Όχι. Κάθε άλλο παρά ορθολογισμός. Μύθοι, παγανισμός, ψευδοεπιστήμη, ιερά σύμβολα, ανηθικότητα και πνευματικότητα με την κακή έννοια ήταν ο Ναζισμός. Ο Ναζισμός ήταν η κατρακύλα απ' τον ορθολογισμό στην απόλυτη βαρβαρότητα. Αυτό ήταν. Δεν ήταν τάση της νεωτερικότητας αλλά ακύρωσή της. Δεν έχει καμία σημασία που είχαν τεχνολογικά επιτεύγματα. Χάνεις το νόημα.
Mπορει με το που ακουμε "ναζισμους" παβλοφιανα και ατταβιστικα να το συνδεουμε με κατι " κακο" . Και πραγματι κακο ηταν ο ναζισμος, αλλα οι μυθοι ο παγανισμος η ψευδοεπιστημη τα ιερα συμβοαλα και ολα αυτα δεν συνιστουν την ουσια του. Εαν ειχε ψευδοεπιστημη, τοτε πως επετευχθηκαν τα τεχνολογικα επιτευγματα? Τα επιτευγματα σε ΟΛΟΥΣ τουσ τομεις ηταν ΠΟΛΥ ΜΡΠΟΣΤΑ απο την εποχη τους, ο δε Γιαλμαρ Σαχτ, αποτελεσε υποδειγμα οικονομικου προγραμματισμου και σχεδιασμου.
Η νεοτερικοτητα αν αφεθει τελειως ανεξελεγκτη, εχει την εεγγενη ταση να αποτελεσει γυμνη ορθολογικοτητα. Και αυτο γιατι εφοσον ειναι αποσυνδεδεμενη απο καποιο υπερβατικο αι απολυτο μετρο ηθικης και αξιων, τοτε, αυτα καθοριζονται απο τις εκαστοτε ιστορικες συνθηκες και σε τελικη αναλυση, αυτο που απομενει ως καθαρο μετρο της αξιας ειναι η ωμη καθαρη δυναμη. Η δε δυναμη αυτη προερχεται απο τον ψυχρο επιστημονικο ορθολογισμο και ετσι μεγιστοποιειται.
Οι ναζι λοιπον εθεσαν τον ορθολογισμο καιτην επιστημονικοτητα στην επιδιωξη και μεγιστοποιηση της δυναμης τους ωμα κυνικα και ψυχρα.
Οταν σημερα η Κινα ξεθεμελιωνει ολοκληρα χωρια η στιβει ομαδικα τους ιδιους της τους πληθυσμους προς δοξα της κρατικοκαπιταλιστικης της ελιτ, οταν οι ΗΠΑ ξεχαρβαλωνουν χωρες ολοκληρες και εθνη,επειδη πρεπει να υποταχτουν στη λογικη του σχεδιασμου τους της παγκοσμιας πολιτικης τους, προς δοξα της χρηματοοικονομικης τους ολιγαρχιας, οταν οι επιθυμιες του εκαστοτε λαου, δεν εκφραζονται ελευθερως, αλλα πρεπει να πιεστουν και να καταπολεμηθουν ακομη, εν ονοματι της ορθολογικης τεχνοκρατιας, τοτε η ανθρωποτητα ολισθαινει σε εναν παρομοιο εφιαλτη, χωρις διεξοδο μαλιστα αυτη τη φορα.
Απλα ψυχολογικα, προτιμουμε να εξοριζουμε τον " κακο ναζισμο" μακρια ως κατι που δε μας αγγιζει και ως κατι αλλο, για να μη δουμε καταματα το τερας το οποιο επισκιαζει σημερα εδω και τωρα την ανθρωποτητα.