Είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος προπονητής στην Ευρώπη και κάθε φορά που μιλά έχει κάτι να πει.
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μίλησε στην «Sportday»για τον Παναθηναϊκό της νέας περιόδου, για το μέλλον του στον πράσινο πάγκο, για την παραμονή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, αλλά και για το αντίο του μεγάλου αρχηγού, Φραγκίσκου Αλβέρτη.
Αναλυτικά η συνέντευξη στη «Sportday»:
Για τα μπάτζετ που εκτοξεύθηκαν από τις ισπανικές ομάδες:
«Ειλικρινά δεν ξέρω ό,τι έχει συμβεί και αφορά μεταγραφές... γιατί δεν με ενδιαφέρει κιόλας! Ξέρω μόνο τα της Μπαρτσελόνα και των άλλων ισπανικών ομάδων, γιατί διάβαζα εφημερίδες όσο έμεινα στο σπίτι μου, στη Μαδρίτη. Ενημερωνόμουν για το τι προσπαθούν να επιτύχουν φέτος, βάσει και του τι είχαν κάνει πέρυσι. Βέβαια, μιλώ συχνά και με τον Δημήτρη (σ.σ.: Ιτούδη) και έχω μια γενικότερη πληροφόρηση. Μεταξύ των συλλόγων που... δεν έκαναν εκπτώσεις ήταν και ο Παναθηναϊκός.
Οπως θα θυμάσαι, φτιάξαμε την ομάδα αμέσως μετά το τέλος της περασμένης αγωνιστικής περιόδου. Ούτε μια εβδομάδα αργότερα. Είχαμε το ραντεβού με τον Θανάση Γιαννακόπουλο και κάναμε μόνο δύο μεταγραφές. Εν προκειμένω λοιπόν, όλα ήταν απλά για εμάς, γιατί η συντριπτική πλειονότητα των παικτών μας είχε συμβόλαιο. Πήραμε τον Καλάθη και τον Τέπιτς... ξέρεις τι έγινε με τον Σάρας, προσθέσαμε και τον Μπόγρη και έτσι βρεθήκαμε με 14 παίκτες στο ρόστερ, για τους οποίους είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος.
Οφείλω ένα ευχαριστώ στην οικογένεια Γιαννακόπουλου που για μια ακόμη χρονιά έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Εδειξαν εμπράκτως πως θέλουν να κρατήσουν την ομάδα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Για τα 8 συμβόλαια συν το δικό του που λήγουν το καλοκαίρι του 2010:
«Υπάρχει χρόνος μέχρι τότε, να δούμε τι θα γίνει. Τώρα πρέπει να σκεφτόμαστε τι έχουμε στην παρούσα φάση στα χέρια μας και το διάστημα που υπάρχει για να προετοιμαστούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα συναντηθούμε με τους αδελφούς Γιαννακόπουλους, θα μιλήσουμε και θα κάνουμε αυτό που θα είναι το καλύτερο για τον Παναθηναϊκό».
Για την αλλαγή του καθεστώτος των ξένων (από 2 Αμερικανοί και 4 κοινοτικοί έγιναν 3-3):
«Αν με ρωτάς αν συμφωνώ, θα σου απαντήσω ότι αυτή η ερώτηση είναι για τον σύλλογο. Ο,τι πει ο Παναθηναϊκός θα βρει σύμφωνο και εμένα. Δεν θέλουμε όμως να κάνουμε κάποια αλλαγή. Εχουμε ομάδα, με την οποία είμαι πάρα μα πάρα πολύ ικανοποιημένος. Και έχουμε σχεδόν ένα μήνα μπροστά μας πριν αρχίσουμε την προετοιμασία».
Για την θέση «3»:
«Θα καταλάβουμε μετά την εκκίνηση της προετοιμασίας αν ο τρόπος που "στήσαμε" την ομάδα ανταποκρίνεται στις ιδέες που είχαμε όταν τη σχεδιάζαμε. Ο,τι και να πούμε τώρα, δεν θα 'χει νόημα. Οταν αρχίσουμε να παίζουμε, να προπονούμαστε, θα διαπιστώσουμε τι ισχύει».
Για τη χρονιά που επισήμως ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου:
«Eν τη απουσία μου, γιατί θα είμαι στη συνάντηση των προπονητών της Ευρωλίγκας στη Βαρκελώνη. Βέβαια, θα είναι στο ΟΑΚΑ ο Δημήτρης και οι συνεργάτες μας.
Ξέρουμε πως έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Γιατί είναι πάντα δύσκολη η χρονιά που έπεται του τριπλ κράουν. Το ζήσαμε και το 2007. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έχουμε πολύ χρόνο μέχρι την πρώτη επίσημη υποχρέωσή μας. Μεσολαβούν επτά εβδομάδες έως τις 22/10 και την πρεμιέρα της Ευρωλίγκας με τη Μιλάνο. Υπάρχει χρόνος ακόμα και για να ξεκουράσουν οι διεθνείς το σώμα και κυρίως το πνεύμα τους».
Για το αν λείψουν οι διεθνείς από το πρώτο στάδιο προετοιμασίας στο Ζλάτιμπορ:
«Είναι υπό σκέψη αυτή η επιλογή. Και σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που δεν θα 'χουμε όλους τους παίκτες κοντά μας.
Και για τον Δημήτρη (Διαμαντίδη), αλλά και για τον Σάρας, ήταν πολύ σημαντικό να αφιερώσουν ένα καλοκαίρι στους εαυτούς τους, μετά την πολύ ιδιαίτερη περασμένη αγωνιστική περίοδο. Το γεγονός ότι είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν είναι θετικό για τις εθνικές τους, όπου θα μπορούν να επιστρέψουν ακόμα καλύτεροι το άλλο καλοκαίρι, αλλά και για τον Παναθηναϊκό. Eπειτα από πάρα πολλά χρόνια που δεν ξεκουράζονταν κανένα καλοκαίρι, έμειναν εκτός».
Για το θέμα της παραμονής του Γιασικεβίτσιους:
«Τι σημασία έχει τι έγινε; Το σημαντικό είναι πως είναι παίκτης μας. Και αν θυμάσαι, είχα πει πολλές φορές ότι "είμαι βέβαιος πως θα μείνει". Είναι εξέλιξη που μας κάνει όλους χαρούμενους, διότι ό,τι τον αφορά μάς ταιριάζει. Η προσωπικότητά του, ο χαρακτήρας που έχει ως παίκτης -διότι του αρέσει πολύ το παιχνίδι-, τα πάντα...».
Για την μείωση στον μέσο όρο ηλικίας (από τα 27,9 χρόνια «έπεσε» στα 25,6):
«Πάντα προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε ένα μείγμα εμπειρίας και νιάτων. Να κινούμαστε σκεπτόμενοι το μέλλον.
Ετσι, παραδοσιακά υπογράφαμε κάποια νέα παιδιά που θα ήταν έτοιμα να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό, όπως ήταν ο Περπέρογλου, ο Πέκοβιτς, ο Σερμαντίνι και φέτος ο Μπόγρης.
Είναι πολύ σημαντικό να έχεις παίκτες όπως οι Διαμαντίδης, Σάρας, Μπατίστ, Τσαρτσαρής και νέα παιδιά με ταλέντο. Είναι πολύ πιο εύκολο για όλους να δουλέψουν, όταν υπάρχει η διάθεση που πάντα επιδεικνύουν οι παίκτες μας να βοηθούν τους νέους να καταλάβουν ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό: από το παιχνίδι μέχρι τη φιλοσοφία. Ελπίζω αυτό να γίνει και φέτος».
Για τον Αλβέρτη:
«Ενας από τους στόχους που έχουμε είναι να συνεχίσουν οι φίλοι μας να είναι κοντά μας και να αυξάνονται από παιχνίδι σε παιχνίδι. Ξέρουν πώς δουλεύει η ομάδα και είναι πάντα δίπλα μας. Γι' αυτό και εύχομαι να δημιουργήσουν ρεκόρ στο ματς που θα δώσουμε στις 11/10 για τον Φραγκίσκο Αλβέρτη (με την ΤΣΣΚΑ, όταν θα αποσυρθεί η φανέλα με το Νο4). Περιμένω στο ΟΑΚΑ όχι μόνο 20.000, αλλά... 25.000, γιατί το αξίζει»!