχιζουμε το ανακατεμα για δυο λεπτα και μετα προσθέτουμε μια κουπα σιμιγδάλι,μια κουπα ζαχαρι και ένα φακελλακι βανιλια (από Ευριπιδου και αυτό ) .Όλα λοιπον αυτά τα ανακατεύουμε καλα - καλα για 4-5 λεπτα ακομα . [το κοσκινισμα γινεται στο αλευρι-σιμιγδαλι μάλλον για να είναι πιο αφρατη η κρεμα αυτή) . Μολις τελειώσουμε, ριχνουμε την κρεμα αυτή σε φορμα,οπου προηγουμένως εχουμε τοποθετησει ένα χαρτι για ψήσιμο,για να μην κολλησει στο ταψι ή τη φορμα. Το ριχνουμε στο φουρνο για 25 περιπου λεπτα ,προσεχοντας μην αρπαξει, σε 180 βαθμούς. Οσο λοιπον αυτό ψηνεται, ριχνουμε σε μια μεσαια κατσαρολιτσα 2,5 η τρεις κουπες ζαχαρη (αναλογα με το ποσο γλυκο το θελουμε) , και από πανω παλι δυο τρεις κουπες νερο . Το βραζουμε ανακατεύοντας με το ιδιο εκεινο εργαλειο που λεγαμε ,και σε 6-8 λεπτα αυτό αρχιζει να βραζει δυνατα . Εκει ριχνουμε μεσα για τρια λεπτα πριν το βγαλουμε από τη φωτια χυμο από ένα λεμονακι,και τη φλουδα μαζι ,αν μας αρεσει. Ετσι εχουμε ετοιμο το ΣΙΡΟΠΙ , και ,όταν πια ψηθει και φουσκωσει ωραια το ραβανι μας, το αφήνουμε μιση ωριτσα να κρυωσει λιγάκι και μετα , ΑΦΟΥ ΤΟ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ και το ξαναβαλουμε σωστα στην αρχικη του θεση,ριχνουμε επανω του το σιροπι ,δηλαδή το κολυμπάμε μεσα στο σιροπι.Το σιροπι θα το τραβηξει σε λιγο το ραβανι , και δε θα "κολυμπάει", όπως θα δουμε αρχικα να γινεται. Θα το πιή ολο. Αυτά όλα θελουν μια ωριτσα να γινουν και ΚΟΣΤΟΣ περιπου 3- 3,5 ευρω κάθε ταψι.Ισως και λιγωτερο. Ας περιμενουν μετα οι ζαχαροπλάστες να μας πουλησουν τα σάλια τους [γεματα και χημικα και άλλες βρωμιες που ριχνουν μεσα -υλικα τελευταιας διαλογηες και τεχνητες χρωστικες και αλλα καρκινογόνα) , και να μας βουρηξουν και τά 12-16 ευρώ που πουλανε τις βρώμες τους . Εχουμε ετσι ένα ωραιο γλυκο,που οποια ωρα μας καυλωσει ,τρωμε . Εγω σηκωνομαι τη νυχτα ,ταχα για κατούρημα,και τρωω,να μη με χαμπαριάσει η γυναικα μου. ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ και καλα γαμισια σε ολους!