Νέα

Πόσο μόνοι/ες είμαστε για να γυρίζουμε στα fora;

• Μέλος που άνοιξε το νήμα ευκωλόπιστος
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 115
  • Εμφανίσεις 5K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Άλλωστε κι εδώ που είμαστε είναι ένα κομμάτι του προσωπικού μας παραδείσου...

Νταξη μωρε καλα ειναι και δω, αλλα προτημουσα να ημουν στην πλατεια του χωριου μου τωρα, να χτυπαγα κανα κοντοσουβλι και να πλακωνομουνα στις μπυρες. Θα κανει και ψυχρουλα αποψε πανω θα ειναι ΓΑΜΑΤΑ. Αλλα η γαμημενη η δουλεια με θελει εδω.

OP
OP
Ε
Εγγρ.
18 Αυγ 2008
Κριτικές
2
Like
4
Πόντοι
6
Νταξη μωρε καλα ειναι και δω, αλλα προτημουσα να ημουν στην πλατεια του χωριου μου τωρα, να χτυπαγα κανα κοντοσουβλι και να πλακωνομουνα στις μπυρες. Θα κανει και ψυχρουλα αποψε πανω θα ειναι ΓΑΜΑΤΑ. Αλλα η γαμημενη η δουλεια με θελει εδω.
μεγάλε τι μου λες τώρα...
φύγαμε???????? :dancing:

nick025

Τιμημένος
Εγγρ.
30 Ιουλ 2007
Κριτικές
12
Like
5
Πόντοι
5.175
Αν και ο τίτλος του σαιτ δεν σε προιδεάζει θετικά παρόλα αυτά αισθάνομαι τυχερός που γνώρισα  από κοντά εξαιρετικά άτομα μέσω αυτής της εικονικής πραγματικότητας που διαφορετικά ίσως να μην γνώριζα
ποτέ.
:rockon:  :rockon:  :rockon:

Επισκέπτης
και με την πρωην κοπελα μου μονος μου ημουνα φιλε,τι μου λες τωρα..

Μεγάλη κουβέντα είπες φίλε…. Πολύ μεγάλη….

καταλαβα τι λες αλλα θελω να σου πω πως ειναι πολυ μικροτερο προβλημα απο αυτους που ξημεροβραδιαζονται ολη την ωρα στην τι βι......που ειναι παραπανω απο τη μιση ελλαδα.....
γραψε τωρα καλα τι θα σου πω....
η μοναξια δεν εχει να κανει με την ποσοτητα αυτων που ειναι γυρω σου αλλα με την ποιοτητα που αυτοι εχουν και με την χημεια που βγαινει....
και 200 ανθρωπους να εχεις γυρω σου αν δεν επικοινωνεις γαμα τα.... μονος σου εισαι ;)
εχεις σκεφτει οτι το συγκεκριμενο φορουμ (μια και εδω γραφουμε τωρα) σου δινει την δυνατοτητα μεσα απο 60.000 ατομα να φιλτραρεις ,να διαλεξεις και να ''επικοινωνησεις'' με ατομα που σου κανουν κλικ και εχετε χημεια και που πολυ πιθανον σε μια ολοκληρη ζωη'' εξω '' να μην καταφερνες να τους βρεις;;;;; :think: :think: :think: :think:
σκεψου το και λιγο ετσι.....
τα παντα αδερφε ειναι στο μυαλο μας....
το πως χρησιμοποιουμε ΕΜΕΙΣ τα πραγματα και οχι αυτα εμας ειναι που κανει τη διαφορα!!!!!

Δε νομίζω πως κάποιος έχει μοναξια για να γυρίζει σε φόρουμς....
μην ξεχνάμε πως για τα πάντα υπάρχει κι ένα φόρουμ!!!

τι εννοώ... αρκετοί από δω είμαστε μέλοι σε κάποιο "car club" το οποίο έχει
ηλεκτρονική διέυθυνση και φόρουμς μέσα από τα οποία λένε διάφορα και κανονιζονται
οι διάφορες συναντήσεις, εκδηλώσεις κλπ.... ;)

Ή σε κάποιο μουσικό φόρουμ όπου ανταλλάσουν απόψεις, αγγελίες, τραγούδια και πολλά άλλα.... ;)

οπότε, προσωπικά θεωρώ λάθος τον τίτλο του θέματος...
στο διαδίκτυο είμαστε στον ελεύθερό μας χρόνο τον οποίο τον αξιοποιούμε όπως
θέλουμε εμείς έτσι ώστε να περάμε καλά.... ;) :rockon:

Ακριβώς, έτσι είναι, μπορεί να έχουμε πολλούς φίλους και τα χόμπυ μας να είναι τελείως διαφορετικά, γι’ αυτό μπορεί ο οποιωσδήποτε να μπει σ ένα φόρουμ που τον ενδιαφέρει και να ανταλλάξει απόψεις με άτομα τα οποια έχει κοινές απόψεις….

επίσης, από τα φόρουμς, μπορεί να δημιουργηθούν και
καλές παρέες και φιλίες... ;) ;) ;)

Πραγματικά μπορεί να δημιουργηθούν πολύ δυνατές φιλίες….

Ο προσωπικός μου παραδεισος ενδεχεται να διαφερει απο το δικό σου η των άλλων... Παραδεισος για μενα ειναι να ξυπναω στις 4 το πρωι και να παιζω πιανο. Η να γυρναω το χαραμα στο σπιτι απο μια εξαιρετικη βραδια και ν ακουω μουσικη στον κηπο μου. Να ξυπναω το πρωι και να μην ειναι κανενας ανεπιθυμητος στο σπιτι. Να ειμαι μ αυτους που γουσταρω, στα μερη που γουσταρω με τις μουσικες και τα φεγγαρια που γουσταρω.

Μπράβο Avra, είναι αξιοζήλευτος ο προσωπικός σου παράδεισος…..

Προσωπικά έχω μύρια φίλους, ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ. Θα συμφωνήσω με αυτό που είπε προηγούμενως ο Stabit, στο φόρουμ μπαίνω για να νιώσω λίγο μόνος, όμως, γνωρίζοντας μερικά άτομα από το φόρουμ μόνο μοναξιά δεν μπορώ να νιώσω γιστί πιστεύω ότι σε άλλες συνθήκες δεν θα τα γνώριζα – άρα νιώθω τυχερός. Το internet γενικά, νομίζω ότι είναι ένας τρόπος να ανταλλάσεις τις απόψεις σου για θέματα που σε ενδιαφέρουν με άτομα που σε ενδιαφέρουν. Ορισμένα φόρουμ έχουν καταντήσει να είναι κάτι σαν ηλεκτρονικά καφενεία κ προσωπικά, θεωρώ ότι είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη συνυφασμένη με τους εντατικούς ρυθμούς της καθημερινότητας και την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας…. Όλοι εμείς που θεωρούμαστε παιδιά, γενιά της Πληροφόρησης και γενικότερα της Πληροφορικής πείτε το όπως θέλετε, δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε ρόλο-θέση σε αυτό τον άμεσο τρόπο επικοινωνίας…. Δείτε το σαν να πηγαίνετε για καφέ με κάποιους φίλους που κάτι συμβαίνει και δεν μπορούν την ώρα που τους θέλετε να είναι μαζί σας, μπορούν όμως να είναι internetika. Άλλωστε τίποτα δεν μπορεί να σου αντικαταστήσει τον καφέ ή την μπύρα με έναν πραγματικό σου φίλο στην πραγματική ζωή….
Νομίζω, ότι η ζωη και τα συναισθήμασα που νιώθεις, συνδέονται άμεσα με τον τρόπο που βλέπεις την ίδια τη ζωή, τα πάντα είναι θέμα επιλογών....

ais8hsh

Μέλος
Εγγρ.
10 Ιουλ 2006
Like
7
Πόντοι
6
Είναι ένα θέμα που μου κίνησε το ενδιαφέρον. Μπράβο στο παλληκάρι που το άνοιξε, αλλά το γάμησε στη συνέχεια μαζί με τον άλλον...

Μα καλά, πάνω από 2-3 σελίδες δεν προχωράει τίποτα εδώ μέσα χωρίς τσακωμό ?

Έλεος, βούρδουλα (moderation) θέλουμε? Δεν μπορεί να κρατηθεί μια συζήτηση χωρίς βρισίδια ? Τόσο δεν κρατιέστε πιά ?

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Όλοι εμείς που θεωρούμαστε παιδιά, γενιά της Πληροφόρησης και γενικότερα της Πληροφορικής πείτε το όπως θέλετε, δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε ρόλο-θέση σε αυτό τον άμεσο τρόπο επικοινωνίας….

Εεεεεεε, μην ξεχνάς και τους παπούδες της Πληροφορικής.
Καλά, άντε, τους θείους.

OP
OP
Ε
Εγγρ.
18 Αυγ 2008
Κριτικές
2
Like
4
Πόντοι
6
Εθισμένος στον κυβερνοχώρο??? Μοναξιά μου όλα

Είναι λυπηρό, μοναχικό και στενάχωρο το περιβάλλον στον κυβερνοχώρο. Η πρώτη ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της χρήσης του Internet στο σπίτι, αποδεικνύει πως όσοι περνούν έστω και λίγες ώρες την εβδομάδα "σερφάροντας" στο δίκτυο, βιώνουν την κατάθλιψη και τη μοναξιά πολύ πιο έντονα απ' ότι αν χρησιμοποιούσαν λιγότερο συχνά τον υπολογιστή τους.
"Από μόνο του το Internet έχει την ικανότητα να στερεί από τους χρήστες τη δυνατότητα να είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση", ήταν το συμπέρασμα των Αμερικανών επιστημόνων, που μελέτησαν επί δύο χρόνια τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις "μετριοπαθών" επισκεπτών του δικτύου, ανθρώπων δηλαδή που χρησιμοποιούν μεν το Internet, χωρίς όμως να το παρακάνουν.

Στην Ελλάδα, μπορεί η κατάσταση να μην έχει πάρει ακόμη τραγικές διαστάσεις, οι ειδικοί όμως επισημαίνουν τους κινδύνους "κατάθλιψη του κυβερνοχώρου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το μηχάνημα και η τεχνολογία αυτή μπορεί να επιτρέπει την επικοινωνία, δεν διευκολύνει όμως την έκφραση των συναισθημάτων. Ο χρήστης του δικτύου μπορεί να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, αλλά είτε καταπιέζει τα συναισθήματά του είτε χρησιμοποιεί το Internet για να "φύγει", για να μην έρθει σε επαφή με τα προβλήματα της καθημερινότητας".

Σύγχρονες παθήσεις

Καλύπτοντας τη βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου για... κυβερνοεπικοινωνία, το Internet προκαλεί έναν κοινωνικά αποδεκτό εθισμό. Ποια τα στερητικά συμπτώματα και ποιες οι πιθανότητες απεξάρτησης;
1) Σας απασχολεί το Internet; (σκέφτεστε την προηγούμενη σύνδεσή σας ή ανυπομονείτε για την επόμενη).
2) Νιώθετε την ανάγκη να χρησιμοποιείτε το Internet όλο και περισσότερο;
3) Έχετε κάνει επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες να ελέγξετε, να μειώσετε ή να σταματήσετε τη χρήση του Internet;
4) Αισθάνεστε συμπτώματα στέρησης (νευρικότητα ή μελαγχολία) όταν προσπαθείτε να περιορίσετε τη χρήση του Internet;
5) Παραμένετε συνδεδεμένος για περισσότερη ώρα από όση σκοπεύατε αρχικά;
6) Παραμελείτε τη σχέση, τη δουλειά ή τις σπουδές σας εξαιτίας του Internet;
7) Έχετε πει ψέματα για τον χρόνο που αφιερώνετε στο Internet;
8) Χρησιμοποιείτε το Internet για να ξεφύγετε από τα προβλήματα ή για να αισθανθείτε καλύτερα;
9) Συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε το Δίκτυο παρ' ότι πληρώνετε υψηλούς τηλεφωνικούς λογαριασμούς;
10) Έχετε κάνει δραστικές αλλαγές στο πρόγραμμά σας (μείωση ύπνου, κοινωνικών δραστηριοτήτων κλπ.) για να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο Δίκτυο;
11) Νευριάζετε όταν σας διακόπτουν ενώ είστε βυθισμένος στο Internet;
12) Μήπως σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή σας αισθάνονται ενοχλημένοι ή απογοητευμένοι από τον χρόνο που περνάτε στο Δίκτυο;
13) Αντιδράτε αμυντικά ή με νευρικότητα όταν σας λένε ότι αφιερώνετε υπερβολικά πολύ χρόνο στο Internet;
14) Αισθάνεστε ενοχές ή άγχος για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε το Δίκτυο;
15) Έχετε συχνά την εντύπωση ότι βρίσκεστε μόλις ένα βήμα από το να βρείτε την πληροφορία που αναζητούσατε στον κυβερνοχώρο;
16) Ελέγχετε διαρκώς το e-mail σας;
17) Λαχταράτε μια δόση Internet όπως ο καπνιστής λαχταρά ένα τσιγάρο;

Αν απαντήσατε ναι στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε ανήκετε σε ένα νέο είδος εθισμένων, των "εθισμένων στο Internet", αυτών δηλαδή που περνούν τόσο χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους ώστε να παραμελούν την "πραγματική ζωή" τους.

Το Δίκτυο δεν είναι στο σύνολό του εθιστικό αλλά συγκεκριμένες εφαρμογές του, κυρίως οι διαδραστικές, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καταχρηστικής συμπεριφοράς. Οι μη εθισμένοι χρησιμοποιούν το Internet για να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να διατηρήσουν ήδη υπάρχουσες σχέσεις μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Οι εθισμένοι χρησιμοποιούν κυρίως τις υπηρεσίες εκείνες του Δικτύου που τους επιτρέπουν να "γνωρίσουν" κόσμο και να ανταλλάξουν απόψεις. Στην ασφάλεια της ενδοδικτυακής ανωνυμίας μπορεί κάποιος να εκφράσει τις ιδέες που δεν τολμά να ξεστομίσει στον κοινωνικό του περίγυρο, να βρει την υποστήριξη που του λείπει στην πραγματική ζωή, να κάνει σεξ χωρίς τον κίνδυνο μόλυνσης από AIDS και κυρίως να κατασκευάσει την ταυτότητα που επιθυμεί.

Στην πραγματική ζωή η κοινωνικοοικονομική θέση, το φύλο, η ηλικία, η εμφάνιση επηρεάζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο κυβερνοχώρος ωστόσο είναι η ιδανική δημοκρατία γιατί όλοι οι "εικονικοί πολίτες" είναι ίσοι, ελεύθεροι να δημιουργήσουν την περσόνα που επιθυμούν και να κάνουν νέους κυβερνοφίλους χωρίς να είναι αναγκασμένοι να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της "πραγματικής" φιλίας. Γι' αυτό έχει παρατηρηθεί ότι οι πιο επιρρεπείς στον κυβερνοεθισμό δεν είναι αυτοί που πληρούν το στερεότυπο "άντρας - νέος - εσωστρεφής - δεξιοτέχνης στους υπολογιστές" αλλά άνθρωποι ντροπαλοί, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που φοβούνται την απόρριψη. Το Δίκτυο τους επιτρέπει να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να διαπρέψουν σε έναν φανταστικό κόσμο που ζει μέσα στην οθόνη του υπολογιστή τους.

Επισκέπτης
Εεεεεεε, μην ξεχνάς και τους παπούδες της Πληροφορικής.
Καλά, άντε, τους θείους.

δεν ήθελα να χαρτογραφήσω το ηλικιακό, αλλά να μιλήσω για τη συνολική συμμετοχή των ατόμων... τι παπούδες, τι θειοι, τι παιδιά, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε.... :2funny: :2funny:

Εγγρ.
26 Απρ 2008
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
16
Εγω γνωρισα το σαιτ πριν κανα χρονο στην δουλεια ενος φιλου, που δεν ειχαμε τι να κανουμε και μπαιναμε σε τσοντοσαιτ να δουμε καμια μαλακια να γελασουμε.

Τωρα ειμαι απο το πρωι μεχρι το βραδυ στο σαιτ γιατι εχω ενα πολυ περιεργο χομπυ, σοβαρα, και απαιτει οι υπολογιστες μου να ειναι απο το πρωι μεχρι το βραδυ ανοιχτοι, και να ...δουλευουν κατα καποιο τροπο.

Οποτε οσο εγω περιμενω ο υπολογιστης να κανει την δουλεια του, και αφου δεν επιβαρυνει την υπολογιστικη ισχυ, μπαινω και γω σε κανα σαιτ και γραφω καμια μαλακια να περναει η ωρα.

Καμια σχεση λοιπον με την προσωπικη μου ζωη.

Επισκέπτης
Εμενα κυριοι να με συγχωρητε αλλα πρεπει να την κανω. Σχολαω σε μιση ωριτσα και καθοτι εθισμενος στη μασα και τα πιωματα (ολων των ειδων) πρεπει να βιαστω για να βρω κατι γιατι οι αρκουδιαρεοι στο χωριο δεν θα αφησουν τιποτα αν αργησω.
Φιλοι σου λεει μετα, αλλα τι κανω αυτους εχω.

Συνημμένα

• Stoned-Henge-TIN.jpg
    Stoned-Henge-TIN.jpg
    11 KB · Εμφανίσεις: 14
OP
OP
Ε
Εγγρ.
18 Αυγ 2008
Κριτικές
2
Like
4
Πόντοι
6
Εμενα κυριοι να με συγχωρητε αλλα πρεπει να την κανω. Σχολαω σε μιση ωριτσα και καθοτι εθισμενος στη μασα και τα πιωματα (ολων των ειδων) πρεπει να βιαστω για να βρω κατι γιατι οι αρκουδιαρεοι στο χωριο δεν θα αφησουν τιποτα αν αργησω.
Φιλοι σου λεει μετα, αλλα τι κανω αυτους εχω.
Plz πάρε με μαζί σου!!! :dancing:

hristidis

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2007
Κριτικές
7
Like
0
Πόντοι
66
Εγω γνωρισα το σαιτ πριν κανα χρονο στην δουλεια ενος φιλου, που δεν ειχαμε τι να κανουμε και μπαιναμε σε τσοντοσαιτ να δουμε καμια μαλακια να γελασουμε.

Τωρα ειμαι απο το πρωι μεχρι το βραδυ στο σαιτ γιατι εχω ενα πολυ περιεργο χομπυ, σοβαρα, και απαιτει οι υπολογιστες μου να ειναι απο το πρωι μεχρι το βραδυ ανοιχτοι, και να ...δουλευουν κατα καποιο τροπο.

Οποτε οσο εγω περιμενω ο υπολογιστης να κανει την δουλεια του, και αφου δεν επιβαρυνει την υπολογιστικη ισχυ, μπαινω και γω σε κανα σαιτ και γραφω καμια μαλακια να παιρναει η ωρα.

Καμια σχεση λοιπον με την προσωπικη μου ζωη.
δεν μπορω να καταλαβω πως ειναι δυνατον ενας μαλακας να σας βαζει σε ενα τριπακι να απολογειστε για το πως ξοδευετε την ωρα και την μερα σας!!!!!!

OP
OP
Ε
Εγγρ.
18 Αυγ 2008
Κριτικές
2
Like
4
Πόντοι
6
Στις 17 Φεβρουαρίου του 2000 είδε το φως της δημοσιότητας μια έρευνα του Stanford Institute η οποία προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στον τύπο διότι υποστήριζε πως η χρήση του Internet κάνει τους ανθρώπους πιο μοναχικούς. Αντίθετα από τους κραυγάζοντες δημοσιογράφους οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία για να πανικοβάλουν τον κόσμο, μήπως και καταφέρουν να πουλήσουν μερικά φύλλα παραπάνω χάρη στη φασαρία που προκάλεσαν, διάβασα προσεκτικά όλη την έρευνα και σας παραθέτω εδώ τα σημαντικότερα σημεία της μαζί με κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες και αξιολογήσεις.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη στις ΗΠΑ σε δείγμα 2689 νοικοκυριών. Περιγράφει λοιπόν τη συμπεριφορά των Αμερικανών χρηστών η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύ διαφορετική από εκείνων των Ευρωπαίων ή των Ελλήνων. Ωστόσο, η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει πως, με μικρές αποκλίσεις, οι τάσεις που διαμορφώνονται στις ΗΠΑ υιοθετούνται με μεγάλη ταχύτητα και από τον υπόλοιπο κόσμο. Γι' αυτό και αξίζει τον κόπο να δούμε αναλυτικά τα σημαντικότερα από τα ευρήματά της:

Το e-mail είναι η δημοφιλέστερη εφαρμογή του Internet (το 90% των χρηστών κάνει χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

Το Internet αντιμετωπίζεται ως μια παγκόσμια βιβλιοθήκη μεγάλο μέρους του περιεχομένου της οποίας έχει δημιουργηθεί για εμπορικούς σκοπούς. Οι χρήστες το χρησιμοποιούν για την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με οποιοδήποτε θέμα (από τα πιο απίθανα ως τα πιο πιθανά). Δείχνουν όμως μεγαλύτερη προτίμηση στις πληροφορίες για προϊόντα, ταξίδια, χόμπι και για γενικές πληροφορίες.

Το 1/3 των χρηστών συμμετέχει σε online παιγνίδια (σκάκι, role playing games κ.λπ.) και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Τα chat rooms προτιμούνται από τις νεαρές ηλικίες και όσους αρέσκονται στην ανωνυμία. (Σχεδόν κανένας άνω των 30 ετών δεν συμμετέχει σε chat rooms, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε αυτά προτιμούν να παραμένουν ανώνυμοι και δεν ενδιαφέρονται να μάθουν την πραγματική ταυτότητα των άλλων χρηστών.)

Μόνο το 1/3 των χρηστών έχει αγοράσει κάτι online, ενώ λιγότεροι από το 15% των χρηστών ασχολούνται με άλλες συναλλακτικές δραστηριότητες (αγοραπωλησίες μετοχών, πλειστηριασμοί κ.λπ.).

Όσο παλαιότερος χρήστης του Internet είναι ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερο χρόνο δαπανά μέσα σε αυτό. (8 ώρες την εβδομάδα οι χρήστες με εμπειρία μεγαλύτερη των 5 ετών στο δίκτυο και 4 ώρες την εβδομάδα οι χρήστες που πρωτοσυνδέθηκαν πριν από λιγότερο από δύο χρόνια.)

Σύμφωνα με την έρευνα, η ηλικία και η μόρφωση είναι οι μόνοι παράγοντες που καθορίζουν αν κάποιος θα συνδεθεί με το Internet ή όχι. Όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο ενός ανθρώπου και όσο μικρότερη είναι η ηλικία του, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να γίνει χρήστης του δικτύου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ούτε το εισόδημα ούτε η εθνικότητα αποτελούν παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την απόφαση κάποιου να γίνει χρήστης του Internet.

Επίσης, μετά την είσοδό τους στο δίκτυο οι χρήστες παρουσιάζουν εξαιρετικά ομοιογενή συμπεριφορά με μόνες εξαιρέσεις τους χρήστες άνω των 65 ετών, καθώς και τους πολύ νέους οι οποίοι, όπως προαναφέρθηκε, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα chat rooms. Οι δραστηριότητες των χρηστών αναλυτικά έχουν ως ακολούθως:

E-mail 90%
Γενικές πληροφορίες 77%
Σερφάρισμα 69%
Διάβασμα 67%
Χόμπι 63%
Πληροφορίες για προϊόντα 62%
Ταξιδιωτικές πληροφορίες 54%
Εργασία, Επιχειρηματικές δραστηριότητες 46%
Ψυχαγωγία - Παιγνίδια 36%
Αγορές 36%
Παρακολούθηση μετοχών 27%
Αναζήτηση εργασίας 26%
Chat rooms 24%
Σχολικές εργασίες 21%
Πλειστηριασμοί 13%
Online Banking 12%
Αγοραπωλησίες μετοχών 7%

Ας περάσουμε τώρα στα πιο αμφιλεγόμενα μέρη της έρευνας. Οι ίδιοι οι συντάκτες της, παρατηρούν στο εισαγωγικό τους κείμενο πως, απ' ό,τι φαίνεται, το Internet και οι άλλες παρόμοιες τεχνολογίες ούτε θα μετατρέψουν τους ανθρώπους σε πιο κοινωνικοποιημένα όντα όπως ελπίζουν αρκετοί, αλλά ούτε και θα τους κάνουν ακοινώνητους. Κατά την προσωπική τους εκτίμηση η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Ωστόσο, η εντύπωση που αποκομίζουν οι περισσότεροι αναγνώστες της έρευνας είναι πως το Internet κάνει τους ανθρώπους λιγότερο κοινωνικούς και περισσότερο εργασιομανείς διότι:

1. Μόνο το 4% των εργαζομένων δηλώνει πως μειώθηκαν οι ώρες εργασίας του από τη στιγμή που συνδέθηκε στο Internet. Το 16% δηλώνει πως εργάζεται τις ίδιες ώρες στο γραφείο και περισσότερες στο σπίτι, ενώ το 9% δηλώνει πως μετά τη σύνδεσή του με το Internet εργάζεται περισσότερες ώρες τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο.

Αυτή η τάση για περισσότερη εργασία τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο (η οποία υποδηλώνει μεταξύ άλλων πως η τηλεεργασία δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη) είναι πολύ περισσότερο έντονη στους παλαιότερους παρά στους νεότερους χρήστες του δικτύου. Γι' αυτό και οι μελετητές φοβούνται πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια στροφή του μέσου ανθρώπου προς περισσότερη εργασία. Εκτιμάται μάλιστα πως η στροφή αυτή θα γίνεται όλο και πιο έντονη όσο περνάει ο καιρός και αυξάνει ο αριθμός των παλαιών χρηστών (δηλαδή των χρηστών με εμπειρία μεγαλύτερη των 3 ετών στο δίκτυο).

2. Οι εντατικοί χρήστες του δικτύου δηλώνουν πως ξοδεύουν πλέον λιγότερη ώρα στην κίνηση (κυκλοφορούν λιγότερο στους δρόμους), βλέπουν λιγότερη τηλεόραση και περνούν λιγότερο χρόνο μέσα σε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Δηλώνουν επίσης πως δαπανούν λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνο (το 27% των εντατικών χρηστών) και συζητούν λιγότερο με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους (το 15% των εντατικών χρηστών). Επίσης, επειδή οι χρήστες του Internet εξακολουθούν να εργάζονται τις ίδιες ή και περισσότερες ώρες στο γραφείο, η εξοικονόμηση χρόνου λόγω μικρότερης κίνησης στους δρόμους προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τη μείωση εξωεπαγγελματικών (δηλαδή κοινωνικών) δραστηριοτήτων (το 13% των εντατικών χρηστών).

Έτσι όπως παρουσιάζονται, τα στοιχεία αυτά δείχνουν αρκετά ανησυχητικά. Ουσιαστικά μας λένε πως όσο πιο πολύ χρησιμοποιούν το δίκτυο οι χρήστες του τόσο περισσότερο θα εργάζονται και τόσο περισσότερο χρόνο θα του αφιερώνουν, μειώνοντας τις κοινωνικές τους δραστηριότητες (ακόμη και την επαφή με τα μέλη της οικογένειάς τους). Υποστηρίζεται επίσης πως ακόμη και αν το τηλέφωνο υποκαθίσταται από το e-mail (η μελέτη το αποδέχεται, αλλά δεν περιέχει στοιχεία μέτρησης της τάσης αυτής) το πρόβλημα της "αποκοινωνικοποίησης" δεν λύνεται, καθώς η ηλεκτρονική επαφή είναι πολύ πιο απρόσωπη από την τηλεφωνική.

Προσωπικά εκτιμώ πως τα συμπεράσματα αυτά είναι υπερβολικά και αδικαιολόγητα. Για το "πρόβλημα" της κοινωνικότητας θα πρέπει να παρατηρηθεί πως μόνο το 15% των εντατικών χρηστών δήλωσε ότι συζητά πλέον λιγότερο με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς του. Ακόμη και γι' αυτούς όμως, η μελέτη δεν μας πληροφορεί σε ποιο βαθμό έχουν μειώσει τις επαφές τους. Δεν γνωρίζουμε δηλαδή αν οι εντατικοί χρήστες επικοινωνούν 50% ή 0,001% λιγότερο με τους συγγενείς και τους φίλους τους. (Εγώ πάντως θα έβρισκα πολύ χρήσιμο το δίκτυο για να ξεφορτωθώ μερικούς ανυπόφορους συγγενείς.)

Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας πως αν το 15% των εντατικών χρηστών έχει πλέον λιγότερες επαφές, αυτό σημαίνει πως το 85% εξακολουθεί να διατηρεί το ίδιο έντονες διαπροσωπικές σχέσεις όσο και πριν αρχίσει να χρησιμοποιεί το Internet!

Γι' αυτό και πολύ σωστά ο Jakob Nielsen (ένας από τους πιο σεβαστούς ειδικούς στο χώρο της χρήσης του Web) αναρωτιέται σε ποια συμπεράσματα θα μας οδηγούσε μια αντίστοιχη μελέτη πριν από 100 χρόνια με θέμα το τηλέφωνο. Και εκεί θα παρατηρούσαμε πως όσο πιο παλαιός χρήστης του τηλεφώνου είναι κάποιος, τόσο περισσότερο το χρησιμοποιεί, μειώνοντας αντίστοιχα τις επαφές του με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς του. Θα προβλέπαμε λοιπόν πως μέσα σε μερικές δεκαετίες όλοι οι χρήστες του τηλεφώνου θα εξελίσσονταν σε αντικοινωνικές και προβληματικές προσωπικότητες οι οποίες δεν θα μπορούσαν, και δεν θα ήθελαν, να έχουν καμία επαφή με τον εξωτερικό κόσμο.

Όπως το τηλέφωνο όμως, έτσι και το Internet δεν μειώνει τις κοινωνικές επαφές, αλλά απλώς αλλάζει τη μορφή τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η κατεξοχήν επικοινωνιακή υπηρεσία του Internet, αποτελεί τη δημοφιλέστερη απ' όλες τις εφαρμογές του δικτύου.

Παρόμοιες διαφωνίες έχω και για την πρόβλεψη πως λόγω της εντατικής χρήσης του Internet θα εργαζόμαστε πλέον περισσότερο. Οι δύο αυτές δραστηριότητες μου μοιάζουν ασύνδετες και κατά την άποψή μου ο μόνος λόγος που μπορεί να εργαστεί κάποιος περισσότερο λόγω του Internet δεν είναι επειδή τον ωθεί το δίκτυο, αλλά επειδή του δίνει την δυνατότητα να το κάνει. Του επιτρέπει δηλαδή να ικανοποιήσει μια ανάγκη η οποία προϋπήρχε και δεν δημιουργήθηκε λόγω του Internet.

Η συσχέτιση η οποία υπάρχει μεταξύ παλαιού και εντατικού χρήστη και αύξησης του χρόνου εργασίας οφείλεται σε δημογραφικά αίτια. Πριν από πέντε χρόνια οι χρήστες του Internet ήταν στην πλειοψηφία τους άνθρωποι νέοι και μορφωμένοι (συνήθως πρόσφατοι απόφοιτοι πανεπιστημίων ή φοιτητές). Τέτοιοι άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην ηλικία που κανείς κάνει καριέρα ή αποκτά οικογένεια η οποία, όπως είναι φυσικό, του δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις. Οι παλαιοί χρήστες του Internet λοιπόν εργάζονται περισσότερο διότι αυτή είναι η φυσιολογική κατάσταση ενός ανθρώπου σε αυτή την περίοδο της ζωής του και όχι διότι τους άγγιξε το μαγικό ραβδί της κακιάς μάγισσας του δικτύου και τους μεταμόρφωσε σε αποδοτικότερους σκλάβους για τον εργοδότη τους.

Θα τελειώσω τις παρατηρήσεις μου για τη μελέτη αυτή και τη φασαρία που δημιούργησε (φαντάζομαι χιλιάδες ελληνίδες μητέρες να νουθετούν τα παιδιά τους για τους κινδύνους του δικτυακού μπαμπούλα) με μια ακόμη αναφορά στο, σημαντικότερο για μένα, εύρημά της:

"Η ηλικία και η μόρφωση είναι οι μόνοι παράγοντες που καθορίζουν αν κάποιος θα συνδεθεί με το Internet ή όχι."

Σήμερα, δαπανούμε μεγάλα ποσά, και συζητούμε για τη διάθεση ακόμη μεγαλύτερων, ελπίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα κάνουμε το Internet πιο προσιτό στο ευρύ κοινό. Απ' ό,τι φαίνεται όμως, τα ποσά αυτά δαπανούνται σε λάθος χώρο. Η έρευνα μας δηλώνει απερίφραστα πως αν θέλουμε να αυξηθεί η χρήση του Internet πρέπει να επενδύσουμε στους νέους, ενθαρρύνοντάς τους να ασχοληθούν με το δίκτυο πριν να είναι αργά.

Πρέπει επίσης να αποκτήσουμε περισσότερο μορφωμένους πολίτες. Δυστυχώς όμως, αυτό λέγεται πιο εύκολα απ' ό,τι γίνεται. Η μόρφωση είναι προϊόν του πολιτισμού, του κοινωνικού περιβάλλοντος και της προσωπικής επιλογής κάθε ανθρώπου. Όπως λοιπόν αναφέραμε και σε παλαιότερο τεύχος, δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον ο οποίος δεν ενδιαφέρεται να εκπαιδευτεί σε αυτό που εσύ εκτιμάς πως του είναι απαραίτητο.

Το μέλλον λοιπόν ανήκει σε όσους το αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία και ενδιαφέρον για μάθηση. Οι άλλοι δυστυχώς θα μείνουν πίσω, συχνά χωρίς να θέλουν ή να μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο είναι καταδικασμένοι στην ανεργία και τις εργασίες χαμηλής εξειδίκευσης.

Αυτά πάντως τα ζοφερά πράγματα δεν φαίνεται πως απασχολούν τους χρήστες του Internet οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους. Γι' αυτό άλλωστε και σύμφωνα με μια άλλη έρευνα (του ιδρύματος Gallup) το 72% από αυτούς δηλώνει πως το Internet έκανε τη ζωή τους καλύτερη.

Εγγρ.
26 Απρ 2008
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
16
δεν μπορω να καταλαβω πως ειναι δυνατον ενας μαλακας να σας βαζει σε ενα τριπακι να απολογειστε για το πως ξοδευετε την ωρα και την μερα σας!!!!!!

Οχι δεν απολογουμε. Ετσι το ανεφερα. Ενα ερωτημα εκανε ο φιλος και αμα γουσταρει καποιος απανταει, αμα δεν γουσταρει ΟΚ.

hristidis

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2007
Κριτικές
7
Like
0
Πόντοι
66
Οχι δεν απολογουμε. Ετσι το ανεφερα. Ενα ερωτημα εκανε ο φιλος και αμα γουσταρει καποιος απανταει, αμα δεν γουσταρει ΟΚ.
ενταξει δικιο εχεις και εγω ετσι ξεκινησα αλλα στην πορεια καταλαβα τι ρολο παιζει και το εκοψα....
δεν βλεπεις τι προβλημα υπαρξιακο κουβαλαει;;;;;
ποσταρει συνεχεια για το ''κακο'' ιντερνετ ΜΕΣΑ στο ιντερνετ.... :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking:
ζακι μου θυμιζει :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking:

OP
OP
Ε
Εγγρ.
18 Αυγ 2008
Κριτικές
2
Like
4
Πόντοι
6
Έχει χειροτερέψει το πράγμα.

Μιλάμε πλέον , για τη ΜΟΝΑΞΙΑ τη μητέρα όλης της μοναξιάς.

Σήμερα που έχω στην διάθεση μου όλη αυτήν την τεχνολογία,
τα e-mail, τα sms, τα mms, τα κινητά , τα ακίνητα, τα γράμματα...
σήμερα είναι που δεν σηκώνω το τηλέφωνο να μιλήσω σ’ έναν άνθρωπο.

Και βέβαια κανένας δεν θέλει να μιλήσει σε μένα... πλην ελαχίστων...

Φυσικά για να πω την αλήθεια,
όσες φορές έχω προσπαθήσει εγώ να έρθω σε επαφή με κάποιον φίλο ή γνωστό μου,
σχεδόν πάντα τον βρίσκω στη μέση κάποιας πολύ σημαντικής δουλειάς.

Είναι busy δηλαδή ο άνθρωπος , πολύ busy και δεν μπορεί να μου μιλήσει.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε σε αυτό το παράδοξο...
Να έχουμε γύρω μας όλη αυτήν την τεχνολογία , αλλά να μην μιλάμε μεταξύ μας.
Άκρα του τάφου σιωπή…

Έτσι λοιπόν άρχισα κι εγώ να γράφω στο internet
και να μιλώ με άγνωστους ανθρώπους , μπας και βγάλω καμιάν άκρη.

Τουλάχιστον να μην ξεχάσω πως μιλάνε οι άνθρωποι ,
γιατί να σου πω την αλήθεια έχω αρχίσει να ξεχνώ.

Ποιος να ευθύνεται άραγε για αυτήν την κατάσταση?

Φταίω εγώ?
Φταίνε οι άλλοι?
Φταίει η εποχή?

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom