η παραπάνω θέση στηρίζεται σε μια σειρά "αυτονόητα" που έχουν τουλάχιστον και μια δεύτερη ανάγνωση...
πχ
τι σημαίνει "ανταγωνιστικότητα"?
πόσο "εθνικό" είναι το ΑΕΠ?
ΙΜΗΟ
δημαγωγοί είναι αυτοί που υπόσχονται "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" χωρίς να εξηγούν
σε βάρος ποιου και υπέρ ποιου....
Έπεσε το μάτι μου σ' αυτό, δεν έχω διαβάσει το υπόλοιπο νήμα.
Καλά που λες "IMHO", φίλε.
Αλλιώς θα σου έλεγα "έεις ξιφύγ".
Για να σου λύσω τις απορίες (και να διορθώσω μερικά λάθη σου που ίσως αποροσανατολίσουν άλλους):
1) "Ανταγωνιστικότητα" σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που διαπιστώνονται από τα εγγενή του στοιχεία (κυρίως ποιότητα και τιμή) του επιτρέπουν να κυκλοφορεί στην αγορά, εκτοπίζοντας άλλα ομοειδή προϊόντα.
Παράδειγμα:
Ένα ξυραφάκι με 3 λεπίδες, που κρατάει για 10 ξυρίσματα και μετά το πετάς και πρέπει να πουλιέται 1 ευρώ, ΕΙΝΑΙ ανταγωνιστικό των άλλων, που κάνουν τα ίδια, και πουλιούνται από 0,90 ως 1,10 ευρώ.
Ένα ξυραφάκι με 3 λεπίδες, που κρατάει για 10 ξυρίσματα και μετά το πετάς και πρέπει να πουλιέται 5 ευρώ (γιατί η κατασκευή του κοστίζει 4), ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ανταγωνιστικό των άλλων, που κάνουν τα ίδια, και πουλιούνται από 0,90 ως 1,10 ευρώ.
Νομίζω είναι σαφής ο όρος, και δε χωράει "δεύτερη ανάγνωση" σ' αυτόν.
2) Το ΑΕΠ είναι "Εθνικό", γιατί έτσι ορίζεται. Τα αρχικά σημαίνουν "Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν". Θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε Νομαρχιακό, Περιφερειακό, ή Ηπειρωτικό Προϊόν (και σε μερικές περιπτώσεις το κάνουμε, γι' αυτό π.χ. λέμε ότι το Προϊόν της Ηπείρου είναι μικρότερο από της Κρήτης), ή ότι το Προϊόν της Ευρωζώνης (των 17) είναι τόσο,ή της ΕΕ (των 27) είναι τόσο, ή των ΗΠΑ (το εθνικό) είναι τόσο, ή της Καλιφόρνιας είναι τόσο. Είναι θέμα ΟΡΙΣΜΟΥ, δεν είναι θέμα ερμηνείας ή ανάγνωσης.
3) Η "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" (με τη γενική έννοια του όρου - όχι με αυτή που λένε οι δημαγωγοί ή εσύ) είναι και αυτή σαφής και ορισμένη έννοια, και δεν γίνεται ούτε υπέρ, ούτε κατά κάποιου. Απλώς γίνεται. Σαφώς ορισμένη από την οικονομική επιστήμη.
"Ανάπτυξη" λοιπόν είναι η αύξηση του παραγομένου πλούτου (στολέω με πολύ απλά λόγια).
Αντίθετα, η μείωση του παραγομένου πλούτου λέγεται "ΥΦΕΣΗ".
"Αύξηση" και "Μείωση" είναι μεγάθη σύγκρισης, δηλαδή πρέπει να έχεις ΔΥΟ νούμερα για να συγκρίνεις.
Γι' αυτό και η ανάπτυξη (ή η ύφεση) πάντα αναφέρονται σε χρονικές περιόδους: Φέτος σε σχέση με πέρσι. Πέρσι σε σχέσι με πρόπερσι. Κ.λ.π.
Για το μέλλον, οι αναφορές σε ανάπτυξη ή ύφεση είναι πάντα "Προβλεψιακές", δηλάδή δεν είναι γνωστοί αριθμοί, αλλά προβλεπόμενοι.
Τι "υπέρ" και "εις βάρος" κάποιου της ανάπτυξης λες λοιπόν εδώ!
Μάλλος έεις ξιφύγ.