Νέα

Ραβανί,συνταγη απλή και καλή

  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
Εγγρ.
12 Φεβ 2014
Μηνύματα
517
Κριτικές
4
Like
713
Πόντοι
86
  Επειδή νομίζω ότι πάντα πρεπει να συνδυάζουμε το τερπνόν μετα του ωφέλιμου, σκέφτηκα να βάλω μια συνταγή που βρήκα στο γιουτούμπ για Ραβανι Βεροίας,οπως έλεγε ο νεαρός κυριος που την παρουσίαζε. Τη φτιαχνω εδ και κατι βδομάδες,και σωθηκα από τα κοροιδίστικα λεφτα που μου τρώγανε οι ζαχαροπλάστες . Εχουμε και λεμε . Παιρνουμε τέσσερα αυγά και τα χτυπάμε στο μπλεντερ, ή τα χτυπάμε σε μεγαλο δοχειο με το εργαλειο το ειδικο,δεν ξερω το ονομα του, αυτό που εχει συρματακια σε σχημα αχλαδιου (τυο ξερετε νομιζω). Μετα από λιγο ,προσθέτουμε σε αυτά ένα γιαουρτακι στραγγιστο  και ένα γαλατακι μικρο εβαπορέ (το μικρο 160 μλ) . Τα χτυπάμε παλι για δυο-τρια λεπτα. Μετα ριχνουμε στο χυλο αυτόν μια κουπα μεγάλη (του γαλακτος) αλευρι κοσκινισμενο ( σε ένα κοσκινο το ριχνουμε σιγά-σιγά) και συνεχιζοντας να ανακατεύουμε προσθέτουμε μισο κουταλακι μπεικιν πάουντερ(υπαρχει και χυμα στην Ευριπίδου,2 ευρω δινουν πολλη ποσοτητα) ,ένα κουταλάκι μαστιχα που την εχουμε κονιορτοποιησει στο μικρο μιξεράκι (η μαστιχα προαιρετικη,αλλα δινει φοβερο αρωμα )   , ,και μισο κουταλακι σόδαμαγειρικης.Συνεχιζουμε το ανακατεμα για δυο λεπτα και μετα προσθέτουμε μια κουπα σιμιγδάλι,μια κουπα ζαχαρι και  ένα φακελλακι βανιλια (από Ευριπιδου και αυτό ) .Όλα λοιπον αυτά τα ανακατεύουμε καλα - καλα για 4-5 λεπτα ακομα . [το κοσκινισμα γινεται στο αλευρι-σιμιγδαλι μάλλον για να είναι πιο αφρατη  η κρεμα αυτή) . Μολις τελειώσουμε, ριχνουμε την κρεμα αυτή σε φορμα,οπου προηγουμένως εχουμε τοποθετησει ένα χαρτι για ψήσιμο,για να μην κολλησει  στο ταψι  ή τη φορμα. Το ριχνουμε στο φουρνο για 25 περιπου λεπτα ,προσεχοντας μην αρπαξει,  σε 180 βαθμούς. Οσο λοιπον αυτό ψηνεται, ριχνουμε σε μια μεσαια κατσαρολιτσα 2,5 η τρεις κουπες ζαχαρη (αναλογα με το ποσο γλυκο το θελουμε) , και από πανω παλι δυο τρεις κουπες νερο . Το βραζουμε ανακατεύοντας με το ιδιο εκεινο εργαλειο που λεγαμε ,και σε 6-8 λεπτα αυτό αρχιζει να βραζει δυνατα . Εκει ριχνουμε μεσα για τρια λεπτα πριν το βγαλουμε από τη φωτια χυμο από ένα λεμονακι,και τη φλουδα μαζι ,αν μας αρεσει. Ετσι εχουμε ετοιμο το ΣΙΡΟΠΙ , και ,όταν πια ψηθει και φουσκωσει ωραια το ραβανι μας, το αφήνουμε μιση ωριτσα να κρυωσει λιγάκι και μετα , ΑΦΟΥ ΤΟ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ και το ξαναβαλουμε σωστα στην αρχικη του θεση,ριχνουμε επανω του το σιροπι ,δηλαδή το κολυμπάμε μεσα στο σιροπι.Το σιροπι θα το τραβηξει σε λιγο το ραβανι , και δε θα "κολυμπάει", όπως θα δουμε αρχικα  να γινεται. Θα το πιή ολο. Αυτά όλα θελουν μια ωριτσα να γινουν  και ΚΟΣΤΟΣ  περιπου 3- 3,5 ευρω κάθε ταψι.Ισως και λιγωτερο. Ας περιμενουν μετα οι ζαχαροπλάστες να μας πουλησουν τα σάλια τους [γεματα και χημικα και άλλες βρωμιες που ριχνουν μεσα -υλικα τελευταιας διαλογηες και τεχνητες χρωστικες και αλλα καρκινογόνα) , και να μας βουρηξουν και τά 12-16 ευρώ που πουλανε τις βρώμες τους . Εχουμε ετσι ένα ωραιο γλυκο,που οποια ωρα μας καυλωσει ,τρωμε . Εγω σηκωνομαι τη νυχτα ,ταχα για κατούρημα,και τρωω,να μη με χαμπαριάσει  η γυναικα μου.  ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ και καλα γαμισια σε ολους!
 

mariath

Μέλος
Εγγρ.
29 Απρ 2009
Μηνύματα
4.583
Κριτικές
6
Like
146
Πόντοι
16
Κανα κοκκινιστό κάνεις την Κυριακή?
 
OP
OP
Μάκης Τσατσαρίδης
Εγγρ.
12 Φεβ 2014
Μηνύματα
517
Κριτικές
4
Like
713
Πόντοι
86
  Όχι,μεγαλε, πατατες και αυγα- δεν υπαρχει μια. Κρεας μια φορα στο εξαμηνο.
 

Βασιλοφρων13

Σεβαστός
Εγγρ.
15 Φεβ 2014
Μηνύματα
34.985
Like
6.937
Πόντοι
1.406
Αυτο που με τρελαινει ειναι που καμωνεσαι οτι δεν ξερεις πως λεγεται ο  αυγοδαρτης  :grin:
 

filos78

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Οκτ 2005
Μηνύματα
4.376
Κριτικές
11
Like
1.857
Πόντοι
5.975
Απεριόριστο respect Μάκη!  :rockon: :rockon: :rockon:

Έλειπε τέτοιου είδου thread από το bourdela.com!!!  Αν θέλεις, ρίξε μια και το link από το youtube να έχουμε και εκ πρώτης όψεως εικόνα!
 

Duke Nukem

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Σεπ 2015
Μηνύματα
13.369
Like
492
Πόντοι
186
Απεριόριστο respect Μάκη!  :rockon: :rockon: :rockon:

Έλειπε τέτοιου είδου thread από το bourdela.com!!!  Αν θέλεις, ρίξε μια και το link από το youtube να έχουμε και εκ πρώτης όψεως εικόνα!

Υπαρχει θρεντι με συνταγες για μπουρδελιαρηδες στις οποιες υπολογιζεται και το κοστος ανα μεριδα.
 

mariath

Μέλος
Εγγρ.
29 Απρ 2009
Μηνύματα
4.583
Κριτικές
6
Like
146
Πόντοι
16
το κοστος ανα μεριδα.

Πέραν της πλάκας:

Κι εγώ μαγειρεύω. (Όχι ζαχαροπλαστική, φαγητά).
Και δύσκολα, και σπάνια, και ακριβά (σε πρώτες ύλες).
Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ το πόσο φτηνό είναι το μαγειρεμένο φαγητό, συγκρινόμενο με το έξω.

Ένα προς δέκα είναι η σχέση.
 

glaskos

Σεβαστός
Εγγρ.
25 Δεκ 2011
Μηνύματα
15.126
Like
7.968
Πόντοι
1.206
φιλε Μάκης Καλαμάρας
απειρα respact
το συγκεκριμενο γλυκο με την συνταγη της βεροιας δεν μπορω να το βρω πουθενα στην αθηνα
καποτε στην λαικη της γειτονια μου το εφερνε ενας βεροιωτης ειται σε κομματια ειται σε ενος κιλου...αλλα δυστυχως εξαφανιστηκε απο την πιατσα
 

zeljko

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
2 Μαρ 2016
Μηνύματα
9.752
Κριτικές
4
Like
235
Πόντοι
346
ΣΟβαρο γλυκό το ραβανί .........

σαν κεκάκι με σιρόπι είναι ........
της πλάκας .........
 

filos78

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Οκτ 2005
Μηνύματα
4.376
Κριτικές
11
Like
1.857
Πόντοι
5.975
Σκέτο και εμένα δε μου λέει πολλά... ΑΝ όμως βάλεις πάνω του παγωτό καϊμάκι, τότα τα σπάει!!!
 
OP
OP
Μάκης Τσατσαρίδης
Εγγρ.
12 Φεβ 2014
Μηνύματα
517
Κριτικές
4
Like
713
Πόντοι
86
Πέραν της πλάκας:


Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ το πόσο φτηνό είναι το μαγειρεμένο φαγητό, συγκρινόμενο με το έξω.

Ένα προς δέκα είναι η σχέση.
 
 Ευχαριστώ για τα καλά λογια ,οσους απάντησαν  προηγουμένως. ναι, πραγματικα,οπως το λες ,είναι απιστευτο. Γι αυτό και εγραψα για "κοροιδίστικα λεφτα" ,που ισχυει και για ταβερνες,εστιατορια κλπ. Από καθαριοτητα δε και  υλικα ... οποιος εχει κανει γκαρσονι ή μαγειρας  ξερει ότι τιποτε δεν πετιέται από τα αποφαγια,πουθενα. Όλα σε ειδικο καδο και ανακυκλωση την επομενη, ειτε σε μουσακαδες,ειτε σε άλλα ,ειτε και παλι αυτουσια σε κοκκινιστα κλπ. Και οι πιτσαρίες το ιδιο κανουν σε ο,τι κομματια τυχει να μεινουν . Αν υπαρχει μια εξαιρεση, θα είναι μια στο τετρακόσια.
 
OP
OP
Μάκης Τσατσαρίδης
Εγγρ.
12 Φεβ 2014
Μηνύματα
517
Κριτικές
4
Like
713
Πόντοι
86
  Προ δεκαετιών, ειχα ένα φιλο μου μονιμο υπαξιωματικο . Αυτό το παιδι ειχε έναν αδερφό ,ο οποίος ΠΟΤΕ δεν ετρωγε εξω. Ο λογος ηταν ότι καποτε πηγε να βρεί ένα γνωστο του που δουλευε σε εστιατοριο.  Καθησε εκει να τα πουν  αρκετη ωρα και από αυτά που ειδε και του ειπε και  ο άλλος, επαθε τέτοιο σοκ  ,που δεν μπορουσε πιά να  φαη εξω.
 

Duke Nukem

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Σεπ 2015
Μηνύματα
13.369
Like
492
Πόντοι
186
Tα ετοιμα σε γλιτωνουν χρονο. Αν εισαι εργενης και δουλευεις πολλες ωρες θα φας ετοιμα αναγκαστικα.

Εγω μαγειρευω 2 φορες την εβδομαδα και τα βαζω σε ταπερ για να μην ξοδευω εξω. Αλλα θα αγορασω Μεξιξανικο, σουσι και αλλα φαστ φουντ.
 

Επισκέπτης
Tα ετοιμα σε γλιτωνουν χρονο. Αν εισαι εργενης και δουλευεις πολλες ωρες θα φας ετοιμα αναγκαστικα.

Εγω μαγειρευω 2 φορες την εβδομαδα και τα βαζω σε ταπερ για να μην ξοδευω εξω. Αλλα θα αγορασω Μεξιξανικο, σουσι και αλλα φαστ φουντ.
σιγα ρε μεγαλε, μια μακαροναδα 15 λεπτα θελει...

 

mariath

Μέλος
Εγγρ.
29 Απρ 2009
Μηνύματα
4.583
Κριτικές
6
Like
146
Πόντοι
16
 
 Ευχαριστώ για τα καλά λογια ,οσους απάντησαν  προηγουμένως. ναι, πραγματικα,οπως το λες ,είναι απιστευτο. Γι αυτό και εγραψα για "κοροιδίστικα λεφτα" ,που ισχυει και για ταβερνες,εστιατορια κλπ. Από καθαριοτητα δε και  υλικα ... οποιος εχει κανει γκαρσονι ή μαγειρας  ξερει ότι τιποτε δεν πετιέται από τα αποφαγια,πουθενα. Όλα σε ειδικο καδο και ανακυκλωση την επομενη, ειτε σε μουσακαδες,ειτε σε άλλα ,ειτε και παλι αυτουσια σε κοκκινιστα κλπ. Και οι πιτσαρίες το ιδιο κανουν σε ο,τι κομματια τυχει να μεινουν . Αν υπαρχει μια εξαιρεση, θα είναι μια στο τετρακόσια.

Είσαι υπερβολικός.
Δεν είναι τόσο τραγικά.
Επί καιρό έπαιρνα απο σουβλατζήδικο (που έκλεινε 1-2 τη νύχτα) ΟΛΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΕΥΜΑ των γύρων (γουρούνι-κοτόπουλο) που έμενε κρεμασμένο, για τα σκυλιά μου, ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ.
Τα πέταγαν, ότι δεν πουλιόταν. Έπρεπε βέβαια να πηγαίνω εκεί, κάθε βράδυ.
Την άλλη μέρα δεν τρώγεται, μου είχε πει ο (γνωστός) μαγαζάτορας (που λάτρευε τα σκυλιά).

Θα έπαιρνα 10-20 κιλά τη φορά...
 

mariath

Μέλος
Εγγρ.
29 Απρ 2009
Μηνύματα
4.583
Κριτικές
6
Like
146
Πόντοι
16
Έτοιμα φαγητά που ΑΞΙΖΟΥΝ τα λεφτά τους είναι τα μαγειρεμένα του Σκλαβενίτη.
Με 2-4 ευρώ την κάνεις ταράτσα (ανάλογα με το είδος).

Π.χ. μουσακάς (εξαιρετικός), γίγαντες, μπάμιες...
Να υπάρχει και μια ποικιλία στη ζωή μας...
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom