Ήγγικεν η ώρα ω συνάδερφοι μαχαιροβγάλτες, το ποστ για τη φαλτσέτα γένοιτο!!!!
Έχουμε και λέμε, διαφορές φαλτσέτας και σαβέτας:
1.Διαφορά στη γωνία ξυρίσματος.Η φαλτσέτα θέλει πιο κάθετο κράτημα, δηλαδή η ράχη της να πλησιάζει πιο πολυ στο πρόσωπο από τη σαβέτα.Η σαβέτα έχει μεταλλικό μέρος για να συγκρατεί τη λεπίδα οπότε αναγκαστικά παίρνεις μεγαλύτερη γωνια για να ακουμπήσει η λεπίδα το πρόσωπό σου.Με τη φαλτσέτα αν πάρεις την ίδια γωνία θα κοπείς, ειδικά πηγούνι και βάση λαιμού προσοχή στη γωνία...
2.Μεγαλύτερη επιφάνεια λεπίδας.Αυτό δεν παίζει και πολύ ρόλο στο πηγούνι αλλά στα μαγουλα πχ έχει σημασία.Τα μαγουλά μας δεν είναι επίπεδα και όταν ξυρίζεσαι σε ένα σημείο πρέπει να βλέπεις σε πιο σημείο του προσώπου σου καταλήγει το υπόλοιπο ξυράφι.Κλασσικό ατύχημα, ιδιαίτερα με ξυράφια που έχουν μυτερή κατάληξη, είναι να φας αυτί στο σημείο που φτιάχνεις τη φαβορίτα.Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε μάθει να ξυριζόμαστε με το μέσο της λεπίδας, είτε φαλτσέτα είτε σαβέτα.Ένα ξυράφι 5/8 είναι σχεδόν το διπλάσιο σε σύγκριση με τη λεπίδα της σαβέτας.Να μην πω για 6/8... :o :o :o
3.Το βάρος.Η φαλτσέτα είναι σίγουρα βαρύτερη από οποιαδήποτε σαβέτα.Αυτό λογίζεται στα θετικά αλλά πρέπει πρώτα να το συνηθίσεις στη χρήση.
4.Η επιθετικότητα του ξυραφιού.Εδώ δεν αλλάζεις λεπίδα και τελείωσες.Πρέπει να το έχεις έτοιμο όπως το θέλεις για να ξυριστείς.Και όπως γνωρίζουμε και από τα λεπίδια, άλλο τρόχισμα θέλει για σκληρά και μερών γένια , άλλο για 1 μέρας και άλλο για λίγα κτλ.
5.Πολύ προσοχή κατά τη χρήση μην ακουμπήσετε την κόψη σε κανένα νεροχύτη,βρύση,κούπα κτλ γιατί γαμήθηκε ο αίθέρας και θα κλαίτε με μαύρο δάκρυ
Αυτά για τη χρήση.Για τη διαδικασία τώρα εκείνο που έκανα εγώ είναι ότι πρώτα πηγα το δικό μου στον Τσομπάρη και του περιέγρραψα πως ακριβώς το θέλω, δηλ. με τι είδους κόψη, του πήγα τη λεπίδα την άστρα και του λέω έτσι θέλω να μου το κάνεις, τα γένια μου είναι έτσι κι έτσι και θέλω αυτό κι αυτό.Ξεκάθαρα πράγματα για να ξέρει και ο παππούς τι κάνει.
Πριν ξεκινήσουμε το περνάμε γύρω στις 25 φορές από το λουρί από την κάθε πλευρά εναλλάξ.Προσοχή στις γωνίες όταν το περνάτε.Αν είναι μεγάλη η κλίση απλά θα το χαλάσετε αν είναι μικρή δε θα το τροχίσετε.
Και ξεκινάτε.Ανάλογα πως θα σας το έχει τροχίσει ο παππούς θα επιλέξετε να ξυριστείτε με τα αντίστοιχα γένια.Για απαλό τρόχισμα λιγα γένια, για επιθετικό τρόχισμα πολλά και σκληρά γένια.
Το ξεπλένουμε τακτικά, σχεδόν σε κάθε κατέβασμα.Βοηθάει και το πρόσωπο να υγραίνεται και το ξυράφι να γλιστράει.Στο τέλος να μην ξεχάσετε να το καθαρίσετε και να το σκουπίσετε πολύ καλά και , αφού στεγνώσει, να του βάλετε τα απαραίτητα λάδια του για να μη σας σκουριάσει.
Άντε και καλό βόλι!!!!!
Υ.Γ.Ο όρος τρόχισμα για το πέρασμα από το λουρί είναι καταχρηστικός.Το λουρί δεν τροχίζει στην πραγματικότητα το ξυράφι απλά ισιώνει τον αιθέρα.Παίζει δηλ. το ρόλο που παίζει το μασάτι στο μαχαίρι του κρεοπώλη.