Ο ένθεος δέχεται την ύπαρξη κάποιου θεού και δεν μπορεί να αποδείξει τον ισχυρισμό του.
Ο άθεος αρνείται την ύπαρξη οποιουδήποτε θεού και επίσης δεν μπορεί να αποδείξει τον ισχυρισμό του.
Βέβαια, πολλοί εμφανίζουν το επιχείρημα με το ιπτάμενο μακαρανοτέρας (ΙΜΤ), που από εκεί είχε πάρει και τον συμβολισμό ο δικός μας ''γέροντας παστίτσιος''.
[URL unfurl="true"]https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%80%CF%84%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82[/url] , ότι δηλαδή, αφού και με τον θεούς των υπόλοιπων θρήσκων δεν μπορεί να αποδειχτεί η υπαρξή τους αλλά οι υπόλοιποι οφείλουν να τους σέβονται, έτσι τότε και με τον δικό τους θεό, που δεν μπορεί να αποδειχτεί η υπαρξή του, θα απαιτούν και αυτοί το δικαίωμα να σέβονται οι υπόλοιποι την πίστη τους και μπλα μπλα μπλα. Δλδ ότι το βάρος της απόδειξης το φέρει αυτός που πιστεύει σε θεό και όχι αυτός που αρνείται την ύπαρξη θεού.
Στην ουσία αυτό ξεκίνησε και υποστηρίχθηκε από άθεους και αγνωστικιστές στη δύση με σκοπό να σταματήσει να διδάσκεται ο χριστιανισμός στα σχολεία. Η ιδέα για αυτό, που στην ουσία στρέφεται στην κατάργηση οποιαδήποτε θρησκείας, πάρθηκε από τον ''Αόρατο Ροζ Μονόκερω''
[URL unfurl="true"]https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%A1%CE%BF%CE%B6_%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%BA%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%82[/url] και που αυτή πάρθηκε από την ''Τσαγέρα'' του (αθειστή/κομμουνιστή/αναρχικού κτλπ) Μπέρτραντ Ράσελ.
Τα παραπάνω λήμματα από τη wiki τα εξηγούν πιο αναλυτικά.
Φυσικά σε αυτά μπορούμε εύκολα να αντιτάξουμε το παράδειγμα με τους εξωγήινους:
α) το σύμπαν είναι άπειρο και μπορεί να υπάρχουν εξωγήινοι, μπορεί και να μην υπάρχουν. το ίδιο και με τον (οποιοδήποτε) θεο, μπορεί να υπάρχει μπορεί και όχι. έχουν και τα δύο πιθανότητες.
β) παρόλο που το σύμπαν είναι άπειρο και μπορεί να υπάρχουν εξωγήινοι, δεν είναι και αναγκαίο να υπάρχουν εξωγήινοι (όπως ούτε και γήινοι), έτσι, από την άλλη, και ο χώγκινς και άλλοι λένε πως παρόλο που μπορεί να υπάρχει θεός στο σύμπαν, το σύμπαν για να υπάρχει δεν έχει ανάγκη την ύπαρξη κάποιου θεού.
γ) χοντρά χοντρά λοιπόν όταν ρωτήσετε κάποιον πιστό και σας απαντήσει πως δεν πιστεύει σε ύπαρξη εξωγήινων και αποκλείεται να υπάρχουν (πολύ πιθανών και επειδή συμφωνεί με την θρησκο-κοσμοθεωρία του), το ίδιο κάνει και ένας άθεος όταν απαντάει πως δεν πιστεύει σε θεό και αποκλείεται να υπάρχει επειδή δεν συμφωνεί με την δική του αθεο-κοσμοθεωρία. το ίδιο παράδειγμα μπορεί να μεταφερθεί και αλλού, πχ στη φιλοσοφία με τους εμπειριστές και τους ορθολογιστές, εμπειριστές-ιδεαλιστές, ιδεαλιστές-υλιστές, ντετερμινιστές-ιντετερμινιστές κτλπ, και οι δύο έχουν εξίσου μια θεωρία που αντικρούει την άλλη εις το διηνεκές. το ίδιο συμβαίνει και στη φυσικη-κοσμολογία που υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν στο μπινγκ μπανγκ, άλλοι στη κοσμολογία της συνεχούς δημιουργίας, άλλοι στη θεωρία Λίντε, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται η θεωρία με τα παράλληλα συμπάντα κτλπ. όπως και στις θρησκείες έτσι και εκεί, κάποιοι πιστεύουν κάπου και κάποιοι όχι, κάποιοι πιστεύουν κάπου και ταυτόχρονα αμφισβητούν και ψάχνουν και κάτι άλλο (όπως και χριστιανοί που όλοι μας θα γνωρίζουμε). η αθεία είναι γνώση, δλδ τι εννοεί εδώ ο ποιητής; ότι οι ένθεοι επιστήμονες-τεχνίτες είναι άσχετοι και οι άθεοι οι καλύτεροι;
ότι όλοι όσοι είναι άθεοι είναι και σοφοί ως άνθρωποι, και όλοι οι ένθεοι καθυστερημένοι; ότι οι άθεοι διαβάζουν σε βιβλιοθήκες και μορφώνονται στα πανεπιστήμια ενώ οι ένθεοι δεν περνάνε ούτε απ' έξω από αυτά;
ότι ο σωκράτης που πίστευε στη μεταθάνατο ζωή ήταν ηλίθιος;
εγώ θεωρώ πάντως την γνώση γνώση και την αθεία αθεία. δυο ξεχωριστά πράγματα.