Περίπου καλά τα γράφεις αλλά ξεχνάς πως για κάποια επαγγέλματα είναι απαραίτητο το πτυχίο.Θα αναφέρω τη δικιά μου άποψη ή οποία ίσως σε κάποιον φανέι χρήσιμη. Έχω τελειώσει ΑΣΟΕΕ αλλά εργάζομαι σε σχετικά διαφορετικό αντικείμενο.
Λόγω της θέσης μου (manager) παίρνω αρκετές δεκάδες συνεντεύξεις. Γενικά βλέπω 2 μεγάλες παρανοήσεις.
Η πρώτη είναι οτι οι σπουδές δεν προσφέρουν τίποτα και μπορείς να μάθεις τα πάντα online.
Η δεύτερη είναι οτι το πτυχίο ανοίγει πόρτες και χωρίς αυτό δεν πας μπροστά.
Το αστείο είναι οτι και τις 2 παρανοήσεις τις βλέπω από άτομα που δεν έχουν σπουδάσει.
Η άποψη μου - σύμφωνα και με την οποία -συμβουλεύω όλα τα νέα παιδιά - σχετικά με την πρώτη συνοψίζεται στα εξής:
1. Η μόρφωση και η επαγγελματική κατάρτιση είναι 2 διαφορετικά πράγματα. Μορφώνεσαι για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος κ όχι για να γίνεις επαγγελματίας.
2. Ολοι οι άνθρωποι πρέπει να μορφωθούν είτε γίνουν πυρινικοί φυσικοί είτε καθαριστές. Αυτή είναι και η βάση της Δημοκρατίας εξάλλου. Ισότητα στην δημοκρατία (όπως ήταν στην Αρχαία Αθήνα) σημαίνει ότι όλοι έχουν την ίδια ικανότητα (και όχι απλά δυνατότητα) να συμμετέχουν στα κοινά.
3. Οταν είσαι 18 χρονών δεν έχεις ιδέα τι θα κάνεις στην ζωή σου. Σπούδασε κάτι που σαρέσει και ας μην το κάνεις επάγγελμα ποτέ. Σίγουρα θα σε οφελήσει στην ζωή σου πνευματικά και επιπλέον δεν θα σου μείνει απωθημένο.
4. Άλλο πράγμα έχω ένα χαρτί και άλλο πράγμα γνωρίζω κάτι καλά (ή αλλιώς "επίσταμαι" που είναι και η ρίζα του επιστήμονας). Μην πας για το χαρτί, δεν θα σου δώσει τίποτα. Πήγαινε για την γνώση, οπότε δες ξανά το 3.
5. Δεν είναι όσοι τελειώσανε μια σχολή ίδιοι. Κάποιοι απλά περνάνε τα μαθήματα και κάποιοι αγαπάνε αυτό που κάνουν και πραγματικά εντρυφούν σε αυτό. Δες ξανα το 3 και το 4.
Σχετικά με την δεύτερη παρανόηση.
1. Ναι μπορείς να μάθεις τα πάντα μόνος σου. Με την ίδια λογική μπορείς να γίνεις αρχικτεκτονας και μπορεί να τύχει να μην μάθεις ποτέ το πυθαγόρειο θεώρημα...Στο πανεπιστήμιο πάς γιατί σου μαθαίνουν οτι χρειάζεσαι γύρω από το αντικέιμενο σου χωρίς καν να ξέρεις τι χρειάζεται. Στην συνέχεια και αφότου έχεις πάρεις τις βάσεις το ψάχνεις μόνος σου...
2. Σε μια σχολή θα συναντήσεις/συναστραφείς με άλλους που θα σε βοηθήσουν να βελτιωθείς πάνω στο αντικείμενο σου αλλά και σαν άνθρωπος (για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα)
3. Θα μάθεις να σκέφθεσαι και να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα εργαλεία όταν και όπως χρειάζεται. Καθημερινά συναναστρέφομαι με "αυτοδίδακτους" επαγγελματίες που έννοιες όπως στατιστική σημαντικότητα, επιστημονική μέθοδος, διαδικασία ανατροφοδότης είναι κινέζικα. Με απλά λόγια προχωράμε με το συναίσθημα...
Για εμένα προσωπικά άξιζε τον κόπο και τον χρόνο που αφιέρωσα για τις σπουδές μου γιατί μου δωσε τις βάσεις. Απο τότε έχω αλλάξει πολλές φορές αντικείμενο. Έχω κάνει σεμινάρια, επανεκπαιδεύσεις κ.τ.λ αλλα οι βάσεις κάναν την διαφορά...
Επειδή κούρασα. Αν κάποιος σκέφτεται να σπουδάσει απλα για να πάρει ένα χαρτί να μην το κάνει. Αν όμως διψάει για γνώση ας το κάνει χθες. Και πάνω απόλα σπουδάστε ότι αγαπάτε, και όχι ότι θα σας αποκαταστήσει επαγγελματικά. Μακροπρόθεσμα θα βγείτε κερδισμένοι.
Όχι οποιοδήποτε, συσκεκριμένη σχολή που να δίδει εξειδικευμένα πτυχία.
Όπως ο αρχιτέκτων που γράφεις, ο κάθενας μας μπορεί να φτιάξει ενα σχέδιο αλλά πως αυτό θα περάσει απο την πολεοδομία χωρίς την σφραγίδα που θα γράφει πάνω και αρχιτεκτων μηχανικός.
Αυτό λοιπόν που γράφεις, σπουδάστε ότι αγαπάτε, είναι ολόσωστο.
Απλά θα συμπλήρωνα, μην μας πρήζετε τα παπάρια για επαγγελματική αποκατάσταση μετά ΜΟΝΟ πάνω σε αυτο το αντικείμενο της σπουδής σας.